Αν σας τρομάζουν τα σκοτάδια και τα σβηστά φωτά, ο προβολέας αυτός είναι το χάπι σας

Η Optoma όπως είναι γνωστό πρωτοστατεί στην εικόνα, ενώ πολλές υλοποιήσεις της χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης τόσο από τον ειδικό τύπο αλλά πολύ περισσότερο από τους ευχαριστημένους ιδιοκτήτες. Φέτος ο κατασκευαστής δεν λάνσαρε νέα σειρά, αλλά επέλεξε να κρατήσει την παλαιά ενώ ταυτόχρονα κυκλοφόρησε μερικά ελαφρώς διαφοροποιημένα μοντέλα σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα. Έτσι μετά τον HD80 αλλά και τον HD800 που κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε από ένα ειδικό δίκτυο πωλήσεων της, η Optoma παρουσίασε τον HD800XLV.  

Εξωτερικά δεν διαφέρει από τον HD80. Το ίδιο λεπτοκαμωμένο σασί σε φινίρισμα λευκό περλέ και με ένα καθαρό ιταλικό στυλ σχεδίασης. Ο ευμεγέθης φακός δεσπόζει στην αριστερή του πλευρά, ενώ οι γρίλιες για την εισαγωγή και εξαγωγή το αέρα βρίσκονται στα πλάγια. Για τον έλεγχο έχουμε μια σειρά από πιεστικούς φωτιζόμενους (μπλε χρώματος όταν ενεργοποιούνται) διακόπτες που είναι τοποθετημένοι επάνω στο πίσω μέρος της επάνω της συσκευής. Ο HD 800 δεν υποστηρίζει κάδρο 2:35:1 με την χρήση του ανάλογου αναμορφικού φακού όπως ο HD80. Ο HD800LXV χρησιμοποιεί το DC2 πάνελ με  ανάλυση 1920×1080 με επεκτάσεις Brilliant Color. Για  την επεξεργασία του σήματος έχει επιστρατευτεί η Pixelworks και η HQV (Hollywood Quality Video). Η  πρώτη εκ των δυο είναι υπεύθυνη για το video processing με ένα 10 bit επεξεργαστή ενώ η δεύτερη είναι υπεύθυνη για το de-interlacing και το scaling. Ο χρωματικός τροχός είναι νέος έξι περιοχών RGBCMY και όχι επτά περιοχών που είχαμε συναντήσει στον 80άρι ενώ η ταχύτητα περιστροφής είναι 2x .Η βηματική ίριδα με την οποίο είναι εφοδιασμένος ο προβολέας μπορεί να ρυθμιστεί σε 16  διαφορετικές θέσεις. ενώ απουσιάζει η αυτόματη λειτουργία που είχε ο HD81.  Ο φακός είναι τύπου long throw με χειροκίνητη  ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ (x1.2). Η λάμπα του έχει ισχύ 300W, με διάρκεια ζωής 2.000 ώρες σε Bright mode και 3.000 ώρες σε Eco mode με μείωση  όμως τις φωτεινότητας κατά 20%. Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός στο eco mode  ενώ αυξάνεται αρκετά  στην κανονική λειτουργία του ελάχιστα.

Τα μενού είναι σχεδόν πλήρες και εύχρηστο. Για άλλη μια φορά η Οptoma δεν έχει αλλάξει το μενού που χρησιμοποιεί και είναι όμοιο με αυτό των υπολοίπων μοντέλων της. Το κυρίως μενού χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Μια από αυτές είναι για την εικόνα. Πέρα από τις βασικές ρυθμίσεις (φωτεινότητα, αντίθεση,  χρωματικό κορεσμό, οξύτητα) βρίσκουμε τέσσερις επιλογές presets modes  όπως επίσης και πέντε επιλογές gamma με τις οποίες μπορούμε να ματσάρουμε την εικόνα ανάλογα με τις συνθήκες θεάσεις. Ιδιαίτερα για την σωστή επιλογή gamma θα πρέπει να αναφέρω ότι κάθε ένα από τα degamma preset mode έχει και διαφορετικό gamma. Η διαφορά του έγκειται άλλοτε στα χαμηλά ire και άλλοτε σε όλη της κλίμακα του γκρι. Για να πετύχουμε λοιπόν το καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να συνδυαστούν αυτές οι δυο παράμετροι (degamma-gamma). Η θερμοκρασία λευκού μπορεί να επιλεγεί είτε μέσω κάποιας από τις τρεις προεπιλογές είτε μέσω ρυθμιστικών τόσο για το gain όσο και για το offset κάθε χρώματος ξεχωριστά. Επίσης θα βρείτε και άλλα ρυθμιστικά όπως αυτά της οξύτητας, της μετατόπισης και του μασκαρίσματος της εικόνας.

 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ…

Ο προβολέας έρχεται σε λειτουργία λίγα λεπτά μετά το άναμμα του ενώ ένας μικρός θόρυβος ακούγεται από τον φακό που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος ελέγχου της ίριδας. Το μεγάλο offset του φακού (39%) κάνει δύσκολη την τοποθέτησή του στον χώρο και χρειάζονται κάποιες υποχωρήσεις. Όταν είχαμε δοκιμάσει τον 80άρη είχαμε διαπιστώσει κάποια προβλήματα στην ομοιομορφία  φωτεινότητας κατά 25%  αλλά και στην χρωματική ομοιομορφία.  Ο φακός του 800 έχει πολύ καλή ευκρίνεια  από άκρη σε άκρη σε μια οθόνη 84 ιντσών, ενώ το ίδιο καλή ήταν και η εστίαση με κάποια μικρά προβλήματα στο κάτω άκρα. Η ρύθμιση της ίριδας σε 16 διαφορετικές θέσεις σε συνδυασμό με την θέση της λάμπας(bright και eco) βοηθά για το σωστό στήσιμό του. Δεν έχω αναφερθεί ακόμη στην χρήση της αυτόματης ίριδας και αυτό γιατί η χρήση της δεν επιφέρει κάποιου είδους βελτίωση. Μάλιστα η αυτόματη λειτουργία της είναι τόσο νωχελική που μάλλον θα προβληματίσει μια και ο χρόνος αντίδρασή της μετρήθηκε σε γρήγορες σκηνές εναλλαγής λευκού μαύρου μέχρι και είκοσι δευτερόλεπτα. Επίσης σε αυτό το μοντέλο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ρύθμιση της αντίθεσης (contrast) και της φωτεινότητας (brightness) για ποιο ισορροπημένο gray scale θυσιάζοντας ελάχιστο μέρος της φωτεινότητας (είναι άφθονη). Μπορεί να φωτίσει με ιδιαίτερη ευκολία μέχρι και 130 ίντσες και να τιθασεύσει με την ίδια ευκολία και το μικρό ambient light που μπορεί να έχουμε σε αυτόν. Ναι μπορούμε να δούμε αθλητικό περιεχόμενο με αναμμένο το φωτιστικό μας χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε την μπύρα μας στα τυφλά. Η εμπειρία του να παίζεις παιχνίδι από μια κονσόλα όπως το PS3 αποκτά άλλη αίσθηση  και οι ώρες περνούν ευχάριστα και χωρίς να το καταλάβεις.

Όμως το ίδιο καλά τα καταφέρνει στον στην θέαση ταινιών μια και σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε το scaling και το de-interlacing που προσφέρει ο επεξεργαστής της HQV. Η κίνηση άψογη ακόμα και στα 24fps(2×24=48Hz) ακόμα και εάν το σήμα που το τροφοδοτούσα από το player ήταν 1080i.  Η λειτουργία Image Ai καθόλη την διάρκεια των δοκιμών ήταν  απενεργοποιημένη ενώ κατά την λειτουργία της δεν μπορείτε να επιλέξετε το mode της λάμπας. Η απουσία cms (color management system) είναι ένα μειονέκτημα που συναντάμε στους περισσότερους προβολείς της Optoma. Όμως με την κατάλληλη χρήση της επιλογής True Vivid μπορούμε να κάνουμε κάποιες μικροδιορθώσεις.  Η συνύπαρξη με τον HD-800XLV  ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Αποτελεί  την ποιο κατάλληλη και συνάμα ελκυστική λύση στη κατηγορία τιμής που κινείται. Οι μελλοντικοί ιδιόκτητες θα μπορούν να απολαύσουν μια πραγματικά μεγάλη χορταστική εικόνα είτε βλέποντας ταινία ή κάποιο αθλητικό γεγονός το ίδιο καλά άσχετα με τον φωτισμό του δωματίου.  Φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ομόσταυλο HD80 στην χρωματική ακρίβεια αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι απευθύνετε σε άλλο target group.

  

TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: DLP,  1×0.95″ W_PAL DDR DMD, 16:9(native) & 4:3, 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική Φωτεινότητα: 2.000 lumens (ANSI)

Τύπος & Ισχύς Λυχνίας:  300 W

Ονομαστική Διάρκεια Ζωής Λυχνίας: 3.000 ώρες

Απόσταση Προβολής 100″: 4.10-4.91  μέτρα

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά) κάθετα

Lens Shift: Όχι

Ρύθμιση Ισορροπίας Λευκού: 4 θέσεις

Ρύθμιση Gamma: Ναι

Είσοδοι Εικόνας: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/ Cb/ Cr),1xRS-232C (phone jack), 1xDVI, 1xHDMIx2 (v1.3)

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 406x117x310 χιλ.

Βάρος: 4.5 κιλά

 

ΥΠΕΡ

Τιμή

Φως

ΚΑΤΑ

Φως (για όσους θέλουν υψηλό κοντράστ)

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ένας βιντεοπροβολέας φτιαγμένος για ειδικούς χώρους που δεν θέλουν να σβήνουν τα φώτα όταν βλέπουν… αθλητικά ή τηλεόραση.

 

Αντιπρόσωπος: Adamco, τηλ :210-6444512

 

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Στον HD-800XLV  έχουμε ένα χρωματικό τρίγωνο με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό εκτός από το μπλε χρώμα που ήταν λιγότερο κορεσμένο. Τα λεγόμενα δευτερεύοντα χρώματα παρουσίασαν μικρό σφάλμα αλλά με την χρήση του true vivid διορθώθηκαν. Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασία Warm  μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα με μια θερμοκρασία 7.390°Κ. Οι υπόλοιπες επιλογές θερμοκρασίας μετρήθηκαν ως εξής: 9.700°K(cool), 8.220°Κ(mid). Η επιλογή mode TV και degamma graphics και pc μετρήθηκαν κοντά στο 2.11 με ελάχιστες διαφορές άλλοτε στην χαμηλή περιοχή (10-30ΙRE) και άλλοτε στην μεσαία. Στο τρίγωνο CIE η ακρίβεια και ο κορεσμός των χρωμάτων για υλικό HD απέχει από τα  standard (REC709) ενώ δεν παρατήρησα κάποια διαφορά κατά την εναλλαγή color space (REC-709,REC-601). Στο color error decoding παρατηρήθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του  20% ιδιαίτερα στο μπλε χρώμα. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 1.250:1 με την ίριδα κλειστή και το zoom στην θέση Wide και ενεργοποιημένο το Image Ai II. Το Ansi Contrast μετρήθηκε στο 380:1. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1650 ANSI Lumens(BRIGHT mode).

Share.

Perfect Image

Leave A Reply