BENQ W7000

Γενικά η φετινή χρονιά είναι λίγο παράξενη αναφορικά με την έλευση και παρουσίαση νέων μοντέλων. Εταιρίες που μας είχαν συνηθίσει να πλασάρουν πρώτες τα νέα τους προϊόντα έμειναν τελευταίες χάνοντας έτσι ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς που μπορεί εν μέρει να ήθελαν να αγοράσουν τους συγκεκριμένους προβολείς αλλά δεν είχαν και την ανάλογη υπομονή για να τους περιμένουν.

[learn_more caption=”Σχεδίαση..”]

Η Benq είναι μία από αυτές. Ίσως ο λόγος για την εν λόγω εταιρεία είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο επαγγελματικό κομμάτι (παρουσιάσεις, διαδραστικούς πίνακες) αφήνοντας λίγο πίσω την κατηγορία Home cinema.

Η νέα παρουσία της Benq ακούει στο όνομα W7000 και μάλιστα είναι, όπως προστάζει η εποχή,  και 3D. Το νέο μοντέλο μοιάζει με τον προκάτοχό του. Το ίδιο επιθετικό στυλάκι, κομψός λόγω μεγέθους και ακριβός ίδιος σε διαστάσεις που σημαίνει ότι μπορείτε όσοι είστε κάτοχοι του W6000 να τον αντικαταστήσετε χωρίς να σας «πάρουν είδηση».

Ο πραγματικά επιβλητικός φακός δεσπόζει στο κέντρο της συσκευής, με τις γρίλιες εξαερισμού δεξιά από αυτόν.

BENQ W7000_Front lens
BENQ W7000_lens

Αριστερά του φακού έχουμε ένα είδος joystick, απ’ όπου μπορούμε να μετατοπίσουμε το φακό οριζόντια κατά 100% και κατακόρυφα κατά 41%, αλλά μόνο από την κεντρική θέση. Για την ακραία μετατόπισή του, π.χ., τέρμα αριστερά επάνω, θα πρέπει να υπολογίσετε πολύ μικρότερα ποσοστά. Η χρήση του δε μπορεί να χαρακτηριστεί βολική ενώ σφίγγοντας αυτού του είδους το joystic μπορούμε να ασφαλίσουμε την θέση του φακού. Στο επάνω μέρος του W7000 βρίσκουμε τα ενδεικτικά λαμπάκια λειτουργίας και τα πλήκτρα εκείνα με τα οποία ελέγχουμε τη συσκευή, ελλείψει τηλεχειριστηρίου.

W7000_Remote_Controlimage

Στην πίσω πλευρά θα βρούμε όλες τις εισόδους για σύνδεση του προβολέα μας με οποιαδήποτε πηγή.

W-7000 Rear View
[/learn_more] [learn_more caption=”Τεχνολογία…”]

Ο W7000 κάνει χρήση του πάνελ DC2 από την Τ.Ι., με διαγώνιο 0,65΄΄ (LVDS) και ανάλυση 1.920×1.080. Η BenQ για την επεξεργασία του σήματος άλλαξε ρώτα και πλέον συνεργάζεται με την Pixelworks (PW980).  Ο χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών RGBCMY, ενώ γίνεται χρήση της τεχνολογίας BrilliantColor, βάσει της οποίας, όπως έχουμε αναφέρει και στα προηγούμενα μοντέλα, κάθε χρώμα πλέον μπορεί να αυξήσει τη φωτεινότητά του και τον κορεσμό αυτόνομα και όχι μέσω αύξησης της φωτεινότητας του λευκού, το οποίο, με τη σειρά του, θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα πρωτεύοντα και -κυρίως- τα δευτερεύοντα χρώματα.

BENQ W7000 3Dcolor_w7000

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο W7000 δίνει ένα λόγο αντίθεσης 50.000:1 και φωτεινότητα 2.000 ANSI Lumens. «Φορά» έναν long throw φακό κατασκευασμένο από τη μαμά εταιρεία δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ. Η λάμπα έχει ισχύ 300W (250W σε eco mode), είναι της Philips κι έχει διάρκεια ζωής 2.000 ώρες, η οποία σε whisper mode αυξάνεται στις 3.000 ώρες. Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ακόμα και στην κανονική λειτουργία του, ενώ η ποσότητα του θερμού αέρα βγαίνει από την εμπρός πλευρά, επιτρέποντας την τοποθέτησή του πολύ κοντά σε τοίχο.

Το 3D επέβαλε την χρήση δύο controller (DDP3021) αντί ενός στα προηγούμενα μοντέλα.

TAYTOTHTA

Στοιχεία DLP: 1.920×1.080 pixel, 1×0,65΄΄ W_PAL DDR DMD

Τύπος & ισχύς λυχνίας: 300 W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 2.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3,64 μ.

Ρύθμιση keystone: Ναι (ψηφιακά) κάθετα, οριζόντια

Lens shift: Ναι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 7 θέσεις

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 1xCVS, 1xS-Video, 1xComponent, 1xRS-232, 1xRGBHV, 2xHDMI 1.4

Αυτοφωτιζόμενο τηλεχειριστήριο: Ναι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 428x145x317 χλστ.

Βάρος: 6,7 κιλά

[/learn_more] [learn_more caption=”Μενού…”]

Το μενού ρυθμίσεων παραμένει το ίδιο, με μικρές αλλαγές  στο κλειδωμένο μενού για επαγγελματική ρύθμιση κατά ISF, που έχει πλέον όλες τις επιλογές μαζεμένες και δε χρειάζεται η εναλλαγή μεταξύ κανονικού και ISF μενού. Όπως αναφέραμε, απουσιάζει η ρύθμιση της ίριδας, ενώ η χρήση του color management (όπως το αποκαλεί η εταιρεία) μπορεί να μπερδέψει τον άπειρο χρήστη.

BENQ W-7000 Service Menu

BENQ W7000 SERVICE MENU PAGE1

BENQ W7000 SERVICE MENU PAGE 3

BENQ W7000 SERVICE MENU PAGE 4

BENQ W7000 SERVICE MENU PAGE 5

BENQ W7000 SERVICE MENU PAGE 6

BENQ W7000 SERVICE MENU PAGE 7 -2D

BENQ W7000 SERVICE MENU PAGE 7-3D

BENQ W7000 SERVICE MENU PAGE 8
[/learn_more] [learn_more caption=”Εντυπώσεις…”]

Κατά πάγια τακτική ο προβολέας έπαιξε πολλές ώρες πριν αρχίσουμε τις δοκιμές μας. Εάν δεν ήξερα ότι είναι 3D και μάλιστα νέο μοντέλο δεν θα καταλάβαινα την διαφορά με τον W6000. Η εικόνα γνώριμη ή μήπως δεν είναι έτσι.

Ο προβολέας συνδέθηκε μέσω HDMI, αλλά και μέσω RGB 15pin Dsub από το PC που χρησιμοποιούμε αλλά φυσικά  έχοντας ως πηγή το Pioneer BDP-55.

Η αλήθεια είναι ότι κάτι έλειπε από την εικόνα. Δεν ήταν τόσο crispy όσο την είχα συνηθίσει σαν να μην είχα σωστό 1:1 pixel mapping μέσω PC αλλά το ίδιο φαινόμενο είχα και μέσω του Pioneer BDP-55. Αλλάζοντας (κατά τύχη θα μπορούσα να πω), από σήμα μέσω HDMI σε RGB τα πράγματα διορθώθηκαν. Απέκτησε την προσωπικότητα που όλοι γνωρίζουμε. Μετά από μια επικοινωνία με την BENQ και την αλλαγή firmware τα πράγματα βελτιώθηκαν και διορθώθηκαν.

Η  χρήση του lens shift και στους δύο άξονες προκαλεί ελάχιστη  αλλοίωση  στο τελικό αποτέλεσμα αρκεί η αρχική εγκατάσταση να έχει γίνει σωστά.

Η εικόνα έχει διαυγή αίσθηση, ενώ η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται άριστη. Η out-of-the-box χρωματική του παλέτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη, αλλά είναι σίγουρα εξαιρετική. Με τη χρήση του BriliantColor, τα χρώματα γίνονται πιο ζωντανά, η φωτεινότητα του προβολέα σχεδόν διπλασιάζεται.

Και σε αυτό το σημείο η συμπεριφορά του κρίνεται βελτιωμένη. Με τη φωτεινότητα που διαθέτει ο προβολέας μπορεί να προβάλει με άνεση οθόνες 130 ιντσών. Η φωτεινότητα και η ισορροπία των χρωμάτων, έπειτα από προσεκτική ρύθμιση είναι άψογο.

Το μαύρο του, με το Dynamic black ενεργοποιημένο, είναι πάρα πολύ καλό. Φυσικά δεν μπορεί να συγκριθει με αυτό τον LCD αυτης της χρονιάς που γράφουν εξαψήφια νούμερα. Η κίνηση της ίριδας, γίνεται δύσκολα αισθητή. Αυτήν τη στιγμή, με σωστή επιλογή gamma και λίγο ψάξιμο, αυτό μπορεί να μειωθεί. Στο θέμα της κίνησης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ενώ τα 24 fps εσωτερικά τα μετατρέπει στα 48 Hz. Η μεγάλη διαφοροποίηση σε αυτόν τον προβολέα είναι ύπαρξη frame interpolation. Μάλλον το τμήμα marketing άκουσε την αγορά και έπεισε την εταιρεία ή να φτιάξει ή να δανειστεί τεχνολογία.

Κατά τη θέαση ταινιών HD ή SD σε 2D, η εικόνα του σε μαγνητίζει στην κυριολεξία. Τα σκοτεινά πλάνα αποδίδονται με ελάχιστη συμπίεση, εφόσον έχει ρυθμιστεί σχολαστικά, οι υποφωτισμένες σκηνές με πλήθος λεπτομερειών, ενώ τα φωτεινά αποτελούν και το δυνατό σημείο του.

Το 3D του όμως είναι όλα τα λεφτά. Με το που βάλεις δισκάκι να παίξει και κλειδώσει σε 3D mode ο προβολέας αλλάζει συμπεριφορά. Η λάμπα στο max με αρκετά μεγάλο θόρυβο το μαύρο με γυμνό οφθαλμό κοκκινίζει και γενικά σου δίνει μια περίεργη αίσθηση του τι βλέπεις δίχως τα γυαλιά. Με τα γυαλιά όμως όλα αλλάζουν. Το 3D του είναι από τα καλύτερα της αγοράς με μηδενικό crosstalk και ξεκούραστο. Δεν είναι φανταζι αλλά σωστό.

Τα πρώτα γυαλιά που συνόδευαν τον προβολέα ήταν βαριά και άβολα ενώ χρωματικά (φασματικά) τα νέα είναι πιο ισορροπημένα.

BENQ W-7000 3d_glasses OLD
BENQ W-7000 3d_glasses NEW
BENQ W-7000 3d_glasses OLD SPECTRUM
BENQ W-7000 3d_glasses NEW SPECTRUM

Σε αυτό το mode εντύπωση μου έκανε η λειτουργία frame interpolation  η οποία λειτουργεί όπως επίσης το γεγονός ότι ενεργοποιώντας το Brilliant Color η φωτεινότητα μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Νομίζω ότι καλά έκανε και έβγαλε στην αγορά τελευταία τον 7000. Δεν ξέρω εάν θα γίνει best seller αλλά είναι ένας προβολέας που πρέπει να δείτε με προσοχή εάν θέλεται να ανοίξετε μεγάλες ίντσες και είστε λάτρεις του 3D.

[box type=”info”]

Πιστεύω ότι αυτήν την φορά τo νέο τέκνο της BenQ, θα τα βρεί σκουρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Μπορεί να παίξει με άνεση σε 130ίντσες ενώ με την χρήση της σωστής οθόνης-χώρου μπορεί να απενεργοποιηθεί το Dynamic Black.

[/learn_more] [learn_more caption=”Μετρήσεις… “]

Στον W7000 μέτρησα ένα χρωματικό τρίγωνο με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό και με σχεδόν σωστό κορεσμό του κόκκινου και του μπλε χρώματος. Τα λεγόμενα δευτερεύοντα χρώματα παρουσίασαν λιγότερο σφάλμα και «κάθισαν» καλύτερα στη θέση του. Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασίας Warm έδωσε καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.268° K, αλλά καλύτερα αποτελέσματα θα πάρετε επιλέγοντας τη Νormal θερμοκρασία. Οι υπόλοιπες επιλογές μετρήθηκαν ως εξής: 7.596° K (Lamp native), 7.241° Κ (Normal). Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν κοντά στις τιμές που αναφέρονται. Το ANSI Contrast μετρήθηκε στο 470:1. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 970 ANSI Lumens με την λάμπα σε normal mode και το BR off. Ενεργοποιώντας το BR η φωτεινότητα εκτοξεύτηκε στα 1.135 ANSI Lumens.

 

MEASUREMENTS
ON/OFF CONTRAST: 1.180:1
LOW LAMP IRIS BR=OFF  770 LUMENS

HIGH LAMP IRIS BR=OFF  970 LUMENS

LOW LAMP IRIS BR=ON  904 LUMENS

HIGH LAMP IRIS BR=ON  1.136 LUMENS

Ansi Contrast: 470:1
Recommended screen size:≤130′

 

 

 

CIE 1931 BENQ W7000 CINEMA MODE WARM.
BENQ W-7000 LUMINANCE STD MODE
RGB BENQ W7000 CINEMA MODE WARM.
GAMMA 2.2 BENQ W7000 CINEMA MODE WARM.
[/learn_more]


Μανώλης Καστρουνής

Share.

Perfect Image

Leave A Reply