SAMSUNG Q900R 8K

 

Στα πλαίσια της επίσκεψης μας στην IFA 2018 είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλα τα νέα μοντέλα της Samsung αλλά ιδιαίτερα την νέα σειρά 8K της Samsung. Δεν την είδαμε απλώς όπως όλοι όσοι επισκέφτηκαν την έκθεση αλλά μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε με μια ομάδα τεχνικών της εταιρείας οι οποίοι μάλλον είχαν πάρει μέρος στην υλοποίηση του project.

Ας κάνουμε μια μικρή παρουσίαση του νέου αυτού μοντέλου. Η SAMSUNG  Q900R αποτελεί το στολίδι της εταιρείας και όχι άδικα. Έχει ενσωματωμένη πάνω της όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία πολλών ετών.

Η Q900R είναι η πρώτη 8K QLED TV. Είναι εφοδιασμένη με Full Array Elite Local Dimming, υποστηρίζει  HDR10 +, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και 4,000 nits μέγιστη φωτεινότητα.

BACKLIGHT FULL ARAY

Η Q900R θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2018 σε 85 ίντσες. Η νέα σειρά μοντέλων θα επεκταθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία από δύο παραλλαγές με 65 και 75 ίντσες.

Η φωτεινότητα των 4.000nits αποτελεί την μεγαλύτερη φωτεινότητα panel που έχει βγει σε παραγωγή. Μέχρι πρόσφατα δυο τηλεοράσεις κρατούσαν το ρεκόρ στα 2.000nits. Η μία ήταν η Samsung με την σειρά QLED και η άλλη η ZD9 της Sony.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Samsung προσπάθησε και στο τέλος κατάφερε να βγάλει σε παραγωγή panel με φωτεινότητα 4.000 nits που αποτελεί και την μέγιστη φωτεινότητα mastering που δίνουν πολλά από τα studio του Hollywood.    

Η Q900R θεωρητικά θα πρέπει να έχει περισσότερες από 480 ζώνες ελέγχου που είχε η Q9. Η τεχνολογία Quantum Dot είναι υπεύθυνη για την σωστή αναπαραγωγή της χρωματικής παλλέτας που μπορεί να καλύψει το 100% του χρωματικού προτύπου DCi P3.

Η Q900R είναι εφοδιασμένη με ένα πανίσχυρο επεξεργαστή Quantum processor 8K ώστε να μπορεί να ανταπεξέρθει στις υψηλές ανάγκες upascaling οποιοδήποτε σήματος σε 7.680 x 4.320 pixels είτε αυτό είναι είσοδος HDMI είτε USB είτε απλό τηλεοπτικό σήμα.

SAMSUNG Q900R 8K

Το σύστημα MLSR (Machine Learning Super Resolution) της Samsung  χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)  στόχος της οποίας είναι, σε βάθος χρόνου, αντικείμενα, σχήματα και μοτίβα να ανιχνεύονται να συγκρίνονται και να αναβαθμίζονται σε 8Κ χρησιμοποιώντας «εκπαιδευμένους» αλγορίθμους. Και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο χάρις στον ισχυρό επεξεργαστή που φορά, ο οποίος κάθε χρονική στιγμή αναγνωρίζει ότι καινούργιο είναι εκτός της βάσης δεδομένων που έχει, διορθώνει τα σφάλματα και ενημερώνει την υπάρχουσα βάση. Με τον τρόπο αυτό σε βάθος χρόνου και σιγά σιγά, η «δουλειά» του επεξεργαστή μειώνεται.  Και όλα αυτά ανεξάρτητα ποια θα είναι η πηγή.

SAMSUNG Q900R 8K_AI

 

Τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζεται αυτός ο ανεπτυγμένος αλγόριθμος: Detail Creation, Edge Restoration και  Noise Reduction.

 

SAMSUNG Q900R 8K_1 AI TECHMOLOGY

 

Detail Creation:Αλγόριθμος που οξύνει τις λεπτομέρειες και βελτιώνει την υφή σε περιοχές με χαμηλή ανάλυση ή σε περιοχές που έχουν γίνει θολές μετά τη συμπίεση του αρχείου.

 

Detail Creation

 

Edge Restoration: Όπως φαίνεται και από την ονομασία ο αλγόριθμος αυτός βελτιώνει τις λεπτομέρειες  κινούμενων ή ακίνητων εικόνων καθαρίζοντας τα άκρα του αντικειμένου κάτι που αμβλύνει κατά πολύ το αντικείμενο της εικόνας που έχει επεξεργαστή.

 

Edge Restoration

 

Noise Reduction: Τέλος, η “Μείωση θορύβου” απαλλάσσει από τους στατικούς θορύβους που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια υψηλής συμπίεσης ή συμπίεσης αρχείων. Για να μεταδώσετε μια εικόνα, είναι απαραίτητο να συμπιέσετε την εικόνα. Σε αυτή τη διαδικασία, διάφοροι «θόρυβοι», μπορούν να αφαιρεθούν αποτελεσματικά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της εικόνας.

 

Noise Reduction

 

Σύμφωνα με τη Samsung, η Q900R εξακολουθεί να προσφέρει πληθώρα νέων λειτουργιών στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, η τηλεόραση ανιχνεύει αυτόματα συνδεδεμένες συσκευές, όπως soundbar streaming players, κονσόλες παιχνιδιών, και ρυθμίζει αυτόματα την εικόνα και τον ήχο για βέλτιστη αναπαραγωγή. Οι συσκευές μπορούν να ελεγχθούν με τη συσκευή One Remote που παρέχεται. Η λειτουργία Ambient, την οποία συναντήσαμε για πρώτη φορά στις τηλεοράσεις QLED 2018, την βρίσκουμε και στην Q900R.

 

SAMSUNG Q900R 8K
SAMSUNG Q900R 8K

Η τηλεόραση συνδέετε με τις άλλες εξωτερικές συσκευές μέσω του One Connect. Ένα πολύ μικρό σε μέγεθος καλώδιο σχεδόν αόρατο είναι υπεύθυνο για την μεταφορά σήματος αλλά και ηλεκτρισμού στην συσκευή.

Μεγάλο πλεονέκτημα αυτού (One Connect) είναι οι πιθανές αναβαθμίσεις όπως π.χ. έξοδοι HDMI με πρωτόκολλο 2.1 κάτι που δεν ακυρώνει την τηλεόραση δεδομένου ότι υπάρχει σκέψη της εταιρείας να αναβαθμίσει ή αντικαταστήσει το One Connect.

Πέρα από την ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών που εύκολα και αβίαστα διαβάζουμε πρέπει να δούμε αν όλα αυτά τα οποία υπόσχετε η Samsung είναι ρεαλιστικά. Τα εύλογα ερωτήματα σαν καταναλωτής είναι με πρώτη σκέψη τα εξής:

  • Γιατί να πάρω αυτήν την εποχή 8Κ τηλεόραση την στιγμή που δεν υπάρχει υλικό;
  • Θα μπορώ να βλέπω καλυτέρα σαν Έλληνας που είμαι το  απαράδεκτο ελληνικό σήμα
  • Σε τι τιμή θα βγεί στην αγορά; Μήπως θα είναι απογοητευτική για μεγάλη μερίδα καταναλωτών;

 

 

  • Γιατί να πάρω αυτήν την εποχή 8Κ τηλεόραση την στιγμή που δεν υπάρχει υλικό;

Η αλήθεια είναι ότι δε υπάρχει υλικό 8K. Αυτήν την στιγμή γίνονται οι πρώτες δοκιμές από μεγάλο Ιαπωνικό σταθμό ώστε να είναι έτοιμοι να προβάλουν 8Κ στους Ολυμπιακούς του 2020. Τι κάνουμε όμως μέχρι τότε. Μήπως είναι ουτοπικό όλο αυτό το σκηνικό ή αποτελεί ένα είδος επίδειξης ισχύος  από την εταιρεία. .  Ή μήπως θα αποτελεί ένα είδος πλουτισμού από μεγάλη μερίδα οικονομικά ανεξάρτητων ανθρώπων;

Η μεγάλη διαφορά της Q900FN σε σχέση με τον ανταγωνισμό δεν είναι απλά ένα panel υψηλής ανάλυσης αλλά μια τηλεόραση με AI που καθημερινά μαθαίνει και βελτιώνει το απλό σήμα ενώ μπορεί να κάνει πραγματικό upscaling που μέχρι μερικά χρόνια παίρναμε μόνο από ισχυρούς εξωτερικούς επεξεργαστές.

  • Θα μπορώ να βλέπω καλυτέρα σαν Έλληνας που είμαι το απαράδεκτο ελληνικό σήμα;

Όπως σας αναφέραμε στη εισαγωγή, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά με τους μηχανικούς εικόνας της Samsung. Είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι αυτοί ήταν τόσο μετριόφρων αλλά και τόσο μεταδοτικοί ενώ δεν αρνήθηκαν να απαντήσουν σε όλες μας τις ερωτήσεις.

SAMSUNG Q900R 8K

 

SAMSUNG Q900R

 

SAMSUNG Q900R

 

SAMSUNG Q900R 8K
SAMSUNG Q900R 8K

Η εταιρεία στο περίπτερο της είχε δίπλα δίπλα μια τηλεόραση της  4Κ και την νέα της Q900R. Ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία  μέσω ενός stand να επιλέξει να παίξουν και οι δυο τηλεοράσεις ταυτόχρονα υλικό SD, FHD και UHD.  Ειλικρινά μπορώ να σας πω ότι η διαφορά ήταν μεγάλη με απουσία ringing τεχνουργημάτων κόκκου και θολούρας που συναντάμε καθημερινά στις τηλεοράσεις μας.

  • Σε τι τιμή θα βγει στην αγορά; Μήπως θα είναι απογοητευτική για μεγάλη μερίδα καταναλωτών;

Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι τιμές αλλά από φήμες θέλουν να είναι απόλυτα γήινες και αφάνταστα προσιτές για το μέγεθος και την τεχνολογία που ενσωματώνει.

 

 

 

Share.

Perfect Image

Leave A Reply