JVC EXOFIELD

Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου ολοένα και περισσότερο μας δημιουργεί νέες ανάγκες. Ανάγκες όπως μεγαλύτερη εικόνα λόγω καλύτερης ποιότητα και ανάλυσης, καλύτερες μίξης ήχου και διακριτά κανάλια άρα καλύτερους AV ενισχυτές και περισσότερα ηχεία στον χώρο μας. Όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι πάντα εύκολο να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον. Αν αναλογιστούμε ότι υπάρχει και οικογένεια με ότι συνεπάγεται αυτό τότε την λύση έρχεται να μας την δώσει η JVC με τα ακουστικά XP-EXT1.

 

Στα χέρια μας ήρθαν αυτό τον καιρό του εγκλεισμού, τα βραβευμένα από την EISA ακουστικά της JVC, τα XP-EXT1. Μπορώ να πω ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη δεδομένου ότι η φήμη τους είχε προηγηθεί της άφιξης τους και από την άλλη θα μπορούσα να παρακολουθήσω τις αγαπημένες μου ταινίες και σειρές δίχως να ενοχλώ την οικογένεια.

JVC XP-EXT1

Τα ακουστικά έρχονται σε μια συσκευασία η οποία περιέχει τα ακουστικά, ένα transmitter, ένα καλώδιο usb A σε usb B για την φόρτιση του και ένα καλώδιο mini jack σε mini jack το οποίο χρησιμοποιείται για την πρώτη του βαθμονόμηση.

JVC EXT1_

Η εφαρμογή τους στο κεφάλι ταιριάζει σχεδόν σε όλους τους τύπους. Είναι ελαφριά (330gr) και δεν ασκούν πίεση.  Τα μαξιλαράκια πάχους 3cm είναι μαλακά, ενώ η  απομόνωση από τους εξωτερικούς θορύβους είναι πολύ καλή, σε σημείο εάν ακούς πολυκάναλο περιεχόμενο αισθάνεσαι ότι «ζεις σε άλλο κόσμο».

JVC EXT1

Τι είναι αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα ακουστικά  τόσο ιδιαιτέρα σε σχέση με τα υπόλοιπα της αγοράς; Είναι ακουστικά με 7.1.4 διακριτά κανάλια. Ναι καλά καταλάβατε. Φορώντας αυτά τα ακουστικά μπορείτε άνετα να ακούσετε τα Dolby Atmos περιεχόμενα σας.

JVC EXT1

Για να γίνει αυτό η JVC χρησιμοποιεί μια τεχνολογία με την ονομασία EXOFIELD, την οποία την εξελίσσει από το 2017 για να το φέρει στην μορφή που το δοκιμάζουμε εμείς σήμερα. Είναι ότι πιο εξελιγμένο μπορούμε να συναντήσουμε σαν αλγόριθμο επεξεργασίας.
Τα «μεγάφωνα»  είναι 4 εκ. με μαγνήτες νεοδημίου. Πάνω στο αριστερό ακουστικό μπορούμε να βρούμε τον επιλογέα αυξομείωσης της έντασης, της επιλογής εισόδου πηγής, αλλά και την ενεργοποίηση ή όχι του  EXOFIELD.

JVC EXT1
JVC EXT1_1

Ο επεξεργαστής των ακουστικών JVC XP-EXT1 είναι συμβατός με τις μορφές Dolby Atmos και DTS: X, αλλά και με όλες τις εκδόσεις των ψηφιακών μορφών ήχου όπως Dolby και DTS. Η τεχνολογία EXOFIELD μας εξασφαλίζει την μετατροπή στερεοφωνικών, 5.1 ή 7.1 ακουστικών περιεχομένων από τηλεοπτικά προγράμματα, Blu-Ray, μουσικό περιεχόμενο σε 7.1.4.

JVC EXT1

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις διαθέσιμες λειτουργίες ήχου: κινηματογράφο, μουσική, παιχνίδια και χρήστης. Η λειτουργία κινηματογράφου δίνει έμφαση στην σωστή εστίαση του κεντρικού καναλιού, η λειτουργία μουσικής διευρύνει την μπροστινή σκηνή και η λειτουργία παιχνιδιού ενισχύει τις χαμηλές συχνότητες. Η λειτουργία χρήστης μάς επιτρέπει να προσαρμόσουμε την καμπύλη ισοστάθμισης σύμφωνα με τα γούστα μας.

Τα ακουστικά της JVC  λειτουργούν σε συνδυασμό με μια  βάση που παίζει τον ρόλο του πομπού. Διαθέτει τρεις εισόδους HDMI, όλες UHD 4K και HDR. Η έξοδος HDMI είναι επίσης συμβατή με eARC και  ARC. Επίσης στην βάση βρίσκουμε  μια οπτική είσοδο, καθώς και μια είσοδο RCA για τη σύνδεση οποιασδήποτε αναλογικής στερεοφωνικής πηγής ήχου. Το ηχητικό σήμα μεταδίδεται μέσω τοπικού δικτύου WiFi που λειτουργεί στα 5 GHz, εξασφαλίζοντας υψηλές ταχύτητες, και μετάδοση χωρίς παρεμβολές.

Όπως είναι γνωστό καθένας από εμάς έχει και διαφορετική διαμόρφωση κρανίου αλλά και σχήμα αυτιών. Για τον λόγο αυτό τα ακουστικά της JVC πρέπει πρώτα από όλα να βαθμονομηθούν σύμφωνα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά των δικών μας αυτιών. Έτσι, κάθε ακουστικό των JVC XP-EXT1 διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο για τη μέτρηση της διάδοσης των ηχητικών κυμάτων στο κέντρο του αυτιού. Όπως και η αυτόματη βαθμονόμηση των ενισχυτών οικιακού κινηματογράφου που αναλύει τη διάχυση του ήχου σε ένα δωμάτιο για να διορθώσει την ακουστική, έτσι και η τεχνολογία EXOFIELD μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει μια καμπύλη εξισορρόπησης ειδικά για κάθε χρήστη.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα ακουστικά αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν έως και τέσσερα άτομα δεδομένου ότι μπορεί να κρατήσει στην μνήμη του τέσσερα διαφορετικά set up βαθμονόμησης. Άρα τα ακουστικά πλέον δεν ανήκουν μόνο στον πατέρα αλλά σε όλη την οικογένεια.
Καταρχήν θα πρέπει να κατεβάσουμε στο κινητό η tablet μας την αντίστοιχη εφαρμογή για να γίνει η βαθμονόμηση (Exofield Theather). Κατόπιν θα πρέπει να συνδεθούν τα ακουστικά με τον δέκτη-βάση με το καλώδιο που συνοδεύει τα ακουστικά. Ακολουθεί η μέτρηση και μετά από λίγα λεπτά είμαστε έτοιμοι. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον τρόπο που θα «φορεθούν» τα ακουστικά. Θα πρέπει να είναι στην θέση που μας βολεύει περισσότερο αλλά και ακούμε καλύτερα ώστε η βαθμονόμηση να γίνει σωστά.
Μετά την βαθμονόμηση θα αποσυνδέσουμε το καλώδιο mini jack σε mini jack και είναι η τελευταία φορά που το χρησιμοποιούμε.
Αυτό που έχουν πετύχει οι τεχνικοί της JVC είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Μιλάμε για ένα ζευγάρι ακουστικών, όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει να φοράμε ακόμη και στα παιδικά μας χρόνια (αισθητικά) αλλά με περίσσια δύναμη.
Μια δύναμη ικανή να μας τοποθετήσει στο μέσον της δράσης. Ο ήχος «παίζει» με τον εγκέφαλό μας και τοποθετεί εικονικά αντικείμενα εμπρός και περιμετρικά αυτού.
Η κινηματογραφική αίθουσα που σε μεταφέρουν αυτά τα ακουστικά ναι μεν μικρή αλλά με διακριτά όλα τα κανάλια με την αντίστοιχη πληροφόρηση.
Τα διάφορα εφε και αντηχήσεις φέρνουν στα όρια ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι και σήμερα.
Ο περιφερικός ήχος δεν είναι σημειακός αλλά γεμάτος  χωροταξικά και λεπτομερής.
Η λεπτομέρεια αλλά και το χαμηλό έχουν ένα μεγάλο ποσοστό αληθοφάνειας.
Μιλώντας για χαμηλό έχει καλή αίσθηση και χαρακτήρα. Λογικά, όπως είναι φυσικό, μην περιμένετε να πάρετε τον όγκο που θα είχατε από ένα sub.
Σε σχέση με την αυτόματη ισοστάθμιση που έκανε το σύστημα Exofield της Jvc, χρειάστηκε να αυξήσουμε την ένταση του κεντρικού καναλιού ώστε να πάρουμε ένα πιο σωστό αποτέλεσμα.
Ακόμη και με μουσικό πολυκάναλο περιεχόμενο ενεργοποιώντας αυτήν την φορά την μνήμη «μουσική»  το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο πολύ καλό.
Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα ακουστικά JVC XP-EXT1 προσφέρουν μια εμπειρία παρόμοια με ένα πραγματικό σύστημα οικιακού κινηματογράφου 7.1.4. (σε μικρογραφία). Στην πραγματικότητα, κανένα σύστημα δεν μπορεί να επιτύχει αυτό το επίτευγμα. Παρ ‘όλα αυτά, το ακουστικό JVC XP-EXT1 είναι μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για να απολαύσετε μια πολύ πιο συναρπαστική εμπειρία από ένα απλό στερεοφωνικό ακουστικό.
Παρέχει ένα μεγάλο ηχητικό πεδίο  που ξεδιπλώνεται σχεδόν 360° γύρω από το προβαλλόμενο περιεχόμενο με τα εφέ να είναι καλά τοποθετημένα. Είναι επομένως ιδανικό για να απολαύσετε μαγική ακρόαση surround, χωρίς να ενοχλείτε τους γύρω σας κατά την ακρόαση σε προχωρημένες ώρες.

Υπέρ:

  • Το πλάτος του ηχητικού πεδίου
  • Η δύναμη του μπάσου
  • Η απλότητα της εφαρμογής
  • Η τεχνολογία  Exofield

Κατά:

  • Καλύτερη σχεδίαση των πλήκτρων ελέγχου
  • Να ήταν πιο φτηνό.

Είναι η πρώτη φορά που βρεθήκαμε στην πρόκληση να κάνουμε μέτρηση ακουστικών.

Μην έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν μας εμπόδισε αυτό να κάνουμε έστω και μια τυπική near field μέτρηση.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε ήταν η εξής: Τοποθετήσαμε το μικρόφωνο σε απόσταση ελάχιστα εκατοστά από το κέντρο του μεγαφωνου, Με μια ειδική κατασκευή προσπαθησουμε να προσομοιώσουμε το αυτί μας και τον τρόπο με τον οποίο τα μαξιλαράκια εφαπτονται πανω σε αυτό.

JVC EXT1 Fr Response

Γενικά:

Αξεσουάρ Ειδική θήκη αποθήκευσης για ακουστικά, καλώδιο USB για επαναφόρτιση, καλώδιο για προσωπική μέτρηση, μετασχηματιστής AC

Πομπός:

Τροφοδοτικό DC12V (για χρήση με τον ειδικό προσαρμογέα AC)

Είοδοι: HDMI (3), οπτικό ψηφιακό (1), αναλογικό (1)

Έξόδοι : HDMI (1)

Διαστάσεις 266mm x 154mm x 30mm

Βάρος Περίπου 530 g (δεν περιλαμβάνεται ο προσαρμογέας AC και το καλώδιο σύνδεσης)

Ακουστικά:

Μονάδα οδηγού 40mm

Τροφοδοσία DC3.7V, ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία πολυμερούς λιθίου

Βάρος Περίπου 330 g

Πληροφορίες: LEC Hellas A.E Τηλ: 2102589040

https://www.projectorcenter.gr/

Τιμή: 990 ευρώ

Perfectimage

 

Share.

Perfect Image

Leave A Reply