BENQ TH685i Full Review

 

Benq TH685i

 

 

 

Πάει πολύ καιρός από την τελευταία φορά που δοκιμάσαμε έναν προβολέα με χαρακτηριστικά gaming. Η BenQ έχει παρουσιάσει τον TH685 και TH685i. Εμείς για δοκιμή είχαμε στην διάθεσή μας το μεγάλο μοντέλο που στην συσκευασία του περιλαμβάνει και ένα αντάπτορα τον QS01 που τον μετατρέπει σε android TV.

Η εξωτερική εμφάνιση δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να δείξει δεδομένου ότι έχει πολλές ομοιότητες με άλλα μοντέλα της εταιρείας.  Είναι μικρός σχετικά σε διαστάσεις, σε λευκό χρώμα σε σαγρέ στοιχεία. Ο φακός του δεσπόζει στα αριστερά ενώ η δεξιά του πλευρά φιλοξενεί τις γρίλιες εξαγωγής του θερμού αέρα. Οπότε προσοχή πρέπει να δοθεί στην τοποθέτηση του ώστε να απέχει από πλαϊνούς τοίχους ή  ράφι.
Στο επάνω μέρος  βρίσκουμε  τους διακόπτες ελέγχου και λειτουργίας της συσκευής.
Ο προβολέας συνοδεύεται από ένα wifi dongle που τον κάνει «έξυπνο». Μέσω της συσκευής αυτής, που τοποθετείτε στο πίσω μέρος του προβολέα σε διαμορφωμένη θέση ειδικά για αυτό,  μπορούμε να δούμε video μέσω you tube, να ψάξουμε μέσω διαδικτύου κλπ.

Η ρύθμιση του ζουμ και της εστίασης γίνεται χειροκίνητα μέσω δακτυλίων που βρίσκονται πάνω στον φακό. Υπάρχει η δυνατότητα μετατόπισης του φακού (lens shift)  ηλεκτρονικά μέσω από το αντίστοιχο υπομενού το οποίο μετατοπίζει κάθετα την προβαλλόμενη εικόνα κατά ±5%.

Η αλλαγή της λάμπας είναι πανεύκολη, χάρη στην τοποθέτηση της στην δεξιά πλευρά, η τιμή της οποίας είναι πολύ χαμηλή.

Ο TH685i είναι προβολέας τεχνολογίας DLP που φορά πάνελ με διαγώνιο 0,47 ιντσών και ανάλυση Full HD 1.920 x 1.080 pixels. Δεν κάνει χρήση της τεχνολογίας XPR . Αυτό σημαίνει ότι ο προβολέας, μπορεί να δεχτεί σήμα 4Κ και HDR αλλά θα κατεβάσει την ανάλυση του σε 1.920 x 1.080 όσο δηλαδή είναι και η native ανάλυση του προβολέα. O χρωματικός τροχός είναι 6 περιοχών (RGBWYC) και γυρνά 2x  ενώ χρησιμοποιείται και τεχνολογία Brilliant Color.
Τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής είναι για την μεν φωτεινότητα  3.500 AΝSI Lumens ενώ για το on/off contrast 10.000:1.
Είναι συμβατός με περιεχόμενο 3D, ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το χαμηλό input lag κάτι που τον καθιστά ιδανικό για gaming.

O TH685i φορά φακό με throw ratio 1.13:1 έως 1.46:1, κάτι που  βοηθά να πάρουμε μεγάλη εικόνα από κοντινή απόσταση (100 ίντσες από 2,5 έως 3,2 μέτρα).

Η λάμπα του έχει ισχύ 245W  και έχει διάρκεια ζωής 4.000 ώρες, ενώ σε economy mode αυξάνεται στις 10.000 ώρες. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή Lampsave που αυξάνει τις ώρες στις 15.000. Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός 29db σε eco mode και αυξάνεται κατά 6 dBA σε normal mode.

Και σε αυτόν έχουμε την δυνατότητα ρύθμισης του τραπεζοειδούς ηλεκτρονικά αλλά μόνο στον ένα άξονα.

Ο προβολέας είναι εφοδιασμένος με ένα μεγάφωνο 5Watt. Αυτό τον κάνει ανεξάρτητο αναφορικά την χρήση του.

Μέσω τεχνολογίας DP Link μπορείτε να χαρείτε τις 3D ταινίες σας. Υποστηρίζει όλες τις μορφές 3D. Τα 3D γυαλιά δεν περιέχονται στη συσκευασία.

Το τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει είναι πολύ εύχρηστο και με καλή αίσθηση.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: DLP, 1×0, 47΄΄ dmd, 16:9 (native) 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 3.500 Lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 10.000:1

Τύπος & ισχύς λυχνίας: 245W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 4.000-10.000-15.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 2,50 μ.

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά)

Lens shift: Ναι (ψηφιακά 5%)

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: Ναι

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 1xVideo,  1xRS-232C, 1xRGB-HV, 1xHDMI

Έξοδοι εικόνας: Όχι

Είσοδοι ήχου: Ναι

Έξοδοι ήχου: Ναι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 312 x 110 x 225 χλστ.

Βάρος: 2,8 κιλά

Τιμή :€ 1.150

Διάθεση : CPI

Από πλευράς εισόδων, βρίσκουμε μία Hdmi (HDCP 2.2), 15pin D-sub, 2xRS232, USB. VGA input και output.

Το μενού έχει παραμείνει το ίδιο δηλαδή γνωστό BenQ. Είναι χωρισμένο σε Basic και Advance. Τα μενού ρυθμίσεων έχουν την ίδια φιλοσοφία με τα προηγούμενα μοντέλα. Η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών Gamma όπως και 3D Color Management βοηθά στη μικρομετρική ρύθμισή του.

2K

O 685i είναι ένας προβολέας με πολλά προτερήματα. Είναι φωτεινός, έχει χαμηλό input lag, μπορεί να παίξει 3D περιεχόμενο και είναι και φτηνός με μια τιμή κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ.

Βάζοντας τον σε λειτουργία αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να κάνει ο ευτυχής κάτοχος είναι να ρυθμίσει τον αντάπτορα τον QS01  ώστε να είναι έτοιμη η συσκευή  να προβάλλει το περιεχόμενο απευθείας από μια έξυπνη (smart) συσκευή αρκεί να έχει wifi και λογαριασμό στην google.

Δεύτερη κίνηση είναι η επιλογή cinema στο picture mode και gamma 2.2 ή 2.4 και είστε έτοιμοι να δείτε είτε την ταινία σας είτε να παίξετε το αγαπημένο σας παιχνίδι.

Αυτό μπορεί να γίνει στην οθόνη που ήδη έχετε αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη λεία επιφάνεια. Στην περίπτωση προβολής σε τοίχο η άλλη επιφάνεια διαφορετική από πανί, έχουμε την δυνατότητα επιλογής μέσα από το μενού επιφάνειας προβολής ώστε να ρυθμιστεί ο προβολέας διαφορετικά.

Από πλευράς inputlag που είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα του προβολέα και αυτό είναι που διαφημίζει η εταιρεία μετρήθηκε στα 16,5ms με υλικό στα 60Hz ενώ έπεσε στο μισό περίπου (8,4ms) με περιεχόμενο στα 120Hz.

Η μεγάλη του φωτεινότητα έχει σαν αποτέλεσμα να υστερεί λίγο στο επίπεδο του μαύρου. Όμως λόγω του πολύ καλού contrast που έχει ο συγκεκριμένος προβολέας δεν θα ενοχλήσει. Άλλωστε δεν είναι και σκοπός τους αυτός. Δεν λανσάρεται σαν ένας Home cinema προβολέας αλλά entertainment-gaming.

Η εικόνα έχει ζωντάνια και πλούσια χρωματική παλέτα (στα πλαίσια του REC.709). Ταινία ή παιχνίδια με περιεχόμενο HDR είναι εύκολα διαχειρίσημα δίχως να είναι σκοτεινή η εικόνα και μουντό το παιχνίδι. Η ρύθμιση του Brilliant color (σε 10 επίπεδα) σε συνδυασμό με το HDR correction συμβάλουν σε αυτό.

Ο BenQ TH685I είναι ένας προβολέας που κάνει σωστά πολλά πράγματα. Η τιμή του είναι χαμηλή για αυτό που δίνει. Το χαμηλό επίπεδο μαύρου αντισταθμίζεται από την υψηλή του φωτεινότητα. Πρωί ή βράδι μπορείς να παρακολουθήσεις την ταινία, την σειρά η να συνδεθείς και να παίξεις το αγαπημένο σου παιχνίδι με σύμμαχο το χαμηλό input lag.

BENQ TH685i BRIGHT

Color Temp: 6.750K  (70IRE)

Gamma: 1.74

BRIGHT MODE GRAYSCALE

BRIGHT MODE GRAYSCALE

BRIGHT MODE GAMUT

BRIGHT MODE GAMUT

BENQ TH685i CINEMA

Color Temp: 5.800K  (70IRE)

Gamma: 2.19

CINEMA MODE GRAYSCALE

CINEMA MODE GRAYSCALE

CINEMA MODE GAMUT

CINEMA MODE GAMUT

CINEMA MODE SATURATION

CINEMA MODE SATURATION

CINEMA MODE COLOR CHECKER

CINEMA MODE COLOR CHECKER

BENQ TH685i GAME

Color Temp: 8.200K  (70IRE)

Gamma: 1.98

GAME GRAYSCALE

GAME MODE GAMUT

BENQ TH685i LIVING ROOM

Color Temp: 8.240K  (70IRE)

Gamma: 1.65

LIVING ROOM MODE GRAYSCALE

LIVING ROOM MODE GAMUT

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και  η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις  συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του). Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης ΚαστρουνήςISF calibrator

 

 

Author: Perfect Image

Share This Post On

Απάντηση

Translate »