BENQ i500

Η BenQ είναι μια εταιρεία η οποία έχει εδραιώσει την θέση της στην Ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε φιλοξενήσει τα περισσότερα μοντέλα της με την διαφορά ότι όλα ανηκαν στην κατηγορία Home Cinema. Ο i500 είναι ένα προβολικό μέσο διαφορετικής φιλοσοφίας και χρήσης.

Ο i500 είναι ένας προβολέας με προχωρημένη σχεδιαστική άποψη και δεν έχει καμία σχέση με ότι μας έχει συνηθίσει η εταιρεία. Είναι σίγουρα μια πολύ κομψή παρουσία που εύκολα κάποιος θα την τοποθετούσε στο καθιστικό του και όχι μόνο.

BENQ I500

Δεν θα μείνουμε μόνο στην εμφάνιση. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στην ποιότητα των υλικών αλλά και στην προσαρμογή αυτών που κυμαίνεται σε ανώτερα επίπεδα για την κατηγορία τιμής του.

BENQ I500

Το μέγεθος του είναι μικρό και βολικό λόγω έλλειψης ακμών. Ο φακός είναι τοποθετημένος έκκεντρα (στην αριστερή πλευρά ). Εάν δούμε τον προβολέα από μπροστά και έχοντας το προστατευτικό του φακού τοποθετημένο είναι δύσκολο να καταλάβουμε την ακριβή του θέση. Στην περίπτωση που θέλουμε να προβάλουμε και βγάλουμε το προστατευτικό του φακού αυτό μπορούμε να το τοποθετήσουμε  δεξιά του σε μια θέση που είναι ειδικά φτιαγμένη για αυτό δεδομένου ότι διαθέτει και μαγνήτη για την συγκράτηση του.

BENQ I500

Μαγνήτη επίσης θα βρούμε και στο καπάκι στην οπίσθια όψη που αποκαλύπτει τις συνδέσεις του προβολέα.

BENQ I500
BENQ I500
BENQ I500

Στο επάνω μέρος βρίσκουμε δύο μόνο πλήκτρα, το power  και το πλήκτρο ενεργοποίησης του Bluetooth. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες γίνονται μόνο μέσω τηλεχειριστηρίου.

BENQ I500

Στην αριστερή πλευρά θα βρούμε τον διακόπτη που είναι υπεύθυνο για την εστίαση στου φακού  και την τροφοδοσία που όμως γίνεται μέσω εξωτερικού τροφοδοτικού.

BENQ I500

Ο i500 είναι τεχνολογίας DLP με ανάλυση 1.200 x 800 pixels. Κατά την εταιρεία η φωτεινότητα του αναφέρεται ως 500 AΝSI Lumens , με on/off contrast 100.000:1.

BENQ I500

O προβολέας φορά ένα short-throw φακό δίχως λοιπές ρυθμίσεις εστίασης και ζουμ. Αυτός παρουσιάζει μεγέθυνση 0,6 φορές, κάτι που  βοηθά να πάρουμε μεγάλη εικόνα από κοντινή απόσταση (80 ίντσες από μόλις 1 μέτρο).

BENQ I500
BENQ I500

Η ποιότητα κατασκευής (του φακού) είναι πολύ καλή και αποτελείται από 11 διαφορετικά στοιχεία.

BENQ I500

Σαν πηγη φωτός χρησιμοποιεί led της γερμανικής Osram (P1W‎) με διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 30.000 ώρες. Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, κοντά στα 30db σε πλήρη λειτουργία ενώ δεν θα ενοχλήσει ακόμα και είστε πολύ κοντά στον προβολέα.

OSRAM P1W‎
BENQ I500

Το ποσοστό ρύθμισης τους τραπεζοειδούς κυμαίνεται  ± 40% αλλά μόνο στον έναν άξονα. Ο προβολέας έχει ένα offset 5%.

BENQ i500

Μέσω τεχνολογίας DP Link μπορείτε να χαρείτε τις 3D ταινίες σας. Υποστηρίζει όλες τις μορφές 3D αλλά όχι την μετατροπή από 2D σε 3D. Τα 3D γυαλιά δεν περιέχονται στη συσκευασία.

Ο προβολέας διαθέτει δυο ηχεία με ισχύ 5 Watt για αυτόνομη χρήση. Μπορείτε να επιλέξετε, μέσα από το μενού, ανάμεσα σε τρεις προρυθμίσεις ισοστάθμισης (Cinema, Music, Game).

BENQ I500

Η συσκευή συνοδεύεται από το γνωστό εύχρηστο τηλεχειριστήριο.

BENQ I500

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: DLP, 1×0, 65΄΄ W_PAL DDR DMD, 16:10 (native) 1.280×800 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 500 Lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 100.000:1

Τύπος & ισχύς λυχνίας: LED Osram P1W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 20.000-50.000 ώρες

Απόσταση προβολής 80΄΄: 1,00 μ.

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά Auto),

Lens shift: Όχι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 4 θέσεις

Ρύθμιση gamma: Όχι

Είσοδοι εικόνας: 1xRGB-HV, 1xHDMI

Έξοδοι εικόνας: Όχι

Είσοδοι ήχου: Ναι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 215.63 x 93,16 x 201,7 χλστ.

Βάρος: 1,3 κιλά

Τιμή :929€

Τιμή Λάμπας : -€

ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:  0€/ώρα/χρήσης

Επαφή: CPI  210.4805800

Από πλευράς εισόδων, βρίσκουμε μια HDMI δυο USB εκ των οποίων η μία USB 3.0, είσοδο και έξοδο ήχου μέσω υποδοχών 3,5 mini jack είσοδο για μικρόφωνο και υποδοχή για ενσύρματο δίκτυο.

BENQ I500 INPUTS

Το μενού είναι εύκολο ενώ ακολουθεί την εμφάνιση που έχουμε συναντήσει σε android media box. Υπάρχει ειδικό πεδίο γενικών ρυθμίσεων και ρυθμίσεων εικόνας.

BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu
BenQ i500 Menu

Ο i500 είναι ένας πολυτάλαντος προβολέας που στόχος του είναι να μας δώσει ευχαρίστηση όποτε του την ζητήσουμε.
Η τοποθέτηση του στον χώρο είναι κάτι πολύ εύκολο που όμως χρειάζεται  ιδιαίτερη προσοχή. Ο short throw φακός που φορά είναι πολύ καλής ποιότητας αν αναλογιστούμε και την κατηγορία τιμής του. Το μόνο που θα παρατηρήσουμε, όπως και σε όλους short throw φακούς, είναι μια μικρή κοιλότητα στο άνω μέρος της προβαλλόμενης εικόνας. Δεν αποτελεί μειονέκτημα του συγκεκριμένου προβολέα μια και είναι φαινόμενο που συναντάμε σε όλους σχεδόν τους προβολής που προβάλουν μεγάλη εικόνα από τόσο κοντινή απόσταση. Λόγω του φακού αλλά και της έλλειψης οποιουδήποτε άλλου ρυθμιστικού θα πρέπει η επιφάνεια προβολής, εάν αυτός δεν είναι οθόνη, να είναι επίπεδη γιατί σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Επίσης ο προβολέας θα πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα στην οθόνη ενώ η χρήση keystone είναι μια απαγορευτική επιλογή. Όταν όλοι αυτοί οι κανόνες τηρηθούν με ευλάβεια θα διαπιστώσουμε ότι η ευκρίνεια του φακού είναι πάρα πολύ καλή. Άλλο ένα θέμα με αυτού του είδους τους προβολείς είναι η ομοιομορφία φωτεινότητας. Σε αυτόν τον τομέα ο προβολέας τα πήγε πολύ καλά, απρόσμενα καλά θα έλεγα μια και η μείωση φωτεινότητας σε σχέση με αυτήν του κέντρου, ήταν  λιγότερο από 15%.

Παρόλο που ο προβολέας έχει ανάλυση 1280×800 και aspect ratio 16:10 θα περίμενε κανείς να έχει σημαντική  απώλεια ευκρίνειας και οξύτητας παρακολουθώντας μια ταινία με  αμιγώς HD ανάλυση. Όμως αυτό κατά την θέαση αν και υπάρχει δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό.
Ο i500 δεν είναι μόνο ένα μέσο προβολής. Είναι ένας ολοκληρωμένος διασκεδαστής. Ο προβολέας έρχεται με λειτουργικό Android  ενώ έχει ενσωματωμένη μνήμη 5,5 Gb. Υπάρχουν προεπιλεγμένες εφαρμογές ενώ με την σύνδεση στον λογαριασμό σας μπορείτε να κατεβάσετε όποια εφαρμογή θέλετε. Σχεδόν όλοι είμαστε οικείοι σε αυτήν την διαδικασία λόγω των smartphone που έχουν μπει στην ζωή μας και χρησιμοποιούμε καθημερινά. Καλό είναι σαν player να χρησιμοποιήσουμε το Kodi που είναι ήδη προεγκατεστημένο στην έκδοση 16.0. Από πλευράς format υποστηρίζει AVI (XVID, MJPEG), DVIX (MJPEG, XVID), DAT (MPEG1), MPG (MPEG1), MPEG (MPEG1) αν αναφερόμαστε σε Video, MP3, MP2, MP1, AAC, WAV αν αναφερόμαστε σε ήχο. Από πλευράς υποτίτλων υποστηρίζει εξωτερικούς υπότιτλους τύπου SRT (.srt UTG unicode). Έκπληξη μας έκανε ότι μπόρεσε και διάβασε αρχεία τύπου .ts ενώ μπόρεσε και έπαιξε με λίγα σπασίματα μεγάλα αρχεία (35-45 Gb) έχοντας συνδέσει μέσω της usb 3.0 θύρας που έχει έναν εξωτερικό δίσκο. Επίσης μέσω της Lan σύνδεσης που έχει καταφέραμε και παίξαμε δικτυακά ταινίες αλλά όχι όμως μεγάλου μεγέθους.

BENQ I500

Από πλευρας ευκολιών θα πρέπει να επισημάνουμε την δυνατότητα προβολής φωτογραφιών (JPG (.jpg , .jpeg) , BMP (.bmp)) όπως επίσης και αρχείων Adobe PDF (pdf), MS Power Point, MS Excel, MS Word‎. Η αλήθεια είναι τι σε κάποια αρχεία PDF δεν υπήρχε συμβατότητα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ενσωματωμένα ηχεία του προβολέα μέσω σύνδεσης Bluetooth από το κινητό μας ή το tablet μας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον προβολέα.
Όταν τον i500 τον συνδέσετε στο δίκτυο ενσύρματα ή ασύρματα είναι εύκολο να τον χειριστείτε από την αντίστοιχη εφαρμογή που υπάρχει και σε IOS και Android.

BENQ BLUTOOTH

Η εικόνα του έχει περίσσια λαμπρότητα εάν η οθόνη προβολής δεν υπερβαίνει τις 90 ίντσες, κινηματογραφική αίσθηση, και πολύ καλή «out-of-the-box» χρωματική συμπεριφορά. Η κλίμακα του γκρι παρουσιάζεται ελαφρά συμπιεσμένη, όπως είναι φυσικό για υλοποιήσεις προβολέων αυτής της κατηγορίας τιμής ενώ θα πρέπει να «ματσάρετε» σωστά την επιλογή χρωματικής παλέτας στην έξοδο HDMI της πηγής σας. Καλό θα ήταν να ανεβάσετε, μέσω του palyer σας, το brightness κατά μια ή δύο μονάδες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν του δίνεται σήμα RGB ή YUV (4:4:4 ή 4:2:2).  Και όλα αυτά όταν κάνουμε χρήση εξωτερικής πηγής και όχι τον εσωτερικό player.
Το επίπεδο του μαύρου δεν αποτελεί και το δυνατό του σημείο. Παρόλα αυτά το Ansi contrast εξακολουθεί να αποτελεί, το δυνατό του σημείο, γεγονός που αντισταθμίζει την έλλειψη απόλυτου επιπέδου μαύρου.
Αν και προβολέας DLP η κίνηση του κρίνεται πολύ καλή αλλά και με κάποια από τα γνωστά προβληματάκια στα 24fps. Όσοι όμως επιθυμούν εικόνα με ιδιαίτερα έντονο contrast αρκεί να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις μέσω του grayscale που κυριολεκτικά θα απογειώσει την εικόνα.

Στις γνωστές μας σκηνές αναφοράς συμπεριφέρθηκε άψογα με δυνατό σημείο τα φωτεινά πλάνα.

ΥΠΕΡ

– Τεχνολογία LED

– Σχεδιασμός, συμπαγής κατασκευή

– Ποιότητα εικόνας

– Σύστημα Android, media player

ΚΑΤΑ

– Επίπεδο μαύρου

– Δεν είναι Full HD

[box type=”info”]

Συμπερασματικά θα πρέπει να αναφέρω ότι ο i500 τα κατάφερε πολύ καλύτερα από ότι περίμενα. Είναι ένας επαγγελματίας, ένας εργάτης αλλά ταυτόχρονα ένας φίλος που θα σου κάνει παρέα για να απολαύσεις μια ταινία ή ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά, Στα χρήματα που ζητά αγοράζεις έναν προβολέα, ένα media player και όλα αυτά αδιαφορώντας για τις ώρες χρήσεως του. Εάν σας ενδιαφέρει ένας τέτοιος προβολέας τότε δείτε τον πριν κάνετε την αγορά.

Χρωματικά ο i500 έχει σαν αναφορά τα πρότυπα sRGB κάτι που φαίνεται και από τις μετρήσεις με κάλυψη κατά 125% του χρωματικού προτύπου κατά REC709. Κάθε ένα mode έχει δικές του προρυθμίσεις ενώ όποια διαφοροποίηση τους σε βγάζει εκτός mode και «σώζονται» στο user mode. Όπως είναι φυσικό η θερμοκρασία χρώματος τείνει προς το ψυχρό. Με απλές αλλά προσεκτικές ρυθμίσεις ο προβολέας «μπορεί να έρθει» όπως μπορείτε να δείτε στην ρύθμιση User.

BENQ i500 luminace table
BENQ i500 ON_OFF CONTRAST
BENQ i500 Ansi Contrast


BENQ i500 Bright

Color Temp: 8.150K  (70IRE)

Gamma: 2.00

BRIGHT GRAYSCALE
BRIGHT GAMUT
BRIGHT SATURATION
BRIGHT COLOR CHECKER

BENQ i500 Cinema

Color Temp: 6.990K  (70IRE)

Gamma: 2.21

CINEMA GRAYSCALE
CINEMA GAMUT
CINEMA SATURATION
CINEMA COLOR CHECKER

BENQ i500 Game

Color Temp: 9.495K  (70IRE)

Gamma: 2.21

GAME GRAYSCALE
GAME GAMUT
GAME SATURATION
GAME COLOR CHECKER

BENQ i500 Vivid

Color Temp: 6.990K  (70IRE)

Gamma: 2.21

VIVID GRAYSCALE
VIVID GAMUT
VIVID SATURATION
VIVID COLOR CHECKER

BENQ i500 User

Color Temp: 6.612K  (70IRE)

Gamma: 2.25

USER GRAYSCALE
USER GAMUT
USER SATURATION
USER COLOR CHECKER
SPECTRUM BENQ I500 TEMP COOL
SPECTRUM BENQ I500 TEMP natural
SPECTRUM BENQ I500 TEMP STD
SPECTRUM BENQ I500 TEMP warm
[box type=”info”]

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και οι αποδόσεις του προβολικού μέσου αφορά μόνο το μοντέλο που είχαμε για δοκιμή. Αποδόσεις άλλων ίδιων συσκευών μπορεί να έχουν διαφορετικά μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη).
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του).
Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης Καστρουνής

 

 

Share.

Perfect Image

2 Σχόλια

Leave A Reply