Ο EPSON EH-TW9400 είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της Ελληνικής αγοράς. Αναλυτική παρουσίαση του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Προς το τέλος του Μαΐου στην επίσημη σελίδα της εταιρείας αναρτήθηκε μια νέα έκδοση του υπολογισμικού, δίχως να γίνεται αναφορά τι βελτιώνει – διορθώνει.
Επειδή υπήρξε «μεγάλος θόρυβος» σχετικά με τι αλλαγές που «φέρνει» αυτή η αναβάθμιση ζητήσαμε από ένα φίλο να μας παραχωρήσει τον προβολέα του (EPSON EH-TW9400) ο οποίος είχε το παλιό firmware.
Η λάμπα του προβολέα την στιγμή που έγινε αυτή η δοκιμή μετρούσε 410 ώρες λειτουργίας με μια πτώση φωτεινότητας μικρότερη του 5%. Ο προβολέας είχε μετρηθεί στις πρώτες 50 ώρες.
Το firmware το κατεβάσαμε από την επίσημη σελίδα της Epson Ελλάδος.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας επιστήσω την προσοχή ότι η αναβάθμιση αυτή πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και με δικός σας ρίσκο διαφορετικά θα πρέπει να επισκεφτείτε το επίσημο service της εταιρείας.
Μην απορήσετε εάν ενώ το αρχείο αναφέρει έκδοση 1.02 στο info του προβολέα δείτε έκδοση 1.03.
Πήραμε μετρήσεις πριν και μετά την αναβάθμιση με υλικό πάντα HDR. Μετρήσαμε δυο διαφορετικά mode, το Natural και το Digital Cinema. Αυτά τα δυο mode είναι τα ιδανικότερα όπως έχουμε αναφέρει στην αναλυτική μας παρουσίαση, για θέαση HDR, με τον μεν πρώτο μέσα στα όριο του REC 709 ενώ το δεύτερο καλύπτει μεγαλύτερο χρωματικό εύρος DciP3 αλλά με μειωμένη φωτεινότητα περίπου του 35%.
Οι ρυθμίσεις και στις δυο περιπτώσεις ήταν οι εργοστασιακές. Σαν γεννήτρια σήματος χρησιμοποιήσαμε το Lumagen Pro ενώ οι μετρήσεις έγιναν από τον φακό απευθείας.
Επίσης το υλικό ήταν στα 1.000nits.
Όπως μπορείτε να δείτε από τα επισυναπτόμενα σχεδιαγράμματα αλλαγές έγιναν στο gamma. Δεν μετρήσαμε όλα τα επίπεδα αλλά πήραμε μερικά για δείγμα.
EPSON EH-TW9400 FIRMWARE 1.01
EPSON EH-TW9400 FIRMWARE 1.02
Εάν παρατηρήσουμε τα διαγράμματα που αφορούν το gamma ST2084, εκεί δηλαδή που φάνηκε η μεγάλη διαφορά θα δούμε ότι για τις ίδιες τιμές (στα δεξιά του διαγράμματος) η εικόνα με το νέο firmware είναι πιο φωτεινή (όσο η γραμμή είναι πιο πάνω από αυτής της αναφοράς η εικόνα είναι πιο σκούρα ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν είναι από την κάτω πλευρά).
Αυτό εγκυμονεί κινδύνους περνώντας εικόνα χωρίς contrast με περίσσια πληροφορία χαμηλά και πιθανό κρασάρισμα των λευκών. Οι ιδιοκτήτες με το παλαιό firmware ίσως να δυσκολέυτηκαν λιγάκι για να “φέρουν” στην επιφάνεια λεπτομέρειες στα χαμηλά και υποφωτισμένα πλάνα ενώ τώρα που το “σκηνικό” άλλαξε είναι εύκολο να κάνουν την εικόνα εντελώς επίπεδη στον βωμό της φωτεινότητας.
Ανεβάσαμε και ένα video στο κανάλι μας για να καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε.
Διαφορά στο επίπεδο του μαύρου δεν παρατηρήθηκε.
Διαφορά στην οξύτητα της εικόνας δεν παρατηρήθηκε ούτε και στην κίνηση. Είναι κάτι που μπορείτε να δείτε και στο video που ακολουθεί.
Η δομή των pixels με την χρησιμοποίηση του e-shift.
Για όσους έχουν ρυθμίσει τον προβολέα τους θα χρειαστούν μια δεύτερη ματιά, ενώ όσοι παίζουν HDR υλικό με μετατροπή HDR σε SDR μέσω του player ή εξωτερικού επεξεργαστή και gamma περίπου στο 2.4 δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.