Epson EH TW5650 FULL REVIEW

Epson EH TW5650

Η Epson αποφάσισε, σχεδόν μετά από δυο χρόνια, την αντικατάσταση των μοντέλων της στην μεσαία κατηγορίας τιμής. Ο EH-TW5650 έρχεται σαν αντικαταστάτης του πολύ πετυχημένου  EH-TW5350.

Όπως είναι φυσικό ανήκει στην κατηγορία  «Home Cinema». Το σασί είναι νέο με λιγότερες καμπύλες από ότι το μοντέλο που αντικαθιστά ενώ το μέγεθός του είναι σχεδόν ίδιο. Η μεγάλη οπτική διαφορά είναι το μέγεθος του φακού που δείχνει μεγαλύτερος ενώ έχει προστεθεί ένα είδος φωτοφράκτη και αποτελεί μέλος του σασί, ο οποίος μειώνει την έντονη διάχυση του φωτός στον χώρο μας κατά την διάρκεια της προβολής.

Ο φακός είναι μετατοπισμένος αριστερά ενώ στην επάνω πλευρά του βρίσκουμε το «κουμπί» που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία οριζόντιας διόρθωσης keystone. Επίσης θα βρούμε και ένα συρόμενο πορτάκι για την προστασία του φακού.

EPSON EH-TW5650 FRONT

Οι πιεστικοί διακόπτες είναι επίσης τοποθετημένοι στο επάνω μέρος της συσκευής. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε, σύμφωνα με την μόδα, μόνο δύο ψηφιακές εισόδους HDMI η μία εκ των οποίων υποστηρίζει MHL  και μια είσοδο D-Sub 15pin. Οι κλασικές αναλογικές είσοδοι ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Φυσικά θα βρούμε υποδοχές για είσοδο ήχου. Είναι εφοδιασμένος με ενσωματωμένο WiFi (Wireless LAN IEEE 802.11b/g/n).

EPSON EH-TW5650 UP

Το ενσωματωμένο ηχείο ισχύος 10 Watt μπορεί να βοηθήσει στις μικρές, και όχι μόνο, απαιτήσεις μας για ακρόαση όπως στην περίπτωση που δεν θέλουμε να «ανοίξουμε» τον AV ενισχυτή μας. Η συσκευή συνοδεύεται από το γνωστό εύχρηστο αλλά μη φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο.

EPSON EH-TW5650 REMOTE

Ο EH-TW5650 είναι ένας LCD προβολέας με ανάλυση 1.920 × 1.080 (0,61  D10 CFine). Η φωτεινότητά του είναι 2.500 ANSI Lumens (μέτρηση κατά ISO) 2.500 ANSI Lumens (CLO), 300 Ansi Lumens περισσότερα από τον EH-TW5350, στην επιλογή color mode Dynamic, κάνοντας χρήση λάμπας ισχύος 200W με διάρκεια ζωής μέχρι και 7.500 ώρες στην επιλογή low. Ο λόγος αντίθεσης, κατά την εταιρεία, έχει φτάσει στο 60.000:1 full on/off (Color mode: Dynamic, Lamp brightness: High, Zoom: Wide, Auto Iris: On). Η οδήγηση των LCD drive είναι 12 bit, ενώ η επεξεργασία του σήματος είναι 10 bit.
Η αυτόματη ίριδα που χρησιμοποιεί είναι ίδια με αυτήν που συναντήσαμε στο προηγούμενο μοντέλο.


Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο προβολέας είναι εφοδιασμένος με αλγόριθμο εξομάλυνσης της κίνησης το γνωστό μας “Frame Interpolation”. Εάν δεν με απατά η μνήμη μου είναι ο μοναδικός προβολέας κάτω από τα €1.000 με αυτήν την επιλογή.

EPSON frame_interpolation

O EPSON EH-TW5650 χρησιμοποιεί σε δύο «Mode» (Natural και Cinema) χρωματικό φίλτρο για να μπορέσει να εξισορροπήσει φασματικά τη λάμπα αλλά ταυτόχρονα να μπορέσει να «φιλτράρει» καλύτερα το μαύρο.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: LCD
Στοιχεία εκπομπής: 3×0,61΄΄ polysilicon active-matrix TFT wide panel, Αναλογία εικόνας: 16:9 (native) και 4:3
Ονομαστική ανάλυση: 1.920×1.080 pixels
Ονομαστική φωτεινότητα: 2.500 Lumens (ANSI)
Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 60.000:1
Τύπος και ισχύς λυχνίας: UHΕ, 200W
Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 4.000 ώρες 7.500 σε Eco Mode
Απόσταση προβολής 60΄΄: 1.62-1.92 μ.
Lens Shift: Όχι
Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: Ναι
Ρύθμιση gamma: Ναι
Είσοδοι εικόνας: HDMI (2x), Είσοδος VGA, USB 2.0 Τύπου Mini-B, USB 2.0 Τύπου A, Wi-Fi Direct
Είσοδος ήχου:  MHL
Έξοδος ήχου : Stereo mini jack
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 309x122x285 χλστ.
Βάρος: 3,5 κιλά

ΤΙΜΗ : 1.100€

Από πλευράς συνδέσεων απουσιάζουν οι κλασικές αναλογικές είσοδοι (video, S-video, component) ενώ βρίσκουμε δύο HDMI , USB και ηχητική υποστήριξη.

Μέσω του USB δεν μπορούμε να προβάλλουμε, για παράδειγμα, εικόνες από USB stickάκι.

EPSON EH-TW5650 I_O

Το μενού του έχει παραμείνει ακριβώς το ίδιο με μόνη διαφορά την επί πλέον επιλογή της διόρθωσης του gamma σε τέσσερις επιλογές.

Προβολείς τέτοιου μεγέθους είναι εύκολο να τοποθετηθούν παντού. Εάν υπολογίσεις και την δυνατότητα ρύθμισης, μέσω συρόμενου «κομβίου» το οποίο έρχεται να διορθώσει μηχανικά την γεωμετρία στον οριζόντιο άξονα του ενώ η τοποθέτηση του στον χώρο γίνεται «παιχνίδι».

Στο θέμα της ευκρίνειας του φακού ο EH-TW5650 αποτελεί άξιο συνεχιστή του μοντέλου που ήρθε να αντικαταστήσει. Η εστίαση της εικόνας είναι πολύ καλή σε όλη την προβαλλομένη επιφάνεια ενώ λίγο στις άκρες μπορούμε να διακρίνουμε να «φεύγει» λίγο το focus αλλά σε ελάχιστο βαθμό. Η ρύθμιση της εστίασης μπορεί να γίνει από την πρώτη στιγμή ενώ δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ζεσταθεί όπως κάναμε στα προηγούμενα μοντέλα (π.χ EH-TW6100).

Η φωτεινότητα είναι μεγάλη και αρκεί για να γεμίσει μέχρι και 140 ίντσες με την επιλογή Living Room και την λάμπα στην επιλογή Normal. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ο στόχος μας είναι μια άκρως κινηματογραφική εικόνα αλλά σε μεγάλες ίντσες, θα πρέπει να τοποθετήσουμε τον προβολέα τόσο κοντά όσο μας επιτρέπει το όριο του φακού.
Η out-of-the-box συμπεριφορά του κρίνεται πολύ καλή (στο μοντέλο της δοκιμής μας) στην επιλογή Natural και Cinema, σε επίπεδο τόσο grayscale όσο και gamma. Στο προηγούμενο μοντέλο είχαμε παραπονεθεί για την έλλειψη επιλογών διόρθωσης gamma άσχετα εάν η προεπιλογή ήταν κοντά στο ιδανικό. Μάλλον «μας άκουσαν» και πλέον έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πέντε προεπιλεγμένες επιλογές.

Η εικόνα του Epson έχει περίσσια λαμπρότητα και οξύτητα με το αντίστοιχο ρυθμιστικό απενεργοποιημένο ενώ φαντάζει ισορροπημένη. Το επίπεδο του μαύρου είναι βελτιωμένο, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία που δίνει η εταιρεία. Αν κάνουμε και άμεση σύγκριση με προβολείς τεχνολογίας DLP ό EH-TW5650 έχει το προβάδισμα (με την ίριδα ενεργοποιημένη). Υπάρχει μια μικρή συμπίεση της κλίμακας του γκρι που δεν ενοχλεί   ενώ αποτελεί στοιχείο των προβολέων αυτης της κατηγορίας τιμής. Τα φωτεινά πλάνα αποτελούν το ισχυρό σημείο του προβοέα λόγω φωτεινότητας λευκού και χρωμάτων.

Η χρήση της ίριδας σε «normal speed» συνιστάται, ενώ η ύπαρξη “Frame Interpolation”, που δεν συναντάμε σε προβολέα αυτής της κατηγορίας τιμής, θα κερδίσει αμέσως οπαδούς. Η λειτουργία του είναι πολύ καλή ενώ εάν το παρακάνουμε τα προβλήματα στην εικόνα καραδοκούν. Στα θετικά πρέπει να σημειώσουμε για άλλη μια φορά την πολύ καλή (για LCD) σύγκλιση του δείγματος καθώς και η ομοιομορφία λευκού.
Πέρα όμως από την αυστηρή εργαστηριακή κριτική, υπάρχει και η ευχαρίστηση που σου δίνει ένας τέτοιος προβολέας. Ένας προβολέας που μπορεί εύκολα να γίνει η συνέχεια του χεριού σας, χρησιμοποιώντας το “screen mirroring” του android κινητού σας. Φυσικά η Epson έχει να λανσάρει και την δική της εφαρμογή «Epson iProjection» μεσω googleplay store και iTunes.

Δεν προλάβαμε να κάνουμε κάποιου είδους δοκιμή με υλικό 3D λόγω έλλειψης συνοδευτικών γυαλιών αλλά και χρόνου.

ΥΠΕΡ

Οξύτητα εικόνας

WiFi, MHL, Mirroring

Frame Interpolation

Τιμή

 

ΚΑΤΑ

Frame interpolation θα το θελαμε λιγότερο επιθετικό στο normal (mode 2).

Χρωματικά ο EH TW-5650 είναι ένας τυπικός Epson. Για θέαση ταινιών, οι επιλογές Natural και Cinema είναι οι προτιμότερες, με την πρώτη πιο ισορροπημένη . Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας 6.500Κ έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.987 K στην επιλογή Natural (Κλασσική επιλογή σε Epson). Έκπληξη μου έκανε ότι στο μενού της επιλογής Cinema την θερμοκρασία την δείχνει με αριθμούς (-2 έως 2) ενώ στην επιλογή Natural οι θερμοκρασία εμφανίζεται κανονικά (5.500, 6.000, 6.500 κ.λ.π.). Το color management δουλεύει πλέον καλύτερα και όπως μας έχουν συνηθίσει τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας. Στο color error decoding παρατηρήθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του 5%. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 5.350:1, με την ίριδα στο mode High Speed, 1.250:1, με την ίριδα στο mode Normal και 950:1 Native Contrast.
Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 2.060 Ansi Lumens (Dynamic Mode), ενώ καλιμπραρισμένος έπεσε στα 1.870 Lumens.

EPSON-EH-TW56500-ON_OFF-CONTRAST

EPSON EH-TW5650 ANSI CONTRAST

EPSON EH TW5650 Dynamic

Color Temp: 6.925K  (70IRE)

Gamma: 2.15

DYNAMIC GRAYSCALE

DYNAMIC GAMUT

DYNAMIC SATURATIONS

DYNAMIC COLORCHECKER

EPSON EH TW5650 Bright Cinema

Color Temp: 7.498K  (70IRE)

Gamma: 1.70

BRIGHT CINEMA GRAYSCALE

BRIGHT CINEMA GAMUT

BRIGHT CINEMA SATURATIONS

BRIGHT CINEMA COLOR CHECKER

EPSON EH TW5650 Natural

Color Temp: 6.987K  (70IRE)

Gamma: 2.24

NATURAL GRAYSCALE

NATURAL GAMUT

NATURAL SATURATIONS

NATURAL COLORCHECKER

EPSON EH TW5650 Cinema

Color Temp: 7.488K  (70IRE)

Gamma: 2.21

CINEMA GRAYSCALE

GAMMA PRESETS

CINEMA GAMUT

CINEMA SATUTARIONS

CINEMA COLOR CHECKER

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του). Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης ΚαστρουνήςISF calibrator

Author: Perfect Image

Share This Post On

1 Comment

  1. Το WiFi μπορει να χρησημοποιηθει για να συνδεθει PC και να στριμαρει desktop view (ταινιες games etc) η θα κολαει? Ευχαριστω

Απάντηση

Translate »
ISF Calibration
large_isf_logo

Διαθέτετε αυτόν ( ή οποιοδήποτε άλλον ) προβολέα ; Θέλετε να πάρετε το καλύτερο από την συσκευή σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Close