Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δεχόμαστε είναι “Ποιος είναι ο καλύτερος προβολέας  για εμένα”.  Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων απαντήσεων.

Για να μπορεί να σας απαντήσει κάποιος σε ένα τέτοιο ερώτημα στο σύνολο του, πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα εμείς τις ανάγκες μας. Γνωρίζοντας το τι θέλουμε ή περίπου το τι θέλουμε, θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στα ερωτήματα που ακολουθούν.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τον προβολέα σας;
Πρόκειται κυρίως για προβολή παρουσιάσεων και επαγγελματικών προβολών, παρακολούθηση ταινιών ή παιχνίδια; Θα θέλατε να παρακολουθήσετε 3D;
Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια εγγενή ανάλυση χρειάζεστε και τις θύρες / συνδέσεις και αξεσουάρ που θα χρειαστείτε.
Η εγγενής ανάλυση (native resolution) είναι απλά ο αριθμός των εικονοστοιχείων (pixels) μιας εικόνας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εικονοστοιχείων, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση και τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας. Οι προβολείς έχουν τις ακόλουθες εγγενείς αναλύσεις: SVGA (800 pixels x 600 pixels wide), XGA (1024×768), WXGA / HD Ready (1280×800, 1920×1200), 1080p (1920×1080), 4K UHD (3480×2160) και 4K (4096×2160).

Έτσι, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον προβολέα για να παρακολουθήσετε κυρίως DVD ή Blu-Rays®, θα προτιμούσατε να επιλέξετε έναν υψηλής ανάλυσης προβολέα 1080p ή 4K UHD με είσοδο HDMI. Εάν χρειάζεστε τον προβολέα για επαγγελματικές παρουσιάσεις, μπορείτε να επιλέξετε έναν πιο βασικό προβολέα SVGA ή XGA.

Πόσο μεγάλη είναι η οθόνη / εικόνα που θα πρέπει να προβάλλεται και ποια είναι η αναλογία της εικόνας;
Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η εγγενής ανάλυση που θα χρειαστείτε. Ο λόγος διαστάσεων είναι ο λόγος του πλάτους εικόνας προς το ύψος της εικόνας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ευρεία οθόνη (λόγος εικόνας 16: 9 ή 16:10) ή περισσότερο τετράγωνη, όπως τηλεοράσεις παλαιού τύπου (λόγος διαστάσεων 4: 3).
• Οι προβολείς SVGA και XGA έχουν αναλογία διαστάσεων 4: 3
• Οι προβολείς UHD 1080p και 4K έχουν αναλογία διαστάσεων 16: 9 ή 1,89:1.
• Οι προβολείς WXGA έχουν λόγο διαστάσεων 16:10

 

Πόσο μακριά από την οθόνη θα θέλατε να εγκαταστήσετε τον προβολέα;
Αν ο προβολέας πρόκειται να τοποθετηθεί μόνιμα, θα χρειαστεί να υπολογίσετε το λεγόμενο «throw ratio» για να διασφαλίσετε ότι η προβαλλόμενη εικόνα θα γεμίσει την οθόνη σας. Το «throw ratio»  ενός προβολέα ορίζεται ως η απόσταση που τοποθετείται αυτός από την οθόνη διαιρούμενη με το πλάτος της εικόνας που θα προβάλει. Αν γνωρίζετε το μέγεθος της οθόνης, αλλά δεν είστε σίγουροι και θέλετε να επαληθεύσετε τις αποστάσεις που σας δίνει ο κατασκευαστής μέσα στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δεδομένη αναλογία για να υπολογίσετε πού πρέπει να εγκατασταθεί ο προβολέας.

Για παράδειγμα, εάν θα θέλαμε να τοποθετήσουμε τον προβολέα 1 μέτρο από τον τοίχο και να προβάλουμε μια εικόνα πλάτους 200 cm ή 80 ιντσών τότε 100cm / 200cm = 0,5.

Άρα για να παρακολουθήσω την αγαπημένη μου ταινία – σειρά, θα χρειαζόμουν έναν προβολέα με αναλογία ρίψης που περιλαμβάνει 0,5:1.

Οι προβολείς μικρής απόστασης «short throw» μπορούν να εγκατασταθούν πολύ κοντά στην οθόνη. Οι προβολείς κινητής, επιτραπέζιας και οικιακής ψυχαγωγίας πρέπει να τοποθετηθούν πιο πίσω.

Πόσο φωτεινό είναι το δωμάτιο στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί ο βιντεοπροβολέας;
Θα προβάλετε με κλειστά τα φώτα; Θα έχετε βαριές κουρτίνες που θα κάνουν ολική συσκότιση στον χώρο; Αυτό θα καθορίσει το φωτισμό περιβάλλοντος στο δωμάτιο και το πόσο φωτεινός θα πρέπει να είναι ο προβολέας. Όσο φωτεινότερο είναι το δωμάτιο, τόσο πιο φωτεινός θα είναι ο προβολέας. Η φωτεινότητα μετριέται σε Lumens.

 

Και τέλος, είναι ο βιντεοπροβολέας για σπίτι ή επιχείρηση;
Πρώτη σκέψη: Σκεφτείτε αν θέλετε ενσωματωμένα ηχεία ή θα συνδέσετε τον προβολέα σε εξωτερικά ηχεία.
Οικιακός κινηματογράφος:
Για θεάσεις ταινιών και παιχνιδιών θα χρειαστείτε έναν προβολέα υψηλής ανάλυσης για να διασφαλίσετε ότι το contrast και η ποιότητα της εικόνας θα είναι σε ανώτερα επίπεδα. Έτσι, ιδανικά ένας προβολέας 4K UHD ή 1080p είναι ο καταλληλότερος για εσάς.

Εάν είστε ένθερμος χρήστης παιχνιδιών,  το πρώτο που πρέπει να ελέγξτε είναι το “input lag” (χρόνος καθυστέρησης εισόδου) του προβολέα, που είναι ο χρόνος που μεσαλαβεί από την είσοδο τους σήματος μέχρι και την προβολή του από τον προβολέα. Η καθυστέρηση στα παιχνίδια μπορεί να είναι κρίσιμη ακόμη και για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ένας χαμηλότερος χρόνος καθυστέρησης θα βελτιώσει την εμπειρία παιχνιδιού σας.

Επιχειρήσεις:
Πού θα χρησιμοποιηθεί ο προβολέας; Πρέπει να είναι ελαφρύς και φορητός για συνεδριάσεις εκτός τόπου εγκατάστασης ή εγκατεστημένο στην αίθουσα συνεδριάσεων;
Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ανάμεσα, επιτραπέζιους, φορητούς  ή  μόνιμα εγκατεστημένους προβολείς.
Για βασικές παρουσιάσεις PowerPoint οι προβολείς SVGA και XGA είναι καλοί και οικονομικοί προβολείς.
Οι αίθουσες συνεδριάσεων και οι μεγαλύτερες αίθουσες συσκέψεων μπορεί να χρειάζονται μια μεγαλύτερη οθόνη και έναν προβολέα υψηλότερης ανάλυσης – οπότε ένας προβολέας WXGA μπορεί να είναι μια καλή επιλογή ή εάν χρειάζεστε μεγαλύτερη λεπτομέρεια θα ήταν ιδανικός ένας προβολέας UHD 1080p ή 4K.

Ελπίζουμε να βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον.

Περιμένω τα σχόλια σας.

Share.

Perfect Image

Leave A Reply