Σε μια εποχή που η μάχη των αναλύσεων έχει φτάσει στο αποκορύφωμα και αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την τελική επιλογή ενός προβολέα, εταιρίες σαν την Hitachi εξακολουθούν να απευθύνονται σε ένα κοινό που δεν το ενδιαφέρει μόνο η παρακολούθηση ταινιών αλλά βλέπει τον προβολέα τους πρωτίστως σαν επαγγελματικό σύντροφο. Δεν θα ξεχάσω τις σειρές PJ-TX200 και PJ-TX300 που έγραψαν την δική τους ένδοξη ιστορία στον χώρο της οικιακής προβολής.
Είναι η πρώτη φορά που θα κάνουμε αναφορά σε έναν αμιγώς επαγγελματικό προβολέα. Και αυτό γιατί όταν κάποια στιγμή είχα την ευκαιρία να τον δω από κοντά, μου κίνησε την περιέργεια το μενού του που ήταν πλήρες και μάλιστα με παραμετροποιήσεις που δεν συναντάμε σε προβολείς τέτοιου είδους (επαγγελματική σειρά).
Ο προβολέας αυτός της Hitachi έχει σαν προορισμό του τις παρουσιάσεις κατά κύριο λόγο ενώ δεν θα αντισταθεί να ανταπεξέλθει ανά πάσα στιγμή και στον οικιακό κινηματογράφο. Το πόσο καλά μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον διπλό ρόλο θα προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε στις γραμμές που ακολουθούν.
Η εξωτερική του εμφάνιση έχει το τυπικό παραλληλεπίπεδο σχήμα σε λευκό χρώμα. Τα πλήκτρα ελέγχου και η ενεργοποίησή τους κατέχουν τυπικά μια θέση στο πίσω μέρος της συσκευής ενώ μια οθόνη μας πληροφορεί για το σήμα εισόδου όπως επίσης και την τάση του ρεύματος.
Ο CP-WX8265 κάνει χρήση της τεχνολογίας LCD με πάνελ 16:10. Ενσωματώνει τρία TFT panel P-Si 0,75 της ίντσας και ανάλυση 1280 x 800, ενώ μπορεί να προβάλει και περιεχόμενο με ανάλυση 1080p(30fps) (1125p). Η φωτεινότητα του είναι 6.500 ANSI lumens με την λάμπα στην κανονική λειτουργία της ενώ η φωτεινότητα πέφτει στα 5.200 ANSI lumens στην οικονομική λειτουργία της λάμπας. Ο λόγος αντίθεσης είναι 3.000:1 (κατά τον κατασκευαστή πάντα με την ιριδα ενοργοποιημένη). Κάνει χρήση μια λάμπας 350W ενώ η διάρκεια ζωής σύμφωνα με την εταιρία είναι 2.500 ώρες. Το φίλτρο του είναι υβριδικό και η αλλαγή του γίνεται κάθε 20.000 ώρες.
Ο CP-WX8265 είναι εφοδιασμένος και με δυναμική ίριδα!
Η ρύθμιση του focus και του zoom γίνεται ηλεκτρικά μέσω τηλεχειριστηρίου ή μέσω δικτύου σε δύο ταχύτητες. Ο φακός είναι εναλλάξιμος και ανάλογα με τις ανάγκες εγκατάστασης, πέρα του βασικού (ML703) υπάρχουν και άλλοι τέσσερις (FL701 fixed, SL702 short throw, LL704 long throw, UL705 extra long throw). Η φακοί αυτοί είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε η τελική φωτεινότητα του προβολέα να παραμένει πάντα ίδια ανεξάρτητα της απόστασης προβολής.
Το lens shift (ηλεκτρικό) στον οριζόντιο και κάθετο άξονα όπως επίσης και οι τρεις μνήμες, θα διευκολύνουν τον εγκαταστάτη.
Πέρα από τον φακό και μέσα στο Advanced Menu μπορούμε μέσω της επιλογής perfect fit να κάνουμε λεπτομερές καδράρισμα της εικόνας.
Μπορεί να προβάλλει ταυτόχρονα δυο εικόνες χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές πηγές π.χ. από τις εισόδους HDMI. Θα μπορούσαμε δηλαδή να χωρίσουμε την εικόνα μας στα δύο π.χ. σε ένα video conference.
Μέσω iOS έχουμε την δυνατότητα από το iphone ή το ipad να προβάλλουμε φωτογραφίες ή αρχείο αλλά όχι video αρκεί ο προβολέας να είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ή εφοδιασμένος με τον αντίστοιχο ασύρματο προσαρμογέα (wireless adapter USBWL11N).
Ο προβολέας μπορεί να προβάλλει όπως και εάν τον τοποθετήσουμε σε 360 μοίρες.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Τεχνολογία: LCD
Στοιχεία Εκπομπής: 1×0.75” WSXGA
Αναλογία Εικόνας: 16:10(native), 4:3 & 16:9
Ονομαστική Ανάλυση: 1.280 x 800 pixels
Ονομαστική Φωτεινότητα: 6.500 lumens (ANSI)
Ονομαστικός Λόγος Αντίθεσης: 3.000:1
Τύπος & Ισχύς Λυχνίας: 350W
Ονομαστική Διάρκεια Ζωής Λυχνίας: 2.000 ώρες,(2.500 ώρες economy)
Απόσταση Προβολής 100”: 4.5 – 5.5μέτρα
Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά)
Lens Shift: Ναι
Ρύθμιση Ισορροπίας Λευκού: Ναι
Ρύθμιση Gamma: ΝΑΙ
Είσοδοι Εικόνας: …..
Έξοδοι Εικόνας : Monitor Out (VESA)
Εξοδοι Remote : Ναι
Είσοδοι Ήχου: ΝΑΙ
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 368x259x97 χιλ.
Βάρος: 3.0 κιλά
Τοποθέτηση: Εμπρόσθια, Οπίσθια, Οροφή 360 μοίρες.
Laser Beam στο τηλεχειριστήριο: Όχι
Αυτοφωτιζόμενο τηλεχειριστήριο: Όχι
Αντιπρόσωπος :Divitec , τηλ :210-2855080
Τιμή :..
Από πλευράς συνδεμολογίας δεν του λείπει τίποτα απολύτως έχοντας ψηφιακές εισόδους και αναλογικές εισόδοι και έξοδοι εικόνας.
Το μενού είναι πλήρες. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικές προρυθμίσεις εικόνας (Normal, Cinema, Dynamic, Board black, Board green, Whiteboard, Daytime,Dicom Sim). Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πέντε διαφορετικές καμπύλες διόρθωσης του gamma και άλλες τόσες που μπορούμε να επέμβουμε σε εννέα σημεία «πατώντας» πάνω στις τιμές των προρυθμισμένων επιλογών. Το ίδιο συμβαίνει και με την θερμοκρασία χρώματος. Και στις δυο επιλογές έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις μας μέσω της ενσωματωμένης γεννήτριας σημάτων του προβολέα.
Το ίδιο σχεδόν μενού είναι αυτό που χρησιμοποιούσε και στους οικιακής χρήσεως προβολείς η Hitachi.
Ο προβολέας έρχεται σε λειτουργία μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα του είναι σχετικά χαμηλός για την κατηγορία του ενώ μειώνεται όταν χρησιμοποιηθεί το χαμηλό επίπεδο φωτεινότητας.
Πρώτα από όλα θα ήθελα να επισημάνω ότι ο CP-WX8265 έχει την επιλογή Dicom Sim την οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε μέσα από το μενού. Αυτή η επιλογή δίνει μεγάλη έμφαση στις λεπτομέρειες και στην σωστή απεικόνιση της κλίμακας του γκρί. Είναι ένα mode που βρίσκει εφαρμογή στην Ιατρική δίχως όμως να είναι ένας αμιγώς προσανατολισμένος για ιατρικές παρουσιάσεις προβολέας.
Όπως είναι λογικό η προβολή DATA είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη με τους χαρακτήρες να απεικονίζονται με σαφήνεια. Σε αυτό συμβάλει και η επεξεργασία εικόνας που η Hitachi ονομάζει «Accentualizer». Η ενεργοποίηση της συμβάλλει ώστε οι χαρακτήρες να είναι «crispy» ακόμα και σε φωτεινό περιβάλλον. Η παραμετροποίηση του μπορεί να γίνει μέσω τριών παραμέτρων για βέλτιστο αποτέλεσμα.
Η φωτεινότητα του προβολέα επαρκεί ακόμα και όταν υπάρχει φωτισμός ενώ το μαύρο του δεν μπορεί με κανένα τρόπο να χαρακτηριστεί απόλυτο. Και για ποιο λόγο άραγε θα έπρεπε να ήταν απόλυτο εφόσον δεν είναι του «χαρακτήρα» του;
Όμως η ίριδα μπορεί να βελτιώσει και να σώσει την κατάσταση ανάλογα με το περιεχόμενο προβολής είτε αυτό είναι data είτε είναι video. Αυτό το καταφέρνει μέσω των δυο modes που μπορούμε να επιλέξουμε στο μενού (presentation, theater).
Αρχικά τον δοκίμασα έχοντας σαν βάση την φύση του προβολέα που είναι οι παρουσιάσεις. Ο προβολέας είχε καθαρό λευκό με ομοιομορφία φωτεινότητας, ενώ όπως οι περισσότεροι επαγγελματικοί προβολείς σε σχέση με τους DLP (όχι όλους) έχει και πολύ καλή ομοιομορφία χρώματος με ισορροπημένη φωτεινότητα ανάμεσα τους.
Ο προβολέας της δοκιμής μας ήταν ταλαιπωρημένος λιγάκι (demo βλέπετε) και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στα χαμηλά ire να μην έχει την ομοιομορφία που δείχνει στα φωτεινά. Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να το διακρίνετε σε μια παρουσίαση όσο απαιτητική και είναι αυτή. Η σύνδεση με iphone και ipad μεσω WiFi δίνει bonus σε μια παρουσίαση με την διαδραστικότητα του.
Δεν αντιστάθηκα και του άλλαξα ρόλους θέλοντας να δω πως μπορεί να ανταπεξέλθει και προβολή μιας ταινίας.
Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιλέξουμε την ίριδα στην θέση theater, την σωστή θερμοκρασία χρώματος όπως επίσης και το σωστό gamma.
Το αποτέλεσμα ήταν μακράν καλύτερο από ότι περίμενα από έναν τέτοιο προβολέα. Στα σκοτεινά πλάνα είχε μια μικρή συμπίεση, την οποία όμως λόγω φωτεινότητας μπορούσε να μετριάσει.
Ο Hitachi είναι πολύ καλός στο να συνδυάσει την δουλειά με την διασκέδαση δίνοντας στο θεατή ξεκούραστη εικόνα .
Ως συνολική αίσθηση ο Hitachi είναι ένα πολύ καλό επαγγελματικό εργαλείο που συνεχίζει την παράδοση της εταιρείας στον χώρο της βιντεοπροβολής.
Comming soon…..
Μανώλης Καστρουνής