ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΨΗΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Η EPSON ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ «ΝΕΟ» ΜΟΝΤΕΛΟ, ΑΛΛΑ ΙΔΙΟ, ΤΟΣΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΣΟ ΚΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ;
Η περσινή χρονιά τελείωσε και δεν μπορώ να πω ότι είδαμε κάτι το ιδιαίτερο. Το σημαντικότερο νέο στην αγορά ήταν το 3D, αλλά πολλές κατασκευάστριες εταιρείες δεν το ασπάστηκαν με την πρώτη. Η Epson ήταν μια από αυτές. Στη χαμηλή κατηγορία τιμής, λοιπόν, ο καλός TW3500 αντικαταστάθηκε με τον TW3600. Οι διαφορές τους εξωτερικά είναι ανύπαρκτες. Αυτό έχει ως επακόλουθο ο καινούργιος να χρησιμοποιεί τον ίδιο φακό, με δυνατότητα μετατόπισής του οριζόντια κατά 47% και κατακόρυφα κατά 96%. Οι πιεστικοί διακόπτες είναι επίσης τοποθετημένοι στην αριστερή πλευρά του.
Ο TW3600 είναι ένας LCD προβολέας με ανάλυση 1.920×1.080. Η φωτεινότητά του είναι 2.000 ANSI Lumens (μέτρηση κατά ISO), στην επιλογή color mode Dynamic, 200 ANSI Lumens περισσότερα από τον TW3500, κάνοντας χρήση της ίδιας E-Trol ισχύος 200W λάμπας με διάρκεια ζωής μέχρι και 4.000 ώρες στην επιλογή low lamp, όπου ο λόγος αντίθεσης εκτινάχθηκε σε 50.000:1 (από 36.000:1) full on/off (Color mode: Dynamic, Lamp brightness: High, Zoom: Wide, Auto Iris: On). Η οδήγηση των LCD drive είναι 12 bit, ενώ η επεξεργασία του σήματος είναι 10 bit. Ο φακός είναι και αυτός ίδιος με εκείνον που φορούν οι TW3500 και TW5500, κατασκευής Fujinon, και αποτελείται από 14 διαφορετικά εξαρτήματα (στοιχεία). Την επεξεργασία έχει αναλάβει, και σε αυτόν, η Pixelworks. Η αυτόματη ίριδα που χρησιμοποιεί δεν έχει καμία διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο, ενώ η καινοτομία της νέας διπλής ίριδας που συναντάμε στον TW5500 δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ.
Και αυτός ο προβολέας χρησιμοποιεί σε τρία Mode χρωματικό φίλτρο για να μπορέσει να εξισορροπήσει φασματικά τη χρωματική αλλοίωση που συναντάμε στις λάμπες τύπου UHP. Το μενού έχει παραμείνει ίδιο.
Και, αφού τελειώσαμε αυτήν την πλήρη περιγραφή, εκείνο που μένει στο μυαλό όλων μας είναι ένα μεγάλο ερώτημα: πώς το contrast ratio από 36.000:1 ανέβηκε στο 50.000:1, κάνοντας χρήση ακριβώς των ίδιων συστατικών; Η απάντηση, όσο κι εάν σας φαίνεται περίεργο, είναι πολύ απλή: τα panel αλλά και όλο το οπτικό μέρος είναι προσεκτικά διαλεγμένα και ματσαρισμένα μεταξύ τους. Αυτή η ποιοτική επιλογή των επιμέρους μερών είναι αυτό το κάτι που κάνει τη διαφορά. Μην ξεχνάτε ότι από αυτό και μόνο η φωτεινότητα του προβολέα αυξήθηκε κατά 200 Lumens.
Στο πίσω μέρος υπάρχουν οι θύρες από τις οποίες τροφοδοτούμε τον προβολέα με σήμα ψηφιακό μέσω δύο εισόδων HDMI 1.3v και αναλογικά μέσω συνδέσεων Video, S-Video, Component και D-Sub 15pin. Έχουμε, ακόμα, Τrigger, που βοηθά στην αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση της οθόνης μας και όχι μόνο. Η συσκευή συνοδεύεται από το γνωστό εύχρηστο και φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο.
2D
Ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε το κουτί του νέου TW3600 και, ως εκ τούτου, έπρεπε τον αφήσουμε να παίξει τουλάχιστον για 10 ώρες, ώστε να έχουμε ένα πρώτο δείγμα για το τι μπορεί να δώσει ο προβολέας. Ίσως να φανεί βαρετό, αλλά το λευκό χρώμα του και η εύκολη τοποθέτησή του στο χώρο με τη χρήση του lens shift τον τοποθετούν ψηλά στη λίστα μεγάλης μερίδας πιθανών αγοραστών. Η μετατόπιση του φακού αλλοιώνει ελάχιστα την εικόνα, ενώ η χρήση του στα όρια θα πρέπει να αποφεύγεται διά ροπάλου.
Η φωτεινότητα είναι μεγάλη και αρκεί για να γεμίσει μέχρι και 120-130 ίντσες, με την επιλογή Living Room. Εάν, όμως, θέλουμε μια άκρως εντυπωσιακή κινηματογραφική αίσθηση, τότε το κάδρο δε θα πρέπει να ξεπεράσει τις 100 ίντσες. Πάντα θα πρέπει να έχετε στην άκρη του μυαλού σας και τη γήρανση του μηχανήματος.
Η out-of-the-box συμπεριφορά του κρίνεται ιδιαίτερα καλή, σε επίπεδο τόσο grayscale όσο και color-management. Παρ’ όλα αυτά, χρήζει σοβαρής ρύθμισης από επαγγελματία, για να παίξει σύμφωνα με τα πρότυπα και να απογειώσει το μηχάνημα. Η Epson πάντα συνηθίζει να έχει υπερκερασμένα το πράσινο και το κόκκινο, κάτι που συναντάμε και σε αυτόν τον προβολέα. Στο επίπεδο του μαύρου, με τη χρήση της αυτόματης ίριδας αλλά και του χρωματικού φίλτρου, είναι πάρα πολύ καλός, με ελάχιστη συμπίεση της κλίμακας του γκρι στα άκρα, ενώ το μαύρο έχει μια ελαφρώς μπλε απόχρωση, μικρότερη, όμως, από το προηγούμενο μοντέλο. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι είναι πολύ καλύτερο από προβολείς ανάλογου κόστους. Η χρήση της ίριδας σε «high speed» συνιστάται, γιατί η κίνησή της είναι «σχετικά» αργή και θα την καταλάβει ο θεατής, ιδιαίτερα σε εναλλαγές φωτεινών και σκοτεινών σκηνών.
Στα θετικά πρέπει να σημειώσουμε για άλλη μια φορά την πολύ καλή σύγκλιση του δείγματος, με μόνο μισό pixel απόκλιση. Η ευκρίνειά του είναι πολύ καλή, με film-like αίσθηση, αλλά λιγότερο crispy από αυτήν που έχουμε συνηθίσει σε προβολείς τεχνολογίας DLP.
Ως συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο TW3600 αποτελεί μια άριστη αγορά για τα χρήματα που ζητά και συνιστάται ανεπιφύλακτα.
3D
Χρωματικά ο TW-3600 είναι ένας τυπικός Epson, με διευρυμένη χρωματική παλέτα και υπερκορεσμό του πράσινου και του κόκκινου χρώματος. Για θέαση ταινιών, οι επιλογές Cinema αλλά και xvYCC είναι οι προτιμότερες, με την πρώτη πιο ισορροπημένη. Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας 7.000 έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.602 K. Η επιλογή 2,2 στο gamma αποτελεί την εύκολη λύση, ενώ το custom gamma θα αναδείξει τις δυνατότητες του προβολέα για άλλη μια φορά. Στο color error decoding παρατηρήθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του 5%. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 10.050:1, με την ίριδα ενεργοποιημένη και το ζουμ στη θέση Wide. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.820 Ansi Lumens (Dynamic Mode), ενώ καλιμπραρισμένος έπεσε στα 485 Lumens.
EPSON TW3600 Normal mode
EPSON TW3600 Living room mode
EPSON TW3600 Cinema mode
Μανώλης Καστρουνής