Viewsonic X10-4K

 

Η ViewSonic με τον νέο της προβολέα Χ10-4Κ, προσπαθεί και αυτή να μπει στον χώρο των λεγόμενων  έξυπνων προβολέων. Είναι μια νέα, παρθένα αγορά η οποία σιγά-σιγά φαίνεται να την αναζητά το αγοραστικό κοινό. Είναι το κοινό εκείνο το οποίο θέλει και την μεγάλη εικόνα αλλά και την ευκολία που σου προσφέρει μια τηλεόραση.

Ο Χ10-4Κ είναι ένας κομψός προβολέας  εξοπλισμένος με μια χειρολαβή για εύκολη μεταφορά.

Η εμπρόσθια όψη όπως επίσης και ο φακός καλύπτεται από μια γυάλινη επιφάνεια.

Viewsonic X10-4K

Είναι ένας προβολέας με δυνατότητα αναπαραγωγής πολυμέσων μέσω Wi-Fi ή Lan. Διαθέτει δυο ηχεία ισχύος 2×8 Watt από την Harman Kardon τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι μέσω Bluetooth δίχως να είναι ο προβολέας σε λειτουργία.

Viewsonic X10-4K

Έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με το Amazon Alexa και το Google Home για φωνητικό έλεγχο.

Viewsonic X10-4K_Voice-Control

Ο X10-4K έρχεται με ένα wi-fi dongle που επιτρέπει το video streaming από το Netflix ή το Youtube  όπως επίσης διαθέτει και ένα είδους Playstore για να κάνουμε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών. Η επιλογή των εφαρμογών είναι περιορισμένη, αλλά πάντα υπάρχει εγκατάστασης ενός προγράμματος μορφής .apk, όπως π.χ. ένας εξωτερικός player.

O Χ10-4Κ είναι ένας προβολέας τεχνολογίας DLP. Το τσιπ που χρησιμοποιεί είναι αυτό των 0,47¨, δηλαδή δεύτερης γενιάς με εγγενή ανάλυση 1.920 x 1.080. Χάρις της επεξεργασίας XPR της TI μπορεί να διαχειριστεί και να προβάλει 8.3 εκατομμύρια εικονοστοιχεία.


Ο Χ10-4Κ  είναι εξοπλισμένος με μια πηγή φωτός αποτελούμενο από τέσσερις διόδους LED RGBW με φωτεινότητα σύμφωνα με τον κατασκευαστή 2400 LED lumens και διάρκεια ζωής 30.000 ώρες.

Viewsonic X10-4K_LED-Lumens-Technology

Η εστίαση είναι ηλεκτρική, είτε πλήρως αυτοματοποιημένη είτε ελεγχόμενη με τηλεχειριστήριο. Δεν θα βρούμε ζουμ (F=1.8, f=8.5mm, λόγος προβολής 0,8), κάτι που καθορίζει το μέγεθος της εικόνας από την απόσταση του προβολέα από αυτήν (100” στα 1,77m).

Viewsonic X10-4K Fit-for-Every-Space

Κάτι που μας άρεσε στον νέο αυτό προβολέα και αφορά το θέμα ασφάλειας των χρηστών και όχι μόνο, είναι η λειτουργία διακοπής του φωτισμού του προβολέα εάν μπροστά από τον φακό περάσει ένα αντικείμενο. Είναι μια λειτουργία που μπορεί να την ενεργοποιήσει η όχι ο κάτοχος του προβολέα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: x 0,47 ″ 4K-UHD
Ονομαστική φωτεινότητα: 1.000 ANSI Lumens
Ονομαστική φωτεινότητα (LED): 2.400 Lumens LED
Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 3.000000: 1
Τύπος πηγής φωτός: LED
Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: έως και 30.000
Εστιακή αναλογία:
0,8
Απόσταση προβολής 100΄΄: 1,77m
Κeystone: +/- 40 ° (Κάθετη)
Οπτικό ζουμ: Σταθερός
Θόρυβος (Κανονικός): 30Db, (Eco): 26dB
Χώρος αποθήκευσης : Συνολικά 16 GB
(διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης 12 GB)
Υποστηριζόμενη ανάλυση: VGA (640 x 480) έως
4K (3840 x 2160)
Συμβατότητα HDTV: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p , 2160P
Συμβατότητα βίντεο: NA
Οριζόντια συχνότητα: 30K ~ 97KHz
Κάθετη συχνότητα σάρωσης: 24 ~ 85Hz
Κατανάλωση ισχύος: Κανονική: 140W , Standby: <0,5 W
Καθαρό βάρος: 4,1kg
Διαστάσεις (ΠxΥ) : 261x271x166mm
Τιμή : 1.499€

 • Audio-in (3.5mm): 1
  HDMI: 2
  (HDMI 2.0, HDCP 1.4/2.2)
  SD Card: Micro SD (64GB, SDXC)
  USB Type C: 1 (5V/ 2A)
  USB Type A: 2
  (USB 3.0 Reader*1,
  USB 2.0 Reader*1,
  share with power)
  RJ45 Input: 1
  (Internet & Alexa control)
  Wifi Input: 1 (5Gn)
  Bluetooth Input: 1 (BT4.0 / audio in)
 • OUTPUT
  Audio out (3.5mm): 1
  S/PDIF: 1
  Speaker: 8W Cube x2
  USB Type A (Power): 2
  ( USB 3.0 – 5V/ 2A,
  USB2.0 – 5V/ 1.5A,
  share with Reader )

Το αρχικό μενού μοιάζει με εκείνο πολλών προβολέων που βασίζονται σε αρχιτεκτονική Android. Μπορείτε να ανακαλέσετε μέχρι και τέσσερις προεπιλογές άμεσης εφαρμογής. Από πλευράς επιλογών εικόνας μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 4 εργοστασιακές λειτουργίες (High bright, Tv, movie και game) και 2 custom. Υπάρχουν οι κλασικές επιλογές: αντίθεση, φωτεινότητα, απόχρωση, ευκρίνεια, επιλογή θερμοκρασίας λευκού, διόρθωση της κλίμακας του γκρι και επιλογή διόρθωσης gamma. Για τη διαχείριση HDR, χρησιμοποιούνται 3 επίπεδα EOTF για τη ρύθμιση της φωτεινότητας του προβαλλόμενου περιεχομένου. Ο X10-4K διαθέτει ένα είδος «Frame Interpolation» που είναι διαθέσιμο τόσο σε 2K όσο και σε 4K περιεχόμενο. Η φωτεινότητα του προβολέα ρυθμίζεται ανάμεσα σε χαμηλή και υψηλή με την πρώτη επιλογή να χρησιμοποιεί το 70% της συνολικής φωτεινότητας του προβολέα.

Ο X10-4K είναι ένας προβολέας που λόγω σχεδιαστικής προσέγγισης (short throw) θέλει προσεκτική τοποθέτηση για να πάρουμε τα μέγιστα. Ο λόγος είναι η μικρή απόσταση φακού οθόνη προβολής. Ένα μικρό λάθος μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο λάθος, από πλευράς γεωμετρίας, εικόνας.

Viewsonic X10-4K Project-Perfect-Images-in-Seconds

Έχοντας υπόψη του αυτό ο υποψήφιος αγοραστής, η τοποθέτηση του στον χώρο είναι εύκολη. Η αυτόματη εστίαση αλλά και το εμπρός ποδαράκι για την ανύψωση του βοηθούν σε αυτό.

Viewsonic X10-4K

Ο θόρυβος λειτουργίας είναι πολύ μικρός και γίνεται αισθητός μόνο όταν ο προβολέας χρησιμοποιεί την μέγιστη φωτεινότητά του. Στον προβολέα της δοκιμής μας παρατηρήθηκε μια μειωμένη οξύτητα. Δεν μπορέσαμε να βγάλουμε ασφαλή συμπέρασμα εάν για αυτό να είναι υπεύθυνο  το εξωτερικό γυάλινο προστατευτικό κάλυμμα μπροστά από αυτόν ή ο φακός. Θα τον ανοίγαμε για να κάνουμε την δοκιμή με ή χωρίς αυτό το προστατευτικό αλλά ήταν το μόνο δείγμα επί Ελληνικού εδάφους και το ταξίδι του μετά από εμάς φαινόταν μεγάλο.
Φυσικά για να έρθει η οξύτητα της εικόνας στα επιθυμητά επίπεδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ρυθμιστικό της οξύτητας αν και από ότι γνωρίζετε είναι κάτι που δεν το συνιστούμε.

Η ομοιομορφία φωτεινότητας του προβολέας είναι καλή με ένα μικρό hotspot στο κέντρο της οθόνης.
Η φωτεινότητα του προβολέα είναι ικανοποιητική τόσο για SDR όσο και HDR.
Το επίπεδο του μαύρου είναι δεν είναι το δυνατό του σημείο, κάτι που συναντάμε στους περισσότερους προβολείς αυτής της κατηγορίας. Συμπερασματικά δηλαδή είναι στα ίδια επίπεδα με τους υπόλοιπους της κατηγορίας.

Η χρήση του frame interpolation θα χαροποιήσει πολύ κόσμο αλλά δεν θα πρέπει να γίνει η χρήση του με προσοχή.

Ενώ το επίπεδο του μαύρου δεν είναι το δυνατό του σημείο εκείνο που με εντυπωσίασε είναι η χρωματική του παλέτα και η ζωντάνια της εικόνας κάτι που μάλλον οφείλεται στην χρήση LED.

Η εντύπωση αυτή παραμένει ίδια είτε το περιεχόμενο είναι SDR ή HDR. Σε περιεχόμενο SDR η out of the box συμπεριφορά είναι πολύ καλή και βελτιώνεται μετά την ελάχιστη  ρύθμιση που μπορεί να κάνει ο κάτοχος λόγω του περιορισμού των ρυθμιστικών. Σε HDR περιεχόμενο ο χρήστης θα πρέπει να κάνει μικροδιορθώσεις ανάλογα με την ταινία γιατί δυστυχώς δεν μπορεί να διαβάσει σωστά τα metadata του εισερχόμενου σήματος.

Υπέρ:

– Η ποιότητα κατασκευής
– Το Frame Interpolation
– Η χρωματική παλέτα
– Το σύστημα της Harman Kardon

Κατά :

– Η χαμηλή αντίθεση
– Το hotspot
– Η απουσία ρυθμίσεων Bias-offset,

Γενικά ο προβολέας αυτός είναι μια νέα ιδιαίτερη κατηγορία που τα κάνει όλα και συμφέρει. Είναι μοντέρνος στην εμφάνιση αλλά και στην τεχνολογία με φωτεινότητα χρώματα και με μεγάλη διάρκεια ζωής της φωτεινής πηγής. Το επίπεδο του μαύρου είναι κάτι που μπορεί να λυθεί εν μέρει με την χρήση της κατάλληλης οθόνης (η χρήση ALR οθόνης είναι επιβεβλημένη για αυτόν τον προβολέα).

………..

[box type=”info”]

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και  η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις  συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του).
Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης Καστρουνής

 

 

Share.

Perfect Image

Leave A Reply