W1000_Regular_Front_Rimage

Από τη αγορά έλειπε ένας φτηνός προβολέας. Δεν άργησε να έρθει στα χέρια μου ο μικρός της νέας γενιάς προβολέων της εταιρείας στα 1080p. Μαζί με τον W-6000 και τον W-600 κλείνει η αυλαία νέων προβολέων για αυτήν την χρονιά από την BENQ. Με το νέο έτος βέβαια περιμένουμε την led πρότασή τους.

Ο νέος αυτός προβολέας εμφανισιακά θα σας φέρει στις μνήμες παλαιότερο μοντέλο της ίδιας εταιρίας, Οι περισσότεροι από εσάς θα θυμάστε τον ΡΕ-7700.

Παρόλη την ομοιότητα οι διαφορές είναι αρκετές. Όπως είναι φυσικό ο φακός είναι σχετικά μικρός, ενώ τα ρυθμιστικά για την εστίαση και το zoom βρίσκονται στο επάνω μέρος της συσκευής όπως και τα πλήκτρα ελέγχου της συσκευής.

DSC_0206_resize

Η επιφάνειά του έχει μια δόση ιταλικής φινέτσας μια και νομίζεις ότι ο προβολέας είναι ντυμένος με κάποιου είδους λευκού δέρματος όπως συναντάμε σε ηχεία ιταλών σχεδιαστών. Όμως δεν είναι τίποτε άλλο από καλοφτιαγμένο και πολύ φινετσάτο πλαστικό κάλυμμα. Καινοτομία συναντάμε στον τρόπο πρόσβασης στον χώρο της λάμπας. Η λάμπα αποκαλύπτεται εύκολα αρκεί να πατήσουμε ελαφρά το καπάκι που βρίσκεται στο επάνω μέρος  της συσκευής. Έτσι η εξαγωγή της, αν και κατά την εταιρία αυτό θα αργήσει, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Μια τέτοια ιδέα είχε υλοποιήσει και η Panasonic στους ΡΤ-2000, ΡΤ-3000 ΚΑΙ ΡΤ-4000.

W1000_Regular_TopthumbW1000_LAMP REMOVAL

Η χρήση lens shift ή αυτόματης ίριδας είναι απαγορευμένη όταν προσπαθείς να βγάλεις στην αγορά ένα φτηνό μηχάνημα. Είναι τα πρώτα που πρέπει να θυσιαστούν στον βωμό συμπίεσης του κόστους.

Ο W-1000 χρησιμοποιεί panel DC2 από την Τ.Ι., (ίδιο με αυτό του W-6000) με διαγώνιο 0,65΄΄ και ανάλυση 1.920×1.080. Η BENQ για την επεξεργασία του σήματος έχει συνεργαστεί αυτήν την φορά με την PixelWorks και όχι με την HQV που συναντάμε στα μεγαλύτερα μοντέλα της. O scaler που χρησιμοποιεί είναι ο PW392C  ενώ ο controller είναι ο DDP-3021.

DSC_0197_resize

Ο χρωματικός τροχός είναι και σε αυτόν έξι περιοχών RGBCYW αλλά διαφορετικός όσο αφορά τα τμήματά του. Βλέπετε ότι σε αυτό το μοντέλο αφαιρέθηκε το κομμάτι της ματζέντας από τον τροχό και αντικαταστήθηκε με αυτό του λευκού. Και αυτός ο προβολέας χρησιμοποιεί την τεχνολογία Brilliant-Color.

DSC_0218_resizeDSC_0219_resizeDSC_0203_resizeDSC_0220_resize

Σχετικά με τον ονομαστικό λόγο αντίθεσης η εταιρεία μας έχει μπερδέψει λίγο μια και στον ένα διαφημιστικό της αναφέρει 3.000:1 και στο άλλο 2.700:1. Η φωτεινότητα ανακοινώνεται στα  2.000 Ansi Lumens νούμερα που δικαιολογούν το native contrast του chip που χρησιμοποιούν δίχως την χρήση βοηθημάτων. Φοράει ένα long throw φακό  κατασκευασμένο από την μαμά  εταιρεία δίχως ηλεκτρική  ρύθμιση της εστίασης και του zoom. Δυστυχώς ο 1.2x φακός δεν μπορεί να μας δώσει μεγάλη εικόνα από μικρή απόσταση.

BENQ W-1000 distance

Οι ψηφιακές είσοδοι υποστηρίζουν σήμα 1080p 24/48/50/60, 720p, 480i/p & 576i/p. Η λάμπα του έχει ισχύ 180W, είναι της OSRAM και έχει διάρκεια ζωής 3.000 ώρες ενώ σε economy mode αυξάνεται στις 4.000 ώρες.

DSC_0229_resize

Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός ακόμη και στην κανονική λειτουργία του, παρόλο της ύπαρξης τριών ανεμιστήρων για την ψύξη της λάμπας αλλά του εσωτερικού γενικότερα ενώ η ποσότητα του θερμού αέρα  βγαίνει από την δεξιά πλευρά. Από πλευράς  εισόδων βρίσκουμε μια VIDEO, μια S-VIDEO, μια COMPONENT δυο HDMI μια θύρα USB μια θύρα RS-232 και είσοδος και έξοδος ήχου. Δυστυχώς μέσω της  θύρας USB δεν μπορούμε να προβάλουμε π.χ. εικόνες από το φλασάκι μας.

W1000_Regular_Back_Rimage

Το μενού ρυθμίσεων έχει την ίδια φιλοσοφία  αλλά με μικρές πινελιές διαφοροποίησης. Δεν υπάρχει μενού για επαγγελματική ρύθμιση κατά ISF. Έχουν προστεθεί όμως δυο επιλογές όπως αυτή της ρύθμισης του λεγόμενου “flesh tone” και “white peaking”. Θα βρούμε τρία  προρυθμισμένα mode στα οποία δεν μπορούμε να επέμβουμε  και τρεις μνήμες που μπορούμε να σώσουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις έχοντας πάντα σαν βάση ένα από τα αρχικά picture mode(cinema, standard, dynamic).

BENQ W-1000_menou 1BENQ W-1000_menou 2BENQ W-1000_menou 2

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στην ύπαρξη επτά διαφορετικών επιλογών gamma όπως και η ύπαρξη color management διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτό που έχουμε συναντήσει στους W-5000, W-20000 και W-6000. Λειτουργεί και στους τρεις άξονες  (Hue, Saturation, Gain).

Εντυπώσεις

Είναι σίγουρο ότι δεν περιμένεις και πολλά από έναν προβολέα που στοιχίζει περίπου ένα χιλιάρικο. Φανταστείτε ότι πολλοί  από εμάς θα έδιναν τα μισά χρήματα μόνο και μόνο για αλλαγή μιας λάμπας. Αυτό που υπόσχεται να κάνει ο W-1000 εκπληρώνεται  και με το παραπάνω. Και αυτό τολμώ να το δηλώσω από την αρχή. Η εικόνα που μου έδωσε από το άναμμα της λάμπας είχε στοιχεία που δύσκολα θα αφήσουν κάποιον αδιάφορο ενώ τα όποια πιθανά ελαττώματα των υλοποιήσεων DLP παρουσιάζονται στο ελάχιστο. Πάντα όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι μιλάμε για ένα μηχανάκι με κόστος λίγο ποιο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000€.

Ο προβολέας κάνει από την πρώτη σκηνή ξεκάθαρο πως έχει κινηματογραφική αίσθηση με πάρα πολύ καλή χρωματική απόδοση out of the box, ενώ από την άλλη εντύπωση προκαλεί ότι το Rainbow Effect κάνει αισθητή την παρουσία του. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ταχύτητα περιστροφής όσο με την περίσσια φωτεινότητα και τον χρωματικό τροχό. Για αυτόν τον λόγο μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην χρήση του «ρυθμιστικού  white peaking»

Η ακρίβεια των περιγραμμάτων και γενικά η συμπεριφορά του φακού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με μικρές αποκλίσεις στον κάθετο άξονα της τάξης του μισού περίπου pixel.

Οι δύσκολες σκηνές με πλήθος λεπτομερειών  αποδίδονται με ευκρίνεια ενώ σε αντίθετη περίπτωση πλάνα με έντονα φωτεινά τμήματα παρουσιάζονται με σχετική άνεση. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημεώσω ότι η επιλογή gamma 2.4 ίσως να αποτελέσει η καλύτερη επιλογή σε ένα σύγχρονο καθιστικό με επιφάνειες χρωματικά βαμένες σε ανοικτούς τόνους. (Επιλογές 1.6/1.8/2.0/2.2/2.4/2.6/2.8).

Η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται καλή με μια μικρή απόκλιση στην επάνω δεξιά πλευρά.

Με την φωτεινότητα που διαθέτει ο προβολέας δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την λάμπα σε πλήρη ισχύ ακόμα και σε οθόνες έως 110 ίντσες. Και αυτό λόγω των επιλογών BR(Brilliant Color) & White Peaking. Με την ενεργοποίηση του BR η φωτεινότητα εν γένει αυξάνεται σε ποσοστό 70% ενώ κάνοντας χρήση του White Peaking  από 1 σε 4 η φωτεινότητα αυξάνεται σε ποσοστό που φτάνει το 95%.

Από την άλλη το μαύρο του είναι τυπικό, πώς να μην είναι άλλωστε αφού δεν χρησιμοποιεί ίριδα.

Στο θέμα της κίνησης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ενώ τα 24fps εσωτερικά το μετατρέπει στα 48Hz. Το κλασικό judder είναι εμφανείς αλλά όχι ενοχλητικό.

Η δελεαστική του τιμή και η χορταστική του εικόνα θα αποτελέσει ένα δέλεαρ για κάποιον που θέλει έναν low  entry προβολέα ο οποίος όμως θα τον αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο με την εικόνα του ενώ λόγω διάρκειας λάμπας θα τον συντροφεύσει και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετρήσεις

Στον W-1000 το χρωματικό τρίγωνο δείχνει σχετικά ισορροπημένο με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό (για το κόκκινο και μπλε) ενώ το πράσινο είναι ελαφρά υποκορεσμένο. Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασία standard  μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα με μια θερμοκρασία 6.135 αλλά καλύτερα αποτελέσματα θα πάρετε επιλέγοντας την warm θερμοκρασία έχοντας πρώτα επιλέξει κάποιο από τα τρία user mode. Οι υπόλοιπες επιλογές θερμοκρασίας μετρήθηκαν ως εξής: 5.034K(warm) 7.264(native), 7.258Κ(normal). Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν πολύ κοντά στις τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 1.150:1 στην θέση Tele. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1850 Ansi Lumens με το BR ενεργοποιημένο.

BENQ W-1000 CIE 1931cinema modeBENQ W-1000 gamma curve cinema modeBENQ W-1000 rgb leves cinema modeBENQ W-1000_09_11_09_I1PRO Spectral Scan

(ΠΙΝΑΚΑΣ 1)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνολογία: DLP

Στοιχεία Εκπομπής: 1×0.65” W_PAL DDR DMD

Αναλογία Εικόνας: 16:9(native) & 4:3

Ονομαστική Ανάλυση: 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική Φωτεινότητα: 2.000 lumens (ANSI)

Ονομαστικός Λόγος Αντίθεσης: 3.000:1

Συχνότητες Σάρωσης: 31-90kHz (οριζόντια) 50-85Hz (κάθετα)

Συμβατότητα Video: PAL, SECAM, NTSC, EDTV, HDTV (480i/p, 576i/p,720p 1080i, 1080p 24/50/60)

Τύπος & Ισχύς Λυχνίας:  180 W

Ονομαστική Διάρκεια Ζωής Λυχνίας: 3.000 ώρες

Απόσταση Προβολής 100”: 3.64  μέτρα

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά) κάθετα, οριζόντια

Lens Shift: Ναι

Ρύθμιση Ισορροπίας Λευκού: 4 θέσεις

Ρύθμιση Gamma: Ναι

Είσοδοι Εικόνας: • Video ,S-Video, Component (Y/ Cb/ Cr) RS-232C , RGBHV, 2xHDMI(.2)

Έξοδοι Εικόνας :Όχι

Έξοδοι Remote :Όχι

Είσοδοι Ήχου: Ναι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 325x95x254 χιλ.

Βάρος: 3.4 κιλά

Τοποθέτηση: Εμπρόσθια, Οπίσθια, Οροφή

Laser Beam στο τηλεχειριστήριο: Όχι

Αυτοφωτιζόμενο τηλεχειριστήριο: Ναι

Share.

Perfect Image

4 Σχόλια

 1. Όπως πάντα μια αξιόλογη παρουσίαση, μεστή και κατανοητή από τον οποιοδήποτε. Αναμένουμε και νέες αναφορές…

 2. ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΤΟ77(SONY SXRD) ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΕΜΑΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ OPTOMA HD20 KAI ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ W1000?ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕ ΞΕΝΟ SITE ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΟΤΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ Ο HD20 ME FIRMWARE UPGRADE ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 3D READY ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΤΑ 720P ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ(ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?)ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ MAIL TO ΟΠΟΙΟ ΕΛΑΒΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ

  Υ.Γ.
  W1000 Lens Shift: Ναι(?)

  ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩ
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 3. hello .my name is jim peponas and i am interested to buy the optoma hd20.
  i saw your comments about this projector in the projector central .i would like to know more about the 3D upgrade you mentioned on your comments

  thank you very much

  Hi Jim,

  Optoma hasn’t given out any official date for that upgrade.
  There are some products that are already with 3D ready compatibility and in April they want to bring to the market new HD67 home cinema projector with full HD
  I fear that the price will also influence the outcome of the HD20 3D plan.
  If they manage to make the new projector 1000 EUR then they will stop the upgrade plan for HD20
  In the attachment you can find the whole product range for Optoma.

  As far as the home cinema effect goes the HD20 is really good projector with that price.
  It is 3-4x cheaper then lets say HD86 but its not 3-4x worse quality as a picture and effect.
  So if you want to buy the HD20 then it would be a good decision but don’t count on the 3D effect just jet.

  I hope my mail has been informative.

  Sander Reelo
  TOP VISO OÜ
  Estonia
  Tel: +372 682 9999
  MOB. +372 566 759 80
  Fax: +372 682 9901
  Skype: Sander.Reelo

 4. Οντας κάτοχος του W1000 και έχοντας ασχοληθεί αρκετά μαζί του, δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με το κείμενο της παρουσίασης.
  Πρόκειται για πολύ τίμια πρόταση που θα αφήσει πολύ ικανοποιημένα, έμπειρα και άπειρα μάτια.

Leave A Reply