BenQ W1080ST+
BenQ W1080ST+

Ένα μοντέλο που κυκλοφόρησε σχεδόν μαζί με τον επιτυχημένο W1070 της BenQ είναι και ο W1080ST+.  Τα δύο αυτά μοντέλα έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είχαμε την ευκαιρία να μας παραχωρήσει η Cpi έναν για ένα τεστ μακράς διάρκειας και στις επόμενες ενότητες θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Τον W1070 τον είχαμε χαρακτηρίσει προβολέα της κρίσης και όχι άδικα. Ο αντικαταστάτηςτου, ο W1070+, διόρθωσε κάποιες ατέλειες του απερχόμενου μοντέλου. Ο W1080 ST+  είναι όμοιος  εμφανισιακά με έναν 1070+ δεδομένου ότι μοιράζονται το ίδιο σασί. Το ύψος του μικρό όπως επίσης και οι συνολικές του διαστάσεις. Η ουσιαστική διαφορά είναι η απουσία κάθετου lens shift. Ο φακός διαφοροποιείται ελάχιστα λόγω χρήσης και είναι αρκετά μεγάλος σε  διαστάσεις σε σχέση πάντα με το μέγεθός του προβολέα.

BENQ W1080ST+
BENQ W1080ST+
BENQ-W1080ST-Screen-aspect-ratio
BENQ-W1080ST-Screen-aspect-ratio

Η ρύθμιση του ζουμ και της εστίασης γίνεται χειροκίνητα μέσω δακτυλίων στην επάνω πλευρά του

BENQ W1080ST+
BENQ W1080ST+

Η αλλαγή της λάμπας είναι πανεύκολη, χάρη στην έξυπνη τοποθέτηση της . Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω την χαμηλή τιμή αντικατάσταση της.

BENQ W1080ST+ Lamp

Η έλλειψη κάποιου είδους ίριδας είναι αναμενόμενη και σε αυτό το μοντέλο.

Ο προβολέας διαθέτει ηχεία 2x10Watt για αυτόνομη χρήση.

BENQ W1080ST+ SPEAKERS

Ο W1080ST+ είναι τεχνολογίας DLP και φορά πάνελ DC3, με διαγώνιο 0,65 ιντσών και ανάλυση Full HD 1.920×1.080 pixels. Η BenQ για την επεξεργασία του σήματος χρησιμοποιεί, και σε αυτόν, το DDP4422 σαν controler, ο χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών με την ακολουθία RGBRGB, και γυρνά 4X & 6X(50Hz) ενώ χρησιμοποιείται και τεχνολογία Brilliant Color.

BenQ_HT1080ST
BenQ_HT1080ST

Η φωτεινότητα αναφέρεται ως 2.200 AΝSI Lumens, με on/off contrast 10.000:1.
O προβολέας φορά ένα short-throw φακό δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ. Αυτός παρουσιάζει μεγέθυνση 1.2 φορά, κάτι που  βοηθά να πάρουμε μεγάλη εικόνα από κοντινή απόσταση.

Η λάμπα του έχει ισχύ 240W, είναι της Osram (P-VIP) και έχει διάρκεια ζωής 3.500 ώρες, ενώ σε economy mode αυξάνεται στις 5.000 ώρες. Φυσικά υπάρχει και το smart eco mode που αυξάνει τις ώρες στις 6.000.

BenQ_HT1080ST
BenQ_HT1080ST

Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, αλλά ελαφρά μεγαλύτερος από του W1070+.  Το γεγονός αυτό όμως δεν θα ενοχλήσει λόγω της τοποθέτησης του προβολέα εμπρός από τον θεατή και όχι πίσω ή πάνω από αυτόν. Ακόμη και με την χρήση των εσωτερικών ηχείων της συσκευής δεν θα καταλάβετε την λειτουργία του.

Όπως και στον W1070+ έτσι και σε αυτόν έχει γίνει ειδική μελέτη ώστε να κρατηθεί η σκόνη μακριά από το εσωτερικό του προβολέα όσο αυτό είναι δυνατόν τοποθετώντας σε ειδικά σημεία «φιλτράκια» που σκοπό έχουν να εμποδίσουν σκόνες να εισέλθουν στο ευαίσθητο οπτικό μονοπάτι..

BENQ W1080+ Fans
BENQ W1080ST LENS SPONGLE ANTI DUST
BENQ W1080ST LENS SPONGLE ANTI DUST

 

Το τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει είναι εύχρηστο και με καλή αίσθηση.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: DLP, 1×0, 65΄΄ W_PAL DDR DMD, 16:9 (native) 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 2.200 Lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 10.000:1

Τύπος & ισχύς λυχνίας: Osram 240W(P-VIP)

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 3.500-5.000-6.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 1,50 μ.

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά Auto), κάθετα, οριζόντια ±20°

Lens shift: Όχι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 4 θέσεις

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/Cb/Cr), 1xRS-232C, 1xRGB-HV, 2xHDMI

Έξοδοι εικόνας: Ναι

Είσοδοι ήχου: Ναι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 312x104x244 χλστ.

Βάρος: 2,85 κιλά

Από πλευράς εισόδων, εκτός των άλλων, βρίσκουμε δύο HDMI (η μια MHL), USB και ηχητική υποστήριξη. Δυστυχώς, μέσω του USB δεν μπορούμε να προβάλλουμε, για παράδειγμα, εικόνες από USB stickάκι.

BENQ W1080ST+  INPUTS – OUTPUTS
Computer in (D-sub 15pin) x 1
HDMI x 2
MHL x 1 (shared with HDMI2)
Composite Video in (RCA) x 1
Component Video in x 1
Audio in (Mini Jack) x 1
Audio L/R in (RCA) x 1
Audio out (Mini Jack) x 1
Chamber Speaker 10W x 1
USB (Type A) x1 (for 1.5V power supply)
USB (Type Mini B) x1 (for service)
RS232 (DB-9pin) x 1
DC 12V Trigger x 1

Τα μενού ρυθμίσεων έχουν την ίδια φιλοσοφία με τα προηγούμενα μοντέλα ενώ υπάρχει ξεχωριστή μνήμη για ρύθμιση κατά ISF. Θα βρούμε τρεις προρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορούμε να επέμβουμε, και τρεις μνήμες όπου μπορούμε να σώσουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, έχοντας πάντα ως βάση ένα από τα αρχικά picture mode (Cinema, Standard ή Dynamic), και άλλες δύο για ρύθμιση κατά ISF. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιήσει το Brilliant Color, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να επέμβουμε περισσότερο. Η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών gamma όπως και 3D Color Management διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτό που έχουμε συναντήσει σε παλιότερα μοντέλα της εταιρείας βοηθά στη μικρομετρική ρύθμισή του.

2D

Είναι γεγονός ότι short throw προβολείς δεν συναντάμε συχνά, ενώ τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι κατασκευαστές εμπλουτίζουν την γκάμα τους με τέτοια μοντέλα και με ανάλυση Full HD. O 1080ST+ αποτέλεσε, για πάνω από δυο μήνες, τον βασικό προβολέα για θέαση ταινιών σειρών αλλά και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Την τιμητική της είχε και η παιχνιδομηχανή που μας έκανε να νιώσουμε ξανά παιδιά.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω για δοκιμή και το εξωτερικό kit της BenQ για ασύρματη σύνδεση και μεταφοράς εικόνας από μια πηγή στο μέσο προβολής.

BenQ Wireless Full HD Kit WDP01
BenQ Wireless Full HD Kit WDP01

Το μηχάνημα όπως έχουμε ξαναπεί στην παρουσίαση του BenQ W1070+ είναι μικρό σε διαστάσεις και ελαφρύ ενώ δύσκολα κάποιος θα καταλάβει την διαφορά. Η ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στο πίσω μέρος στις εισόδους εξόδους των προβολέων.
Η τοποθέτηση του είναι πολύ απλή, εύκολη αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Λόγω του short throw φακού η οποιαδήποτε ανωμαλία στο πανί μας ή στον τοίχο προβολής θα είναι εμφανή. Κάτι τέτοιο, π.χ. με τον αντίστοιχο BenQ W1070+ δεν θα ήταν ευδιάκριτο λόγω διαφορετικού φακού και εστιακής απόστασης. Η εστίαση ήταν πάρα πολύ καλή ενώ δεν παρατηρήθηκε κάποιου είδους σκίαση. Επειδή η τοποθέτηση του γίνεται κοντά στην οθόνη προβολής είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τον προβολέα υπό κλίση κάνοντας χρήση τα υποστηρίγματα στο εμπρός μέρος και κατ΄ επέκταση το ρυθμιστικό “keystone” που διορθώνει χρήση. Η χρήση του αλλοιώνει την εικόνα όπως είναι φυσικό αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

BenQ-W1080ST+
BenQ-W1080ST+

Ο χρωματικός τροχός περιστρέφεται με ταχύτητα 4x και 6x(50Hz). Το φαινόμενο του rainbow effect είναι ελάχιστο (ελαφρά μμικρότερο του BenQ W1070+), ενώ δεν ενοχλεί ακόμη και με την χρήση του Brilliant color που πουσάρει το λευκό και τα δευτερεύοντα χρώματα.
Το φως είναι παραπάνω από όσο κάποιος θα χρειαστεί για οικιακή χρήση και όχι μόνο χρήση, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο να ανοίξει πολλές ίντσες από πολύ κοντά και να παρακολουθήσει ακόμα και με ανοιχτά «κάποια» φώτα στο δωμάτιο λόγω ότι ο προβολέας θα είναι πάντοτε εμπρός από το φωτιστικό και όχι ανάμεσα.

Η αίσθηση που εισπράττεις ως θεατής είναι άκρως κινηματογραφική, με καλή out-of-the-box χρωματική απόδοση, χωρίς τη χρήση του Brilliant Color, αλλά με τα χρώματα υποκορεσμένα, κάτι που μπορεί κάποιος να διορθώσει κάνοντας χρήση του Color Management. Παρόμοια συμπεριφορά είχαμε συναντήσει και τον W1070. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ίδιους προβολής με διαφορετικό φακό. Το επίπεδο του μαύρου είναι τυπικό για την κατηγορία.

Δεδομένων των χαρακτηριστικών που ανακοινώνει η εταιρεία δίνοντας ίδιο on/off contrast αλλά με μικρότερη φωτεινότητα περίμενα το μαύρο να ήταν αρκετά καλύτερο. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η απόλυτη τιμή του μαύρου είναι στα ίδια επίπεδα. Παρόλα αυτά το Ansi contrast αποτελεί, ακόμη και έτσι, το δυνατό του σημείο γεγονός που καθιστά την έλλειψη καλού επιπέδου μαύρου άνευ σημασίας.
Αν και προβολέας DLP η κίνηση του κρίνεται πολύ καλή με τα γνωστά προβληματάκια των 24fps.
Αυτοί που θέλουν να εισπράξουν το max αυτού του προβολέα θα πρέπει αναγκαστικά να ενεργοποιήσουν το Brilliant Color, για να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις που κυριολεκτικά θα αλλάξουν την εικόνα προς το καλύτερο ιδιαίτερα για όσους θέλουν να «ανοίξουν» μεγάλες ίντσες.
Και σε αυτόν θα πρέπει να γίνει με προσοχή η χρήση των ρυθμιστικών οξύτητας με προσοχή. Ο προβολέας ήδη με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις έχει τσιμπημένο το sharpening.

Εντύπωση μου έκανε ο μειωμένος θόρυβος (ψηφιακός) σε σχέση με τον αντίστοιχο του W1070.

Μεγάλη έκπληξη ήταν η μικρή πτώση φωτεινότητας της λάμπας μετά από 200+ ώρες συνεχής χρήσης του προβολέα.(<3%)

Αλλαγές έχουν γίνει και στην ασύρματη μετάδοση του σήματος με νέο σύνολο πομπού – δέκτη. Υπάρχει η δυνατότητα της αγοράς αυτού του extra kit μεμονωμένα. Η στήριξή του στο πλάι του προβολέα είναι εύκολη. Η ασύρματη μετάδοση γίνεται δίχως πρόβλημα ακόμη και σε μεγάλη σχετικά απόσταση αλλά όχι σε διαφορετικό δωμάτιο. Προβλήματα όπως κλείδωμα ή σπάσιμο εικόνας δεν παρατηρήθηκε.

Το kit αυτό δοκιμάστηκε και με προβολείς άλλων εταιρειών και δεν είχαμε κάποιου είδους ασυμβατότητα.

BenQ Wireless Full HD Kit WDP01
BenQ Wireless Full HD Kit WDP01

3D

Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα δοκιμής λόγω έλλειψης γυαλιών από την συσκευασία.

ΥΠΕΡ

– Τιμή προς απόδοση

– Ευκολία τοποθέτησης

– Out of the box χρωματική παλέτα

– Υψηλή φωτεινότητα

ΚΑΤΑ

– Επίπεδο μαύρου τυπικό για την κατηγορία.

– Rainbow effect.

[box type=”info”]

Ο BenQ W1080ST+ αποτελεί μια άριστη αγορά στην κατηγορία του. Με μικρή επιβάρυνση μπορεί να μετατραπεί και σε ασύρματο δίχως την παραμικρή απώλεια στην ποιότητα της εικόνας.

Στον W1080ST+ το χρωματικό τρίγωνο δείχνει ισορροπημένο, με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό και το πράσινο σε σχεδόν όλα τα mode ελαφρώς υποκορεσμένο. Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας normal μας έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.320° Κ. Για σωστότερο grayscale θα χρειαστεί μικρορύθμιση μέσα από το αντίστοιχο μενού. Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν πολύ κοντά στις τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής, ενώ οι επιλογές 2.2 και 2.4 θεωρούνται οι ιδανικότερες. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μ΄νο την επιλογή gamma 2.2 με ταυτόχρονη ρύθμιση της φωτεινότητας ένα “κλικ” πιο κάτω από το ιδανικό.
Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 1.410:1 στη θέση Tele και το Ansi Contrast 410:1 μεγαλύτερο από του W-1700 που είχαμε δοκιμάσει. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.380 AΝSI Lumens με το Brilliant Color ενεργοποιημένο και low lamp ενώ με την λάμπα σε πλήρη λειτουργία μετρήθηκε στα 1.700 AΝSI Lumens.

 

Μανώλης Καστρουνής

 

 

 

 

Share.

Perfect Image

Leave A Reply