EH-TW3500-(550-x-310)
EH-TW3500

 

Είναι πολλές φορές που αναρωτιέμαι γιατί οι εταιρείες έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου  και αναγκάζονται να παρουσιάζουν χρόνο με τον χρόνο καινούργια μοντέλα όταν δεν έχουν τίποτα να πουν και τίποτα παραπάνω να δώσουν πέρα από τα κλασικά face lifting που κατά καιρούς συναντάμε.

Όμως η EPSON δεν είναι μία από αυτές, μια και αποτελεί τον leader στην αγορά. Κάθε νέο της μοντέλο έχει κάτι παραπάνω να δείξει. Σκεφτείτε ότι υπηρετεί και πρωτοστατεί σε μια τεχνολογία χρόνων  και κάθε νέο βήμα βελτίωσης είναι αρκετά δύσκολο.

Περιγραφή

Ο νέος TW-3500 έρχεται να αντικαταστήσει τον απερχόμενο TW-3000. Οι διαφορές τους εξωτερικά πρακτικά ανύπαρκτες κάτι που σημαίνει ότι έχουμε τον ίδιο φακό τοποθετημένο στο ίδιο σημείο με δυνατότητα μετατόπισης του οριζόντιο άξονα κατά 47% είτε στον κάθετο άξονα κατά 96%.

EPSON TW-3500 PROJECTOR POSITION
EPSON TW-3500 PROJECTOR POSITION

Τα ρυθμιστικά και αυτά είναι τοποθετημένα στην αριστερή πλευρά του ενώ μόνο ο διακόπτης ενεργοποίησης της συσκευής είναι σε εμφανή σημείο  στο επάνω μέρος του σασί. Στο πίσω μέρος υπάρχουν οι θύρες μέσω των οποίων τροφοδοτούμε τον προβολέα με σήμα (ψηφιακό και αναλογικό).

EH-TW3500_interface
Connector Panel 1. HDMI Input Port 2. Component Video – Y Cable Input Port 3. Component Video – Cb/Pb Cable Input Port 4. Component Video – Cr/Pr Cable Input Port 5. S-Video Input Port 6. Video Input Port 7. Computer Port 8. RS-232C Port 9. Trigger Out Port

Από πλευράς αναλογικών εισόδων υπάρχουν οι κλασικές video, S-video, Component, D-Sub 15pin για σύνδεση με υπολογιστή. Από  πλευρά ψηφιακών  εισόδων βρίσκουμε μόνο δύο είσοδο HDMI που υποστηρίζουν πρωτόκολλο 1.3. Η  ύπαρξη trigger  βοηθά στην αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση της οθόνης μας και όχι μόνο.

Η συσκευή συνοδεύεται από εύχρηστο και φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο ίδιο με αυτό των προηγούμενων μοντέλων.

Εκ των έσω

Ο TW-3500 κάνει  χρήση της τεχνολογίας LCD με πάνελ 16:9, D7 (C2fine VA inorganic alignment layer). Ενσωματώνει τρία TFT panel P-Si, 0,74 της ίντσας και ανάλυση 1920×1080. Η φωτεινότητά του είναι 1.800 ANSI lumens(μέτρηση κατά ISO) στην επιλογή color mode Dynamic και 650 ANSI lumens στο color mode «Theatre Black 1», ο λόγος αντίθεσης είναι 36.000:1 full on/off (Color mode: Dynamic, Lamp brightness: High, Zoom: Wide, Auto Iris: On). Κάνει χρήση μιας λάμπας UHΕ, 200W (E-TORL), ενώ η διάρκεια ζωής – σύμφωνα  με την εταιρεία- μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 4.000 ώρες στην επιλογή low lamp.

EPSON TW3500 inside
EPSON TW3500 inside
EPSON TW3500 Funs
EPSON TW3500 Funs

Το panel που φορά λόγω του μεγαλύτερου aperture ratio αλλά και της πόλωσης του, κάθετα και όχι ελλειπτικά, πετυχαίνει εκπληκτικό μαύρο. Η οδήγηση των LCD drive είναι 12 bit ενώ η επεξεργασία του σήματος είναι 10 bit.

Ο φακός που φορά είναι ίδιος με αυτόν που φορά ο TW-5000 και TW-5500 κατασκευής Fujinon και αποτελείται από 14 διαφορετικά εξαρτήματα(στοιχεία). Την επεξεργασία την έχει αναλάβει, και σε αυτόν, η Pixelworks.

EPSON TW-5000 auto iris
EPSON TW-3500 auto iris
EPSON TW3500 Auto Iris
EPSON TW3500 Auto Iris

Η χρήση της αυτόματης ίριδας είναι κάτι που δεν λείπει από έναν προβολέα αυτής της τεχνολογίας. Δυστυχώς όμως δεν φορά την διπλή ίριδα που συναντήσαμε στον TW-5500 ενώ το λογισμικό που την ελέγχει έχει υποστεί και αυτή μια μικρή βελτίωση για καλύτερο και ποιο αποτελεσματικό έλεγχο των σκοτεινών και υποφωτισμένων πλάνων.

Επικουρικά να αναφέρω ότι και εδώ συναντάμε ένα  χρωματικό φίλτρο που σκοπός του είναι όχι μόνο να εξισορροπήσει, φασματικά, την χρωματική αλλοίωση που επιφέρει η χρήση λάμπας UHP, αλλά να συμβάλει θετικά στην αίσθηση για καλύτερο μαύρο.

EPSON TW3500 CF Frame

 

Αλλαγή στο μενού δεν παρατήρησα και είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του 5500 ενώ σε σχέση με τον TW-3500 έχουν μετονομαστεί κάποια presets mode.

Ο θόρυβος κατά την λειτουργία του έχει κρατηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν θα έπρεπε εδώ να παραλείψω την πολύ καλή δουλειά που στο θέμα της εσωτερικής καθαριότητας με την προσθήκη νέου φίλτρου για την εσωτερική υγιεινή των panels.

Εντυπώσεις…

Ο προβολέας που είχε έρθει στο περιοδικό ήταν ολοκαίνουργιος με πέντε μόλις ώρες λειτουργίας.

Η τοποθέτηση του στον χώρο εύκολη χάρις του lens shift που διαθέτει. Ακόμα και στα άκρα αυτής της ρύθμισης – μετατόπισης  η αλλοίωση γεωμετρίας ήταν ελάχιστη κάτι που δείχνει την καλή δουλειά που έχουν κάνει τόσο στο στο θέμα φακού όσο επίσης και στην τοποθέτηση του μπροστά από  τα panels.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου ένα προβολέα της Epson. Αυτό το καταλαβαίνεις μόλις οι πρώτες δέσμες φωτός πέσουν στην οθόνη.

Η φωτεινότητά του μεγάλη , ιδιαίτερα στην επιλογή Dynamic, μεγαλύτερη από αυτήν του TW-3000 και TW-5500. Η φωτεινότητά του είναι επαρκής για να γεμίσει με άνεση οθόνη 110 ιντσών. Η μεγάλη διαφορά είναι σε σχέση με το προγενέστερο μοντέλο είναι ότι ακόμη και σε αυτήν την επιλογή η χρωματική του απόκλιση είναι μικρή και δεν συναντάμε την έντονη πρασινίζουσα απόχρωση που είχαμε συναντήσει στα παλαιότερα μοντέλα.

Η out of the box συμπεριφορά του κρίνεται ιδιαίτερα καλή τόσο σε επίπεδο grayscale όσο και σε επίπεδο color-management. Παρόλα αυτά χρήζει σοβαρής ρύθμισης για να παίξει σύμφωνα με τα πρότυπα. Η Epson πάντα συνηθίζει να έχει υπερκερασμένα το πράσινο και το κόκκινο.

Στο επίπεδο του μαύρου με την χρήση της αυτόματης ίριδας αλλά και με την χρήση τού χρωματικού φίλτρου είναι πάρα πολύ καλό δίχως όμως να έχουμε τάσεις συμπίεσης ακόμα και σε presets mode και με το gamma στην επιλογή 2.2.

Αλλά το επίπεδο του μαύρου δεν είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για να κρίνεις έναν προβολέα. Αποτελεί ένα και μόνο κριτήριο σε μια πλειάδα άλλων σημαντικών θεμάτων όπως η αίσθηση η οξύτητα της εικόνας ο χρωματικός κορεσμός η κίνηση.

Το πρώτο που θα πρέπει να παρατηρήσω είναι ότι για αν πάρουμε τα μέγιστα από έναν τέτοιο προβολέα πρέπει να ρυθμιστεί σωστά και προσεκτικά. Προσοχή θέλει η επιλογή της ίριδας σε συνδυασμό με το επίπεδο αντίθεσης. Η χρήση της ίριδας σε «high speed» συνίσταται όχι γιατί η κίνηση της είναι αργή και θα την καταλάβει ο θεατής αλλά γιατί σε κάθε εναλλαγή από σκοτεινή σε φωτεινή σκηνή η ίριδα «ανοίγει» πλήρως πριν «πάρει» την σωστή της θέση.

Στα θετικά πρέπει να σημειώσω την πολύ καλή σύγκλιση κάτι που το έχω συναντήσει στα τελευταία μοντέλα παραγωγής του TW-5000.

Στο θέμα της κίνησης δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά είναι ένα σημείο το οποίο θα μπορούσε ίσως να βελτιωθεί περισσότερο. Μου έλειψε η επιλογή «Super-resolution technology», που είναι υπεύθυνη για μια πιο ευκρινή και με μεγαλύτερη οξύτητα κάτι που συναντήσαμε για πρώτη φορά στον TW-5500.

Δεν θα μπορούσε να λείψει και η άμεση σύγκριση μεταξύ του 3500 με τους DLP της αγοράς για το χρηματικό φάσμα έως τα 2.000 ευρώ. Το σίγουρο είναι ότι ο Epson έχει μια ποιο film like αίσθηση καλή ευκρίνεια με λιγότερη όμως οξύτητα, καλύτερο μαύρο ποιο εύκολη τοποθέτηση στον χώρο, διάρκεια ζωής της λάμπας. Από την άλλη ο ανταγωνισμός δίνει μια ποιο crispy  αίσθηση καλύτερα χρώματα για out of the box συμπεριφορά.  Όμως το κόστος απόκτησης αγγίζει σχεδόν το διπλάσιο και το όποιο δίλημμα με αυτό το κριτήριο είναι

Σαν συμπέρασμα θα μπορούσα να πω ότι ο 3500 αποτελεί μια άριστη αγορά για τα χρήματα που ζητά και συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Μετρήσεις…

Χρωματικά ο TW-3500 είναι ένας τυπικός Epson με διευρυμένη χρωματική παλέτα. Για θέαση ταινιών η επιλογή Theatre Black 1 αλλά και xvYCC είναι οι προτιμότερες, με την δεύτερη ισορροπημένη αλλά δυστυχώς σε αυτήν την επιλογή τα ρυθμιστικά είναι κλειδωμένα. Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασία 7.500  μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα με μια θερμοκρασία 6.557K. Η επιλογή 2,2 στο gamma αποτελεί την εύκολη χρήση ενώ το custom gamma θα αναδείξει τις δυνατότητες του προβολέα. Στο color error decoding παρατηρήθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του  10%. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 8.850:1 με την ίριδα ενεργοποιημένη και το zoom στην θέση Wide. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.650 Ansi lumens (Dynamic Mode), ενώ καλιμπραρισμένος έπεσε στα 435 lumens.

EPSON TW3500 CIE1931 THEATRE EPSON TW3500 CIE1931 x.v.COLOR.

EPSON TW3500 GAMMA EPSON TW3500 Ακρίβεια RGB

Χαρακτηριστικά:

Τεχνολογία: LCD, Στοιχεία Εκπομπής: 3×0.74”  polysilicon active-matrix TFT wide panel, Αναλογία Εικόνας: 16:9(native) & 4:3, Ονομαστική Ανάλυση: 1.920×1080 pixels , Ονομαστική Φωτεινότητα: 1.800 lumens (ANSI) , Ονομαστικός Λόγος Αντίθεσης: 36.000:1, Συχνότητες Σάρωσης: 15-60kHz (οριζόντια) 50-85Hz (κάθετα), Συμβατότητα Video: PAL, SECAM, NTSC, EDTV, HDTV (480i/p, 576i/p,720p 1080i,1080p/50,60,24 ), Τύπος & Ισχύς Λυχνίας: UHΕ, 200 W

Ονομαστική Διάρκεια Ζωής Λυχνίας: 4.000 ώρες, Απόσταση Προβολής 100”: 3.00 – 6.30 μέτρα, Ρύθμιση Keystone: -, Lens Shift: Ναι, Ρύθμιση Ισορροπίας Λευκού: Ναι, Ρύθμιση Gamma: Ναι, Είσοδοι Εικόνας: • Video ,S-Video, Component (Y/ CB/ CR),  15-pin  Mini D-Sub,2xHDMI(HDCP),Trigger, Έξοδοι Εικόνας :Όχι, Έξοδοι Remote :Όχι, Είσοδοι Ήχου: Όχι, Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 406x124x310 χιλ., Βάρος: 5,4 κιλά, Τοποθέτηση: Εμπρόσθια, Οπίσθια, Οροφή, , Αυτοφωτιζόμενο τηλεχειριστήριο: Ναι

 

Αντιπρόσωπος: Epson Ελλάς τηλ: 210-8099499

Δικτυακός τόπος: http://www.epson.gr/

Share.

Perfect Image

Leave A Reply