RUNCO LS-5

 

Περιγραφή

Σχεδιαστικά μοιάζει λίγο πολύ με τα υπόλοιπα προβολικά της ίδιας εταιρείας σε piano black χρώμα με νέες όμως καινοτομίες.

Όσον αφορά το καθαρά τεχνολογικό κομμάτι, οι διαφοροποιήσεις επισημαίνονται στη θέση της λάμπας, στον τρόπο ψύξης της και την επεξεργασία της εικόνας. Ο νέος εσωτερικός σχεδιασμός επέφερε χαμηλό θόρυβο ενώ η χρήση της τεχνολογίας Brilliant color και Dynamic black υπόσχονται κορυφαίες επιδόσεις. Την επεξεργασία του σήματος όσο αφορά το scaling και το deinterlacing την έχει αναλάβει το ισχυρό chip VPX της Gennum  με custom software από την Planar. Το contrast ratio σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία είναι 15.000:1.

θα πρέπει εδώ να επισημάνω ότι τον τελευταίο χρόνο η RUNCO εξαγοράστηκε από την Planar και πλέον ο συγκεκριμένος προβολέας άλλαξε ονομασία και απο PD-8150 θα τον βρείτε σαν RUNCO LS-5.

Κάπως έτσι θα μπορούσα με δυο λόγια να κάνω μια mini περίληψη αυτών που θα διαβάσετε παρακάτω.

Δεν ξέρω εάν θα έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά η εμφάνιση του ξενίζει λιγάκι δίχως να μπορεί κάποιος να τον χαρακτηρίσει άσχημο. Το λογότυπο της εταιρείας  κοσμεί το επάνω μέρος της συσκευής. Εκεί βρίσκουμε και τα πλήκτρα ελέγχου της συσκευής εν απουσία τηλεχειριστηρίου. Το πλήκτρο ενεργοποιήσης της συσκευής φωτίζεται όταν δεν λειτουργεί ενώ κατά την προβολή αυτό σβήνει ώστε να μην υπάρχει διαχεόμενος φωτισμός στο δωμάτιο και αποσπάσει την προσοχή του θεατή.

Στο εμπρόσθιο μέρος βρίσκουμε μόνο τον φακό ενώ το χειροκίνητο focus και zoom πραγματοποιείται μέσω περιστροφικού επιλογέα. Υπάρχει και δυνατότητα  μετατόπισης του φακού τόσο στον οριζόντιο (+/-15%)  όσο και στον κατακόρυφο άξονα(+120%,-50%) μέσω περιστροφικών, τύπου allen, βιδών που είναι επιμελώς κρυμμένες κάτω από το λογότυπο της εταιρείας στο επάνω μέρος της συσκευής.

 

PLANAR 8150 lens shift
PLANAR 8150 Lens Shift
PLANAR 8150 lens shift
PLANAR 8150 Lens Shift

Στο πίσω μέρος συναντάμε πέρα από τις κλασικές αναλογικές εισόδους, δύο εισόδους HDMI 1.3 σύνδεση component μέσω bnc  όπως επίσης και 2 εξόδους trigger και μια IR συμβατή με Niles/Xantech compatible IR repeater systems.

PLANAR 8150 inputs
PLANAR 8150 inputs

Έναν φωτισμός είναι πάντα καλοδεχούμενος και έτσι οι σχεδιαστές το εφοδίασαν με ένα μικρό σποτάκι που βοηθά κατά την τοποθέτηση και τακτοποίηση των καλωδίων και η λειτουργία του ελέγχεται από το τηλεχειριστήριο.

PLANAR 8150 remote

Εκ των έσω

Ο PD-8150 είναι τεχνολογίας DLP με DC3 DMD panel της Τι και ανάλυσης 1.920×1.080 ενώ κάνει χρήση της τεχνολογίας BrilliantColor™.  Η χρήση αυτού του τύπου DMD ίσως από πολλούς να θεωρηθεί ξεπερασμένο μια και ήδη κυκλοφορούν στην αγορά  προβολικά με DC4. Όμως σε αυτή την ερώτηση η εταιρεία απαντά ότι το σύνολο της εικόνας δεν την κάνουν τα χαρακτηριστικά αλλά το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε ανάμεσα στα DC3 και DC4 βρίσκεται μια διαφορά περίπου της τάξης 5-15% max στο συνολικό contrast.

Η φωτεινότητά του είναι 1.000 ANSI lumens, ενώ ο λόγος αντίθεσης είναι 15.000:1(full on-full off, Dynamic Black on). Φωτεινή πηγή είναι μια  λάμπα  230W (HPM), ενώ η διάρκεια ζωής -σύμφωνα  με την εταιρεία- είναι 2.000 ώρες και μπορεί να «φτάσει» μέχρι και τις 4.000 με την χρήση της στην οικονομική θέση της λάμπας (eco mode). Σε αυτήν την περίπτωση η λάμπα λειτουργεί στα 180 Watt.

Στο εσωτερικό συναντάμε μια αρκετά προσεγμένη κατασκευή, γεγονός που δείχνει την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από πλευράς σχεδιασμού. Καινοτομίες υπάρχουν όπως η νέα θέση λάμπας αλλά και η χρήση 2 fans για την σωστή ψύξη του εσωτερικού εκατέρωθεν της λάμπας. Η χρήση μιας τέτοιας τυπολογίας όπως επίσης το μέγεθός τους, που είναι μεγαλύτερο από ό,τι έχω συναντήσει σε άλλους προβολείς, συμβάλλουν στην πιο σωστή ψύξη του προβολέα αλλά και στην μείωση του συνολικού θορύβου.

DSC00492_resize
PLANAR 8150 Topless
PLANAR 8150 Topless
PLANAR 8150 Topless

 

Την επεξεργασία την έχει αναλάβει η Gennum με το GF9450 (10bit επεξεργαστής) χρησιμοποιώντας  custom λογισμικό σύμφωνα με τα standards που έθεσε η εταιρεία.

Ο τροχός είναι έξι σημείων η δε ταχύτητα του χρωματικού τροχού είναι 6x. Αυτό σημαίνει ότι ο προβολέας για σήματα 60Hz “γυρίζει” (frame rate) με 360Hz.

IMG_2740_resize

Για να αυξήσουν την δυναμική περιοχή (της εικόνας) οι  μηχανικοί τον έχουν εξοπλίσει με το σύστημα DynamicBlack.  Αυτό λειτουργεί σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η αξιολόγηση του εισερχόμενου σήματος. Το δεύτερο στάδιο με το εάν ή όχι η προβαλλόμενη εικόνα χρησιμοποιεί το σύνολο της φωτεινότητας. Εάν όχι τότε η φωτεινότητα προσαρμόζεται σύμφωνα με το range του DMD.  Η διαδικασία αυτή εάν θα μπορούσα απλοποιημένη να την παρουσιάσω θα έλεγα ότι μοιάζει με το «auto leveling function» που συναντάμε στους photo editors όπως το Photoshop.

Το τρίτο στάδιο χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό πολύ χαμηλής μάζας εν είδει φωτοφράκτη με range διακοσίων διαφορετικών σημείων ενώ η οδήγησή του  γίνεται με μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται για ένα σκληρό δίσκο. Για την σωστή και απροβλημάτιστη λειτουργία του έχουν γίνει πολύωρες εργαστηριακές δοκιμές.  Η χρήση του DynamicBlack μπορεί να τριπλασιάσει το full field  contrast level.

Με την χρήση του unishape, διαδικασία κατά την οποία η φωτεινότητα της λάμπας αλλάζει ανάλογα  με το segment του color wheel, μπορούν να πετύχουν D.65 σχετικά εύκολα κάνοντας χρήση «απλής» λάμπας  χωρίς την χρησιμοποίηση φίλτρων και διαφόρους συμβιβασμούς ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Μενού

Το μενού του είναι πολύ καλά εξοπλισμένο και χωρίζεται σε έξι υποενότητες με δυο από αυτές να προορίζονται για την εικόνα.

Πέρα από τις βασικές ρυθμίσεις θα βρούμε πέντε θέσεις θερμοκρασίας λευκού ενώ «πατώντας» σε μια από αυτές υπάρχει η δυνατότητα για πιο λεπτομερή και σωστή ρύθμισή του gray scale κάνοντας χρήση του αντίστοιχου μενού. Υπάρχουν πέντε επιλογές gamma ενώ επίσης μπορούμε να επιλέξουμε το color space ανάλογα με το υλικό που προβάλει ή μπορούμε  να το αφήσουμε σε auto mode ώστε να επιλέξει αυτόματα ο προβολέας. Η φωτεινότητα μπορεί να επιλεγεί μέσα από δύο προρυθμίσεις (eco, standard).

PLANAR 8150 Menu
PLANAR 8150 Menu
PLANAR 8150 Menu
PLANAR 8150 Menu
PLANAR 8150 Menu
PLANAR 8150 Menu
PLANAR 8150 Menu
PLANAR 8150 Menu

Τρεις μνήμες, δύο από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ISF Calibrator,   θα μας βοηθήσουν να αποθηκεύσουμε ισάριθμες ρυθμίσεις ανάλογα με την είσοδο ή την πηγή που χρησιμοποιούμε.

Εντυπώσεις

Ο προβολέας συνδέθηκε μέσω ψηφιακής σύνδεσης HDMI έχοντας σαν πηγή  το PS3 της Sony και ένα κορυφαίο HTPC. Για την σύνδεση  του προβολέα με τις  πηγές χρησιμοποιήθηκαν τα καλώδια της Ultralink (σερά Platinum HDMI). Το software που χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση και αξιολόγηση του προβολέα ήταν οι νέοι δίσκοι της HQV σε μορφή BlueRay όπως επίσης το Blue Ray DVE του Joe Kane και φυσικά σήματα γεννήτριας. Σχετικά με τις μετρήσεις θα σας παραπέμψω στο αντίστοιχο παράθυρο όπου υπάρχει μία πλήρης  αναφορά.

Το στήσιμό του εύκολο λόγω της δυνατότητας του αυτόματου ceiling αλλά και οριζόντιου και κάθετου lens shift. Ο προβολέας ήταν καινούργιος με μόλις  20 ώρες στο κοντέρ του.

Η ευκρίνεια του φακού είναι πολύ καλή από άκρο σε άκρο σε μια οθόνη 84’ ενώ ελάχιστο ήταν το color aberration (color fringing). Οι έδρες των pixels είναι διακριτές και sharp η, δε, καλή του εικόνα δεν επηρεάζεται αρνητικά από τη χρήση του zoom. Αυτό αποτελεί δείγμα του πολύ καλού φακού που φορά.

Όσον αφορά τη χρωματική ομοιομορφία του panel, αυτή είναι τυπική DLP, παρουσιάζοντας ελάχιστη απόκλιση (ανομοιομορφία) της τάξης του  2%(μέτρηση κέντρου κάτω δεξιά). Λόγω του εκτεταμένου του μενού μπορείς να τον «πειράξεις» αρκετά. Αλλά δεν νομίζω να χρειαστεί να επέμβετε πολύ στις ρυθμίσεις του μια και ο προβολέας είναι αρκετά ισορροπημένος με ένα gay scale κοντά στο ιδανικό και μια θερμοκρασία λευκού κοντά στους 6.500Κ.

Το scaling και το deintarlacing είναι πολύ καλό ενώ το inverse telecine deinterlacing, όταν η πηγή μας δεν υποστηρίζει 24fps δουλεύει άψογα.

Η επεξεργασία του sharpening είναι το ίδιο καλή και δε προσθέτει ενοχλητικό ringing ακόμα και εάν το παρακάνουμε.

Όταν τον τροφοδοτήσουμε μέσω ψηφιακής εισόδου το color saturation αλλά και το tint είναι απενεργοποιημένα  εντούτοις δεν παρατηρήθηκε έλλειψη ή υπερκορεσμός τους τσεκάροντάς το μέσω του ενσωματωμένου «μπλε» φίλτρου.

Κατά την θέαση ταινιών είτε αυτές ήταν HD είτε SD, χρησιμοποιώντας τις ίδιες δύσκολες και  υποφωτισμένες σκηνές ο PD8150 της Planar συμπεριφέρθηκε άψογα με πολύ καλό επίπεδο contrast καθαρό και ασυμπίεστο gray scale λεπτομέρεια και βάθος πεδίου ενώ η μονοτσιπη «ευκρίνεια» δίνει μια crispy εικόνα. Πιστέψτε με ότι αν και ο 8150 φορά DC3 και όχι DC4 συμπεριφέρεται περίφημα. Σε άμεση σύγκριση με τον IN83 της INFOCUS (που φορά τελευταίας τεχνολογίας τσιπάκι) ο Planar έγραφε καλύτερα σε σκοτεινά αλλά και φωτεινά πλάνα με πολύ μεγαλύτερη δυναμική περιοχή πιο ισορροπημένος και ελάχιστα πιο ευκρινής. Τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα πήρα και με την άμεση σύγκριση του με τον JVC HD1 και JVC HD100οι οποίοι φαίνονταν ελάχιστα πιο θολοί, ενώ το πλεονέκτημα του full on off contrast του JVC δεν έπαιξε κανένα ρόλο μιας και ο PD-8150 έχει και πολύ καλό  full on off contrast  αλλά και ansi contrast. Η χρήση του Briliant color δεν δημιουργεί τα όποια προβλήματα «ψηφιακούρας» που έχουμε συναντήσει σε άλλους προβολείς ποοι οποίοι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία, ωστόσο κατά τη διάρκεια της δοκιμής το είχα απενεργοποιημένο.

Εν κατακλείδι ο νέος αυτός προβολέας έδωσε τα διαπιστευτήρια του από το πρώτο λεπτό  και αποτελεί σήμερα μια από τις επιλογές μου,

Η αγορά του συνιστάται  ανεπιφύλακτα.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Στον PD-8150 μέτρησα ένα χρωματικό τρίγωνο με πρωτεύοντα χρώματα σχεδόν ιδανικά Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασία 6.500 μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα με μια θερμοκρασία 6.578 και Delta C=1. Οι υπόλοιπες επιλογές θερμοκρασίας μετρήθηκαν ως εξής: 5.706K(5.500), 7.535Κ(7.537), 9.181Κ(9.508) και 7.477Κ(native) . Η επιλογή gamma video μετρήθηκε στο 2.18 ενώ οι υπόλοιπες επιλογές μετρήθηκαν ως εξής: Crt=2.48, Film=2.09. Στο τρίγωνο CIE η ακρίβεια και ο κορεσμός των χρωμάτων για υλικό HD απέχει ελάχιστα από τα  standard (REC709). Στο color error decoding παρατηρήθηκε απόκλιση λιγότερο του  3% και τιμές dE<3. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 11.480:1 με το zoom στην θέση Tele και την λάμπα στην θέση normal.  Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 390 Ansi Lumens καλιμπραρισμένος.

‘Εχοντας δοκιμάσει και τον νεο πλέον RUNCO LS5 μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι εχει βελτιωθεί στα σημεία, τα βασικά στοιχεία όμως παραμένουν αναλλοίωτα.

PLANAR PD 8150 CIE 1931
PLANAR PD 8150 CIE 1931
PLANAR PD 8150 GAMMA
PLANAR PD 8150 GAMMA
PLANAR PD 8150 RGB LEVELS
PLANAR PD 8150 RGB LEVELS
PLANAR PD 8150 TEMP
PLANAR PD 8150 TEMP

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνολογία: DLP

Στοιχεία Εκπομπής: 1x DMD panel DC3

Αναλογία Εικόνας: 16:9(native) & 4:3

Ονομαστική Ανάλυση: 1920×1080

Ονομαστική Φωτεινότητα: 1.000 lumens (ANSI)

Ονομαστικός Λόγος Αντίθεσης: 15.000:1

Συμβατότητα Video: PAL, SECAM, NTSC, EDTV, HDTV (720p/ 1080i/ 1080p/ 480p, 576p)

Τύπος & Ισχύς Λυχνίας: 230W HPM

Ονομαστική Διάρκεια Ζωής Λυχνίας: 4,000 ώρες

Φακός: F/2.5~2.71, f = 39.1~50.1mm, 1.3x

Απόσταση Προβολής 100΄΄:

Ρύθμιση Keystone: –

Lens Shift: Ναι (μηχανικά ελεγχόμενο)

Ρύθμιση Ισορροπίας Λευκού: Ναι

Ρύθμιση Gamma: Ναι

Είσοδοι Εικόνας: Component RCA/ RGB HD/ 1 S-Video / 1 X Composite 2 X HDMI 1.3, 3.5 mini jack, RS-232

Είσοδοι Ήχου: Όχι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 450x194x523 χιλ.

Βάρος: 10 κιλά

Τοποθέτηση: Εμπρόσθια, Οπίσθια, Οροφή

Laser Beam στο τηλεχειριστήριο: Όχι

Φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο: Ναι

ΥΠΕΡ

– Χρωματική παλέτα

– Ίσως η καλύτερη ίριδα

– Βάθος πεδίου

– Τρισδιάστατη αίσθηση

ΚΑΤΑ

– Εμφάνιση

ΤΙP (ΣΥΜΒΟΥΛΗ)

Εάν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε προβάλλοντας σε μικρή οθόνη και από μικρή σχετική απόσταση τότε η χρήση φίλτρου ND2 77mm είναι αυτό που θα σας λύσει το πρόβλημα

του ελέγχου υπερφωτισμού, τιθασεύοντας την περίσσια φωτεινότητα.

LS-5_OVERALL_DIMENSIONS

Share.

Perfect Image

Leave A Reply