EH-TW6000_

Τον χορό του 3D τον άνοιξε φέτος η Panasonic και ακολουθεί η Epson με δυο νέα μοντέλα, τους EH-TW6000 και EH-TW9000. Δύο εντελώς νέα μοντέλα τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.

[learn_more caption=”Σχεδίαση..”]

Την περσινή χρονιά θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει αδιάφορη δεδομένου ότι δεν είδαμε κάτι το εντελώς νέο. Μάλιστα οι προβολείς τεχνολογίας LCD είχαν κρατήσει μια στάση αναμονής και αυτό γιατί έπρεπε να κατασταλάξει το 3D για να μπουν και αυτοί δυναμικά στην κούρσα της αγοράς. Μάλιστα η Epson ήταν μία από τις τελευταίες εταιρείες που δήλωσαν ότι την φετινή χρονιά θα υποστηρίξουν αυτήν την τεχνολογία.

Ο μικρός της παρέας ακούει στο όνομα TW-6000 και TW-6000W (όπου W=Wireless) ένας κωδικός που τον τοποθετεί πιο πάνω από τον 5500 την ναυαρχίδα της περσινής χρονιάς.

[swfobject]3364[/swfobject]

Οι διαφορές με τα περσινά μοντέλα είναι μεγάλες και σημαντικές. Η βασικότερη είναι αυτή της υποστήριξης 3D. Η δεύτερη είναι η εμφάνισή του. Νέο σασί όμορφο με τον φακό στο κέντρο. Αυτός δεν είναι φτιαγμένος από την Fujinon όπως μας είχε συνηθίσει η εταιρεία στα μικρά της μοντέλα. Σε αυτό το μοντέλο απουσιάζουν οι περιστροφικοί διακόπτες που μετατόπιζαν τον φακό στον οριζόντιο και κάθετο άξονα κάτι που κάνει την τοποθέτηση του να θέλει περισσότερη προσοχή. Υπάρχει όμως ένας άλλος περιστροφικός διακόπτης ο οποίος έρχεται να διορθώσει μηχανικά τον οριζόντιο άξονα εφόσον έχει ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα μέσα από το κυρίως μενού. Η δυνατότητα ρύθμισης του όποιου λάθους κατά την εγκατάσταση έρχεται να την διορθώσει η ρύθμιση keystone που έλειπε από τα μοντέλα των προηγούμενων ετών μέσα από το σχετικό μενού και αυτόματα παρακαλώ.

 

EH-TW6000 Keystone

 

Οι πιεστικοί διακόπτες είναι επίσης τοποθετημένοι στο επάνω μέρος της συσκευής. Στο πίσω μέρος υπάρχουν οι θύρες από τις οποίες τροφοδοτούμε τον προβολέα με σήμα ψηφιακό μέσω δύο εισόδων HDMI  και αναλογικά μέσω συνδέσεων Video, Component και D-Sub 15pin. Επίσης βρίσκουμε και την αναμονή για εξωτερικό emitter για την περίπτωση που το ενσωματωμένο δεν λειτουργεί λόγω προβλημάτων εγκατάστασης (π.χ. μακρινή απόσταση τοποθέτησης).

EPSON TW-6000_rear view

Τα δυο ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 10 Watt μπορούν να βοηθήσουν στις μικρές απαιτήσεις μας για ακρόαση. Η συσκευή συνοδεύεται από το γνωστό εύχρηστο και φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο.

[/learn_more]

[learn_more caption=”Τεχνολογία…”]

Ο TW6000 είναι ένας LCD προβολέας με ανάλυση 1.920×1.080 (0,61  D9 CFine). Η φωτεινότητά του είναι 2.200 ANSI Lumens (μέτρηση κατά ISO), στην επιλογή color mode Dynamic, 200 ANSI Lumens περισσότερα από τον TW3600, κάνοντας χρήση νέας E-Trol ισχύος 230W λάμπας με διάρκεια ζωής μέχρι και 4.000 ώρες στην επιλογή low lamp, όπου ο λόγος αντίθεσης εκτινάχθηκε σε 40.000:1 (από 50.000:1 στον TW-3600) full on/off (Color mode: Dynamic, Lamp brightness: High, Zoom: Wide, Auto Iris: On). Η οδήγηση των LCD drive είναι 12 bit, ενώ η επεξεργασία του σήματος είναι 10 bit. Την επεξεργασία έχει αναλάβει, και σε αυτόν, η Pixelworks. Η αυτόματη ίριδα που χρησιμοποιεί δεν έχει καμία διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο, ενώ η καινοτομία της νέας διπλής ίριδας που συναντάμε στον TW5500 δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ.

Τα panel οδήγησης που πλέον τρέχουν στα 480 Hz με διάμετρο 0,61in, και μπορούν να υποστηρίξουν με ευκολία τις 3D απαιτήσεις που καλούνται να χειριστούν και να επεξεργαστούν.

3D_Glasses_Specs

Και αυτός ο προβολέας χρησιμοποιεί σε Mode χρωματικό φίλτρο (natural, cinema) για να μπορέσει να εξισορροπήσει φασματικά τη χρωματική αλλοίωση που συναντάμε στις λάμπες τύπου UHP. Το μενού έχει παραμείνει ίδιο με μικρές διαφορές που αφορούν την επιλογή του 3D.

Έχει όμως και την επιλογή Auto που σκοπό έχει να κάνει ένα auto color optimizer.

Στα θετικά θα πρέπει να προσθέσω και την δυνατότητα, μέσα από το κρυφό μενού, να φτιάξετε την σύγκλιση του panel σας. Μια διαδικασία η οποία θα σας ανταμοίψει με το αποτέλεσμα.

 

Και, αφού σας δώσαμε μια πλήρη περιγραφή, εξωτερικά και εσωτερικά θα πρέπει να αναφέρω ότι το μοντέλο που είχα για δοκιμή είναι το μοντέλο (W) με το Wireless  HD Transmitter. Νομίζω ένα πολύ καλό βοήθημα για όσους θα πρέπει για την τοποθέτηση να «απλώσουν» πολλά μέτρα καλώδιο HDMI αλλά και για αυτούς πουν δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις στον χώρο τους.

EH-TW6000 Transmision Range
EH-TW6000 Transmision Range
EH-TW6000 Transmision Range
EH-TW6000 Viewing Area For 3D
[/learn_more]

[learn_more caption=”Μενού…”]

Το μενού είναι όντως εντυπωσιακό, ενώ ακολουθεί παρόμοιας φιλοσοφίας σχεδίαση, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προβολικά της εταιρείας.

EH-TW6000 Menu
EH-TW6000 Menu
EH-TW6000 Menu
EH-TW6000 Menu
EH-TW6000 Menu
EH-TW6000 Menu IRIS
[/learn_more]

[learn_more caption=”Εντυπώσεις…”]

Ο προβολέας σε πρώτη όψη μας άρεσε όντως μεγάλος και επιβλητικός. Η απώλεια ρύθμισης του Lens shift μας ξένισε,  περισσότερο σαν συνήθεια από μοντέλα της εταιρείας παρά για την λειτουργικότητα του. Άλλωστε όπως είναι γνωστό η σωστή τοποθέτηση του προβολέα στον χώρο είναι επιβεβλημένη ενώ οι μετατοπίσεις του φακού όσο καλή και είναι, επιφέρει ένα μικρό ποσοστό παραμόρφωσης στην εικόνα. Από την άλλη η έλλειψή του εικάζω ότι έγινε και λόγω διαφορετική χρήσης φακού που δεν θα έδινε είτε την δυνατότητα μηχανικά της όλης κίνησης, είτε το αποτέλεσμα θα έφερνε απώλειες στην εικόνα.

Η φωτεινότητα είναι μεγάλη και αρκεί για να γεμίσει μέχρι και 120-130 ίντσες, με την επιλογή Living Room. Εάν, όμως, θέλουμε μια άκρως εντυπωσιακή κινηματογραφική αίσθηση, τότε το κάδρο δε θα πρέπει να ξεπεράσει τις 100 ίντσες. Πάντα θα πρέπει να έχετε στην άκρη του μυαλού σας και τη γήρανση του μηχανήματος.

Η out-of-the-box συμπεριφορά του κρίνεται ιδιαίτερα καλή, στην επιλογή Natural αλλά και Cinema  σε επίπεδο τόσο grayscale όσο και color-management. Παρ’ όλα αυτά, χρήζει σοβαρής ρύθμισης από επαγγελματία, για να παίξει σύμφωνα με τα πρότυπα και να απογειώσει το μηχάνημα ιδιαίτερα χρωματικά.

Η Epson πάντα συνηθίζει να έχει υπερκερασμένα το πράσινο και το κόκκινο, κάτι που δεν το συνάντησα σε αυτόν τον προβολέα που είχα για δοκιμή. Στο επίπεδο του μαύρου, με τη χρήση της αυτόματης ίριδας αλλά και του χρωματικού φίλτρου, είναι πάρα πολύ καλός, με ελάχιστη συμπίεση της κλίμακας του γκρι στα άκρα, ενώ το μαύρο του το περίμενα βελτιωμένο από το προηγούμενο μοντέλο ενώ υπολείπεται σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Optoma HD33). Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι είναι πολύ καλύτερο από προβολείς ανάλογου κόστους. Η χρήση της ίριδας σε «high speed» συνιστάται, γιατί η κίνησή της είναι «σχετικά» αργή και θα την καταλάβει ο θεατής, ιδιαίτερα σε εναλλαγές φωτεινών και σκοτεινών σκηνών.  Από την άλλη με την χρήση της ίριδας σε «high speed» έχουμε καλύτερο μαύρο και εν γένει contrast.

EH-TW6000 Menu IRIS

Στα θετικά πρέπει να σημειώσουμε για άλλη μια φορά την πολύ καλή σύγκλιση του δείγματος, με μόνο μισό pixel απόκλιση. Η ευκρίνειά του είναι πολύ καλή, με film-like αίσθηση, αλλά το ίδιο crispy σε αντιπαράθεση με αυτήν που έχουμε συνηθίσει σε προβολείς τεχνολογίας DLP.

Στο 3D ο προβολέας μου άρεσε πολύ για την κατηγορία τιμής που κινείται (συνοδεύεται από ένα ζευγάρι γυαλιά). Η δυνατότητα επιλογής της φωτεινότητας του 3d περιεχομένου που βλέπουμε σε τρία διαφορετικά επίπεδα  βοηθά πολύ για την ρεαλιστικότητα του.

Σε αυτό το mode η ίριδα δεν ενεργοποιείται ενώ για να είμαι ειλικρινής δεν μου έλειψε. Το ποσοστό μείωσης φωτεινότητας σε συνδυασμό με την ίριδα και το auto gamma correction ιδιαίτερα στις πολύ χαμηλές σκηνές περισσότερο κακό θα έκανε παρά καλό.

Ως συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο TW6000 αποτελεί μια άριστη αγορά για τα χρήματα που ζητά και συνιστάται ανεπιφύλακτα όταν η θέαση 3D σας ενδιαφέρει σοβαρά.

[/learn_more]

[learn_more caption=”Μετρήσεις… “]

Χρωματικά ο TW-6000 είναι ένας τυπικός Epson, υπορκορεσμένο το πράσινο χρώμα. Για θέαση ταινιών, οι επιλογές Natural και Cinema είναι οι προτιμότερες, με την πρώτη πιο ισορροπημένη. Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας 7.000 έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.614 K (Κλασσική επιλογή σε Epson). Η επιλογή 2,2 στο gamma αποτελεί την εύκολη λύση, ενώ το custom gamma θα αναδείξει τις δυνατότητες του προβολέα για άλλη μια φορά. Στο color error decoding παρατηρήθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του 5%. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 20.050:1, με την ίριδα ενεργοποιημένη και το ζουμ στη θέση Wide. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.580 Ansi Lumens (Dynamic Mode), ενώ καλιμπραρισμένος έπεσε στα 620 Lumens.

EPSON EH TW-6000_CIE_DYNAMIC MODE
EPSON EH TW-6000_CIE_LIVING ROOM MODE
EPSON EH TW-6000_CIE_CINEMA MODE
EPSON EH TW-6000_RGB_DYNAMIC MODE LOW.TEMP
EPSON EH TW-6000_RGB_LIVING ROOM MODE LOW.TEMP
EPSON EH TW-6000_RGB_CINEMA MODE LOW.TEMP
EPSON EH TW-6000_GAMMA_CINEMA MODE LOW.TEMP
[/learn_more]

Μανώλης Καστρουνής

Share.

Perfect Image

2 Σχόλια

  1. THA ITHELA SE PARAKALO EPIDI EXO STI KATOXI MOU ENAN EH-TW6000 NA MOU STILIS EAN MPOREIS TA NOUMERA POU THA PREPEI NA VALO SE OLES TIS RITHMISIS APO XROMA EOS GAMMA kai outo katheksis gia na mporeso na exo mia aksiaprepi eikona giati den mporo kai den exo kai tis gnoseis gia na kano oles autes tis rithmisis pou eida sto menou…. me endiaferi to gaming kai oi tainies pio poli… tha me ipoxreones ean me voithouses kai se euxaristo ek ton proteron….

    • Perfect image on

      Αγαπητέ Σπύρο.
      Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές δεν μπορείς να αντιγράψεις τις ρυθμίσεις ενός προβολέα και να «κάτσουν» σωστά σε κάποιον άλλον ίδιου μοντέλου.
      Μια τέτοια κίνηση δεν είναι σωστή .

Leave A Reply