Καθαρισμός Οθόνης

 

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό της οθόνης της νέας σας τηλεόρασης. Ο καθαρισμός μιας οθόνης φαίνεται εύκολος. Είναι όμως;

Τις περισσότερες φορές μαζί με την αγορά οι πωλητές μας δίνουν και ένα καθαριστικό ιδανικό για την περιποίηση της. Πρέπει να το πάρουμε;

Οι σύγχρονες HDTV, στην πλειονότητα τους, έχουν ειδικές επενδύσεις στην επιφάνειά που μπορούν να καταστραφούν από ισχυρά καθαριστικά.

Καλό θα ήταν να διαβάσετε πρώτα τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής. Δειγματοληπτικά πήραμε αποσπάσματα μέσα από τα manuals τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστών που αναφέρονται στον καθαρισμό  της οθόνης. (Η σειρά είναι αλφαβητική).

LG : Καθαρίστε μόνο με στεγνό πανί. Κατά τον καθαρισμό, αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας και σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό πανί για να αποφύγετε το ξύσιμο. Μην ψεκάζετε νερό ή άλλα υγρά απευθείας στην τηλεόραση, καθώς ενδέχεται να προκληθεί ηλεκτροπληξία. Μην καθαρίζετε με χημικά όπως αλκοόλ, αραιωτικά ή βενζίνη.

Panasonic : Σκουπίστε απαλά την επιφάνεια του πάνελ χρησιμοποιώντας μόνο ένα πανί καθαρισμού ή ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδι. Εάν η επιφάνεια είναι ιδιαίτερα βρώμικη, μετά τον καθαρισμό της σκόνης, μουλιάστε ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδι σε αραιωμένο, ήπιο σαπούνι υγρού πιάτου (1 μέρος ήπιο σαπούνι υγρού πιάτου αραιωμένο 100 φορές την ποσότητα νερού) και στη συνέχεια σφίξτε το ύφασμα για να αφαιρέσετε την περίσσεια υγρού. Χρησιμοποιήστε το πανί για να σκουπίσετε την επιφάνεια της οθόνης και στη συνέχεια, σκουπίστε το ομοιόμορφα με ένα στεγνό πανί του ίδιου τύπου μέχρι να στεγνώσει η επιφάνεια. Μην γρατζουνίζετε και μην χτυπάτε την επιφάνεια της οθόνης με νύχια ή άλλα αντικείμενα. Επιπλέον, αποφύγετε την επαφή με πτητικές ουσίες όπως σπρέι εντόμων, διαλύτες και διαλυτικό. Διαφορετικά, η ποιότητα της επιφάνειας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

Samsung : Τα πλαστικά όπως και η οθόνη του προϊόντος μπορεί να γρατσουνιστούν κατά τον καθαρισμό. Φροντίστε να σκουπίσετε προσεκτικά χρησιμοποιώντας το πανί που παρέχεται στην συσκευασία ή ένα μαλακό πανί για να αποφύγετε γρατσουνιές. Μην ψεκάζετε νερό απευθείας στο προϊόν. Κάθε υγρό που εισέρχεται στο προϊόν μπορεί να προκαλέσει βλάβη, πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία. Καθαρίστε το προϊόν με ένα μαλακό πανί βρεγμένο με μικρή ποσότητα νερού. Μην χρησιμοποιείτε εύφλεκτο υγρό (π.χ. βενζόλιο, αραιωτικά) ή καθαριστικό.

Sony : Σκουπίστε απαλά την οθόνη με ένα μαλακό πανί. Οι επίμονοι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν με ένα ύφασμα ελαφρώς βρεγμένο με ένα διάλυμα από ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό. Εάν χρησιμοποιείτε χημικά, προεπεξεργασμένο πανί, ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται στη συσκευασία. Ποτέ μην ψεκάζετε νερό ή απορρυπαντικό απευθείας στην τηλεόραση. Μπορεί να στάξει στο κάτω μέρος της οθόνης ή σε εξωτερικά μέρη και να εισέλθει στην τηλεόραση και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην τηλεόραση.

Από ότι βλέπετε υπάρχει μια κοινή πολιτική μεταξύ των εταιριών. Πολλές τηλεοράσεις συνοδεύονται από ένα μαλακό πανάκι. Εάν αυτό το έχετε χάσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανάκι καθαρισμού γυαλιών οράσεως.

Το ερώτημα που προκύπτει διαβάζοντας τις οδηγίες των κατασκευαστών είναι το εξής: Ή όλες έχουν την ίδια άποψη περί φροντίδας του panel ή  μία αντιγράφει την άλλη. Σε αυτό το ερώτημα δεν μπορώ να απαντήσω.

Και ποια είναι η λύση; Θελετε την αποψη μου;

Προμηθευτείτε ένα πανάκι μικροινών και χρησιμοποιήστε το. Σε περίπτωση λεκέδων δοκιμάστε απλώς λίγο νερό κατά προτίμηση χλιαρό. Μην ασκείτε πίεση στο panel.

Εάν οθόνη σας λερώθηκε παραπάνω (συμβαίνουν αυτά) τότε ακολουθήστε την σύσταση της Panasonic. Ένα μέρος καθαριστικού για εκατό μέρη νερού.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Author: Perfect Image

Share This Post On

Απάντηση

Translate »