Η BenQ με την παρουσίαση του νέου της προβολέα W1700 θέτει νέα όρια στο θέμα τιμής μια και σπάει το ψυχολογικό φράγμα των 2.000€. Φυσικά και δεν είναι ο μόνος μια και σας είχαμε ανακοινώσει ότι και άλλος ανταγωνιστής θα κινηθεί σε αυτήν την κατηγορία τιμής.

BenQ W1700 4K UHD

Όμως αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός, ότι ενώ η BenQ πλασάρει τον W1700 σαν προβολέα 4Κ, το panel που φορά είναι  1.920 x 1.080. Από όσο γνωρίζαμε μέχρι τώρα το μόνο panel που έδινε η Ti για 4K, ήταν αυτό με ανάλυση 2.716 x1.528 το οποίο συνδυαστικά με την τεχνολογία XPR μπορούσε να «παίξει» 4K υλικό.

DLP 4K UHD with XPR technology

Το νέο αυτό μοντέλο φορά ένα νέο 3-position DLP chip 0,47 της ίντσας, το οποίο χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά σε προβολέα 4Κ UHD οικιακής θέασης. Το νέο αυτό chip υπόσχεται την αναπαραγωγή σήματος 4Κ χωρίς απώλειες.

Επειδή οι πληροφορίες αυτές και ο ακριβής τρόπος λειτουργίας αυτού είναι ακόμη «μυστικές» θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε να καταλάβετε τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το νέο σύστημα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι για την προβολή υλικού 4Κ οι κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει την χρήση ενός οπτικού μέσου σκοπός του οποίου είναι να μετατοπίζει τα υποπλαίσια κατά 0,5 pixel τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια ώστε να επιτευχθεί 4 φορές η πυκνότητα των εικονοστοιχείων του αρχικού περιεχομένου.

Τεχνικά, ο σχηματισμός 4 πλαισίων που συνθέτουν την εικόνα 4Κ εκτελείται στο BenQ W1700 ως εξής:
Η πρώτη μετατόπιση των δύο από τα τέσσερα πλαίσια μέχρι το ήμισυ του σημείου κατά μήκος της διαγωνίου συμβαίνει, όπως και στους άλλους προβολείς UHD, χρησιμοποιώντας το οπτικού μέσο που ανέφερα πιο πάνω  (μια γυάλινη επιφάνεια).

JVC e-shift

Η μετατόπιση του δεύτερου ζεύγους πλαισίων παρέχεται με την χρήση του νέου chip το οποίο, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, μπορεί να ρυθμίσει μικρομετρικά την δέσμη φωτός που αντιστοιχεί στα εικονοστοιχεία όχι σε δύο αλλά σε τρεις θέσεις. Αυτό το τσιπ έχει δύο θέσεις “on”, όταν το φως αντανακλάται πάνω σε αυτό και κατόπιν στον φακό και στην οθόνη, και μία θέση “off”, στην οποία το φως κατευθύνεται πέρα από τον φακό, δηλαδή δεν φωτίζεται. Οι δύο θέσεις “on” διαφέρουν στις γωνίες αντανάκλασης του φωτός και αυτό παρέχει μια μετατόπιση του δεύτερου ζεύγους.

BenQ W1700 4K UHD new technology

Ελπίζω να σας έδωσα, περίπου, να καταλάβετε τον τρόπο λειτουργίας της νέας αυτής υλοποίησης. Περισσότερα όταν πλέον θα έχουμε περισσότερα στοιχεία.

BENQ W1700
Share.

Perfect Image

2 Σχόλια

Leave A Reply