EPSON EH-TW6700
EPSON EH-TW6700

Πέρασαν περίπου δύο χρόνια από τότε που είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή τον EH-TW6600. Η Epson θεώρησε ότι ο EH-TW6600 έχει πλέον παλιώσει και η αντικατάσταση του κρίθηκε αναγκαία για να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό. Άλλωστε το 2016 αποτελεί μια χρονιά αλλαγών για την εταιρεία με την άφιξη πολλών νέων μοντέλων

 

Ο νέος προβολέας ανήκει και αυτός στην κατηγορία «Home Cinema»  ενώ η υψηλή ονομαστική φωτεινότητα του, τον τοποθετούν στην κατηγορία προβολέων που είναι ικανοί να ανοίξουν πολλές ίντσες με επάρκεια φωτεινότητας κάτι που συνέβαινε και στο απερχόμενο μοντέλο.
Οι διαφορές με τον EH-TW6600 τουλάχιστον εξωτερικά είναι λίγες. Το σασί έχει παραμείνει ίδιο, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές καμπύλες.

EPSON EH-TW6700

Ο φακός φιγουράρει αριστερά ενώ στην επάνω πλευρά του βρίσκουμε τους περιστροφικούς διακόπτες που μετατοπίζουν τον φακό στον οριζόντιο και κάθετο άξονα κατά 24% και 60% αντίστοιχα.

EPSON EH-TW6700
EPSON EH-TW6700

Η τοποθέτηση αυτή του φακού εκτός άξονα δεν θα προβληματίσει τον μέλλοντα κάτοχο στην τοποθέτηση του λόγω της ύπαρξης Lens Shift.

EPSON EH-TW6700
EPSON EH-TW6700
EPSON EH-TW6700

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο EH-TW6700 είναι ακόμη πιο ευέλικτος μια και έχει άλλη μια ευκολία που την ονομάζουν “Quick Corner”. Αυτή η νέα ευκολία βοηθά τον αδαή να στήσει εύκολα τον προβολέα του ακόμη και εάν τον έχει τοποθετήσει στραβά η υπό γωνία.  Κάτι τέτοιο δεν το συνιστούμε δεδομένου ότι κάθε ηλεκτρονική παρέμβαση όσο καλή και εάν είναι απλά χαλά την ποιότητα της εικόνας στο σύνολο της.

EPSON EH-TW6700 QUICK CORNER
EPSON EH-TW6700 QUICK CORNER

Οι πιεστικοί διακόπτες είναι επίσης τοποθετημένοι στο επάνω μέρος της συσκευής. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε τις θύρες από τις οποίες τροφοδοτούμε τον προβολέα με σήμα ψηφιακό μέσω δύο εισόδων HDMI  και αναλογικά μέσω συνδέσεων D-Sub 15pin. Τα δυο ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 10 Watt μπορούν να βοηθήσουν στις μικρές, και όχι μόνο, απαιτήσεις μας για ακρόαση.

EPSON EH-TW6700

Η συσκευή συνοδεύεται από το γνωστό εύχρηστο και φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο.

EPSON EH-TW6700W REMOTE

Ο EH-TW6700 είναι ένας προβολέας τεχνολογίας LCD με ανάλυση 1.920×1.080 (0,61  D9 CFine). Η φωτεινότητά του είναι 3.000 ANSI Lumens (μέτρηση κατά ISO & CLO) στην επιλογή color mode Dynamic, 500 ANSI Lumens περισσότερα από τον EH-TW6600, κάνοντας χρήση λάμπας ισχύος 250W  με διάρκεια ζωής μέχρι και 5.000 ώρες στην επιλογή low. Ο λόγος αντίθεσης, κατά την εταιρεία, έχει παραμείνει ίδιος (70.000:1 full on/off ), μετρημένος στο Color mode Dynamic με τη λάμπα στην μέγιστη φωτεινότητα, την θέση zoom Wide και την ίριδα ενεργοποιημένη. Η οδήγηση των LCD drive είναι 12 bit, ενώ η επεξεργασία του σήματος είναι 10 bit.

Η ίριδα που χρησιμοποιεί είναι νέα επανασχεδιασμένη, με στόχο το μεγαλύτερο φιλτράρισμα του διαφυγόντος φωτισμού από το οπτικό μονοπάτι. Άλλωστε αυτό γίνεται κατανοητό δεδομένου ότι δηλώνει το ίδιο on/off contrast με 500 Lumens  περισσότερο φως. Και εδώ δεν συναντάμε πλαστικά γρανάζια κίνησης, αυτά έχουν αντικατασταθεί με ατέρμονα για καλύτερη, άμεση και πιο ήσυχη λειτουργία της .

EPSON EH-TW6700 IRIS
EPSON EH-TW6700 IRIS

O προβολέας χρησιμοποιεί και αυτός σε δύο «Mode» (Natural, Cinema) χρωματικό φίλτρο για να μπορέσει να εξισορροπήσει φασματικά τη λάμπα αλλά ταυτόχρονα να μπορέσει να «φιλτράρει» καλύτερα το μαύρο.

EPSON EH-TW6700 CINEMA FILTER

Το νέο που φέρνει  EPSON EH-TW6700 είναι η ενσωμάτωση frame interpolation κάτι που έλειπε από πολλούς στον EPSON EH-TW6600. Καινούργιος είναι επίσης και ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί για την επεξεργασία της ποιότητας της εικόνας  με την ονομασία “Image Enhancement”.  Η επιλογή Pip είναι πλέον αναβαθμισμένη και αυτή.

Ο προβολέας υποστηρίζει 3D σε όλες τις μορφές του (FP, Side by Side, Up/Down) ενώ στην συσκευασία δεν θα βρούμε γυαλιά.  Έχει συμβατότητα με οποιαδήποτε Full HD 3D γυαλιά.

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: LCD

Στοιχεία εκπομπής: 3×0,61΄΄ polysilicon active-matrix TFT wide panel, Αναλογία εικόνας: 16:9 (native) και 4:3

Ονομαστική ανάλυση: 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 3.000 Lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 70.000:1

Τύπος και ισχύς λυχνίας: UHΕ, 300W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 5.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3-4,80 μ.

Lens Shift: Ναι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: Ναι

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 2xHDMI (HDCP), 15-pin Mini D-Sub, Trigger

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 420x137x365 χλστ.

Βάρος: 6,9 κιλά

ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:  0,003€/ώρα/χρήσης

Επαφή: 210.8099499

Τιμή: 1.500 ευρώ, 1.900 ευρώ Wireless (Λευκό)

Από πλευράς συνδέσεων απουσιάζουν οι κλασικές αναλογικές είσοδοι ενώ βρίσκουμε δύο HDMI , USB και ηχητική υποστήριξη.

Μέσω του USB δεν μπορούμε να προβάλλουμε, για παράδειγμα, εικόνες από USB stickάκι.

EPSON EH-TW6700
EPSON EH-TW6700
EPSON EH-TW6700

EPSON EH-TW6700 MENU

Το μενού έχει πάρει στοιχεία από την σειρά 53xx και 9xxx με νέα πλέον αρχική οθόνη.

Η υπόλοιπη δομή έχει μείνει όπως την γνωρίζουμε.

Ο προβολέας αυτός ενσωματώνει την τεχνολογία και τεχνογνωσία των μεγαλύτερων μοντέλων. Η ποιότητα των πλαστικών αλλά και της συναρμογής αυτών είναι πολύ καλή. Λόγω της ύπαρξης Lens Shift η τοποθέτηση του στον χώρο αποτελεί μια εύκολη «υπόθεση». Όταν όμως κάνουμε χρήση αυτής της ευκολίας θα πρέπει πάντα να προσέχουμε ώστε να μην φέρνουμε τον φακό στα άκρα των δυνατοτήτων του. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους και είναι σίγουρο ότι θα μειώσει την ποιότητα της εικόνας.

Στον EH-TW6700 η μετατόπιση του φακού και στους δύο άξονες επέφερε ελάχιστες αλλοιώσεις στην γεωμετρία της εικόνας. Επίσης ελάχιστη ήταν και η απώλεια εστίασης. Η σύγκλιση του ήταν πολύ καλή με απόκλιση λιγότερο του μισού pixel προς το μπλε. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό το μοντέλο ήταν παραγωγής και όχι κάποιο προσεγμένο δείγμα προς επίδειξη.

Σε παλαιότερες παρουσιάσεις είχαμε αναφέρει ότι καλό είναι να γίνεται η τελική ρύθμιση της εστίασης μετά τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά λειτουργίας του προβολέα. Εδώ συναντάμε την μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο. Δεν χρειάστηκε να διορθώσουμε την εστίαση  παρά μόνο την πρώτη φορά που τον «στήσαμε». Ένα μπράβο στην εταιρεία που επί τέλους διόρθωσε ένα ενοχλητικό μειονέκτημα των προηγούμενων μοντέλων. Επίσης αυξημένη είναι και η οξύτητα του η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη φωτεινότητα δημιουργούν από κοινού, μια πραγματική τρισδιάστατη εικόνα. Μην φανταστείτε ότι μπορεί να κοντραριστεί με μεγαλύτερα μοντέλα της ίδιας εταιρείας αλλά το σίγουρο είναι ότι κοιτά στα ίσια τον ανταγωνισμό.

Η φωτεινότητα είναι μεγάλη και αρκεί για να γεμίσει μέχρι και 135 ίντσες με την επιλογή «Bright Cinema Mode» και όχι με την Living Room, που επιλέγαμε στο προηγούμενο μοντέλο,  και την λάμπας στην επιλογή normal. Εάν ο στόχος μας είναι μια άκρως κινηματογραφική εικόνα τότε δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις 120 ίντσες. Πάντα θα πρέπει να έχετε στην άκρη του μυαλού σας και τη γήρανση της λάμπας του μηχανήματος.

Η εικόνα γνωστή Epson, ίδια περίπου χρωματικά με ότι μας έχει συνηθίσει η εταιρεία.  Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα reviews των προβολέων της Epson, οι επιλογές “Natural & Cinema” είναι και οι ιδανικότερες.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα διάφορα ρυθμιστικά οξύτητας και «Details Enhancement» που διαθέτει ο προβολέας. Και μιλώντας για οξύτητα θα πρέπει να αναφέρουμε δύο νέες επιλογές που έχουμε στην επιλογή «Image Enhancement» και την επιλογή «Mpeg noise Reduction». Την επιλογή «Detail  Enhancement» την είχαμε συναντήσει και στον EH-TW6600 μόνο που εδώ επέμβασή της είναι δυναμικότερη.

Πολλά από αυτά είναι χρήσιμα για SD υλικό και άλλα μόνο για HD. Όπως και να έχει το ρυθμιστικό της οξύτητας «Sharpness» δεν είναι επιθετικό σε σχέση π.χ. με την επιλογή «Super resolution».

Η out-of-the-box συμπεριφορά του κρίνεται πολύ καλή (στο μοντέλο της δοκιμής μας) στην επιλογή Natural αλλά και Cinema,  σε επίπεδο τόσο grayscale όσο και color-management. Παρ’ όλα αυτά, χρήζει σοβαρής ρύθμισης από επαγγελματία, για να παίξει σύμφωνα με τα πρότυπα και να απογειώσει το μηχάνημα.

Η Epson χρωματικά παρουσιάζει την ίδια εικόνα με αυτήν του EH-TW6600 με ελαφρώς υποκορεσμένο το πράσινο. Η εικόνα έχει επίσης περίσσια οξύτητας που θα αρέσει σε πολλούς. Στο επίπεδο του μαύρου, με τη χρήση της αυτόματης ίριδας αλλά και του χρωματικού φίλτρου είναι καλός, στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του ανταγωνισμού (βλέπε DLP) με ελαφρά συμπίεση της κλίμακας του γκρι στα κάτω άκρα του grayscale. Θεωρώ ότι ίσως βελτιωμένου φακού, το “ελάττωμα” του προηγουμένου μοντέλου αποτελεί παρελθόν και πλέον το Ansi Contrast είναι αυξημένο όχι μόνο στα νούμερα αλλά και κατά την θέαση.

Μνεία θα πρέπει να γίνει και στην ύπαρξη frame interpolation που έλειπε στο προηγούμενο μοντέλο. Θεωρώ ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιοεί  ήταν πολύς καλός και καλύτερος αυτού του EH-TW9300 που έχουμε δοκιμάσει.
ΥΠΕΡ

  • Οξύτητα εικόνας
  • Color management
  •  MHL
  • Frame Interpolation
  • Τιμή

ΚΑΤΑ

  • Επίπεδο μαύρου
  • Απουσία γιαλιών 3D

[box type=”info”]

Συμπερασματικά  θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο EH-TW-6700 αποτελεί μια άριστη αγορά για όλους αυτούς που ζητούν έναν προβολέα που να προβάλλει πολλές και χορταστικές ίντσες με εύκολη εγκατάσταση στο χώρο πολύ κινηματογραφική αίσθηση και «βελούδινη» κίνηση. Συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Χρωματικά ο EH-TW-6700 είναι ένας τυπικός Epson, με διορθωμένο όμως το πράσινο που στο παρελθόν ήταν υπερκορεσμένο αλλά με αυξημένη  φωτεινότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωτεύοντα χρώματα.  Για θέαση ταινιών, οι επιλογές Natural και Cinema είναι οι προτιμότερες, με την πρώτη πιο ισορροπημένη . Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας 6.500 έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.725K (Κλασσική επιλογή σε Epson). Η επιλογή 2,2 στο gamma αποτελεί την εύκολη. Στο color error decoding παρατηρήθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του 5%. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 22.800:1 (με ενεργοποιημένη την ίριδα), με την ίριδα ενεργοποιημένη και το ζουμ στη θέση Wide. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 2.420 Ansi Lumens (Dynamic Mode), ενώ καλιμπραρισμένος έπεσε στα 1.350 Lumens (Low Lamp) και 1.620 (High Lamp).

EPSON EH-TW 6700 luminace table
EPSON EH-TW6700 ON_OFF CONTRAST
EPSON EH-TW6700 ANSI CONTRAST

EPSON EH-TW6700 Dynamic

Color Temp: 6.680K  (70IRE)

Gamma: 2.15

EPSON EH-TW6700 DYNAMIC GRAYSCALE
EPSON EH-TW6700 DYNAMIC GAMUT
EPSON EH-TW6700 DYNAMIC SATURATION
EPSON EH-TW6700 DYNAMIC COLOR CHECKER

EPSON EH-TW6700 Bright Cinema

Color Temp: 7.220K  (70IRE)

Gamma: 1.78

EPSON EH-TW6700 BRIGHT CINEMA MODE GRAYSCALE
EPSON EH-TW6700 BRIGHT CINEMA MODE GAMUT
EPSON EH-TW6700 BRIGHT CINEMA MODE SATURATION
EPSON EH-TW6700 BRIGHT CINEMA MODE COLOR CHECKER

EPSON EH-TW6700 Natural

Color Temp: 6.725K  (70IRE)

Gamma: 2.38

EPSON EH-TW6700 NATURAL MODE GRAYSCALE
EPSON EH-TW6700 NATURAL MODE GAMUT
EPSON EH-TW6700 NATURAL MODE SATURATION
EPSON EH-TW6700 NATURAL MODE COLOR CHECKER

EPSON EH-TW6700 Cinema

Color Temp: 6.660K  (70IRE)

Gamma: 2.30

EPSON EH-TW6700 CINEMA MODE GRAYSCALE
EPSON EH-TW6700 CINEMA MODE GAMUT
EPSON EH-TW6700 CINEMA MODE SATURATION
EPSON EH-TW6700 CINEMA MODE COLOR CHECKER
EPSON EH-TW6700 CINEMA MODE SPECTRUM
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και οι αποδόσεις του προβολικού μέσου αφορά μόνο το μοντέλο που είχαμε για δοκιμή. Αποδόσεις άλλων ίδιων συσκευών μπορεί να έχουν διαφορετικά μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη).
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του).
Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης Καστρουνής

 

 

Share.

Perfect Image

Leave A Reply