Τον τελευταίο καιρό η αγορά της βιντεοπροβολής δέχεται έναν μεγάλο πόλεμο από την αντίστοιχη αγορά των τηλεοράσεων. Οι τηλεοράσεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες και όλο και ποιο προσιτές στο ευρύ κοινό. Φυσικά και εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις αλλά το καταναλωτικό κοινό, με τις καταστάσεις των τελευταίων ετών, αγοράζει με γνώμονα περισσότερο το πορτοφόλι του και λιγότερο βάση της ποιότητας.
Απάντηση σε αυτήν την πρόκληση έρχονται να δώσουν οι κατασκευαστές προβολέων δίνοντας στην αγορά Ultra short throw προβολείς εφοδιασμένους με πολλές εφαρμογές που τις κάνουν ανεξάρτητες συσκευές και όχι ένα απλό monitor.
Μια τέτοια πρόταση που την θεωρώ έκπληξη αναφορικά με το τι προσφέρει έρχεται από την Optoma με τον UHZ65U.
Η εμφάνιση του είναι πολύ κομψή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κάποιο παρόμοιο καλούπι αλλά οι σχεδιαστικές πινελιές πάνω του τον διαφοροποιούν. Οι δυο αποχρώσεις του γκρι μαζί με το ηχοπερατο πλαίσιο μπροστά από τα ηχεία δίνουν αυτό το κάτι στην εμφάνιση. Ο UHZ65U είναι εφοδιασμένος με ένα πλήρες ηχητικό σύστημα. Υπεύθυνος για αυτό δεν είναι άλλη από την NuForce. Η NuForce είναι μια εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της Optoma και ασχολείται με το κομμάτι του ήχου και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Ο UHZ65U είναι εφοδιασμένος με τέσσερα μεγάφωνα δύο εκ των οποίων αναλαμβάνουν τις χαμηλές συχνότητες και είναι τοποθετημένα ώστε να κοιτούν τον θεατή. Τα μεγάφωνα έχουν διάμετρο 2 και 2,75 της ίντσας αντίστοιχα.
Όπως αναφέραμε ο UHZ65U είναι εφοδιασμένος με ένα είδος λειτουργικού Android φτιαγμένο από την Apdoite. Γενικά το περιβάλλον είναι γνώριμο ενώ δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με το κατέβασμα εφαρμογών. Όμως βλέποντας π.χ. Netflix ενώ έχουμε το μεγάλο πακέτο της πλατφόρμας δεν μπορέσαμε να πάρουμε 4K υλικό. Ίσως να φταίει το συγκεκριμένο μοντέλο που είχαμε μια και δεν ξέρουμε εάν το λογισμικό ήταν ενημερωμένο.
Ο UHZ65U, είναι ένας προβολέας τεχνολογίας Dlp με πηγή φωτός μπλε laser και διάρκεια έως και 20.000 ώρες. Χρησιμοποιεί έναν χρωματικό τροχό οκτώ περιοχών RGBYRGBY. Η χρήση μιας τέτοιας διάταξης έχει σαν στόχο την αυξημένη φωτεινότητα που σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι 3.000 Lumens. Το panel που φορά είναι τελευταίας γενιάς 0.47΄ και ανάλυσης 1.920 x 1.080 pixels. Με την χρήση του XPR και μέσω ενός αλγόριθμου μπορεί επιτύχει τετραπλασιασμό των εικονοστοιχείων δηλαδή 8.3 εκατομμύρια.
Περισσότερα θα μπορέσατε να μάθετε σε σχετικό άρθρο.
Η συσκευή δεν είναι εφοδιασμένη με βηματική ή αυτόματη ίριδα. Η Optoma χρησιμοποιεί την τεχνολογία Dynamic Black για να βελτιώσει το επίπεδο μαύρου. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία modes με το τελευταίο (3) να είναι πολύ επιθετικό και κατάλληλο, κατά την άποψη μας , για χρήση φωτογραφιών ή κειμένων.
Στα «χαρτιά» ο UHZ65U δηλώνει δυναμικό λόγο αντίθεσης 2.500.000:1, με χρήση του Dynamic Black.
Στον UHZ65U βρήκαμε επίσης τον γνωστό επεξεργαστή εικόνας Pure Engine, που περιλαμβάνει τα PureContrast και PureColor καθώς και το PureMotion, έναν αλγόριθμο που μειώνει το judder στα 24fps.
Ο UHZ65U είναι συμβατός με περιεχόμενο HDR, ενώ μπορεί να μετατρέψει και υλικό SDR σε HDR.
TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τεχνολογία: DLP, UHD 3.840 x2.160 pixels
Ονομαστική φωτεινότητα: 3.000 Lumens (Ansi)
Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 2.500.000:1 με Dynamic Black
Τύπος & ισχύς λυχνίας: Laser
Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 20.000 ώρες
Απόσταση προβολής 85΄ – 120΄: 0,17μ. -0,28μ
Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά)
Lens shift: Όχι
Offset:
Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 6 θέσεις
Ρύθμιση gamma: Ναι
Είσοδοι εικόνας: 3x HDMI 2.0, HDMI 1 (ARC) port supports 2 channels PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Digital Plus With Atmos, 3 x USB 2.0
Έξοδοι εικόνας: Όχι
Είσοδοι ήχου: Όχι
Ηχεία: 2x19W
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 576x129x383 χλστ.
Βάρος: 11,00 κιλά
ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ: -€/ώρα/χρήσης
Επαφή: Cpi 210 4805800
Τιμή: 3.999 ευρώ
Τιμή Λάμπας: – ευρώ
Στον OPTOMA UHZ65U μην περιμένετε πολλές θύρες. Βρίσκουμε τρεις θύρες HDMI 2.0 . Μία από αυτές (HDMI 1) υποστηρίζει (ARC) 2 channels PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Digital Plus με Atmos.
Το μενού είναι γνώριμο σχετικά με μερικές απλές διαφοροποιησεις λόγω android περιβάλλοντος και απότελείται από επτα διαφορετικά υπομενού.
Υπάρχουν πλήρη ρυθμιστικά για εικονα με διορθώσεις grayscale χρωμάτων RGBYCMW με ξεχωριστη ρυθμιση για 100% λευκού.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η τοποθέτηση του απέναντι στην οθόνη μας ή στον τοίχο εάν έχουμε επιλέξει μια τέτοια εναλλακτική πρόταση η οποία δεν προτείνεται. Θα πρέπει να είναι και τα δυο απόλυτα ευθυγραμμισμένα ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μια εικόνα χωρίς παραλλάξεις. Το παραμικρό δίπλωμα της οθόνης θα είναι εμφανές στην προβαλλομένη εικόνα και θα κάνει δύσκολη την θέαση ιδιαιτέρα σε αθλητικό περιεχόμενο.
Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη ενότητα ο προβολέας είναι εξοπλισμένος με μια έκδοση Android φιλική προς τον χρήστη. Λίγη δυσκολία βρήκαμε ώστε να τον σετάρουμε με το BT-IR τηλεχειριστήριο το οποίο μας παίδεψε λιγάκι.
Ενδιαφέρουσα βρήκαμε την εφαρμογή Smart voice control και ένα είδος αυτοματισμού συμβατό με το πρότυπο IFTTT (If This Then That). Για όσους δεν το γνωρίζουν, το πρωτόκολλο IFTTT είναι ένα DIY πρότυπο αυτοματοποίησης βασισμένο σε δωρεάν λογισμικό που επιτρέπει τον έλεγχο σε ένα ευρύ φάσμα έξυπνων οικιακών συσκευών (φώτα, θερμοστάτες, πρίζες, κάμερες κ.λπ.) και σας επιτρέπει να προγραμματίσετε π.χ την μείωση της φωνής της συσκευής όταν π.χ χτυπήσει το σταθερό σας τηλέφωνο ή η εξώπορτα σας.
Μέσα από το Google play μπορείτε να κατεβάσετε την επίσημη εφαρμογή Optoma Connect app μέσω της οποίας μπορείτε να διαλέξετε το αρχικό wallpaper που θέλετε να έχει ο προβολέας καθώς επίσης και άλλα widgets όπως καιρός κ.λ.π.
Μία άλλη δυνατότητα που μας άρεσε είναι η Optoma SmartFIT.
Η SmartFIT είναι μια έξυπνη εφαρμογή αυτόματης βαθμονόμησης (auto calibration) όχι της ποιότητας της εικόνας αλλά της γεωμετρίας. Η εφαρμογή αυτή κάνει εύκολη την διαδικασία προσαρμογής οθόνης προβολέα όταν ο κάτοχος του προβολέα αγοράσει την ALR οθόνη που προτείνει η Optoma με την αγορά του προβολέα.
Απλά συνδέστε την εφαρμογή (μέσω του κινητού σας ή του tablet) με τον προβολέα και μέσα από τρία εύκολα βήματα μπορείτε να ολοκληρώσετε τη βαθμονόμηση και να έχετε τέλεια εφαρμογή στην οθόνη προβολής (ALR).
Λόγω της χρήσης του πάνω σε έπιπλο η κάποιου είδους stand είναι πολύ ευκολο σκύβοντας από πάνω του κατά την ώρα που προβάλει να κοιτάξουμε τον φακό. Για τον λόγω αυτό και για την προστασία μας η εταιρεία τον έχει ενσωματώσει με έναν αισθητήρα ο οποίος όταν ανιχνεύσει κάποιου είδους αντικείμενο εμπρός από αυτό μειώνει αισθητά την φωτεινότητα ενώ μετά την απομάκρυνση του αυτή επανέρχεται.
2K
Έχοντας σαν επιλογή το mode “Cinema” η “out of the box” συμπεριφορά του είναι πολύ καλή τόσο στο grayscale όσο και στο χρωματικό πρότυπο REC709. Όπως είναι φυσικό θα πρέπει να αλλάξετε την προρυθμισμένη θερμοκρασία λευκού σε Warm η οποία είναι ποιο κοντά σε αυτήν της αναφοράς.
Η επιλογή Reference αν και είναι λίγο ποιο σκοτεινή από τις υπόλοιπες είναι και η πιο ισορροπημένη, ενώ η αμέσως καλύτερη και φωτεινότερη επιλογή είναι αυτή του game. Φυσικά εάν μας λείπει φως με την χρήση του BR στο max μπορούμε να πάρουμε και άλλο φως και περισσότερο κορεσμό στα χρώματα. Καλό είναι να μην το παρακάνουμε γιατί η χρήση του αλλάζει και την υπόλοιπη χρωματική παλέτα.
Η εικόνα με την πρώτη ματιά σε μαγνητίζει. Από ένα τέτοιο προβολέα δεν περίμενα για να είμαι ειλικρινής τόσο καλό φακό και καλό focus και οξύτητα. Μιλώντας για focus θα πρέπει να επισημάνω ότι δεν πρέπει να κάνετε εστίαση με το μενού του προβολέα αλλά πάντα με την προβαλλόμενη εικόνα.
Το contrast του είναι πολύ καλό κάτι που φάνηκε από την πρώτη σκηνή δεδομένου ότι η οθόνη που χρησιμοποιήσαμε ήταν κανονική και όχι ALR όπως συστήνεται για τέτοιους είδους προβολείς. Και όλα αυτά με την χρήση του dynamic black εκτός, ενώ βελτιώνεται ελάχιστα με την χρήση του μέχρι και την επιλογή 2. Μην μπείτε στον πειρασμό να επιλέξετε την τρίτη και τελευταία επιλογή για θα σας «κρασάρει» τα μαύρα και θα χάσετε όλες τις λεπτομέρειες στα σκοτεινά στοιχεία ενώ οι εναλλαγές σκοτεινών φωτεινών σκηνών θα θυμίζει σαν κάποιος να σας αναβοσβήνει τα φώτα δωματίου.
Όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία με την χρήση του pure motion μπορούμε να βελτιώσουμε την κίνηση των 24fps αρκεί και εδώ να μην το παρακάνουμε.
Άλλο ένα θετικό στοιχείο που έχει αυτός ο προβολέας είναι το πολύ καλό upscale που κάνει ο επεξεργαστής του. Δεδομένης της νέας ψηφιακής εποχής που τα σήματα στην πλειονότητα τους προέρχονται από ψηφιακές πηγές υψηλής ανάλυσης εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ακόμη και τηλεοπτικό σήμα (1080i) η εικόνα που μας έδινε ήταν απίστευτα καλή. Και το λέω με βεβαιότητα δεδομένου της χρήσης του προβολέα και σαν τηλεόραση με πολλές ώρες καθημερινής χρήσης και ποικίλων προγραμμάτων.
Μνεία θα πρέπει να κάνουμε και στο ηχητικό κομμάτι που είναι υπεράνω κριτικής. Το μόνο που έλειπε είναι ο surround ήχος. Η ανάλυση αλλά και το χαμηλό , δεδομένης της χρήσης μικρών μεγάφωνων, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
4Κ & HDR
Η καλή απόδοση σε υλικό 2K SDR θα ήταν το ίδιο καλή και με υλικό HDR. Ένα υλικό πολύ περισσότερο απαιτητικό με τις ιδιοτροπίες του λόγω διαφορετικών σημείων MaxCLL και MaxFALL.
Περίμενα ότι θα ήθελε περισσότερο ψάξιμο και ρύθμιση ώστε να παίξει σύμφωνα με τα πρότυπα αναφοράς αλλά η διαδικασία ρύθμισης του ήταν πολύ γρηγορότερη. Μελανό σημείο το χρωματικό πρότυπο που δεν μπορεί να αποδοθεί σωστά μια και όπως θα δείτε και στις μετρήσεις καλύπτει περίπου το 80% του dcpi3.
Χρωματικοί τόνοι, κορεσμός χρωμάτων και contrast είναι τα δυνατά του σημεία. Ακόμη και με απόλυτα κριτήρια η δυναμική της εικόνας είναι μεγάλη. Φυσικά και δεν μπορεί να συγκριθεί με προβολείς μεγαλύτερης κατηγορίας αλλά μην ξεχναμε ότι μιλάμε για έναν προβολέα τεχνολογίας DLP.
Εν κατακλείδι ο OPTOMA UHZ65U είναι ένας προβολέας που μας συντροφεύσει πολλές ώρες και μόνο θετικές εντυπώσεις μας άφησε.
[box type=”info”]Ένα μεγάλο μπράβο στην εταιρεία. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.
ΥΠΕΡ
– Τιμή
– Πλούσια χρωματική παλέτα
– Ευκρίνεια φακού
– Κοντραστ
– Motion flow στα 4Κ
– Ήχος
ΚΑΤΑ
– Media player
– Απόλυτο μαύρο
– Τα apps πρέπει να βελτιωθούν
Χρωματικά ο UHZ65U είναι ένας ισορροπημένος προβολέας. Για θέαση ταινιών, οι επιλογές «Reference» και «Cinema» είναι οι προτιμότερες, με την πρώτη πιο ισορροπημένη ιδιαίτερα στα χρώματα. Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας 6.500Κ έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.832K στην επιλογή Reference και θερμοκρασία 6.750K στην επιλογή Cinema. Το color management δουλεύει πολύ καλά και μας έδωσε την δυνατότητα μιας σωστής ρύθμισης.
Optoma_UHZ65U
REFERENCE SDR
Color Temp: 6.832K (70IRE)
Gamma: 2.15
Optoma_UHZ65U
HDR
Color Temp: 8.008K (70IRE)
Gamma:
[box type=”info”]Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του).
Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.
Μανώλης Καστρουνής