BENQ W1200

 

Μεγάλη εικόνα με λίγα χρήματα.

Μεγάλη εικόνα με λίγα χρήματα.

[learn_more caption=”Σχεδίαση..“]

Νέος προβολέας με διαφορετικό κωδικό ή νέος και διαφορετικός προβολέας; Αυτό είναι ένα ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε. Η ανακοίνωση του μοντέλου της Benq με κωδικό «W1200» ήρθε ταυτόχρονα με την αναγγελία του W1100, του οποίου δοκιμή διαβάσατε εδώ.

BENQ W1200

 

Εμφάνιση ολόιδια σε λευκό χρώμα και το ίδιο μυώδες παρουσιαστικό για προβολέα αυτής της κατηγορίας τιμής. Ο φακός είναι κοινός και στα δύο μοντέλα, ενώ το μέγεθός του εντυπωσιάζει.

BENQ-W-1200-projection-dimensions

Η ρύθμιση του ζουμ και της εστίασης γίνεται χειροκίνητα μέσω δακτυλίων στην επάνω πλευρά του. Εκεί συναντάμε και τα πλήκτρα ελέγχου της συσκευής. Και σε αυτόν η αλλαγή της λάμπας είναι πανεύκολη, χάρη στην έξυπνη τοποθέτηση της λάμπας

BENQ-W-1200-REPLACING-THE-LAMP

Η έλλειψη κάποιου είδους ίριδας αλλά και Lens shift είναι αναμενόμενη.

[/learn_more] [learn_more caption=”Τεχνολογία“]

Ο W1200 είναι τεχνολογίας DLP και φορά πάνελ DC2 (ίδιο με αυτό του W1100), με διαγώνιο 0,65 ιντσών και ανάλυση Full HD 1.920×1.080 pixels. Η Benq για την επεξεργασία του σήματος χρησιμοποιεί chipάκι της PixelWorks, ο χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών με την ακολουθία RGBRGB, ενώ χρησιμοποιείται και τεχνολογία Brilliant Color. Η ειδική επίστρωση του χρωματικού τροχού έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χρωματικού τριγώνου κατά 82% περισσότερο από το πρότυπο NTSC, πάντα σύμφωνα με την εταιρεία.

 

BENQ W1200 colorwheel

Η φωτεινότητα αναφέρεται ως 1.800 AΝSI Lumens, τιμή μικρότερη κατά 200 AΝSI Lumens από του W1100, ενώ, παρ’ όλη τη μείωση της φωτεινότητας, στα χαρακτηριστικά αναφέρεται αύξηση του on/off contrast από 4.500:1 σε 5.000:1.

O προβολέας φορά ένα long-throw φακό δώδεκα στοιχειών κατασκευασμένο από τη μαμά εταιρεία, δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ.

 

BENQ W1200 LENS

Αυτός παρουσιάζει μεγέθυνση 1,5 φορά, κάτι που βοηθά για να πάρουμε μεγάλη εικόνα από κοντινή απόσταση.

 

BENQ-W-1200-INSIDE-VIEW

 

BENQ-W-1200-INSIDE-VIEW

 

BENQ-W-1200-INSIDE-VIEW

 

Η λάμπα του έχει ισχύ 230W, είναι της Osram και έχει διάρκεια ζωής 2.500 ώρες, ενώ σε economy mode αυξάνεται στις 4.000 ώρες. Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ακόμα και στην κανονική λειτουργία του, παρ’ όλη την ύπαρξη τριών ανεμιστήρων για την ψύξη της λάμπας αλλά και του εσωτερικού γενικότερα, ενώ η ποσότητα του θερμού αέρα βγαίνει από τη δεξιά πλευρά.

 

BENQ-W-1200-LAMP

 

BENQ-W-1200-INSIDE-VIEW

 

BENQ-W-1200-LAMP

 

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: DLP, 1×0, 65΄΄ W_PAL DDR DMD, 16:9 (native) 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 1.800 Lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 5.000:1

Τύπος & ισχύς λυχνίας: 230W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 2.500-4.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3,10 μ.

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά Auto), κάθετα, οριζόντια ±20°

Lens shift: Όχι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 5 θέσεις

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/Cb/Cr), 1xRS-232C, 1xRGB-HV, 2xHDMI (v1.3)

Έξοδοι εικόνας: Ναι

Είσοδοι ήχου: Ναι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 339x139x260 χλστ.

Βάρος: 3,6 κιλά

[/learn_more] [learn_more caption=”Θύρες I/O…“]

Από πλευράς εισόδων, εκτός των άλλων, βρίσκουμε δύο HDMI (v1.3), USB και ηχητική υποστήριξη. Δυστυχώς, μέσω του USB δεν μπορούμε να προβάλλουμε, για παράδειγμα, εικόνες από USB stickάκι.

BENQ W-1100, W-1200 CONNECTORS
[/learn_more] [learn_more caption=”Μενού“]

Τα μενού ρυθμίσεων έχουν την ίδια φιλοσοφία. Έχουν προστεθεί, όμως, δύο επιλογές, όπως αυτή της ρύθμισης του λεγόμενου «frame interpolation» και η κατά Isf ρύθμισή του. Θα βρούμε τρεις προρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορούμε να επέμβουμε, και τρεις μνήμες όπου μπορούμε να σώσουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, έχοντας πάντα ως βάση ένα από τα αρχικά picture mode (Cinema, Standard ή Dynamic), και άλλες δύο για ρύθμιση κατά ISF. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιήσει το Brilliant Color, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να επέμβουμε περισσότερο. Η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών gamma όπως και 3D Color Management διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτό που έχουμε συναντήσει σε παλιότερα μοντέλα της εταιρείας βοηθά στη μικρομετρική ρύθμισή του.

 

BENQ-W-1200-MENU
BENQ-W-1200-MENU

 

Το τηλεχειρησήριο που τον συνοδεύει είναι εύχρηστο αλλά όμοιο με εκείνο της Optoma.

 

W1200_remote
[/learn_more] [learn_more caption=”Εντυπώσεις“]

Ο W1100 μας είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Ο W1200 θα καταφέρει να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω για να μπορέσει να δικαιολογήσει την ύπαρξή του;

Η πρώτη αίσθηση που μου άφησε βλέποντας τις πρώτες εικόνες να ξεπροβάλλουν από το φακό είναι ότι τα δύο μηχανήματα (W1100 και W1200) έχουν διαφορές μεταξύ τους.

Και ο νέος έχει χρωματικό τροχό που περιστρέφεται με ταχύτητα 4x. Το φαινόμενο του rainbow effect είναι ελάχιστο, ενώ δεν ενοχλεί.

Το φως είναι παραπάνω από όσο κάποιος θα χρειαστεί για οικιακή χρήση, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο να ανοίξει πολλές ίντσες. Η θέαση μπορεί να γίνει ακόμα και με ανοιχτά κάποια φώτα στο δωμάτιο για την παρακολούθηση, για παράδειγμα, κάποιου αθλητικού γεγονότος. Η αίσθηση που εισπράττεις ως θεατής είναι άκρως κινηματογραφική, με καλή χρωματική απόδοση out-of-the-box, χωρίς τη χρήση του Brilliant Color, αλλά με χρώματα ελαφρώς υπερκορεσμένα, κάτι που μπορεί κάποιος να διορθώσει κάνοντας χρήση του Color Management.

Και σε αυτόν η συμπεριφορά του φακού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για την κατηγορία τιμής όπου κινείται. Η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται πολύ καλή, με ποσοστό 92% (κέντρο κάτω δεξιά γωνία).

Αυτοί που θέλουν να εισπράξουν το max αυτού του προβολέα θα πρέπει αναγκαστικά να ενεργοποιήσουν το Brilliant Color, για να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις που κυριολεκτικά θα αλλάξουν την εικόνα προς το καλύτερο. Οι τρεις επιλογές του Brilliant Color επιφέρουν διαφορετική αύξηση της φωτεινότητας, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει η θερμοκρασία του λευκού και την ισορροπία των χρωμάτων.

Η μεγάλη διαφορά με τον ανταγωνισμό, όμως, είναι η χρήση του frame interpolation, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί σε τρεις διαφορετικές θέσεις. Κατά την ενεργοποίησή του ένα νέο καρέ παρεμβάλεται.

 

BENQ w-1200 INTERPOLATION

 

Η χρήση του κρίνεται απαραίτητη μόνο για υλικό 24 fps, ενώ για υλικό 50Hz ή 60Hz δε νομίζουμε ότι θα το χρειαστείτε.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσω ότι είχα στην διάθεσή μου 2 W-1200 για δοκιμή. Ο ένας  “φορούσε” λογισμικό (firmware version) έκδοσης 1.02 ενώ ο δεύτερος “φορούσε” λογισμικό (firmware version) έκδοσης 1.04.  Ο πρώτος είχε πρόβλημα κατα την ενεργοποίηση του frame interpolation κόβωντας ένα μέρος την εικόνας όπως μπορείτε να δείτε και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες.

Το πρόβλημα αυτό ήταν εμφανές και στα τρία modes .

Στην έκδοση v.1.04 το πρόβλημα δεν υφίσταται.   Η έκδοση v.1.04 είναι και η τελευταία μέχρι την στιγμή που γραφονται αυτές οι γραμμές.

 

BENQ-W-1200 1.02 INTERPOLATION ERROR

 

BENQ-W-1200 1.02 INTERPOLATION ERROR
BENQ-W-1200 1.02 INTERPOLATION ERROR
BENQ-W-1200 1.02 INTERPOLATION ERROR
BENQ-W-1200 1.02 INTERPOLATION ERROR

 

Και σε αυτόν θα πρέπει να γίνει η χρήση των ρυθμιστικών οξύτητας με προσοχή, δεδομένης της πολύ καλής ποιότητας του φακού.

Η τιμή του δεν απέχει πολύ από του ομόσταβλού του W1100 και την όποια διαφορά αξίζει να την επωμιστεί ο μελλοντικός αγοραστής.

Άλλος ένας προβολέας από την Benq που αποτελεί πρόταση value for money.

[/learn_more] [learn_more caption=”Μετρήσεις “]

Στον W1200 το χρωματικό τρίγωνο δείχνει ισορροπημένο, με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό και το πράσινο σε σχεδόν όλα τα mode ελαφρώς υποκορεσμένο. Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας standard μας έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.528° Κ, αλλά καλύτερα αποτελέσματα θα πάρετε επιλέγοντας τη Warm θερμοκρασία, έχοντας πρώτα διαλέξει κάποιο από τα τρία user mode και ρυθμίζοντάς τον κατάλληλα. Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν πολύ κοντά στις τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής, ενώ οι επιλογές 2.3 και 2.4 θεωρούνται οι ιδανικότερες. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 1.530:1 στη θέση Tele και το Ansi Contrast 320:1 μεγαλύτερο από του W-1100 που είχαμε δοκιμάσει.  Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.450 AΝSI Lumens με το Brilliant Color ενεργοποιημένο.

 

BENQ W-1200 CIE 1931 std mode

 

BENQ W-1200 RGB LEVELS

BENQ W-1200 GAMMA
[/learn_more]

Μανώλης Καστρουνής

Share.

Perfect Image

6 Σχόλια

 1. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε εδώ.Θα ήθελα να πορχωρήσω στην αγορά του συγκεκριμένου προβολέα αλλά έχω 2 ερωτήσεις να κάνω.
  Επειδή εχω ήδη έτοιμη βαση στο ταβάνι κρεμασμένη θα μπορέσω να τον κρεμάσω απροβληματιστά ή υπάρχει θέμα και παίζει μόνο σε τραπέζι απο το πάτωμα.
  και το δευτερο ερώτημα έχει να κάνει με τον φακό του προβολέα που δεν ειναι στο κέντρο της συσκευής αλλά η βάση μου είναι κεντραρισμένη στο μέσο της οθόνης…θα εχω πρόβλημα με αυτο?Ρυθμίζεται?και αν ναι… πως?

  Σας ευχαριστώ πολύ και συγνωμη αν σας κούρασα

 2. Συγνώμη… Πότε μιλούσαμε για τον 1100 και πότε full review στον 1200…

  Υ.Γ. Η εμφάνιση του site σου έχει γίνει πλέον επαγγελματική και ταυτόχρονα “εύκολη”. Συγχαρητήρια…

 3. Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη.
  Τι οθόνη έχετε (αναφέρομαι σε διάσταση και όχι σε εταιρεία);
  Σε τι απόσταση θα είναι ο προβολέας από το πανί και τι ύψος έχει το δωμάτιο;
  Το παράκεντρο του φακού αποτελεί πρόβλημα και θέλει ή αλλαγή της θέσης της βάσης ή μετατροπή της.

 4. Καλησπέρα και πάλι…Έχουμε και λέμε…η οθόνη είναι ιδιοκατασκευή πάνω σε γυψοσανίδα με ειδικό χρώμα για καλύτερα αποτελέσματα.Το μέγεθος της κορνίζας είναι 2,40 πλατος χ 1,60 ύψος και το υψος του δωματίου 2,50.Η βαση τερματιζει απο το ταβανι στα 20 cm και η βαση ειναι 4,20 μέτρα απέναντι απο την κορνίζα ακριβώς στο κέντρο.Ελπίζω να βοήθησα.

  • Καλησπερα και καλη χρονια.
   Φυσικα και μπορει να τοποθετηθει στην οροφη του δωματιου.

Leave A Reply