BENQ W8000 Full Review

 

BENQ W8000

Η BenQ είναι εδραιωμένη στην συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή σαν μια εταιρεία που πάντα έδινε τίμιες λύσεις σε ένα μεγάλο εύρος κατηγορίας τιμών. Όμως τον τελευταίο καιρό υπήρχε κινητικότητα μοντέλων μόνο στην χαμηλή κατηγορία τιμής και ως χαμηλή αναφέρομαι στο εύρος τιμών κάτω από τα 2.000€. Η τελευταία παρουσία της στη αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία ήταν αυτή του W7500 που δεν είχε, τουλάχιστον την Ελλάδα, την αντίστοιχη εμπορική σταδιοδρομία.

Μετά λοιπόν από αρκετό καιρό η BenQ παρουσίασε ένα νέο προβολέα στα «κυβικά» του W7500 αλλά με δυνατότητα τοποθέτησης του για την ίδια επιφάνεια προβολής από διαφορετική εστιακή απόσταση λόγω χρήσης εναλλάξιμων φακών. Αυτός ο νέος προβολέας ακούει στο όνομα W8000.

Η εξωτερική παρουσία του νέου αυτού προβολέα δεν μοιάζει σε τίποτα με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας και ιδιαίτερα με αυτό που έρχεται να αντικαταστήσει. Η σιλουέτα του είναι εμφανώς αδυνατισμένη  κομψότερη  ενώ δείχνει και ποιο στιβαρή. Η μαύρη του απόχρωση προσθέτει ένα τόνο κομψότητας  Το μεγάλο νέο όμως του W8000 είναι ότι δεν φορά έναν στανταρτ φακό αλλά ανάλογα με τις ανάγκες εγκατάστασης στον χώρο ο μελλοντικός κάτοχος έχει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα από έξι διαφορετικούς φακούς.

BENQ W8000

Ο προβολέας πωλείται δίχως την συνοδεία φακού. Η τοποθέτηση του είναι πολύ εύκολη και απλή και είναι τύπου μπαγιονέτ.  Μεγάλο ατού του εναλλάξιμου φακού είναι η επισκεψημότητα του panel (αυτό θέλει μεγάλη προσοχή γιατί εγκυμονεί κινδύνους) όπως επίσης ο συχνός καθαρισμός της οπίσθιας επιφάνειας του φακού που είναι υπεύθυνη κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την μείωση του Ansi contrast μετά από ώρες προβολείς.

BENQ W8000

Η ρύθμιση του ζουμ και της εστίασης γίνεται χειροκίνητα μέσω δακτυλίων που βρίσκονται πάνω στον φακό ενώ στην επάνω πλευρά  αποκαλύπτονται τραβώντας προς τα επάνω ένα πορτάκι, τα ρυθμιστικά μετατόπισης του φακού (lens shift)  το οποίο μετατοπίζει κάθετα την προβαλλόμενη εικόνα κατά -15%~55% και οριζόντια κατά ±5%.

BENQ W8000

Στο επάνω μέρος όπως έχουμε συνηθίσει συναντάμε και τα πλήκτρα ελέγχου της συσκευής.

Η αλλαγή της λάμπας είναι πανεύκολη, χάρη στην τοποθέτηση της στην αριστερή πλευρά. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω την χαμηλή τιμή αντικατάσταση της.

BENQ W8000

O W8000 είναι εφοδιασμένος με ίριδα η οποία όμως ενεργοποιείται μόνο στο mode “Bright”.

Ο W8000 είναι προβολέας τεχνολογίας DLP που φορά πάνελ DC3, με διαγώνιο 0,65 ιντσών και ανάλυση Full HD 1.920 x 1.080 pixels. O χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών με την ακολουθία RGBRGB, και γυρνά 4X & 6X(50Hz) ενώ χρησιμοποιείται και τεχνολογία Brilliant Color.

BENQ W8000

Τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής είναι για την μεν φωτεινότητα  2.000 AΝSI Lumens ενώ για το on/off contrast 50.000:1.
O προβολέας της δοκιμής μας φορούσε  ένα wide zoom φακό δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ. Αυτός παρουσιάζει μεγέθυνση 1,1 – 1,3 φορές, κάτι που  βοηθά να πάρουμε μεγάλη εικόνα από κοντινή απόσταση (100 ίντσες από 2,5 μέτρα).

BenQ W8000 Projection dimensions

BenQ W8000 Projection dimensions

Η λάμπα του έχει ισχύ 280W  και έχει διάρκεια ζωής 2.500 ώρες, ενώ σε economy mode αυξάνεται στις 3.500 ώρες. Φυσικά υπάρχει και το smart eco mode που αυξάνει τις ώρες στις 6.000. Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός 28db σε eco mode και αυξάνεται κατά 2 dBA σε normal mode.

Και σε αυτόν έχουμε την δυνατότητα ρύθμισης του τραπεζοειδούς κατά 30% (και όχι σε 40% που συναντάμε σε άλλα μοντέλα της ίδιας εταιρείας) μόνο όμως στον ένα άξονα.

Μέσω τεχνολογίας DP Link μπορείτε να χαρείτε τις 3D ταινίες σας. Υποστηρίζει όλες τις μορφές 3D. Τα 3D γυαλιά δεν περιέχονται στη συσκευασία.

Το τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει είναι πολύ εύχρηστο και με καλή αίσθηση.

BENQ W8000

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: DLP, 1×0, 65΄΄ W_PAL DDR DMD, 16:9 (native) 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 2.000 Lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 50.000:1

Τύπος & ισχύς λυχνίας: Osram 280W(P-VIP)

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 2.500-3.500-6.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 2,50 μ.

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά), κάθετα ±30°

Lens shift: Ναι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: Ναι

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/Cb/Cr), 1xRS-232C, 1xRGB-HV, 2xHDMI

Έξοδοι εικόνας: Όχι

Είσοδοι ήχου: Όχι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 431 x 167 x 321 χλστ.

Βάρος: 8,8 κιλά

Τιμή :€ 2.750 + φακός επιλογής

Τιμή Λάμπας : 159€

Διάθεση : CPI

Από πλευράς εισόδων, βρίσκουμε δυο Hdmi η μία εκ των οποίων υποστηρίζει MHL, composite, component, 15pin D-sub, RS-232, Usb Type A  & B. Δυστυχώς, μέσω του USB δεν μπορούμε να προβάλλουμε, για παράδειγμα, εικόνες από USB stickάκι μια και η Type A θύρα είναι μόνο για παροχή 5v ενώ η Type B μόνο για service. Από την πλειάδα των θυρών καταλαβαίνουμε ότι ο W8000 δεν είναι για την Benq, ένας αμιγώς Home cinema προβολέας.

BENQ W8000

Το μενού έχει παραμείνει το ίδιο. Είναι χωρισμένο σε Basic και Advance. Τα μενού ρυθμίσεων έχουν την ίδια φιλοσοφία με τα προηγούμενα μοντέλα ενώ υπάρχει ξεχωριστή μνήμη για ρύθμιση κατά ISF (Day & Night). Θα βρούμε τρεις προρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορούμε να επέμβουμε, και τρεις μνήμες όπου μπορούμε να σώσουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, έχοντας πάντα ως βάση ένα από τα αρχικά picture mode (Cinema, Standard ή Dynamic), και άλλες δύο για ρύθμιση κατά ISF (Day & Night).
Η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών Gamma όπως και 3D Color Management βοηθά στη μικρομετρική ρύθμισή του.

BenQ W8000 MENU

BenQ W8000 MENU

BenQ W8000 MENU

BenQ W8000 MENU

Το λανσάρισμα του εν λόγω μοντέλου άργησε να κυκλοφορήσει και ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον εύλογο χρόνο που χρειάστηκε ώστε εκτός από την πιστοποίηση ISF και έχει πάρει και την πιστοποίηση του κ. Lucas (THX). Το μεγάλο ατού του νέου προβολέα της Benq είναι η χρωματική παλέτα που είναι σύμφωνη με το πρότυπο REC709, η επεξεργασία σήματος με την ονομασία Cinemaster αλλά και ο ποιοτικός έλεγχος στην γραμμή παραγωγής ώστε το τελικό προϊόν να είναι πάντα σύμφωνο με το πρότυπο της αρχικής σχεδίασης. Για να είμαι ειλικρινής πολύ θα ήθελα να είχα μια ντουζίνα από αυτούς για λεπτομερή και ενδελεχή έλεγχο μετρήσεων.

BENQ W8000

BENQ W8000

BENQ W8000

Η τοποθέτησή του με την χρήση του Lens shift αλλά και του κατάλληλου φακού γίνεται εύκολα στον χώρο. Το νέο σασί βελτίωσε ελαφρά το θέμα του θορύβου κατά την λειτουργία του, ενώ με την λάμπα στην full λειτουργία της ο θόρυβος γίνεται άμεσα αντιληπτός (31dB).

BENQ W8000

Ο φακός εστιάζει πολύ καλά σε όλο το εύρος της προβαλλόμενης εικόνας (πολύ μικρές αποκλίσεις μόνο στις γωνίες και αυτό λόγω του συγκεκριμένου φακού) έχει οξύτητα και ελάχιστο «color aberration». Η ευκρίνεια της εικόνας είναι υποδειγματική. Δεν παρατηρήσαμε κάποιου είδους «edge ghosting» που συνήθως συναντάμε σε προβολείς που κάνουν χρήση ανάλογου φακού.

Παρόλο που ο  χρωματικός τροχός περιστρέφεται με ταχύτητα 4x και 6x(50Hz) και κάνει χρήση χρωματικού τροχού έξι σημείων το Rainbow Effect είναι ελάχιστο αλλά εμφανή, ενώ θα γίνει άμεσα αντιληπτό με την χρήση του Brilliant Color που με την ενεργοποίησή του πουσάρει το λευκό και τα δευτερεύοντα χρώματα.

Ο προβολέας έχει περίσσια φωτεινότητα και λαμπρότητα, κινηματογραφική αίσθηση, και πολύ καλή «out-of-the-box» χρωματική συμπεριφορά, χωρίς τη χρήση του Brilliant Color. Η κλίμακα του γκρι ελαφρά συμπιεσμένη, όπως είναι φυσικό για υλοποιήσεις προβολέων DMD αυτήν την περίοδο.

Η out of the box συμπεριφορά του κρίνεται πολύ καλή έχοντας επιλέξει το THX mode. Σε όποια άλλη επιλογή θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε αναγκαστικά το Brilliant color ώστε να ανοίξουν οι επιλογές για την μικρομετρική ρύθμιση του προβολέα. Φυσικά υπάρχουν και δυο μνήμες κατά ISF που δίνουν στον επαγγελματία να ρυθμίσει την εικόνα σύμφωνα με τα πρότυπα ή σύμφωνα με τις ανάγκες προβολής.

Το επίπεδο του μαύρου έχει διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα μικρότερα μοντέλα της εταιρείας. Όσο και εάν προσπάθησα να παίξω με διαφορετικές ρυθμίσεις δεν μπόρεσα να μειώσω το πέπλο.  Παρόλα αυτά το Ansi contrast εξακολουθεί να αποτελεί, το δυνατό του σημείο, γεγονός που αντισταθμίζει την έλλειψη απόλυτου επιπέδου μαύρου. Η δυνατότητα χρήσης της δυναμικής ίριδας η οποία είναι εφικτή μόνο σε ένα mode κρίνεται ακατάλληλη μα και δεν μπορεί να δώσει τίποτα το ιδιαίτερο ενώ η χρήση της περισσότερο ζημία κάνει. Η καλύτερη λύση είναι η χρήση του eco mode.

Άλλο ένα θετικο του W8000 είναι η κίνησή του κρίνεται ανέλπιστα πολύ καλή αλλά και με κάποια από τα γνωστά προβληματάκια στα 24fps.

BENQ W8000

Εν κατακλείδι ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του στην αγορά θα μπορούσε κάποιος να αναλογιστεί. Η απάντηση είναι ότι ο W8000 είναι ένας all over πολύ καλός προβολέας, ευέλικτος, φωτεινός, λαμπρός, ευκρινής ιδανικός για τους λάτρεις αυτής της τεχνολογίας που δεν τους ενοχλήσει το επίπεδο του μαύρου και η εμφάνιση του rainbow effect.

ΥΠΕΡ

– Οξύτητα εικόνας

– «Out of the box» χρωματική παλέτα

– Υψηλή φωτεινότητα

– Εμφάνιση

ΚΑΤΑ

– Επίπεδο μαύρου

– THX gamma

– Εμφάνιση rainbow effect.

Στον W8000 το χρωματικό τρίγωνο δείχνει ισορροπημένο, με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό με το κόκκινο χρώμα να έχει το μεγαλύτερο σφάλμα. Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας normal που είναι και η προρύθμιση μας έδωσε  μια θερμοκρασία 6.000° Κ. Για σωστότερο grayscale θα χρειαστεί μικρορύθμιση μέσα από το αντίστοιχο μενού και εφόσον ενεργοποιήσουμε πρώτα το BR. Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν πολύ κοντά στις τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής, ενώ οι επιλογές 2.2 και 2.3 θεωρούνται οι ιδανικότερες. Εμείς προτιμήσαμε gamma 2.3
Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 1.250:1 στη θέση Wide και το Ansi Contrast 460:1. Με την ίριδα ενεργοποιημένη το max contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 21.430:1. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.150 Ansi Lumens με το Brilliant Color ενεργοποιημένο.

Στα επισυναπτόμενα διαγράμματα  οι μετρήσεις έγιναν με το Brilliant Color απενεργοποιημένο.

BENQ W8000 luminace table

BENQ W8000 Contrast (1)

BENQ W8000 Contrast (2)

BenQ W8000 Bright

Color Temp: 7.755K  (70IRE)

Gamma: 2.01

BenQ W8000 BRIGHT GRAYSCALE

BenQ W8000 BRIGHT GAMUT

BenQ W8000 BRIGHT SATURATION

BenQ W8000 BRIGHT COLORCHECKER

BenQ W8000 Game

Color Temp: 7.640K  (70IRE)

Gamma: 2.17

BenQ W8000 GAME GRAYSCALE

BenQ W8000 GAME GAMUT

BenQ W8000 GAME SATURATION

BenQ W8000 GAME COLORCHECKER

BenQ W8000 THX

Color Temp: 6.000K  (70IRE)

Gamma: 2.35

BenQ W8000 THX GRAYSCALE

BenQ W8000 THX GAMUT

BenQ W8000 THX SATURATION

BenQ W8000 THX COLORCHECKER

BenQ W8000 Vivid

Color Temp: 7.011K  (70IRE)

Gamma: 2.21

BenQ W8000 VIVID GRAYSCALE

BenQ W8000 VIVID GAMUT

BenQ W8000 VIVID SATURATION

BenQ W8000 VIVID COLORCHECKER

 BenQ W8000 User Calibrated

Color Temp: 6.555K  (70IRE)

Gamma: 2.18

BenQ W8000 USER GRAYSCALE

BenQ W8000 USER GAMUT

BenQ W8000 USER SATURATION

BenQ W8000 USER COLORCHECKER

BenQ W8000 USER GAMMA

BENQ W8000 SPECTRUM BR OFF

BENQ W8000 SPECTRUM BR ON

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του). Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης ΚαστρουνήςISF calibrator

Author: Perfect Image

Share This Post On

Απάντηση

Translate »
ISF Calibration
large_isf_logo

Διαθέτετε αυτόν ( ή οποιοδήποτε άλλον ) προβολέα ; Θέλετε να πάρετε το καλύτερο από την συσκευή σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Close