BENQ W7500 FULL REVIEW

BENQ W7500

Γενικά η φετινή χρονιά δεν έχει να δείξει κάτι νέο από πλευράς τεχνολογικής εξέλιξης των προβολέων DLP.  Οι περισσότεροι κατασκευαστές  που κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας κάνουν μικρές αλλαγές στα μοντέλα τους μόνο και μόνο, θεωρώ, για να παρουσιάσουν και αυτήν την χρονιά κάτι νέο. Η έλευση του νέου W7500 όμως ακολουθεί αυτόν τον κανόνα; 

Η νέα παρουσία της BenQ ακούει στο όνομα W7500 και μάλιστα είναι, όπως προστάζει η εποχή,  και 3D. Το νέο μοντέλο μοιάζει με τον προκάτοχό του. Το ίδιο επιθετικό στυλάκι, κομψός λόγω μεγέθους και ακριβός ίδιος σε διαστάσεις που σημαίνει ότι μπορείτε όσοι είστε κάτοχοι του W7000 να τον αντικαταστήσετε χωρίς να σας «πάρουν είδηση».

Ο πραγματικά επιβλητικός φακός (τα εξωτερικά δακτυλίδια του ουσιαστικά) δεσπόζει στο κέντρο της συσκευής, με τις γρίλιες εξαερισμού δεξιά από αυτόν.

BENQ W7500_Front lens

BENQ W7500_lens

Αριστερά του φακού έχουμε ένα είδος joystick, απ’ όπου μπορούμε να μετατοπίσουμε το φακό οριζόντια κατά 125% και κατακόρυφα κατά 40%, αλλά μόνο από την κεντρική θέση. Για την ακραία μετατόπισή του, π.χ., τέρμα αριστερά επάνω, θα πρέπει να υπολογίσετε πολύ μικρότερα ποσοστά.

 BENQ W7500

BENQ W7500

Η χρήση του δε μπορεί να χαρακτηριστεί βολική ενώ σφίγγοντας αυτού του είδους το joystick μπορούμε να ασφαλίσουμε την θέση του φακού. Επίσης θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή κατά το σφίξιμο γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαλάσει η εσωτερική βάση. Στο επάνω μέρος του W7500 βρίσκουμε τα ενδεικτικά λαμπάκια λειτουργίας και τα πλήκτρα εκείνα με τα οποία ελέγχουμε τη συσκευή, ελλείψει τηλεχειριστηρίου.

W7500_Remote_Controlimage

Στην πίσω πλευρά θα βρούμε όλες τις εισόδους για σύνδεση του προβολέα μας με οποιαδήποτε πηγή.

W-7500 Rear View

Ο W7500 κάνει χρήση του πάνελ DC3 από την Τ.Ι., με διαγώνιο 0,65΄΄ (LVDS) και ανάλυση 1.920×1.080. Η BenQ για την επεξεργασία του σήματος  συνεργάζεται με την Pixelworks (PW980). Ο χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών RGBCMY, ενώ γίνεται χρήση της τεχνολογίας BrilliantColor, βάσει της οποίας, όπως έχουμε αναφέρει και στα προηγούμενα μοντέλα, κάθε χρώμα πλέον μπορεί να αυξήσει τη φωτεινότητά του και τον κορεσμό αυτόνομα και όχι μέσω αύξησης της φωτεινότητας του λευκού, το οποίο, με τη σειρά του, θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα πρωτεύοντα και -κυρίως- τα δευτερεύοντα χρώματα. Είναι μια τενολογία που έχει διχάσει λίγο το κοινό των φίλων της τεχνολογίαςDLP.

BENQ W7500 3Dcolor_w7500

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο W7500 δίνει ένα λόγο αντίθεσης 60.000:1 (50.000:1 στον BenQ W7000) και φωτεινότητα 2.000 ANSI Lumens. «Φορά» έναν long throw φακό κατασκευασμένο από τη μαμά εταιρεία δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ. Η λάμπα έχει ισχύ 300W (250W σε eco mode), είναι της Philips κι έχει διάρκεια ζωής 2.000 ώρες, η οποία σε whisper mode αυξάνεται στις 3.000 ώρες. Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ακόμα και στην κανονική λειτουργία του, ενώ η ποσότητα του θερμού αέρα βγαίνει από την εμπρός πλευρά, επιτρέποντας την τοποθέτησή του πολύ κοντά σε τοίχο.

Το 3D επέβαλε την χρήση δύο controller (DDP3021) αντί ενός στα προηγούμενα μοντέλα.

TAYTOTHTA

Στοιχεία DLP: 1.920×1.080 pixel, 1×0,65΄΄ W_PAL DDR DMD

Τύπος & ισχύς λυχνίας: 300 W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 2.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3,64 μ.

Ρύθμιση keystone: Ναι (ψηφιακά) κάθετα, οριζόντια

Lens shift: Ναι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 7 θέσεις

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 1xCVS, 1xS-Video, 1xComponent, 1xRS-232, 1xRGBHV, 2xHDMI 1.4

Αυτοφωτιζόμενο τηλεχειριστήριο: Ναι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 428x145x317 χλστ.

Βάρος: 6,7 κιλά

Το μενού ρυθμίσεων παραμένει το ίδιο, με μικρές αλλαγές στο κλειδωμένο μενού για επαγγελματική ρύθμιση κατά ISF, που έχει πλέον όλες τις επιλογές μαζεμένες και δε χρειάζεται η εναλλαγή μεταξύ κανονικού και ISF μενού. Όπως αναφέραμε, απουσιάζει η ρύθμιση της ίριδας, ενώ η χρήση του Color Management (όπως το αποκαλεί η εταιρεία) μπορεί να μπερδέψει τον άπειρο χρήστη αν και νομίζω ότι τελικά θα τα καταφέρει αρκεί να καταλάβει τον τρόπο που λειτουργεί.

BENQ W7500  Menu

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

BENQ W7500 MENU

Αν και πάγια τακτική μας είναι να έχουμε τον προβολέα αρκετές μέρες ώστε να ζήσουμε μαζί του όπως ο μέσος καταναλωτής, δυστυχώς αυτήν την φορά είχαμε πολύ λίγο χρόνο για να τον αξιολογήσουμε.

Πέρα όμως από τον χρόνο όλη η υπόλοιπη αξιολόγηση δεν έχει αλλάξει. Η εικόνα γνώριμη BenQ ή μήπως δεν είναι έτσι;

Ο προβολέας συνδέθηκε μέσω HDMI μόνο, και ως πηγή χρησιμοποιήσαμε το OPPO BD103, HTPC, αλλά και γεννήτρια σήματος.

Η  χρήση του lens shift και στους δύο άξονες προκαλεί ελάχιστη  αλλοίωση  στο τελικό αποτέλεσμα αρκεί η αρχική εγκατάσταση να έχει γίνει σωστά.

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό με την πρώτη εικόνα είναι «πολύ φως».

Έχει περίσσια φωτεινότητα που  δύσκολα μπορεί να την τιθασεύσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά του θα πρέπει να γίνει με κύριο γνώμονα τις πολλές και χορταστικές ίντσες ή  θέαση σε χώρο με ambient light. Η εικόνα έχει διαυγή αίσθηση, ενώ η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται πολύ καλή. Η out-of-the-box χρωματική του παλέτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη, αλλά είναι σίγουρα εξαιρετική. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο BenQ W1070 της δοκιμής μας είχε καλύτερη out-of-the-box συμπεριφορά ήταν δηλαδή πιο ισορροπημένος.  Με τη χρήση του BriliantColor, τα χρώματα γίνονται πιο ζωντανά ενώ η φωτεινότητα του προβολέα σχεδόν διπλασιάζεται.

Με τη φωτεινότητα που διαθέτει ο προβολέας μπορεί να προβάλει με άνεση οθόνες 130 ιντσών. Η φωτεινότητα και η ισορροπία των χρωμάτων, έπειτα από προσεκτική ρύθμιση κρίνετε άψογο. Αυτή η μεγάλη φωτεινότητα όμως είναι αξιόλογος σύμμαχος στην θέαση 3D.

Το μαύρο του, με το Dynamic black ενεργοποιημένο, είναι πολύ καλό. Φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό τον LCD αλλά και Lcos,SXRD αυτής της χρονιάς που γράφουν εξαψήφια νούμερα. Η κίνηση της ίριδας, γίνεται δύσκολα αισθητή ή εάν προτιμάτε είναι πιο ντελικάτη και λιγότερο επιθετική σε σχέση με τον προκάτοχό του.  Στο θέμα της κίνησης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ενώ τα 24 Fps εσωτερικά τα μετατρέπει στα 48 Hz. Η μεγάλη διαφοροποίηση σε αυτόν τον προβολέα είναι ύπαρξη frame interpolation το οποίο είναι πολύ καλό και βελτιωμένο.

Κατά τη θέαση ταινιών HD ή SD σε 2D, η εικόνα του σε μαγνητίζει στην κυριολεξία. Τα σκοτεινά πλάνα αποδίδονται με ελάχιστη συμπίεση, εφόσον έχει ρυθμιστεί σχολαστικά, οι υποφωτισμένες σκηνές με πλήθος λεπτομερειών (λόγω Ansi contrast), ενώ τα φωτεινά αποτελούν και το δυνατό σημείο του. Τα σκοτεινά πλάνα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα των άλλων τεχνολογιών αλλά στον αντίποδα η απόδοση τους είναι ελάχιστα συμπιεσμένη και λεπτομερής.

Το 3D του όμως είναι όλα τα λεφτά. Με το που βάλεις δισκάκι να παίξει και κλειδώσει σε 3D mode ο προβολέας αλλάζει συμπεριφορά. Η λάμπα στο max με αρκετά μεγάλο θόρυβο το μαύρο με γυμνό οφθαλμό δεν κοκκινίζει πλέον όπως είχαμε επισημάνει στον BenQ W7000. Το 3D του παραμένει από τα καλύτερα της αγοράς με σχεδόν μηδενικό crosstalk (τίποτα δεν είναι τέλειο) και ξεκούραστο.

Νομίζω ότι W7500 είναι ένας βελτιωμένος W7000 στα σημεία. Η εταιρεία έχει φέρει το hardware στο max των δυνατοτήτων της ενώ εάν η Ti δεν αποφασίσει να δώσει στην κυκλοφορία νέα τεχνολογία δεν θα μπορέσουμε να δούμε κάτι καλύτερο από προβολέα τεχνολογίας DLP. .

Πιστεύω ότι αυτήν την φορά το νέο τέκνο της BenQ, θα τα βρει σκούρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τιμολογιακά δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό το αντίθετο θα έλεγα.  Μπορεί να παίξει με άνεση σε 130 ίντσες ενώ με την χρήση της σωστής οθόνης-χώρου μπορεί να απενεργοποιηθεί το Dynamic Black αλλά θέλει σωστά διαμορφωμένο χώρο για να ξεδιπλώσει τις χάρες του.

Στον W7500 μέτρησα ένα χρωματικό τρίγωνο με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό και με σχεδόν σωστό κορεσμό του κόκκινου και του μπλε χρώματος. Τα λεγόμενα δευτερεύοντα χρώματα παρουσίασαν λιγότερο σφάλμα και «κάθισαν» καλύτερα στη θέση του. Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασίας Normal έδωσε καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.858° K. Οι υπόλοιπες επιλογές μετρήθηκαν ως εξής: 7.596° K (Lamp native), 6.241° Κ (Low). Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν κοντά στις τιμές που αναφέρονται. Το ANSI Contrast μετρήθηκε στο 475:1. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 990 ANSI Lumens με την λάμπα σε normal mode και το BR off. Ενεργοποιώντας το BR η φωτεινότητα εκτοξεύτηκε στα 1.325 ANSI Lumens.

BENQ W7500 CIE 1931

BENQ W7500 CIE 1931

BENQ W7500 GAMMA CURVE

BENQ W7500 GAMMA CURVE

BENQ W7500 GRAYSCALE

BENQ W7500 GRAYSCALE


Μανώλης ΚαστρουνήςISF calibrator

Author: Perfect Image

Share This Post On

3 Σχόλια

  1. Καλησπερα Μανωλη εχει σφραγισμενο οπτικο μονοπατι απο διαρροη φωτος τι λεει ?

  2. Ερωτηση ειναι ξεχασα το ερωτηματικο .
    Καλησπερα Μανωλη εχει σφραγισμενο οπτικο μονοπατι ? απο διαρροη φωτος τι λεει ?

  3. Δεν είναι απόλυτα σφραγισμένο.
    Μόνο οι Marantz και Runco από ότι θυμάμαι είχαν.

Απάντηση

Translate »
ISF Calibration
large_isf_logo

Διαθέτετε αυτόν ( ή οποιοδήποτε άλλον ) προβολέα ; Θέλετε να πάρετε το καλύτερο από την συσκευή σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Close