Με τα γονίδια της KURO
[learn_more caption=”Σχεδίαση..”]
Μέχρι πέρσι το μεγάλο μειονέκτημα των τηλεοράσεων τεχνολογίας Plasma ήταν το άχαρο παρουσιαστικό τους. Σε σχέση με τις LCD έδειχναν χοντρές ατημέλητες αλλά όχι άσχημες. Όλα αυτά όμως αποτελούν παρελθόν με τη άφιξη της νέας Panasonic VT30. Εξαιρετικά λεπτό panel, σχεδίαση χαρακτηριστική Panasonic νέας γενιάς αλλά με μια πινελιά φινέτσας που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παρουσία ενός επίπεδου γυαλιού σε όλη την εμπρόσθια όψη της. Παρά την δίαιτα και την εκλέπτυνση των χαρακτηριστικών της η τηλεόραση από κοντά δείχνει την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής της και εντυπωσιάζει.
Το νέο τηλεχειριστήριο που την συνοδεύει δείχνει ποιο στιβαρό με την ίδια εργονομία αλλά καλύτερη αίσθηση. Για πρώτη φορά συναντάμε το πλήκτρο άμεσης επιλογής 3D σε χειριστήριο της Panasonic.
Τα γυαλιά που συνοδεύουν την συσκευή είναι νέας σχεδίασης και επαναφορτιζόμενα τα οποία είναι συμβατά με τα παλαιότερα μοντέλα. Πλήθος από μικροαξεσουάρ (καλώδια) σύνδεσης παραδίδονται μαζί με την τηλεόραση (ιδιαίτερα χρήσιμα σε όποιους αποφασίσουν να αναρτήσουν τη τηλεόραση σε τοίχο).
Το καλώδιο τροφοδοσίας «έρχεται» πλέον κουμπωμένο στην οπίσθια όψη κάτι που για πρώτη φορά συναντάμε σε τηλεόραση plasma της Panasonic.
[/learn_more][learn_more caption=”Τεχνολογία…”]
Οι νέες Panasonic φορούν νέα βελτιωμένα panel 14ης γενιάς (G14 Progressive Full-HD NeoPlasma) με βελτιωμένο φίλτρο (Infinite Black Pro) για καλύτερο επίπεδο μαύρου (5,000,000:1 Native), πιο γρήγορους φώσφορους, χαμηλή κατανάλωση με αυξημένη όμως αποδοτικότητα σε φως.
[/learn_more][learn_more caption=”Θύρες I/O…”]
Input/Output | |
---|---|
CI (Common Interface) | Y |
VIERA Image Viewer | Y (AVCHD / SD-VIDEO / Motion JPEG [Lumix] / MP4[Xacti] / DivXPlusHD / MKV / WMV |
/ JPEG / MPO / MP3 / AAC / WMA playback)USB3 (1 side, 2 top); Mass Storage / Keyboard / WiFi /SK Camera / USB-HDD RecordingUSB HDD / SD Card RecordingY (USB HDD / SD Card)HDMI Input4 (side)Support FeatureAudio Return Channel (Input 2)Composite Video InputAV2: CVBS w/Cable adaptor (bottom)Component Video InputRCA phono type w/Cable adaptor (bottom)Audio Input (for HDMI, Composite, Component)RCA phono type w/Cable adaptor (bottom)21-Pin Input/OutputAV1: AV In/Out, RGB In, Q-Link w/Cable adaptor(bottom)LAN PortYAnalogue Audio OutRCA phono type w/Cable adaptor (bottom)Digital Audio Output (Optical)Y (w/Cable adaptor, shared with analogue audio out)(bottom)Headphone Jack1 (bottom)Service PortY
[/learn_more][learn_more caption=”Μενού…”]
Σας παραθέτω μερικές από τις φωτογραφίες από το νέο διευρυμένο μενού της VT-30.
Πέρα από αυτές όμως θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στο VIERA CAST αλλά και στην δυνατότητα σύνδεσης μέσω skype με τους φίλους και γνωστούς ανά τον κόσμο ανέξοδα και πάνω από όλα πολύ εύκολα.
Το υπόλοιπο μενού…
[/learn_more]
[learn_more caption=”Εντυπώσεις…”]
Όταν με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι το νέο μοντέλο της Panasonic είχε έρθει νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα. Και το λέω αυτό γιατί παρόλο που είχα την πληροφορία ότι θα είναι εδώ μετά το Πάσχα δεν το πίστεψα δεδομένου ότι ξέρετε τι γίνεται τέτοιες μέρες στην Ελλάδα.
Ας αφήσω όμως την μιζέρια και ας προχωρήσω στο αντικείμενο που είναι άλλο από το νέο πολυαναμενόμενο μοντέλο της Panasonic.
Η πρώτη ματιά είναι όπως πάντα διερευνητική ενώ η δεύτερη απορίας. Δίχως να πάω από κοντά και παίζοντας κάποιο κλιπάκι μου έδωσε την εντύπωση ότι μπροστά μου δεν είχα τηλεόραση τεχνολογίας plasma αλλά σίγουρα LCD.
Ακούγεται υπερβολικό αυτό που θα πω αλλά είδα πολλά στοιχεία στην εκείνα που δεν είχα δει στην VT20.
Καταρχήν η εικόνα είναι πιο ζωντανή πιο crispy χωρίς όμως να συνοδεύεται από έντονο dithering.
Και σε αυτή όπως και στην G30 η κίνηση με το IFC απενεργοποιημένο αλλά και στην επιλογή μέτριο (συνιστάται) αποτελεί την καλύτερη επιλογή ενώ το IFC στο max επιφέρει όπως είναι λογικό artifacts(motion) και καλό είναι να αποφεύγεται.
Όταν τροφοδοτήσουμε την τηλεόραση με σήμα 24fps τότε με το IFC απενεργοποιημένο το panel δουλεύει στα 96Hz ενώ με το IFC στο μέτριο δουλεύει στα 100Hz ενώ με την επιλογή στο max δουλεύει στα 60Hz. Με σήμα 50 Hz (τηλεοπτικό) η συχνοτική συμπεριφορά του panel παραμένει ίδια.
Η φωτεινότητα είναι υπεραρκετή στο mode Dynamic (187 nits, color warm, gamma 2.2) ενώ τα υπόλοιπα modes φλέρταραν τα 100 nits. Το επίπεδο του μαύρου έχει χαμηλώσει με μέτρηση που φλερτάρει τα 0.020 Nits με το IFC on και 0.010 Nits με το IFC off. Η φωτεινότητα του panel καλιμπραρισμένο στα 100 nits στα κλασσικά patterns αναφοράς μας.
Το επίπεδο του μαύρου να κυμαίνεται στο 0,020 Nits, κατά μέσω όρο, ενώ το λευκό στην επιλογή THX με την οποία ξεκίνησα τις μετρήσεις μου δεν ανέβηκε πάνω από τα 105 nits δίχως κλιπάρισμα σε κάποιο χρώμα. Από την άλλη το χρωματικό τρίγωνο κατά CIE1931 στην επιλογή THX διακρίνεται για την σωστή συμπεριφορά τους στους άξονες x,y, (με το κόκκινο ελαφρά υποκορεσμένο) αλλά με ελλιπή φωτεινότητα κάτι το οποίο δεν μπορεί να το διακρίνει κάποιος παρατηρώντας το εν λόγω χρωματικό τρίγωνο (παρόμοια συμπεριφορά με αυτήν που είχαμε συναντήσει στην G30).
Επίσης η επιλογή gamma παρόλο που είναι ανοικτή προς τους χρήστες δεν αλλάζει τιμή και παραμένει αναλλοίωτη.
Η κίνηση αποτελεί και αυτή μια ευχάριστη έκπληξη μια και το «θόλωμα» των κινούμενων αντικειμένων είναι ελάχιστο. Γενικά η εικόνα του σε τηλεοπτικό σήμα με ενθουσίασε. Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το κανάλι αλλά καθόμουν και το παρακολουθούσα μόνο και μόνο γιατί με είχε συνεπάρει το πόσο απαλή ήταν η εικόνα. Το νέο panel (New short stroke phosphors) έχει καταφέρει να μειώσει δραματικά το phosphor trail. Είναι σχεδόν ανύπαρκτο και απέχει κατά πολύ σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Άρτια επίσης είναι και η θερμοκρασιακή της συμπεριφορά (6.800Κ έως 12.850Κ cinema mode warm, normal, cool). Σχεδόν άριστη είναι και η συμπεριφορά της σε θέαση εκτός άξονα κάτι που δείχνει την επιπλέον «δουλειά» που έχει γίνει στο panel (ο κάθετος άξονας όμως χρήζει λίγης προσοχής).
Αναφορικά με το φαινόμενο των floating blacks που είχε παρατηρηθεί στην VT20 θα πρέπει να αναφέρω ότι ελάχιστα κάνει την εμφάνιση του (με default επιλογές), σε καμιά περίπτωση με ότι είχαμε δει-συναντήσει στην VT20, ενώ με την κατάλληλη – σωστή ρύθμιση της τηλεόρασης το φαινόμενο αυτό μειώνεται σε βαθμό που ακόμη και το «έμπειρο» μάτι δεν θα το καταλάβει.
Άξιο λόγου είναι και το νέο color management το οποίο ελέγχει και τις τρεις διαστάσεις των βασικών χρωμάτων αλλά και των λεγόμενων δευτερευόντων χρωμάτων. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς. Μάλιστα το όλο σύστημα δουλεύει πολύ καλά.
Αυτό διευκολύνει τον επίδοξο calibrator ο οποίος δεν θα πρέπει να φέρει μια ισορροπία μεταξύ τους.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε την εισαγωγή με τίτλο “με γονίδια Kuro”
Αψηφώντας εάν χαρακτηριστώ «plasmatakias», θα σας πω ότι είναι η πρώτη τηλεόραση μετά από καιρό που με έκανε να πω ότι είναι καιρός να αλλάξω τηλεόραση. Μπορεί να συμπεριφερθεί σαν «Lady» και στον κόσμο του 2D αλλά και του 3D.
Συνιστάται ανεπιφύλακτα.
[/learn_more][learn_more caption=”3D…”]
Με υλικό 3D η VT30 διατηρεί την πολύ καλή προσωπικότητα της ενώ το ίδιο καλή είναι και η μετατροπή απο 2D σε 3D. Φυσικά το φόρτε της είναι το πολύ καλό υλικό από BR και όχι μετατροπή σε 3D του κακού τηλεοπτικού μας σήματος.
Τα γυαλιά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άβολα ενώ θα τα προτιμούσα με περισσότερη προστασία από το φως που μπορεί να μπει δεξιά και αριστερά. Ποιο όμ ορφα από τα προηγούμενα αλλά με λιγότερη προστασία
Κατά την θέαση demo clip αλλά και το Avatar σε 3D η απόλαυση ήταν μοναδική. Έβλεπα άνετα ενώ το φως επαρκούσε. Όπως όλοι γνωρίζετε η χρήση γυαλιών μειώνει την φωτεινότητα.
[box type=”info”]Στο θέμα του crosstalk, φαινόμενο που συναντάμε στις 3D εικόνες σαν διπλό είδωλο γύρω από τα προβαλλόμενα αντικείμενα και κυρίως αυτά που είναι σε δεύτερο πλάνο και με λιγότερο φωτισμό ή μικρά αντικείμενα σε πρώτο πλάνο τα πήγε περίφημα με πολύ λίγα τεχνουργήματα που όμως δεν γίνονταν εύκολα αντιληπτά.
Ευχαριστώ το Pioneercenter για την διάθεση του προιοντος.
[/learn_more][learn_more caption=”Μετρήσεις… “]
Άρχισα τις μετρήσεις μου από την επιλογή THX που υποτίθεται ότι είναι και η καλύτερη προ-ρύθμιση. Στην VT30 το χρωματικό τρίγωνο (CIE1931) στην επιλογή THX διακρίνεται για την σωστή συμπεριφορά τους στους άξονες x,y, (με το κόκκινο ελαφρά υποκορεσμένο) αλλά με ελλιπή φωτεινότητα κάτι το οποίο δεν μπορεί να το διακρίνει κάποιος παρατηρώντας το εν λόγω χρωματικό τρίγωνο. Η θερμοκρασία λευκού μετρήθηκε στους 6.645K και το gamma στο 1.97.
Η επιλογή cinema μου έδωσε χρωματικό τρίγωνο (CIE1931) διευρυμένο όπως το προστάζει η μόδα της εποχής. Η θερμοκρασία λευκού μετρήθηκε στους 6.953K και το gamma στο 2.05(προεπιλογή 2.2).
Η επιλογή 2.4 μετρήθηκε στο 2.21 και η επιλογή 2.6 μετρήθηκε στο 2.36.
Σε αυτό το mode μέτρησα on/off contrast (3.952:1) και ansi contrast.(3.588:1).
Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στον πίνακα του ansi contrast βλέπουμε ότι το επίπεδο του μαύρου δεν αλλάζει προς τα πάνω κάτι που θα δικαιολογούσε το floating black.
PANASONIC TX-P50VT30 after calibration
CALMAN & Calibration
Όταν οι άνθρωποι της Calman παρουσίαζαν το auto calibration μαζί με τους ανθρώπους της Panasonic οι οποίοι με την σειρά τους παρουσίαζαν τα δικά τους νέα μοντέλα ήμουν ένας από αυτούς που ήδη γνώριζαν για αυτό και είχα αγοράσει αυτήν σουίτα για να δω πόσο καλά κάνει αυτό που κάνει.
Το πρόγραμμα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φτιάχνει μέσω υπολογιστή και ενός φτηνού οργάνου την γραμμικότητα του grayscale και τίποτα άλλο.
Για όσους θεωρούν ότι έχοντας ένα σχετικά καλό grayscale έχουν και μια πλήρως καλιμπραρισμένη τηλεόραση αποτελεί μονόδρομο σαν επιλογή.
Εάν όμως έχοντας μια τηλεόραση που σου δίνει πλήρες ρυθμίσεων τότε ένα full calibration επιβάλλεται.
Κατανάλωση
Η VT30 δεν κατανάλωσε σε καμιά περίπτωση πάνω από 250-280 watt με πλήρες φορτίο (full field patterns 100% white) ενώ σε μικτή μέτρηση η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στα 180-190 watt
[/learn_more]
Μανώλης Καστρουνής
11 Σχόλια
Όπως πάντα μια άρτια παρουσίαση και ένα αναλυτικότατο στάτους μετρήσεων. Ειδικά αυτή τη φορά, με το πλήθος και το είδος των μετρήσεων, νομίζω ότι ξεπέρασες τον εαυτό σου.
Σε ευχαριστω για τα Καλά σου λόγια
Για ότι θέλετε εδώ είμαι εγώ
Ειμαι σε διλημμα μεταξυ αυτης και της UE46D8000 της Samsung . Κατ εμε η δευτερη υπερεχει σε αισθητικη και design. Ειναι η διαφορα ποιοτητας εικονας ικανη να ισοσκελισει τη διαφορα design αλλα και τη διαφορα μεγεθους;
Ευχαριστω
Καταρχήν να υποθέσω ότι έχετε δει και τις δυο τηλεοράσεις. Επίσης δεν γνωρίζω τι βάρος δίνεται στην σχεδίαση. Η δική μου άποψη είναι ότι στο θέμα της εικόνας η VT-30 είναι ένα βήμα μπροστά.
Εντός των ημερών θα ανεβάσω review για την 40D8000.
Ευχαριστω για το αμεσο της απαντησης. Ναι, τις εχω δει και τις 2, αλλα επαιζαν απο διαφορετικη πηγη και διαφορετικο υλικο. Η Panasonic επαιζε το παλιο ντεμο 3D ενω η Samsung καποια καινουρια ταινια. Το λεπτο frame ηταν ψαρωτικο, ειδικα απο μεγαλη αποσταση, αλλα η εικονα της Panasonic ειχε μια φυσικοτητα, μια ομαλοτητα, που με κερδιζε.
Γι αυτο και ειμαι σε διλημμα. Το design απασχολει περισσοτερο τη γυναικα μου, αλλα αυτη με τη σειρα της απασχολει εμενα μεχρι ενα βαθμο. Αν ειναι οντως απτη η διαφορα της ποιοτητας στην εικονα (δεν γνωριζω πως ηταν σεταρισμενες απο το μαγαζι) τοτε παω κλινω προς panasonic.
Στο http://www.youtube ανεβηκαν στα σχετικα videos
http://www.youtube.com/watch?v=ZaYyjWkPG2E&feature=mfu_in_order&list=UL
http://www.youtube.com/user/manoskastr#p/u/0/8hSBXWbabBU
Πολυ προβληματική η κινηση της D8000.
Μανωλη εχεις παρόμοια τεστ σε βιντεακια και για την vt30;
Αανδρέα ειναι στα ποιο κάτω link
http://www.youtube.com/watch?v=8hSBXWbabBU&feature=mfu_in_order&list=UL
&
http://www.youtube.com/watch?v=ZaYyjWkPG2E&feature=mfu_in_order&list=UL
Ειμαι και εγω σε διλλημα μεταξυ led – plasma.Μπορει καποιος να αναφερει τα συν και πλην των 2 . Στα μοντελα samsung 6000,7000.8000 kai se PANASONIC PLASMA VT30 SE 46 H 50 DIASTASH
EYXAΡISTΩ
Μπράβο Μανώλη, εξαιρετική και αρτιότατη η παρουσίαση σου!