ViewSonic PJD7820HD
ViewSonic PJD7820HD

 

Τη Viewsonic τη γνωρίζουμε χρόνια. Η παρουσία της επί Ελληνικού εδάφους δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε τον τελευταίο καιρό. Με την αλλαγή της αντιπροσώπευσης της στους Home Cinema προβολείς ευχόμαστε να δώσει άλλη ώθηση στα προϊόντα της.

]

Η Viewsonic είναι άλλη μία κινέζικη εταιρεία με ρίζες κάπου στην μακρινή Shanghai. Η γκάμα της πλούσια με μοντέλα που καλύπτουν τόσο το επαγγελματικό όσο και τον οικιακό χώρο.

Πρόσφατα μπήκε και αυτή στον χορό της παρουσίασης φτηνού Full HD προβολέα όπως άλλωστε και άλλες εταιρίες του χώρου (BenQ, Optoma). Φαίνεται ότι η Ti  έδωσε φτηνές πρώτες ύλες και όλοι έσπευσαν να καλύψουν αυτό το κενό στη χαμηλή κατηγορία αγοράς προβολέα. Σκεφτείτε ότι οι διαστάσεις των σημερινών  τηλεοράσεων έχουν φτάσει να είναι παρόμοιες με αυτές που βλέπαμε πριν μερικά χρόνια αποκλειστικά με την χρήση προβολέα. Άρα ο συναγωνισμός είναι έντονος και απειλητικός. Πάντως, εάν δεν πέσει το πανί και δεν σβήσουν τα φώτα δεν έχεις την αίσθηση του κινηματογράφου.

Ας έρθουμε όμως στον PJD7820 που είναι και το αντικείμενο μας. Η οπτική μηχανή βασίζεται σε  ένα πάνελ με διαγώνιο 0,65 ιντσών και ανάλυση Full HD 1.920×1.080 pixels. Ο χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών με την ακολουθία RGBCMY, ενώ αξιοποιείται και η τεχνολογία Brilliant Color.
Η ονομαστική φωτεινότητα φτάνει τα  3.000 AΝSI Lumens, με on/off contrast 15.000:1 (Dynamic mode/Wide lens/ Eco mode). Ο φακός είναι long-throw δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ, που σημαίνει ότι  παρουσιάζει μεγέθυνση εικόνας 1,3 φορές, κάτι που βοηθά για να πάρουμε μεγάλη εικόνα από κοντινή απόσταση. Μπορούμε να προβάλλουμε εικόνα 100 ιντσών από μόλις 2.34 μέτρα.
Η λάμπα του έχει ισχύ 210W, και έχει διάρκεια ζωής 4.000 ώρες, ενώ σε economy mode αυξάνεται στις 6.000 ώρες. Παρά τις μικρές διαστάσεις  ο θόρυβος λειτουργίας κινείται σε χαμηλά επίπεδα (για το μέγεθός του) ενώ η εξαγωγή του θερμού αέρα γίνεται από την δεξιά πλευρά του προβολέα.

Το τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει είναι εύχρηστο και με καλή αίσθηση και πλήκτρα άμεσης ανάκλησης εντολών. 

PJD7820-RemoteControl
PJD7820-RemoteControl

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Χαρακτηριστικά

Τεχνολογία:DLP, πάνελ 0,65΄΄ 1920×1080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 3.000 lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 15.000:1

Τύπος / Ισχύς λυχνίας: UHP 210 W / 6.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 2,9 μ.

Είσοδοι εικόνας: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/CB/CR), 1xVGA, 1xHDMI, Rs232, 2x3,5 input, output, Usb

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 268×84,4×221 χλστ.

Βάρος: 2,1 κιλά

Αντιπρόσωπος: Projecting Art

Επαφή: 210.9949071

Τιμή: 750 ευρώ

Σε μία εποχή που αρχίζουν να μειώνονται οι είσοδοι ο PJD7820 φαντάζει πάνοπλος μια και δεν του λείπει τίποτα από αναλογικής πλευράς. Εάν θα θέλαμε κάτι ίσως αυτό να ήταν μια δεύτερη είσοδος HDMI.

ViewSonic PJD7820HD
ViewSonic PJD7820HD

To μενού έχει σχεδόν τα πάντα, ακόμη και color management. Θα βρούμε  προρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορούμε να επέμβουμε, και δύο μνήμες όπου μπορούμε να σώσουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, έχοντας πάντα ως βάση ένα από τα αρχικά picture mode. Και σε αυτόν πρώτα, θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιήσει το Brilliant Color, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να επέμβουμε περισσότερο. Η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών gamma βοηθά στη καλύτερη ρύθμιση του

Καταρχήν το μηχάνημα είναι πολύ μικρό και ελαφρύ, μικρότερο από μηχανήματα αντίστοιχης τεχνολογίας και τιμής.

Η τοποθέτησή του στον χώρο θα πρέπει να γίνει με προσοχή γιατί δεν διαθέτει κάποιου είδους ρύθμιση μετατόπισης του φακού. Και σε αυτόν τον προβολέα δεν καταφέραμε να κάνουμε σωστή εστίαση σε όλη την 84 ιντσών οθόνη αναφοράς μας . Κάποια γωνία (πάνω δεξιά) θα ήταν ελάχιστα out-of-focus  αλλά είναι ελάχιστη η απόκλιση και σε σημείο που δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα κατά την θέαση. Πάντως είναι κάτι που το έχουμε συναντήσει και στον BenQ W1070 αλλά και στον Optoma HD25. Το φαινόμενο του rainbow effect είναι ελάχιστο παρά τη μεγάλη φωτεινότητα, και δεν ενοχλεί.

Το φως είναι παραπάνω από όσο κάποιος θα χρειαστεί για οικιακή χρήση, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο να ανοίξει πολλές ίντσες. Κάποιοι φίλοι που έτυχε να τον δουν τον χαρακτήρισαν μεγάλη τηλεόραση. Πραγματικά η θέαση μπορεί να γίνει ακόμα και με ανοιχτά κάποια φώτα. Την χρήση του Brilliant Color τη θεωρώ δεδομένη, αν και είμαι αντίθετος γενικά σε αυτήν την επιλογή και μάλιστα για χρήση σε οθόνες μικρότερες από 100 ίντσες, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η χρήση του δίνει στην εικόνα ένα punch και μια δυναμική που την χρειάζεται. Δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση πέρα την  ενεργοποίηση του. Η συμπεριφορά του φακού βρίσκεται σε  καλά επίπεδα για την κατηγορία τιμής όπου κινείται. Η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται πολύ καλή, με ποσοστό 90% (κέντρο κάτω αριστερή γωνία) ενώ δεν διαφοροποιείται αν την μέτρηση την κάνουμε στο σημείο εκείνο που ο προβολέας δεν είναι καλά εστιασμένος όπως αναφέρθηκε νωρίτερα.

Η εικόνα έχει μια δόση απαλότητας διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει σε αντίστοιχους προβολείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι του λείπει οξύτητα (ρυθμιστικό που είναι απενεργοποιημένο σε ψηφιακό σήμα).

Για αυτούς που θα τον αγοράσουν ή θα προσπαθήσουν μαζί του θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο προβολέας έχει μια παραξενιά. Μπορεί να δεχτεί σήμα YCbCr αλλά και RGB . Στην πρώτη περίπτωση όμως  εικόνας μας θα έχει ένα μικρό crop της τάξης του 2,5% περιμετρικά ενώ δεν μας δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης του grayscale μέσω των αντίστοιχων ρυθμιστικών του μενού. Οπότε εάν θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο της δυνατότητες του προβολέα θυμηθείτε να τον ταΐσετε με τον κατάλληλο σήμα.

Μειονέκτημα αποτελεί η διαφυγή φωτός από τις εμπρόσθιες γρίλιες που χαλούν λίγο την αίσθηση το οποίο είναι συνήθες φαινόμενο σε αυτήν την κατηγορία.

Σε άμεση αντιπαράθεση με τους άλλους φτηνούς προβολείς  (BenQ W-1070, Optoma HD25) έχει ελαφρά χειρότερο μαύρο (δεδομένο για αυτήν την κατηγορία) αλλά μεγαλύτερη φωτεινότητα και φυσικά και μια διαφορά τιμής που για πολλούς μπορεί να θεωρηθεί δέλεαρ.

Σε θέαση 3D δεν τα πήγε εξίσου καλά με ελάχιστο crosstalk. Τα γυαλιά που τον συνοδεύουν κόβουν ένα μεγάλο ποσοστό φωτεινότητας αλλά ο προβολέας έχει αρκετό από αυτό.

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι τα ίδια μηχανήματα (σε σχέση με τους BenQ W-1070, Optoma HD25) και δεν δίνουν την ίδια εικόνα αλλά πιστεύω ότι εάν κάποιος έχει οροφή αυτά τα χρήματα, η αγορά του είναι μονόδρομος. Άλλωστε τι άλλο μπορείς να πάρεις;

Αντιπρόσωπος: Projecting Art

Επαφή: 210.9949071

Τιμή: 750 ευρώ

Ο προβολέας θέλει δουλίτσα για να «έρθει». Για θέαση ταινιών, οι επιλογές Movie με μια μετρημένη θερμοκρασία που φλερτάρει τους 7.203° Κ. Το χρωματικό τρίγωνο κατά το πρότυπο CIE 1931 δείχνει τα πρωτεύοντα χρώματα να είναι ελαφρά υποκορεσμένα ιδιαίτερα το πράσινο αλλά σωστή αναλογία φωτεινότητας. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 2100 AΝSI Lumens.

ViewSonic PJD7820HD CIE 1931
VIEWSONIC SPECTRUM OFF

Μανώλης Καστρουνής

Share.

Perfect Image

Leave A Reply