SONY VPL-VW560 Full Review

SONY VPL-VW590ES

 

Είναι η εποχή που στην αγορά αρχίζουν να εμφανίζονται σιγά σιγά, τα νέα μοντέλα που είχαν ανακοινώσει οι εταιρείες στο τέλος του καλοκαιριού. Την αρχή την έκανε η Sony με τους VPL- VW290ES  και VPL- VW590ES. Στα γραφεία του περιοδικού μας ήρθε ο μεγαλύτερος εκ των δύο, ο VPL- VW590ES.

Η εξωτερική του εμφάνιση δεν έχει αλλάξει και είναι πανομοιότυπος με τον αντικαταστάτη του. Αυτό σημαίνει ότι εύκολα τον αντικαθιστάτε δίχως να σας πάρουν χαμπάρι.

Παρόλο που πέρασαν περίπου τέσσερα χρόνια από την εμφάνιση του προηγούμενου μοντέλου και ενώ έχει την τεχνογνωσία αλλά και ιστορικά στοιχεία οι μηχανικοί της Sony δεν θέλησαν να αλλάξουν την πηγή φωτός σε laser. Έτσι και αυτός χρησιμοποιεί μία λάμπα 280 watt και ονομαστική φωτεινότητα 1.800 lumens. Στην παρουσίαση που είχαμε μέσω διαδικτύου και σε ερώτηση μας σχετικά με την φωτεινότητα του μοντέλου μας απάντησαν ότι αυτή η φωτεινότητα επαρκεί ακόμη και για περιεχόμενο HDR.  Η διάρκεια ζωής της λάμπας μπορεί να φτάσει μέχρι και τις  6.000 ώρες (Lamp mode: Low).

Η εστίαση καθώς και το ζουμ του φακού να γίνονται ηλεκτρικά. Ηλεκτρική είναι και η μετατόπισή του που μπορεί να γίνει κατά 85% και -80% στο οριζόντιο και ±31% στον κατακόρυφο άξονα.

Ο προβολέας χρησιμοποιεί τρία SXRD panels 0,74”  όπως και ο προηγούμενος και είναι ο μοναδικές μέχρι στιγμής που υποστηρίζει 3D υλικό. Ο emitter είναι ενσωματωμένος μέσα στην συσκευή και το μόνο που λείπει είναι η αγορά γιαλιών. Ο λόγος αντίθεσης (native contrast) ανακοινώνεται σε 350.000:1. Αυτό το καταφέρνει με την χρήση ίριδας.
Νέος είναι ο επεξεργαστής που χρησιμοποιεί (X1 ™ for projectors). Ο X1 ™ είναι όμοιος με αυτόν που έχουμε συναντήσει στις τηλεοράσεις της εταιρείας. Η επεξεργασία δεδομένων και οι βελτιώσεις γίνονται σε πραγματικό χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι αληθινές εικόνες υψηλής δυναμικής, με υφή, χρώμα, αντίθεση και ρεαλισμό. Εκτός των άλλων είναι υπεύθυνος για την ευκρίνεια της εικόνας (Reality creation), τον ρυθμό ανανέωσης (Frame Rate), όπως επίσης το βάθος χρώματος (Color depth) μέσω του μέγιστου ρυθμού ανανέωσης που πλέον μπορεί να φτάσει τα 18 Gbps, κάτι που σημαίνει σήματα 4K στα 60Hz/4:2:0 στα 10bit ή 60Hz/4:2:2 στα 8bit που αποτελεί και το μέγιστο που μπορεί να μεταδώσει το HDMI με πρωτόκολλο 2.0.

Είναι γνωστό, πως η Sony διαθέτει ίσως την καλύτερη τεχνική Frame Interpolation το γνωστό «Motion Flow», με στόχο τη βελτίωση της ομαλότητας της κίνησης και την εξάλειψη του motion judder. Το σύστημα αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί πλέον και με σήματα 4Κ. Ο θόρυβος έχει κρατηθεί χαμηλά και δεν ενοχλεί ακόμη και εάν κάθεσαι δίπλα του. Το τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει είναι γνώριμο εύχρηστο και με καλή αίσθηση.

Οι είσοδοι του προβολέα βρίσκονται έξυπνα κρυμμένες στη δεξιά πλευρά του. Εκεί θα βρούμε 2xHDMI (18 Gbps) που υποστηρίζουν HDCP 2.2 ενώ η μόνη αναλογική είσοδος, βρίσκουμε είναι μέσω 15pin DSUB. Δύο θύρες trigger που συναντάμε βοηθούν πχ. στον έλεγχο της ηλεκτρικής μας οθόνης η στην ενεργοποίηση του μηχανισμού του αναμορφικού φακού.

Οι θύρες HDMI έχουν την προδιαγραφή CEC, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείτε να έχετε κοινό τηλεχειριστήριο για προβολέα, ενισχυτή ή player. Η ύπαρξη θύρας RS-232 είναι επιβεβλημένη για την αναβάθμιση του.

Το μενού είναι γνώριμο και  ακολουθεί παρόμοιας φιλοσοφίας σχεδίαση με τα υπόλοιπα προβολικά της εταιρείας. Η σωστή επιλογή του gamma (έντεκα διαφορετικές μνήμες) θα συνεισφέρει στην σωστή θέαση ανάλογα τον χώρο και το περιεχόμενο που θέλουμε να δούμε. Ευχάριστη έκπληξη είναι η διαφοροποίηση του mode ανάλογα με το υλικό. Αν π.χ σε υλικό SDR κάναμε ρυθμίσεις πάνω στο mode reference αυτές ήταν κοινές και σε υλικό HDR. Τώρα πλέον μπορούμε να «πατήσουμε» πάνω στο ίδιο mode  αλλά με διαφορετικές τιμές και επί μέρους ρυθμίσεις.

Η μετατόπιση του φακού όπως επίσης το μεγάλο zoom κάνει την ζωή του εγκαταστάτη εύκολη. Θα πρέπει να προσέξετε την απόσταση προβολέα οθόνης ώστε να  υπάρχει επάρκεια φωτεινότητας κατά την θέαση υλικού HDR.

Το επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος του λεγόμενου «panel alignment» δηλαδή την όσο το δυνατόν καλή σύγκλιση των τριών panel του προβολέα. Ο προβολέας έρχεται με μια προρυθμιση από το εργοστάσιο η οποία στον προβολέα που είχαμε για δοκιμή, στην συγκεκριμένη απόσταση και οθόνη ‘ήταν κατά 99% τέλειο και δεν χρειάστηκε να διορθωθεί.

Συνεχίζουμε με την επιλογή του κατάλληλου picture mode ανάμεσα στις εργοστασιακές προρυθμίσεις. Το Reference mode αλλά και το Bright cinema είναι μια από τις επιλογές που μετρήσαμε να πληρεί τα πρότυπα.

Η διόρθωση της χρωματικής παλέτας σε υλικό SDR χρειάστηκε ελάχιστη διόρθωση ιδιαιτέρα στα δευτερεύοντα χρώματα αλλά θα μπορούσαμε να ζήσουμε άνετα  και δίχως διόρθωση. Το grayscale χρειάζεται λίγη προσοχή σε συνεργασία με τη επιλογή του καταλλήλου gamma και Super-resolution ώστε και βαθύ μαύρο να έχουμε δίχως όμως να μας λείπει η λεπτομέρεια στα σκοτεινά και υποφωτισμένα πλάνα.

Η φωτεινότητα του είναι αρκετή για να γεμίσει 130 ίντσες 2,35:1 (περίπου 150 ίντσες σε 16:9). Το επίπεδο του απόλυτου μαύρου είναι πολύ καλό. Φυσικά το Ansi contrast αποτελεί ένα από τα μεγάλα του ατού κάτι που είχαμε επισημάνει και με τον προκάτοχο του.

Ο νέος επεξεργαστής X1 ™ λειτουργεί άψογα, ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τις αρετές του προβαλλόμενου σήματος, ανάλογα με τη θέση των επιμέρους ρυθμιστικών. Την μεγάλη διαφορά θα την δείτε με υλικό χαμηλής ανάλυσης όπως τηλεοπτικό σήμα από εξωτερικό δέκτη.

Σε θέση 4K και HDR ο VPL-VW590ES αποδεικνύεται το ίδιο καλός  αν και τα 1.800 Ansi Lumens που δηλώνει η εταιρεία φαντάζουν λίγα, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην ρύθμιση του EOFT gamma.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Sony με το Dynamic HDR Enhancer  κάνει επεξεργασία και βελτίωση του τελικού αποτελέσματος σκηνή – σκηνή και κάνει το λεγόμενο tone mapping.

Αυτού του είδους η επεξεργασία δεν αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα, κάθε άλλο μάλιστα. Θέλει λίγη προσοχή στην ρύθμιση ή ακόμη καλύτερα στην επιλογή μέσα από πολλές παραμέτρους για πετύχουμε το αρεστό και σωστό αποτέλεσμα.

Η χρήση του προβολέα συνδεδεμένου με μια παιχνιδομηχανή θα αποτελέσει τον κατάλληλο σύμμαχο δεδομένου του μικρού input lag και του μικρού color graduation.

Σαν συμπέρασμα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο VPL-590ES είναι η καλύτερη πρόταση της Sony για 4K προβολές με πηγή φωτός λάμπα. Η ίριδα με την απαλή της λειτουργία, η ρέουσα κίνηση με ή δίχως την χρήση του frame interpolation και η χρωματική παλέτα χαρις της τεχνολογίας  TRILUMINOS™

 

ΥΠΕΡ

– Native 4K

– Πλούσια χρωματική παλέτα

– Ευκρίνεια φακού

– Contrast

– Motion flow στα 4Κ

ΚΑΤΑ

– Λάμπα

 

Επαφή: 2111988791

Τιμή: 7.300 ευρώ

Δωρεάν 3 έτη Prime Support

Author: Perfect Image

Share This Post On

Απάντηση

Translate »
ISF Calibration
large_isf_logo

Διαθέτετε αυτόν ( ή οποιοδήποτε άλλον ) προβολέα ; Θέλετε να πάρετε το καλύτερο από την συσκευή σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Close