LG AF115  FRONT

Η απόβαση της LG στον τομέα της βιντεοπροβολής μόνο ευχάριστη έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί. Θα πρέπει να αναλογιστούμε την πληθώρα των προϊόντων που έχει στην γκάμα της ώστε να καταλάβουμε πόσο επιθετικά θα κινηθεί στην ελληνική αγορά, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει.

Η ελληνική αγορά είχε «δει» μόνο δύο, τρία μοντέλα της, και αυτά με πάνελ στα 720p. Όμορφες και στιλάτες κατασκευές σε μορφή κάδρου, μπορούσαν να κοσμήσουν κάθε μοντέρνο χώρο, δίχως να χαλούν την αισθητική του. Η νέα πρόταση που επιτέλους ήρθε στα χέρια μου ανήκει στην καθαρά home cinema κατηγορία. Η εξωτερική της εμφάνιση επιβλητική, ογκώδης, σε μαύρο γυαλιστερό, εκτός από το επάνω μέρος, που δίνει την αίσθηση καθρέφτη. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε κλασική σχεδίαση, με μοναδική παραφωνία το φακό στην εμπρόσθια όψη, που φαίνεται αρκετά «μικρός» σε σχέση με το υπόλοιπο σύνολο. Αυτός είναι τοποθετημένος στο κέντρο και μας δίνει τη δυνατότητα να τον μετατοπίσουμε χειροκίνητα πάνω κάτω μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη στο επάνω μέρος της συσκευής κατά 20% (±20%). Το ζουμ και η εστίαση ρυθμίζονται επίσης χειροκίνητα, με το ρυθμιστικό του ζουμ (1,8x) να είναι τοποθετημένο στο κάτω μέρος του φακού.

LG AF115_FOCUS ZOOM LENS SHIFT
LG AF115_FOCUS ZOOM LENS SHIFT

Ο AF-115 δανείζεται την τεχνολογία SXRD (Silicon X-tal Reflective Display) και χρησιμοποιεί τρία μακρόστενα πάνελ ανάλυσης 1920×1080 και μεγέθους 0,61΄΄, και όχι 0,7΄΄, που χρησιμοποιεί ο VPL-ΗW10 της Sony. Το πάνελ είναι ίδιο με εκείνο που φορούσαν ο 60άρης και ο 50άρης της Sony, άρα δεν μπορεί να τρέξει στα 120Hz. Η λάμπα που χρησιμοποιείται είναι τύπου UHP των 220W της Philips με διάρκεια ζωής 3.000 ώρες. Η φωτεινότητα είναι 1.500 ANSI lumens και ο λόγος αντίθεσης 15.000:1, πάντα κατά τον κατασκευαστή. Για να επιτευχθεί αυτό γίνεται χρήση ίριδας. Ο ρόλος της «περιορίζεται» σε τέσσερα στάδια (κλειστή, Auto 1, Auto2, Auto 3).

LG 115 AUTO IRIS 1
LG 115 AUTO IRIS 1
LG 115 AUTO IRIS 2
LG 115 AUTO IRIS 2
LG 115 AUTO IRIS 3
LG 115 AUTO IRIS 3
LG 115 AUTO IRIS OFF
LG 115 AUTO IRIS OFF

Την επεξεργασία της εικόνας την έχει αναλάβει η HQV με το τσιπ Reon (τύπος SXVX 210).

DSC_0193_resize
LG AF115 INSIDE
DSC_0194_resize
LG AF115 INSIDE

Σε επίπεδο ρυθμίσεων και δυνατοτήτων, ο AF-115 έχει να προσφέρει αρκετές ευκολίες και με ένα πολύ ωραίο interface, παρόμοιο με εκείνο που συναντάμε στις τηλεοράσεις της εταιρείας – μάλιστα υπάρχουν και ελληνικά. Η πλοήγησή του είναι εύκολη, ενώ ό,τι χρειάζεται ο απλός χρήστης βρίσκεται εκεί, χωρίς να χρειαστεί να ψάχνει για secret menu. Χωρίζεται σε έξι υπομενού, δύο από τα οποία χρησιμεύουν για τη σωστή ρύθμιση της εικόνας. Οι δύο expert επιλογές κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη ρύθμισή της. Ο θόρυβος είναι πολύ χαμηλός, ακόμα και όταν η λάμπα λειτουργεί στο μάξιμουμ της απόδοσής της. Σε αυτό συμβάλλουν η διάταξη και το μέγεθος των ανεμιστήρων που έχει στο εσωτερικό, δίχως την ύπαρξη κάποιου είδους μόνωσης. Γενικά, η κατασκευή δείχνει και είναι πολύ σοβαρή, ενώ το εσωτερικό είναι θεωρητικά χωρισμένο σε τρία τμήματα.

LG AF115 MENU
LG AF115 MENU
LG AF115 MENU
LG AF115 MENU

LG AF115 MENU
LG AF115 MENU

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς παίζει; Σαν SXRD, θα μπορούσε κάποιος από εσάς να απαντήσει αυθόρμητα. Μπορεί να είναι και έτσι ή μπορεί να είναι κάπου ανάμεσα στο Sony VW50 ή VW60. Είναι άραγε έτσι; Δε θα αναφερθούμε στο πόσο εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί στο χώρο. Η οθόνη γεμίζει, και αρχίζουμε να τον πειράζουμε έχοντας την ίριδα απενεργοποιημένη. Το επίπεδο του μαύρου δεν ικανοποιεί, ενώ έχει μια έντονη, μπλεδίζουσα χροιά. Ανάμεσα στις τρεις επιλογές της ίριδας, η πρώτη θέση είναι πιο επιθετική, με μεγαλύτερα όρια και ίσως να είναι και αυτή που κάποιος θα χρησιμοποιήσει πιο συχνά. Ο φακός είναι ευκρινής, ακόμα και εάν χρησιμοποιήσουμε το lens shift, αλλά δεν μπορεί να φτάσει τα επίπεδα των VW60 και HW10. Επίσης, καλό θα ήταν να υπήρχε η δυνατότητα του λεγόμενου «pixel alignment». Η σύγκλιση στο μοντέλο της δοκιμής μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ καλή, με μια απόκλιση στο πάνελ που κυμαίνεται από μισό pixel στο κέντρο έως ένα pixel στα άκρα της προβαλλόμενης εικόνας.

Το φως ικανό να γεμίσει με σχετική άνεση οθόνες πάνω από 110 ίντσες, ακόμα και στη χαμηλή θέση της λάμπας. Η ομοιομορφία του πάνελ κρίνεται πολύ καλή, ενώ το κλασικό άσπρισμα στις τέσσερις γωνίες της προβαλλόμενης εικόνας κάνει και εδώ την παρουσία του.

Παρόλο που το επίπεδο του μαύρου δεν είναι αυτό που περιμένεις, η υψηλή φωτεινότητα είναι αυτή που αντισταθμίζει το συνολικό αποτέλεσμα. Θέλει όμως αρκετό πείραγμα και σωστή επιλογή του gamma για να ξεδιπλωθούν οι αρετές του.

Χωρίς να μπορείς να χαρακτηρίσεις την εικόνα crispy, έχει μια έντονα κινηματογραφική αίσθηση χωρίς οξύτητα, σχεδόν βελούδινη, ακόμα και εάν το παρακάνεις με το ρυθμιστικό του sharpness. Η χρωματική απόδοση κρίνεται ιδιαίτερα ισορροπημένη, με σωστές ποσοστώσεις χρωμάτων.

Δεδομένων του ανταγωνισμού αλλά και της τιμής κτίσης, δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευκαιρία, αλλά μια τίμια αγορά από έναν κολοσσό του είδους.

ΣΧΟΛΙΟ

Συμπερασματικά, η LG με το νέο μοντέλο της μπαίνει δυναμικά στη μεγάλη εικόνα και στην ελληνική αγορά. Ευχόμαστε να δούμε και άλλα μοντέλα της πολύ πιο γρήγορα, δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας που έχει στην γκάμα της.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Ο προβολέας θέλει το «πείραγμά» του. Για θέαση ταινιών, η επιλογή Warm μας έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα και μια μετρημένη θερμοκρασία που φλερτάρει τους 7.500° Κ. Το χρωματικό τρίγωνο κατά το πρότυπο CIE 1931 δείχνει να διαφοροποιείται από αντίστοιχες υλοποιήσεις άλλων κατασκευαστών, με το κόκκινο και το μπλε ελαφρώς υποκρουσμένα. Ο μέγιστος λόγος αντίθεσης σε On/Off πλήρους εικόνας μετρήθηκε στο 8.500:1 με τη χρήση της λάμπας στο High και την ίριδα στο Auto 1. Η φωτεινότητά μετρήθηκε στα 1.050 AΝSI Lumens.

LG AF 115 CIE
LG AF 115 CIE
LG AF 115 GAMMA CURVE
LG AF 115 GAMMA CURVE
LG AF 115 RGB LEVELS
LG AF 115 RGB LEVELS
LG AF 115 SPECTRAL SCAN
LG AF 115 SPECTRAL SCAN

Χαρακτηριστικά

Τεχνολογία: LCD, πάνελ 3×0,61΄΄ 1920×1080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 1.500 lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 30.000:1

Τύπος / Ισχύς λυχνίας: UHP 220 W / 3.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3 μ.

Είσοδοι εικόνας: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/CB/CR), 2xΗDMI

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 366x447x173 χλστ.

Βάρος: 9,7 κιλά


Share.

Perfect Image

Leave A Reply