Η Sony είναι ίσως η μοναδική εταιρεία που βρίσκεται μπροστά από την εποχή της Ήταν η πρώτη παγκοσμίως εταιρεία που επένδυσε στην τεχνολογία panels με ανάλυση 4Κ και όχι άδικα αν αναλογιστούμε ότι αυτή η επιλογή την έχει δικαιώσει αφού έχει πιάσει τον ανταγωνισμό στον ύπνο. Ακόμη και σήμερα νιώθει τόσο δυνατή που δεν παρουσίασε στην IFA 2019 νέα μοντέλα. Άλλωστε τα νούμερα και τα μερίδια αγοράς δείχνουν ότι έχει την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας αγοραστικού κοινού. Στα γραφεία του περιοδικού ήρθε προς δοκιμή ο μικρός της σειράς ο VPL-VW270ES.
Ο VPL- VW270ES αντικαθιστά τον VPL- VW260ES, Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το νέο 4K processing board, 4Κ motion flow, και η 18 Gbps HDMI.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η εστίαση του φακού καθώς και το ζουμ γίνονται ηλεκτρικά. Ηλεκτρική είναι και η μετατόπισή του που μπορεί να γίνει κατά 80% και -85% στο οριζόντιο και ±31% στο κατακόρυφο επίπεδο.]
Η αρχιτεκτονική «V» για την ψύξη του εσωτερικού υπάρχει και σε αυτόν τον προβολέα. Ο κρύος αέρας εισέρχεται από εμπρός δεξιά αριστερά και κάτω από τον φακό, διαχωρίζεται στα δύο και αγκαλιάζει τη φωτεινή πηγή, την οπτική μηχανή, και, ζεστός πια, εξέρχεται από τις δύο οπές που υπάρχουν στο πίσω μέρος της συσκευής. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα «βαθύτερη», κατά την εταιρεία πάντα ψύξη αλλά και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου. Ο θόρυβος του ανεμιστήρα είναι μόλις 26dB.
Ο προβολέας χρησιμοποιεί τρία νέα SXRD πάνελ 0,74” τα οποία υπόσχονται αυξημένο κοντράστ. Με χρόνο απόκρισης μόνο 2ms και ταχύτητα στα 240Hz, υπόσχονται εικόνα 3D με βάθος πεδίου, περισσότερο ξεκούραστη εικόνα και ρεαλισμό και χαμηλό crosstalk.
Η πηγή φωτός είναι μία λάμπα με διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6.000 ώρες. Η φωτεινότητα που του δίνει ο κατασκευαστής είναι 1.500 Lumens, ενώ υπάρχει διαχείριση ισχύος φωτός. Ο λόγος αντίθεσης (native contrast) δεν έχει ανακοινωθεί.
Ο VPL-VW270ES παρόλο που δεν είναι εφοδιασμένος με δυναμική ίριδα υπόσχεται αυξημένο κοντράστ και μεγαλύτερη δυναμική περιοχή εικόνας.
Στο θέμα της επεξεργασίας της εικόνας και του εισερχόμενου σήματος, η πολυετής πείρα της εταιρείας δημιούργησε ένα νέο 4Κ board επεξεργασίας σήματος που εκτός των άλλων είναι υπεύθυνο για την ευκρίνεια της εικόνας (Reality creation), τον ρυθμό ανανέωσης (Frame Rate), όπως επίσης το βάθος χρώματος (color depth) μέσω του μέγιστου ρυθμού ανανέωσης που πλέον μπορεί να φτάσει τα 18 Gbps, κάτι που σημαίνει σήματα 4K στα 60Hz/4:2:0 στα 10bit ή 60Hz/4:2:2 στα 8bit που αποτελεί και το μέγιστο που μπορεί να μεταδώσει το HDMI με πρωτόκολλο 2.0.
Είναι γνωστό, πως η Sony διαθέτει ίσως την καλύτερη τεχνική Frame Interpolation (Motion Flow), με στόχο τη βελτίωση της ομαλότητας της κίνησης και την εξάλειψη του motion judder. Το σύστημα αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί πλέον και με σήματα 4Κ.Ο θόρυβος έχει κρατηθεί χαμηλά και δεν ενοχλεί ακόμη και εάν κάθεσαι δίπλα του. Το τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει είναι γνώριμο εύχρηστο και με καλή αίσθηση.
Χαρακτηριστικά
Τεχνολογία: SXRD | 3×0,74΄΄ | 16:9 (native) | 4096 × 2160 pixel
Φωτεινότητα κατασκευαστή: 1.500 lumen (ANSI)
Λόγος αντίθεσης κατασκευαστή:
Τύπος & ισχύς λυχνίας: Λάμπα
Διάρκεια ζωής λυχνίας: 6.000 ώρες
Απόσταση προβολής για 100΄΄: Από 3,10μ.
Lens shift: Ναι
Είσοδοι: 2 x HDMI 2.0 HDCP2.2 18Gbps , 1 x Lan, 1 x remote control, 2 x 12V trigger, 1 x RS232
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 495 x 195 x 436 χλστ.
Βάρος: 14,0 κιλά
Επαφή: 2111988791
Τιμή: 5.000 ευρώ
Δωρεάν 3 έτη Prime Support
Οι είσοδοι του προβολέα βρίσκονται έξυπνα κρυμμένες στη δεξιά πλευρά του. Εκεί θα βρούμε 2xHDMI που υποστηρίζουν HDCP 2.2 ενώ η μόνη αναλογική είσοδος, βρίσκουμε είναι μέσω 15pin DSUB. Δύο θύρες trigger που συναντάμε βοηθούν πχ. στον έλεγχο της ηλεκτρικής μας οθόνης η στην ενεργοποίηση του μηχανισμού του αναμορφικού φακού.
Οι θύρες HDMI έχουν την προδιαγραφή CEC, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείτε να έχετε κοινό τηλεχειριστήριο για προβολέα, ενισχυτή ή player. Η ύπαρξη θύρας RS-232 είναι επιβεβλημένη για την αναβάθμιση του.
Το μενού είναι γνώριμο και ακολουθεί παρόμοιας φιλοσοφίας σχεδίαση με τα υπόλοιπα προβολικά της εταιρείας. Η σωστή επιλογή του gamma (έντεκα διαφορετικές μνήμες) θα συνεισφέρει στην σωστή θέαση ανάλογα τον χώρο και το περιεχόμενο που θέλουμε να δούμε.
Η διόρθωση της χρωματικής παλέτας θεωρείται απαραίτητη για την σωστή-πιστή απόδοση τους σε κάθε σωστό Home Cinema προβολέα.
Έχοντας ηλεκτρικό φακό θεωρώ ότι είναι ανούσιο να επισημάνουμε το πόσο εύκολα μπορεί να τοποθετηθεί στον χώρο μας. Άλλωστε ένα τέτοιο μηχάνημα θα έχει εξέχουσα θέση στο Home cinema μας.
Η Sony θέλοντας να δώσει στον τελικό καταναλωτή ένα προϊόν όσο το δυνατόν πιο σωστό έχει μεριμνήσει και έχει προρυθμίσει το panel alignment (quality control), η οποία ρύθμιση μπορεί να γίνει και από τον κάτοχο ώστε να διορθώσει τυχόν ατέλειες στην σύγκλιση των panels του δικού του προβολέα στον δικό του χώρο.
Η φωτεινότητα του είναι αρκετή για να γεμίσει 130 ίντσες 2,35:1 (περίπου 150 ίντσες σε 16:9). Το επίπεδο του απόλυτου μαύρου είναι πολύ καλό αν αναλογιστούμε την απουσία κάποιου είδους φωτοφράκτη. Η εικόνα σε 2Κ αλλά και σε 4Κ έχει πολύ καλό κονστραστ. Δεν συμπιέζει τα κάτω άκρα της εικόνας (κάτω άκρα= χαμηλής φωτεινότητας περιεχόμενο)
Ο επεξεργαστής 4K λειτουργεί άψογα, ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τις αρετές του προβαλλόμενου σήματος, ανάλογα με τη θέση των επιμέρους ρυθμιστικών.
2K
Βλέποντας 2Κ υλικό ο προβολέας μας έδωσε αυτό το που περιμέναμε. Μεγάλη χορταστική εικόνα με σωστά χρώματα και πολύ καλό contrast. Το βάθος πεδίου της εικόνας μεγάλο. Η χρωματική παλέτα σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι μέρος της (προβαλλόμενης εικόνας). Η επιλογή Home Cinema2 αποτελεί μια καλή αρχή για θέαση, ενώ κάποιοι θα επιλέξουν εκ του ασφαλούς την επιλογή Reference.
4Κ & HDR
Σε θέση 4K και HDR ο VPL-VW270ES αποδεικνύεται το ίδιο καλός σε σημείο που να κοιτά στα ίσια τον VPL-VW570ES. Αν και τα 1,500 Ansi Lumens που δηλώνει η εταιρεία φαντάζουν λίγα, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην ρύθμιση του EOFT gamma. Την διαφορά αυτή την καταλαβαίνεις όταν βάλεις δίπλα τον VPL-VW260 της ίδιας εταιρείας. Η όλη φιλοσοφία ρύθμισης του πρέπει να προέρχεται από την εμπειρία που έχει η εταιρεία από τον τομέα των τηλεοράσεων. Όλα αυτά προϋποθέτουν λεπτομερή ρύθμιση της εικόνας. Η Sony για να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τον τελικό χρήστη έχει προρυθμίσει τρεις θέσεις του contrast ανάλογα με την κωδικοποίηση της maximum φωτεινότητας της ταινίας δηλ εάν είναι γραμμένη στα 1000 ή 4000 nits. Τα σκοτεινά και υποφωτισμενα πλάνα αποδίδονται σωστά δίχως να χάνεται πληροφορία.
Η χρήση του προβολέα συνδεδεμένου με μια παιχνιδομηχανή θα αποτελέσει τον κατάλληλο σύμμαχο δεδομένου του μικρού input lag και του μικρού color graduation.
Σαν συμπέρασμα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο VPL-270ES είναι ο ποιο προσιτός 4K προβολέας της αγοράς με θαυμάσιες επιδόσεις. Η μη ύπαρξη ίριδας λίγους θα ενοχλήσει λόγω της καλής διαχείρησης του φωτός και του αυξημένου contrast. To 4Κ frame interpolation θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους πολλούς νυν αλλά και υποψήφιους αγοραστές.
Υπέρ:
– Native 4K
– Πλούσια χρωματική παλέτα
– Ευκρίνεια φακού
– Κοντραστ
– Motion flow στα 4Κ
Κατά :
– O VPL-VW570ES
– Απόλυτο μαύρο
– Μνημες θεσης φακού
Η γνώριμη εικόνα της Sony δίνει και εδώ το παρών της. Το on/off contrast μετρήθηκε εως και 10.500:1 καλιμπραρισμενο. Η φωτεινότητα του προβολέα για κάδρο 84 ιντσών από απόσταση 3,20 μέτρων μετρήθηκε στα 1.490 AΝSI Lumens με κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει με σχετική ευκολία 130 ίντσες.
Το Projector Calibration Pro είναι ένα λογισμικό της Sony που αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την σωστή ρύθμιση του προβολέα.
Η σύνδεση του προγράμματος με τον προβολέα γίνεται μέσω ip ενώ μπορείς να ελέγξεις και να ρυθμίσεις τον προβολέα δίχως την χρήση τηλεχειριστηρίου αλλά και της εμφάνισης του μενού στην οθόνη μας.
2K
Τα γραφήματα είναι μετά το calibration
4K
Τα γραφήματα είναι μετά το calibration
[box type=”info”]Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του).
Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.
Μανώλης Καστρουνής