PANASONIC 42G20

Είχα την δυνατότητα να δω από κοντά την νέα σειρά “G20” της Panasonic στις 42 ίντσες και 50 ίντσες.

Δεν θα αναφερθώ στα γνωστά περί panel συνδεσμολογίες όψη κλπ. Θα μπω κατευθείαν στο ψητό που δεν είναι τίποτα άλλο από την εικόνα και κατά πόσο αυτή κρίνεται καλή και σε ποιο επίπεδο αυτή η νέα σειρά έχει βελτιωθεί σε σχέση με την προγενέστερη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Panasonic αποτελεί τον μοναδικό εκφραστή-υποστηρικτή της τεχνολογίας  Plasma.

Η τηλεόραση συνδέθηκε μέσω ψηφιακής σύνδεσης HDMI έχοντας σαν πηγή το ομόσταυλο Blu Ray (80άρη).

Η εικόνα της μπορεί να ανταπεξέλθει με την ίδια ευκολία τόσο σε σήμα SD όσο και σε σήμα HD.

Ας έρθουμε όμως στα βασικά που όλοι θέλουμε να μάθουμε. Το επίπεδο του μαύρου να κυμαίνεται στο 0,018 Nits ενώ το λευκό στην επιλογή THX με την οποία ξεκίνησα τις μετρήσεις μου δεν ανέβηκε πάνω από τα 95 nits δίχως κλιπάρισμα σε κάποιο χρώμα. Από την άλλη το χρωματικό τρίγωνο κατά CIE1931 στην επιλογή THX διακρίνεται για την σωστή συμπεριφορά τους στους άξονες x,y, αλλά με ελλιπή φωτεινότητα κάτι το οποίο δεν μπορεί να το διακρίνει κάποιος παρατηρώντας το εν λόγο χρωματικό τρίγωνο.

PANASONIC 42G20 CIE 1931 THX MODE

Επίσης η επιλογή gamma παρόλο που είναι ανοικτή προς τους χρήστες δεν αλλάζει τιμή και παραμένει αναλλοίωτη.

PANASONIC 42G20 gamma 2.2 vs 2.6 THX mode

Από την άλλη στα υπόλοιπα modes (cinema, normal, professional) το χρωματικό τρίγωνο αποτελεί κλασσικό δείγμα της εποχής που το θέλει διευρυμένο.

PANASONIC 42G20 CIE 1931

Η κίνηση αποτελεί και αυτή μια ευχάριστη έκπληξη μια και το «θόλωμα» των κινούμενων αντικειμένων είναι ελάχιστο. Άρτια επίσης είναι και η θερμοκρασιακή της συμπεριφορά. Πολύ καλή είναι και η συμπεριφορά της σε θέαση εκτός άξονα κάτι που δείχνει την επιπλέον «δουλειά» που έχει γίνει στο panel.

Τόσο ο scaler όσο και το τμήμα απόπλεξης αποδίδουν πολύ καλά ενώ ελάχιστα είναι τα σημάδια μείωσης της κάθετης ανάλυσης.

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την G20 διπρόσωπη. Άλλον χαρακτήρα παρουσιάζει σε θέαση BR και άλλο κατά την θέαση τηλεοπτικού σήματος. Και αυτό το επιβεβαιώνεις ακόμα περισσότερο όταν δίπλα σου έχεις μια Pioneer. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω την συμπεριφορά της (σε τηλεοπτικό σήμα) ως ελάττωμα  αλλά αποτελεί σίγουρα ένα μειονέκτημα. Με ποιο απλά λόγια θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν θολούρα.

Αυτός είναι και ο  λόγος που αποφάσισα να «παίξω» και να ασχοληθώ μαζί της  για περίπου τρεις ώρες.

Επέλεξα μια από της δυο θέσεις για επαγγελματική ρύθμιση. Οι δυνατότητες που σου δίνονται μέσα από το εκτενές αυτό μενού είναι  μεγάλες. Ναι μεν καλό το νέο panel αλλά εάν το δεις με προσοχή θα παρατηρήσεις ότι  με τις όποιες ρυθμίσεις δεν μπορείς να ελέγχεις το panel στο σύνολό του με αποτέλεσμα το degrade να μην είναι τέλειο. Παρόλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα σε δικαιώνει. Μέχρι στιγμής και από το λίγο που έπαιξα μαζί της και δεν κατάφερα να ανεβάσω θεαματικά την φωτεινότητα μετά το καλιμπράρισμα μια και η ανώτερη τιμή που πήρα ήτα κάτι λιγότερο από 110nits.

COLOR MANAGEMENT PERFECT

Οι επιλογές τιμών gamma μετρήθηκαν πολύ μακριά από τις αναφερόμενες με τη επιλογή 2.2 να μετριέται στο 1.70. Η επιλογή 2.4-2.6 θεωρείται ποιο ιδανική κάτι που έχει να κάνει με τις συνθήκες θέασης. Στην επιλογή gamma “S”  δεν έχουμε κρασάρισμα των σκοτεινών σημείων αλλά έχουμε μια σημαντική αύξηση της φωτεινότητας με ελάχιστη όμως σμπίεση στα φωτεινά πλάνα. Η χρήση αυτού του mode για τηλεοπτικό σήμα εγκυμονεί κινδύνους λόγω υπερφωτισμένων πολλές φορέ σκηνών και κακού σήματος

PANASONIC 42G20 gamma 2.2 vs 2.6 vs S CINEMA WARM mode

Θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι παρατηρήθηκε μαι μικρή αυξομειωση της φωτεινότητας στα υποφωτισμένα πλάνα. Όσοι έχουν δει προβολέα με αυτόματη ίριδα καταλαβαίνουν τι εννοώ. ίσως να φταίει το συγκεκριμένο κομμάτι. Θα είναι κάτι όμως πιυ θα το ερευνήσω και θα σας το μεταφέρω.

Η ομοιομορφία του panel μετρήθηκε υψηλά στο 95%

Ευχαριστώ το Pioneercenter για την διάθεση του προιοντος.

Share.

Perfect Image

8 Σχόλια

 1. Αναμένουμε.
  Αραγε έχουμε βήματα προς τα μπροστά,έστω και μικρά, ή θα βρεθούμε προ εκπλήξεων….;

 2. Μανώλη καλημέρα.
  Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τη g20.
  Αλήθεια το μαύρο της μετρήθηκε στα 0,18 nits?
  Δεν είναι ψηλά; Ή μήπως ο δαίμων του πληκτρολογίου ευθύνεται;

 3. Μανώλη να ελπίζουμε σε μια επανάληψη των μετρήσεων – εντυπώσεων σου μετα απο 100 – 200 ώρες ?
  Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας.

 4. Αυτό είναι σίγουρο δεδομένου του θέματος που έχει προκύψει με το μαύρο.
  Να σημειώσω εδώ ότι η τηλεόραση είχε γράψει μόνο 12 ώρες.

 5. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο επαγγελματικές ρυθμίσεις που διατίθενται?

  Στην επαγγελματική ρύθμιση που καλιμπράρισες ποιο mode εικόνας επέλεξες (υπάρχει δυνατότητα επιλογής) ??

  Σχετικά με το τηλεοπτικό, παρατήρησες κάποια διαφορά ανάμεσα στην αρχική ρύθμιση ΤΗΧ και την δεύτερη επαγγελματική??

Leave A Reply