Ας δούμε ποιος είναι αυτός ο νέος προβολέας της BenQ που κέρδισε το φετινό βραβείο EISA στην κατηγορία «Best product of the Υear».

Είναι ένας προβολέας τεχνολογίας DLP  που για φωτεινή πηγή δεν χρησιμοποιεί την κλασική λάμπα, αλλά Led, με φωτεινότητα 3.200 lumens διάρκεια ζωής 30.000 ώρες και λόγω αντίθεσης 2.000.000:1.  Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι υπόσχεται 100% κάλυψη του χρωματικού τριγώνου DCi P3 αλλά και Rec709.
Η εταιρεία, μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, στα μοντέλα εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία «Home Cinema» να συνοδεύονται από ένα πιστοποιητικό χρωματικής βαθμονόμησης. Τα καλά όμως δεν σταματούν εδώ μία και έχουμε ένα προβολέα που έχει λειτουργικό σύστημα Android TV με πολλές extra λειτουργίες όπως Netflix, YouTube, Disney κλπ.

Κομψός λόγω μεγέθους και ακριβός ίδιος σε διαστάσεις με άλλα μοντέλα τα ίδιας εταιρείας. Το μαύρο του χρώμα το κάνει κατάλληλο για dedicated δωμάτια αλλά ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα εάν κάποιος θέλει να τον τοποθετήσει σε ένα καθιστικό.
Ο φακός δεσπόζει στα δεξιά της συσκευής, με τις γρίλιες εξαερισμού αριστερά από αυτόν. Ο W4000i προσφέρει πολλές ευκολίες στην εγκατάσταση με zoom 1,3x και δυνατότητα προσαρμογής της εικόνας κάθετα και οριζόντια στην οθόνη μέσω της μετατόπισης φακού από δυο περιστροφικούς διακόπτες που βρίσκονται στο επάνω μέρος της συσκευής τα οποία τα καλύπτει ένα πορτάκι.
Στην συσκευασία εκτός από ένα καλώδιο τροφοδοσίας, μια κάρτα εγγύησης, έναν οδηγό γρήγορης εκκίνησης, το πιστοποιητικό βαθμονόμησης θα βρούμε δύο τηλεχειριστήρια και το Android TV dongle QS02. Εάν και ο προβολέας υποστηρίζει 3D δεν περιλαμβάνονται  γυαλιά 3D (DGD5).

Ο W4000i κάνει χρήση ενός νέου πάνελ από την Τ.i., με διαγώνιο 0,65΄ και ανάλυση 1.920 x 1.080 pixels ενώ με την χρήση της τεχνολογίας XPR μπορεί να αναπαραγάγει 8,3 εκατομμύρια pixels (άρα ανάλυση UHD).  Η BenQ για την επεξεργασία του σήματος συνεργάζεται με την Pixelworks. Όπως ίσως έχετε καταλάβει, δεν υπάρχει χρωματικός τροχός για την αναπαραγωγή της εικόνας αλλά τέσσερα led (2 μπλε , ένα κόκκινο και ένα πράσινο).
Σε σύγκριση με άλλες υλοποιήσεις με πηγή φωτός LED τριών χρωμάτων (RGB), ο σχεδιασμός 4LED προσθέτει ένα επιπλέον μπλε LED που με την βοήθεια φωσφορικής ύλης μετατρέπει το μπλε σε πράσινο για να βελτιώσει την απόδοση κατά 40% περισσότερο από τις υλοποιήσεις με 3LED. Η συνολική φωτεινότητα της οθόνης μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά περίπου 8% έως 12%.


Η BenQ στον W4000i έχει αναπτύξει μια τεχνολογία με την οποία επιτυγχάνει τοπικό έλεγχο φωτός με περισσότερες από χίλιες ζώνες σε ολόκληρη την οθόνη (Local Contrast Enhancer). Στη συνέχεια, το gamma προσαρμόζεται ξεχωριστά για κάθε τμήμα για να δώσει περισσότερη ευκρίνεια στις σκοτεινές και φωτεινές λεπτομέρειες.
Ο προβολέας υποστηρίζει High Dynamic Range (HDR). Εκτός από τις στατικές τεχνολογίες HDR10 και HLG, είναι ένας από τους πρώτους προβολείς οικιακού κινηματογράφου που υποστηρίζουν ακόμη και τη δυναμική παραλλαγή, HDR10+.
Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, αλλά ιδιαιτέρα θορυβώδες στην κανονική λειτουργία του (ίδια ένταση με τον ανταγωνισμό), ενώ η ποσότητα του θερμού αέρα βγαίνει από την εμπρός πλευρά, επιτρέποντας την τοποθέτησή του πολύ κοντά σε τοίχο.

Στην πίσω πλευρά θα βρούμε όλες τις εισόδους για σύνδεση του προβολέα μας με οποιαδήποτε πηγή. Δύο θύρες HDMI επιτρέπουν τη σύνδεση του με AV ενισχυτές και κονσόλες παιχνιδιών. Η μια εκ των οποίων υποστηρίζει eARC για τη δρομολόγηση ηχητικών σημάτων πίσω στο AV. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρακτικό όταν το περιεχόμενο λαμβάνεται από τον προβολέα μέσω του dongle QS02. Ο ήχος εξάγεται μέσω του καναλιού επιστροφής ήχου  HDMI2 (eARC) για χρήση εξωτερικών συστημάτων Home Cinema.
Επίσης δυο θύρες USB συμπληρώνουν τις εισόδους με μια από τις δυο (η πρώτη) να δέχεται εικόνες, βίντεο και μουσική ενώ η δεύτερη χρησιμοποιείται για αναβάθμιση λογισμικού.

Το μενού ρυθμίσεων παραμένει το ίδιο, με μικρές αλλαγές  στο κλειδωμένο μενού για επαγγελματική ρύθμιση κατά ISF, που έχει πλέον όλες τις επιλογές μαζεμένες και δε χρειάζεται η εναλλαγή μεταξύ κανονικού και ISF μενού. Η προσθήκη λεπτομερούς ρύθμισης του grayscale σε 11 σημεία και κατ επέκταση του gamma πέρα από την κλασική των δυο σημείων, δείχνει πόσο αναγκαία θεωρεί την ρύθμιση ενός προβολέα.

Η χρήση του color management (όπως το αποκαλεί η εταιρεία) μπορεί να μπερδέψει τον άπειρο χρήστη αλλά να βοηθήσει τον επαγγελματία να βαθμονομήσει τον προβολέα σύμφωνα με τα πρότυπα. Η Isf επιλογή απενεργοποιείται σε υλικό 4K HDR.

Ο W4000i με ενσωματωμένες λειτουργίες Android TV και HDMI eARC μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “έξυπνη τηλεόραση”, Και το λέμε αυτό δεδομένου των δυο τηλεχειριστηρίων που διαθέτει η συσκευή με το δεύτερο να περιέχει πλήκτρα συντόμευσης για Netflix, Disney+, YouTube και Prime Video. Έχει επίσης τη λειτουργία του έξυπνου φωνητικού βοηθού Google. Άρα από θέμα χρηστικότητας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια κλασική τηλεόραση.
Κατά πάγια τακτική ο προβολέας έπαιξε πολλές ώρες πριν αρχίσουμε τις δοκιμές μας. Και ο λόγος απλός. Μας έχει έρθει απευθείας από την εταιρεία με μηδέν ώρες στο ενεργητικό του.
Η εγκατάσταση του BenQ W4000i είναι ευχάριστα εύκολη. Λόγω της μετατόπισής του φακού τόσο στον οριζόντιο όσο και στον κάθετο άξονα , μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν παντού (μέσα στα όρια του εφικτού).  Η θέση, το μέγεθος και η ευκρίνεια της εικόνας μπορούν να ρυθμιστούν μόνο χειροκίνητα από ποιητικά στη αφή χειριστήρια.


Η αυτόματη διόρθωση 2D keystone μας βοηθά στην εύκολη εγκατάσταση. Το 2D keystone ευθυγραμμίζει γεωμετρικά αυτόματα την εικόνα ενώ ο προβολέας μας προβάλει υπό γωνία. Η διόρθωση αυτή μπορεί να γίνει και μη αυτόματα.
Ωστόσο, αυτή η ευκολία είναι καταστροφική για την εικόνα μια και η ευκρίνεια μειώνεται αρκετά. Επομένως, όπως πάντα, συνιστούμε να τοποθετήσετε σωστά τον προβολέα έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητη η διόρθωση της εικόνας.
Με λίγα  λόγια αυτό που τάζει στα χαρακτηριστικά της η BenQ το βλέπουμε και στις μετρήσεις μας αλλά και στην εικόνα. Σε περιεχόμενο SDR η χρωματική κάλυψη είναι 100% ενώ σε περιεχόμενο HDR καλύπτει το 100% του χρωματικού προτύπου DciP3.
Η εικόνα έχει διαυγή αίσθηση, ενώ η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται άριστη. Η out-of-the-box χρωματική του παλέτα μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη.
Με τη φωτεινότητα που διαθέτει ο προβολέας μπορεί να προβάλει με άνεση οθόνες 130 ιντσών.
Σε περιεχόμενο SDR η εικόνα είναι απίστευτα καλή με πλουραλισμό στην χρωματική παλέτα, ομαλή κίνηση, οξύτητα που πολύ εύκολα μπορούμε να την καταστρέψουμε εάν το παρακάνουμε.
Η επιλογή Cinema είναι η καλύτερη επιλογή. Η επιλογή Local Contrast Enhancer θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη με προσοχή όμως στις επιμέρους ρυθμίσεις. Σε σχέση με τις προηγούμενες υλοποιήσεις δεν θα δούμε διαφυγή φωτός εν ίδει  φωτοστέφανου εκτός ορίων του aspect ratio.
Το επίπεδο του μαύρου δεν βελτιώθηκε, είναι η αχίλλειος πτέρνα της τεχνολογίας, αλλά η δυναμική παρέμβαση μέσω αλγορίθμου, δίνει μια κοντραστατη εικόνα. Τα σκοτεινά πλάνα αποδίδονται με ελάχιστη συμπίεση, εφόσον έχει ρυθμιστεί σχολαστικά, οι υποφωτισμένες σκηνές με πλήθος λεπτομερειών, ενώ τα φωτεινά αποτελούν και το δυνατό σημείο του. Όπως αναφέραμε στο θέμα της κίνησης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Σε περιεχόμενο HDR το tone mapping που καλείτε να κάνει ο προβολέας είναι πολύ καλό ενώ και εδώ το Local Contrast Enhancer στο High είναι επιβεβλημένο όπως και η χρήση των led σε smart eco. Εάν η εικόνα προβολής μας είναι μέχρι και 106 ίντσες καλό είναι να χρησιμοποιηθεί το φίλτρο WCG με την χρήση του οποίου ο προβολέας φτάνει στα όρια του 100% DciP3 χρωματικού προτύπου.
Ο λόγος που αναφερόμαστε στο μέγεθος σε σχέση με την χρήση του δεν άλλος από την μείωση της φωτεινότητας κατά 34% περίπου.
Η νέα πρόταση της BenQ ισάξια βραβεύτηκε από την Eisa. Είναι ένας προβολέας πρόταση έναντι των υπολοίπων τεχνολογιών αλλά και απέναντι στην κλασσική τηλεόραση.

TAYTOTHTA

Στοιχεία DLP: 1.920×1.080 pixel, 1×0,65΄ with XPR

Τύπος & ισχύς λυχνίας: Led 3.200 Lumens

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 2.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3,55 μ.

Ρύθμιση keystone: Ναι (ψηφιακά) κάθετα, οριζόντια

Lens shift: Ναι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: Ναι

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι : 2xHdmi 2.0, 2 x usb, Spdif, mini jack 3.5mm.

Αυτοφωτιζόμενο τηλεχειριστήριο: Οχι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 420x135x312 χλστ.

Βάρος: 6,2 κιλά

Αντιπρόσωπος: CPI, τηλ.: 210.4805.800

Τιμή: 2.990 ευρώ

Στον W4000i μέτρησα ένα χρωματικό τρίγωνο με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό και με σχεδόν σωστό κορεσμό του κόκκινου και του μπλε χρώματος. Τα λεγόμενα δευτερεύοντα χρώματα παρουσίασαν λιγότερο σφάλμα και «κάθισαν» καλύτερα στη θέση τους.

BenQ W4000i

SDR REC 709

BRIGHT mode

Gamma: 1.85

BRIGHT CINEMA mode

Gamma: 2.01

CINEMA mode

Gamma: 2.22

FILMMAKER mode

Gamma: 2.37

HDR BT2020

HDR FILMMAKER

HDR HDR10

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του). Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης Καστρουνής

 

BenQ W4000i

8.1
ΥΠΕΡ
 1. HDR10+ με δυναμική αντιστοίχιση τόνων
 2. Έξυπνες λειτουργίες και πολλές εφαρμογές
 3. Netflix
 4. Ακριβής χρωματική αναπαράσταση για SDR και HDR
 5. Βαθμονομημένο πριν από την παράδοση
 6. Ansi Contrast
ΚΑΤΑ
 1. On/Off Contrast
 2. Απώλεια φωτός (33%) με το φίλτρο WCG
 • Επιδόσεις 8.5
 • Χαρακτηριστικά 8
 • Εργονομία 8
 • Τιμή προς Αποδοση 8
Share.

Perfect Image

Leave A Reply