SAMSUNG SP-A600

Στους περισσότερους από εμάς η Samsung είναι γνωστή από τις τηλεοράσεις της και τα τηλέφωνά της.  Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει μπει και στο χώρο της βιντεοπροβολής, έχοντας ως σύμβουλό της έναν από τους πιο καταξιωμένους τεχνικούς στο χώρο παγκοσμίως. Πρόκειται για τον Joe Kane, ο οποίος είναι γνωστός από την παραγωγή Video Essentials για τη ρύθμιση βιντεοπροβολέων. Ο Joe Kane είναι αυτός που «κουρδίζει» τους home cinema προβολείς της Samsung ώστε να τους κάνει πιο κινηματογραφικούς από ό,τι βγαίνουν από το εργοστάσιο. Έτσι, όταν πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη του SP-A600B στην Ελλάδα ήταν αυθόρμητη η πρόσκλησή μας στα στούντιο του περιοδικού για ένα τετ-α-τετ.

Ο SP-A600B είναι το δεύτερο κατά σειρά μοντέλο της Samsung, αφού το κορυφαίο της, που παρουσιάστηκε στην Έκθεση IFA 2009, είναι το SP-A900B. Όπως συμβαίνει πια σε όλο το χώρο της προβολής, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις ίδιες βασικές σχεδιάσεις και αρχιτεκτονικές από μοντέλο σε μοντέλο. Όπως ο νέος Epson ΕΗ-ΤW5500 μοιάζει με τον παλιό Epson ΕΗ-ΤW5000 και ο καινούργιος Panasonic PT-ΑΕ4000 είναι εμφανισιακά ίδιος με τον PT-AE3000, έτσι και για να καταλάβεις το μοντέλο home cinema βιντεοπροβολέα της Samsung θα πρέπει να διαβάσεις το ταμπελάκι. Ο SP-A600Β, λοιπόν, είναι μικρών διαστάσεων, με γυαλιστερό, μαύρο φινίρισμα και μπόλικες καμπύλες. Έχει πολλά κοινά στοιχεία με άλλους, μοντέρνους προβολείς… Η τάση της εποχής βλέπετε. Ένα είναι σίγουρο, η υψηλή κομψότητά του οφείλεται στη μαύρη εμφάνισή του, αφού τον κάνει να δείχνει λεπτός.

Ο σχετικά μεγάλος φακός της συσκευής φιγουράρει στην αριστερή πλευρά, ενώ η υπόλοιπη εμπρόσθια όψη της συσκευής καλύπτεται από το λογότυπο της εταιρείας.

Οι γρίλιες για τον εξαερισμό και την ψύξη της λάμπας και του εσωτερικού βρίσκονται στο πλάι, ενώ το επίπεδο θορύβου έχει κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. H εστίαση και το ζουμ γίνονται χειροκίνητα. Το 1,3x, όμως, του ζουμ του φακού περιορίζει κατά πολύ την τοποθέτησή του όταν θέλουμε πολλές και χορταστικές ίντσες από μικρή απόσταση, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλους προβολείς τεχνολογίας DLP. Σε αυτόν τον τομέα οι προβολείς τεχνολογίας LCD, LCoS είναι αναμφίβολα οι νικητές.

dsc_0255_resize dsc_0247_resize

Ο SP-A600Β χρησιμοποιεί ένα πάνελ διαγωνίου 0,65 ιντσών και ανάλυσης 1.920×1.080 pixels, αφού πρόκειται για Full HD προβολέα. Η λάμπα που χρησιμοποιείται είναι τύπου UHP 250W (Philips BP96-02183A), που σε Eco Mode καταναλώνει 187W. Η φωτεινότητα της συσκευής, κατά τον κατασκευαστή, είναι 1.000 ANSI lumens, ενώ υπάρχει High και Low διαχείριση της ισχύος της.

dsc_0231_resize

Ο λόγος αντίθεσης -στα χαρτιά- αναφέρεται μόνο ως 3.000:1. Αν δεν πρόκειται για λάθος του τμήματος Μάρκετινγκ της Samsung, ε, τότε κάποιος θα πρέπει να τους μιλήσει για τα 200.000:1 της Epson. Μα, καλά, πώς είναι δυνατόν να μην μπορεί να δώσει, έστω και με «κόλπα», μια πιο υψηλή αντίθετη (full on/off); Είναι πολύ απλό, δεδομένου ότι δεν κάνει χρήση κάποιας ίριδας ή δυναμικής διόρθωσης του gamma στις σκοτεινές εικόνες (χαμηλά ΙRE), η full on/off αντίθεση είναι η μέγιστη που μπορεί να μας δώσει η τεχνολογία DLP. Μπορεί η συσκευή να μη χρησιμοποιεί κανένα είδος ίριδας, αφού πρόκειται για ένα σχετικά προσιτό μοντέλο, όμως σε όλα τα άλλα σημεία της δεν έχει γίνει καμία έκπτωση. Ο χρωματικός τροχός είναι ερμητικά κλεισμένος και προστατεύεται από τη σκόνη, ενώ τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά είναι τοποθετημένα σε τρία διαφορετικά επίπεδα στο πίσω μέρος της συσκευής. Σημειώνουμε ότι η λάμπα δεν έχει κάποιου είδους προστασία, το γνωστό γυαλάκι.

dsc_0249_resize dsc_0251_resize dsc_0253_resizedsc_0262_resize

Γενικά, η όλη κατασκευή είναι υψηλού επιπέδου. Οι θύρες βρίσκονται στην πίσω πλευρά του προβολέα. Από πλευράς ψηφιακών εισόδων, βρίσκουμε 2xHDMI, ενώ από πλευράς αναλογικών εισόδων τις κλασικές Video, S-Video, Component και D-Sub 15-pin για τη σύνδεση PC.

dsc_0267_resize

Η συσκευή συνοδεύεται από ένα τηλεχειριστήριο μικρών διαστάσεων, χωρίς φωτιζόμενα πλήκτρα. Τα πλήκτρα στον προβολέα είναι αφής και εύκολα στη χρήση.

samsung r_c

Το μενού είναι εκτενές, και χωρίζεται σε τέσσερα υπομενού. Θα βρούμε οκτώ διαφορετικά mode, με τα πέντε από αυτά να είναι προ-ρυθμισμένα. Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερις θερμοκρασίες λευκού, τρία διαφορετικά gamma αλλά και κάποιο χρωματικό πρότυπο από τα HD, SMPTE-C και EBU, ανάλογα με το υλικό θέασης.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ο «600άρης» με συντρόφευσε σχεδόν όλο το καλοκαίρι, και η συμβίωση μαζί του μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Οι διάφορες κάρτες «δοκιμών» που παρέχονται από τα μενού της συσκευής θα βοηθήσουν στο σωστό στήσιμο του προβολέα, ενώ πολλές από αυτές έχουν την υπογραφή του Joe Kane. Η χρωματική ομοιομορφία κρίνεται πολύ καλή, όπως επίσης η ομοιομορφία φωτεινότητας. Η σύγκλιση στο μοντέλο της δοκιμής μας μπορεί να ήταν στα ίδια επίπεδα, αλλά με πολύ μικρές αποκλίσεις στα όρια του προβαλλόμενου κάδρου των 84 ιντσών που χρησιμοποιούμε στις δοκιμές μας. Η χρωματική παλέτα υπολείπεται ελάχιστα από το ιδανικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή HD ως χρωματικού πρότυπου θεωρείται η ιδανική για κάποιον που δε θέλει να ψάχνεται. Το μαύρο είναι τυπικό για την κατηγορία, κάτι που αντισταθμίζεται όμως από το πλούσιο φως του, που ακόμα και σε Movie Mode φτάνει τα 700 lumens. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην επιλογή του gamma. Τιμή gamma που φλερτάρει το 2,5 θα ταίριαζε σε προβολέα με πολύ καλό μαύρο και υψηλή on/off αντίθεση, και όχι σε έναν τέτοιο προβολέα, αν αναλογιστούμε ότι η συνήθης θέση του είναι στο ταβάνι ενός καθημερινού καθιστικού. Η κίνηση βλέποντας ταινία στα 1.080/24p τα πήγε θαυμάσια, με ελάχιστο judder. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο, δίχως τη χρήση βαριάς επεξεργασίας, να εξαφανίσουμε το judder – ακόμα και οι πανάκριβες τηλεοράσεις βασανίζονται από αυτό. Θυμίζουμε judder βλέπουμε μόνο από Blu-ray και στην επιλογή 24p. Εν κατακλείδι, η «φιλοσοφία» της εικόνας του SP-Α600Β μας θύμισε δοξασμένους InFocus, και πώς να μη συμβαίνει αυτό, αφού έχουν την ίδια τεχνολογική βάση. Είναι μια συσκευή με αξιοπρεπή συμπεριφορά, που διψά για εικόνες High Definition, χωρίς να ζητάει πολλά. Aν βλέπετε από Blu-ray ή αν παίζετε HD games από PS3, τότε ο SP-A600B είναι ίσως ο προβολέας που ψάχνετε.

Μετρήσεις

Στον προβολέα μετρήσαμε ένα χρωματικό τρίγωνο με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό, με ελάχιστες αποκλίσεις από τα στάνταρντ. Τα λεγόμενα «δευτερεύοντα» χρώματα κάθονται σωστά στη θέση τους. Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασίας 6.500° K μας έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.719° K. Οι υπόλοιπες επιλογές θερμοκρασίας μετρήθηκαν ως εξής: 5.905° K (5.500), 8.105° Κ (8.000), 8.990° Κ (9.300). Η επιλογή gamma graphics είναι η πιο κατάλληλη για ένα κανονικό καθιστικό. Στο color error decoding παρατηρήθηκε απόκλιση μικρότερη του 10%. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στα 1.900:1, με τη λάμπα στο high. Το ANSI contrast μετρήθηκε στο 375:1. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 275 ANSI Lumens.

SAMSUNG SP-A600B MOVIE 1 COLOR 6500 GAMMA FILM CIE Chart ca-6x SAMSUNG SP-A600B MOVIE 1 COLOR 6500 GAMMA FILM Luminance Histogram ca-6x SAMSUNG SP-A600B MOVIE 1 COLOR 6500 GAMMA FILM RGB Levels Histogram ca-6x SAMSUNG SP-A600B MOVIE 1 COLOR 6500 GAMMA FILM Spectral Scan SAMSUNG SP-A600B MOVIE 1 COLOR 6500 GAMMA FILM VIDEO GRAPHICSLuminance Histogram ca-6x

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνολογία: DLP

Στοιχεία εκπομπής: 1×0,65΄΄ (Silicon X-tal Reflective Display)

Αναλογία εικόνας: 16:9 (native) και 4:3

Ονομαστική ανάλυση: 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 1.000 ANSI lumens

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 3.000:1

Τύπος και ισχύς λάμπας/Διάρκεια ζωής: UHP, 220W/3.000 ώρες

Απόσταση προβολής 80΄΄: 2,7-3,5 μ.

Lens Shift: Όχι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: Τέσσερις θέσεις

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/ CB/ CR), 1×15-pin Mini D-Sub, 2xHDMI

Άλλα: RS232 για trigger

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 343x162x347 χιλ.

Βάρος: 4,7 κιλά

ΥΠΕΡ

– Out-of-the-box ποιότητα εικόνας

– Χρωματική παλέτα

– Σύγκλιση

– Μενού

ΚΑΤΑ

– Επιλογή gamma

– Στάθμη μαύρου

Share.

Perfect Image

Leave A Reply