VIEWSONIC PX725 HD Full Review

PX725HD

 

Η Viewsonic τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει με γρήγορους ρυθμούς ένα αρκετά  μεγάλο μερίδιο της αγοράς κάτι που μαρτυρά ότι οι καταναλωτές δείχνουν την πρέπουσα εμπιστοσύνη στα προϊόντα της.

 

H Viewsonic για όσους δεν το γνωρίζουν, μέσω μιας πλούσιας γκάμας μοντέλων καλύπτει τόσο το επαγγελματικό όσο και τον οικιακό χώρο. Τον τελευταίο καιρό έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε μοντέλα χαμηλής και μεσαίας  κατηγορίας τιμής ενώ στόχος της είναι να ανάβει κατηγορία. Σκοπός της είναι να πάρει ένα μερίδιο από εταιρείες του χώρου όπως η Acer, η BenQ, η Epson και η Optoma.

Ο PX7H25D είναι ένας όμορφος σχεδιαστικά προβολέας σε λευκό χρώμα. Το στυλ του δεν είναι πρωτόγνωρο αλλά έχει πάνω του σχεδιαστικές πινελιές που τον κάνουν μοναδικό.

PX725HD_

Στην επάνω πλευρά βρίσκουμε του διακόπτες ελέγχου της συσκευής.

PX725HD

Ακριβώς δίπλα βρίσκουμε ένα αποσπώμενο τμήμα το οποίο αποκαλύπτει την λάμπα

PX725HD

Τo ενσωματωμένο ηχείο ισχύος των 10 Watt θα βοηθήσει σε καθημερινές θεάσεις που ο ήχος θα αποτελεί δευτερεύοντα παράγοντα ή ακόμη θέλουμε να προβάλουμε γρήγορα ένα video σε χώρους δίχως αντίστοιχη ηχητική υποδομή.

PX725HD-SonicExpert

Εδώ  δεν θα βρούμε απλά ένα μεγάφωνο πρόχειρα τοποθετημένο στο εσωτερικό του προβολέα αλλά υπάρχει και ο αντίστοιχος θάλαμος, ώστε να εκμεταλλευτεί τις ηχητικές ακτινοβολίες του μεγαφώνου ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις κάτω οκτάβες.

Η οπτική μηχανή του PX725HD βασίζεται σε  ένα πάνελ με διαγώνιο 0,65 ιντσών και ανάλυση Full HD 1.920×1.080 pixels DC3. Ο χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών με την ακολουθία RGBRGB, ενώ αξιοποιείται η τεχνολογία Brilliant Color και η τεχνολογία Cinema SuperColor.

Η ονομαστική φωτεινότητα φτάνει τα  2.000 AΝSI Lumens, με on/off contrast 22.000:1 (Dynamic mode/Wide lens/ Eco mode). Ο φακός είναι long-throw δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ, που σημαίνει ότι  παρουσιάζει μεγέθυνση εικόνας 1,1 φορές, κάτι που βοηθά για να πάρουμε μεγάλη εικόνα από σχετικά μικρή απόσταση. Μπορούμε να προβάλλουμε εικόνα 100 ιντσών από μόλις 3,32 μέτρα.

Projection distance

Η λάμπα του έχει ισχύ 240W, και διάρκεια ζωής 3.500 ώρες, ενώ σε super eco mode  αυξάνεται στις 7.000 ώρες. Παρά τις μικρές διαστάσεις  ο θόρυβος λειτουργίας κινείται σε χαμηλά επίπεδα (για το μέγεθός του), ενώ η εξαγωγή του θερμού αέρα γίνεται από την δεξιά πλευρά του προβολέα. Σε λειτουργία normal ο θόρυβος ίσως να ενοχλήσει.

Το τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει είναι εύχρηστο με καλή αίσθηση και πλήκτρα άμεσης ανάκλησης εντολών.

PX725HD-Backlit_remote

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Χαρακτηριστικά

Τεχνολογία:DLP, πάνελ 0,65΄΄ 1920×1080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 2.000 lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 22.000:1

Τύπος / Ισχύς λυχνίας: UHP 240 W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 7.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3,32 μ.

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά Auto), κάθετα, οριζόντια ±40°

Lens shift: όχι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 4 θέσεις

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας:1xComponent (Y/CB/CR), 1xVGA, 2xHDMI, Rs232, 2×3,5 input, output, Usb

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 348 x 107 x 234 χλστ.

Βάρος: 2,94 κιλά

Τιμή: 699 ευρώ

Τιμή Λάμπας: 150 ευρώ

Eγγύηση λάμπας: 3 Χρόνια και έως 3.000 ώρες

ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:  0,022€/ώρα/χρήσης

Διάθεση: Conceptum Distribution

Τηλ: 210883 8858

Σε μία εποχή που αρχίζουν να μειώνονται οι είσοδοι, ο PR07820HD φαντάζει πάνοπλος μια και δεν του λείπει τίποτα από αναλογικής και ψηφιακής πλευράς.

PX725HD INPUTS

ΕΙΣΟΔΟΙ
Computer in: 1
Composite: 1
Audio-in (3.5mm): 1
Audio-in (RCA R/L): 1
HDMI: 2 (HDMI 1.4/ HDCP 1.4)

ΕΞΟΔΟΙ
Audio out (3.5mm): 1
Speaker: 8W Cube
USB type A (Power): 1 (5V/ 1.5A)

Το μενού μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρες. Δομικά είναι χωρισμένο σε επτά διαφορετικά τμήματα (Pictures, System, Basic, Advance, Power management, Information). Υπάρχει ξεχωριστή μνήμη για ρύθμιση κατά ISF (Day & Night). Θα βρούμε πέντε προρυθμίσεις, στις οποίες η θερμοκρασία χρώματος δεν μπορεί να ρυθμιστεί παρά μόνο μετά την ενεργοποίηση του BR.
Η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών Gamma όπως και 3D Color Management βοηθά στη μικρομετρική ρύθμισή του.

VIEWSONIC PX725 HD MENU

VIEWSONIC PX725 HD MENU

VIEWSONIC PX725 HD MENU

VIEWSONIC PX725 HD MENU

VIEWSONIC PX725 HD MENU

VIEWSONIC PX725 HD MENU

Η νέα τάση – μόδα της εποχής που ακούει στο όνομα 4K έχει συμπιέσει προς τα κάτω, το κόστος απόκτησης ενός προβολέα Full HD. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα και μείωση της ποιότητας της εικόνας που μπορούν να μας δώσουν αυτοί.
Η τοποθέτησή του στον χώρο είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά θέλει λίγο προσοχή δεδομένης της έλλειψης κάποιου είδους μετατόπισης του φακού (Lens shift). Για παράδειγμα για μία οθόνη 100 ιντσών το offset της προβαλλόμενης εικόνας είναι 18 εκ. Με τον όρο offset εννοούμε την διαφορά ύψους του φακού του προβολέα σε σχέση με το ύψος της προβαλλομένης εικόνας.

OFFSET

Αναφορικά με τον φακό μπορώ να πω ότι η εστίαση της εικόνας στην ιντσών 84 ιντσών οθόνη αναφοράς μας ήταν πολύ καλή, με καλή οξύτητα και ελάχιστο «color aberration». Ακόμη και όταν προβάλλαμε σε πάνω από 120 ίντσες δεν άλλαξε τίποτα με ότι συνεπάγετε αυτό. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω, για άλλη για φορά ότι όταν προσπαθούμε να «στήσουμε» σωστά έναν προβολέα δεν θα πρέπει να κάνουμε χρήση του ρυθμιστικού «keystone».
Η συμπεριφορά του φακού από πλευράς ευκρίνειας βρίσκεται σε  πολύ καλά επίπεδα. Η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται πολύ καλή, με ποσοστό 96% (κέντρο κάτω αριστερή γωνία), ενώ δεν παρατηρήθηκε κάποιου είδους σκίαση σε κάποια από τις γωνίες.

Το φως είναι αρκετό τόσο για οικιακή χρήση όσο και για παρουσιάσεις. Αυτό το δεύτερο το αναφέρω δεδομένου της πληθώρας των συνδέσεων που έχει αυτός ο προβολέας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Η out of the box συμπεριφορά του κρίνεται ισορροπημένη (mode movie REC709) ενώ οι όποιες αποκλίσεις είναι κάτι το αναμενόμενο. Θα πρέπει όμως να γίνει ο σωστός συνδυασμός των παραμέτρων ώστε να πάρουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε αυτόν τον προβολέα η χρήση του BrilliantColor είναι επιβεβλημένη. Αυτό θα μειώσει ελάχιστα την φωτεινότητα του λευκού, αλλά θα δώσει την σωστή τονικότητα στα χρώματα που είναι και το ζητούμενο. Στο αντίστοιχο πεδίο «μετρήσεις»  θα δείτε αποτύπωση των μετρήσεων με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις αλλά και ρυθμισμένο.

Εκεί θα μπορέσετε να καταλάβετε πόσο καλά μπορεί να παίξει αυτός ο προβολέας ιδιαίτερα ένα παρατηρήσετε πόσο καλά χρωματικά είναι το λεγόμενο color checker.  Ο PX725HD καλύπτει και με το παραπάνω το χρωματικό πρότυπο κατά REC709.

PX725HD-Rec709

Μια καλή αρχή είναι η επιλογή της κατανάλωσης της λάμπας η οποία αλλάζει και την θερμοκρασία του λευκού και η σωστή επιλογή gamma. Θα συνιστούσα να μην επιλέξετε την θέση Super Eco (στην επιλογή της λάμπας) γιατί έχει την τάση να κρασάρει τα μαύρα και να λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις σαν ίριδα.
Το επίπεδο μαύρου είναι στα ίδια επίπεδα με αυτό του ανταγωνισμού μόνο που σε αυτόν είναι πιο καθαρό (λιγότερο χρωματισμένο) κάτι που το είχαμε δει και σε παλαιότερο μοντέλο της εταιρείας. Οι διαβαθμίσεις του γκρι σε όλη την κλίμακα και ιδιαίτερα στα χαμηλά IRE έχει ελάχιστη συμπίεση, λογικό για έναν προβολέα κάτω των 1.000€, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χάνεται πληροφορία. Αν και προβολέας DLP, η κίνηση του κρίνεται πολύ καλή αλλά και με ελάχιστα προβληματάκια στα 24fps.

Για τους λάτρεις των αθλητικών γεγονότων ο PX727HD είναι εφοδιασμένος με την επιλογή 3x Fast Input. Σε αυτήν την επιλογή το input lag είναι πολύ μικρό, ότι το καλύτερο για τους gamers. Η επιλογή αυτή ενεργοποιείται και απενεργοποιείται από τον χρήση (manual) και όχι με την αλλαγή του mode.

PX725HD- 3X Fast Input

Το contrast της εικόνας είναι εντυπωσιακό και μάλιστα από ένα τέτοιο προβολέα αυτής της αξίας ενώ σε αυτό βοηθά η προ-ρύθμιση του προβολέα. Τονικές ισορροπίες επιδερμίδας, σκιάσεις, λεπτομέρεια είναι μερικά από τα θετικά του σημεία.
Δεν χρειάζεται να παίξετε με το ρυθμιστικό της οξύτητας ώστε εντέχνως να αυξήσετε το contrast της εικόνας (Γνωστό τρυκ σε καταστήματα επιδείξεων).
Η οξύτητα της εικόνας είναι σε  πολύ καλά επίπεδα. Ο προβολέας  μπορεί να δεχτεί σήμα YCbCr αλλά και RGB . Προτιμήστε την δεύτερη επιλογή σαν HDMI Format (RGB Normal).
Εάν είστε ο τύπος του ανθρώπου που θέλει να παίξεις με τον προβολέα του τότε θα πρέπει αν τον τροφοδοτήσουμε με σήμα RGB Normal. Σε αυτήν την επιλογή θα «ανοίξουν» οι επιλογές colot, tint και μικρορύθμιση της θερμοκρασίας του λευκού.

Ίσως να είναι ενοχλητικός, για ορισμένους, ο σχετικά αυξημένος θόρυβος του προβολέα με πλήρη ησυχία,με την λειτουργία της λάμπας μόνο σε full mode αλλά νομίζω σε σκηνές δράσεις είναι κάτι που πιθανά να περάσει απαρατήρητο.

Η απόδοση χρώματος είναι πολύ καλή, με ελάχιστα υπερκορεσμένο το πράσινο χρώμα, αλλά με σωστή ισορροπία και σωστά skin tones.

Εν κατακλείδι ο προβολέας αυτός της Viewsonic αποτελεί μια άριστη αγορά ενώ περνά στα σημεία τον ανταγωνισμό. Η λεγόμενη out of the box απόδοσή του το μικρό inputlag είναι μερικά από τα στοιχεία που τον κάνουν value for money προβολέα. Συστήνετε ανεπιφύλακτα.

ΥΠΕΡ

– Τιμή προς απόδοση

– «Out of the box» χρωματική παλέτα

– Υψηλή φωτεινότητα

– Εμφάνιση

– Εύχρηστο τηλεχειριστήριο

ΚΑΤΑ

– Επίπεδο μαύρου

– Θορυβος μόνο σε normal mode.

Στον ViewSonic PX725HD το χρωματικό τρίγωνο δείχνει ισορροπημένο, με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό ενώ δείχνει να τηρεί αυτό που υπόσχεται η εταιρεία σχετικά με το 100% της κάλυψης του REC709.  Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας normal μας έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία από 7.372° Κ έως 8.105° Κ ανάλογα εάν έχουμε επιλέξει std mode ή movie REC709 και ανάλογα πιο mode του Brilliant Color έχει επιλεγεί. Για σωστότερο grayscale θα χρειαστεί οπωσδήποτε μικρορύθμιση μέσα από το αντίστοιχο μενού. Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν πολύ κοντά στις τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής, ενώ οι επιλογές 2.2 και 2.3 θεωρούνται οι ιδανικότερες. Εμείς προτιμήσαμε gamma 2.2.
Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 1.685:1 στη θέση Tele και το Ansi Contrast 435:1. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.575 Ansi Lumens με το Brilliant Color απενεργοποιημένο.

Όλες οι μετρήσεις έγιναν με το Brilliant Color ενεργοποιημένο.

VIEWSONIC PX725 HD luminace table

Native_and_Dynamic

Ansi Contrast

VIEWSONIC PX725HD BRIGHTEST

Color Temp: 8.438K (70IRE)

Gamma: 2.22

VIEWSONIC PX725 HD BRIGHTEST GRAYSCALE

VIEWSONIC PX725 HD BRIGHTEST GAMUT

VIEWSONIC PX725 HD BRIGHTEST SATURATION


VIEWSONIC PX725HD GAMING

Color Temp: 7.372K (70IRE)

Gamma: 2.25

VIEWSONIC PX725 HD GAMING GRAYSCALE

VIEWSONIC PX725 HD GAMING GAMUT

VIEWSONIC PX725 HD GAMING SATURATION

VIEWSONIC PX725 HD GAMING TERTIARY SATURATION

VIEWSONIC PX725 HD GAMING COLOR CHECKER


VIEWSONIC PX725HD MOVIE (REC 709)

Color Temp: 8.105K (70IRE)

Gamma: 2.35

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC709) GRAYSCALE

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) GAMUT

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) SATURATION

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) TERTIARY SATURATION

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) COLOR CHECKER

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) GAMMA

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) GAMMA


VIEWSONIC PX725HD MOVIE (REC 709) CALIBRATED MODE

Color Temp: 6.650K (70IRE)

Gamma: 2.19

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC709) GRAYSCALE AFTER CALIBRATION

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) GAMUT AFTER CALIBRATION

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) SATURATION AFTER CALIBRATION

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) TERTIARY SATURATION AFTER CALIBRATION

VIEWSONIC PX725 HD MOVIE (REC 709) COLOR CHECKER AFTER CALIBRATION


VIEWSONIC PX725HD SPORT

Color Temp: 7.466K (70IRE)

Gamma: 2.03

VIEWSONIC PX725 HD SPORT GRAYSCALE

VIEWSONIC PX725 HD SPORT GAMUT

VIEWSONIC PX725 HD SPORT TERTIARY SATURATION

VIEWSONIC PX725 HD SPORT SATURATION

VIEWSONIC PX725 HD SPORT COLOR CHECKER


VIEWSONIC PX725HD STANDARD

Color Temp: 7.432K (70IRE)

Gamma: 2.06

VIEWSONIC PX725 HD STANDARD GRAYSCALE

VIEWSONIC PX725 HD STANDARD GAMUT

VIEWSONIC PX725 HD STANDARD SATURATION

VIEWSONIC PX725 HD STANDARD TERTIARY SATURATION

VIEWSONIC PX725 HD STANDARD COLOR CHECKER

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και  η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις  συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του). Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης ΚαστρουνήςISF calibrator

 

 

Author: Perfect Image

Share This Post On

Απάντηση

Translate »