Πολλές φορές έχετε διαβάσει, αναφορές σε διάφορα forum, ότι οι τηλεοράσεις τεχνολογίας plasma θέλουν το λεγόμενο στρώσιμο για κάποιες ώρες λειτουργίας όπως επίσης και πρώτες ρυθμίσεις σε χαμηλές στάθμες για να παίξουν σωστά στο μέλλον και να αποδώσουν τα μέγιστα σε βάθος χρόνου.
Είχα την ευκαιρία τον τελευταίο καιρό να πειραματιστώ πάνω σε αυτό και θα σας μεταφέρω τα αποτελέσματα.
Σαν αναφορά μου είχα τηλεοράσεις της εταιρείας Panasonic και μάλιστα την κορυφαία της σειρά την VT30.
Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν απλή. Πήρα μετρήσεις πριν το λεγόμενο στρώσιμο με λιγότερες από 10 ώρες στο κοντέρ και πήρα ξανά μετρήσεις μετά από 1000+ ώρες και εφόσον είχε γίνει το λεγόμενο στρώσιμο. Τα δείγματα μου ήταν συνολικά πέντε τηλεοράσεις 50 και 65 ιντσών
Ως στρώσιμο εννοούμε την προβολή full field patterns που απεικονίζουν την κλίμακα του γκρι όπως επίσης και την φωτεινότητα των χρωμάτων σε κλίματα 25, 50,75 και 100%. Αναφέρομαι σε αυτά μια και είναι τα πιο γνωστά που μπορεί να βρει κάποιος με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο. Φυσικά υπάρχουν και άλλα όπως κινούμενες μπάρες, χιόνια κ.λ.π..
Το πείραμα αυτό έδειξε ότι χρωματικά δεν είχαμε καμία ουσιαστική αλλαγή. Σαν ουσιαστική αλλαγή εννοώ την μεγάλη διαφοροποίηση από την αρχική μέθοδο. Αλλαγές της τάξης του 5-10% είναι αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου σε οποιοδήποτε προβολικό μέσο.
Το gamma δεν διαφοροποιήθηκε αλλά ούτε και το graycale (αναφέρομαι σε ουσιαστικές αλλαγές και εδώ).
Μεγάλη διαφορά και μάλιστα θετική παρατηρήθηκε στον καταμερισμό της φωτεινότητας. Η ομοιομορφία του panel έγινε καλύτερη και μάλιστα ίδιο panel με ομοιομορφία φωτεινότητας 84% στις πρώτες ώρες μετά το λεγόμενο στρώσιμο η ομοιομορφία φωτεινότητας αυξήθηκε στο 92-94%.
Αναφέρομαι σε ομοιομορφία φωτεινότητας και όχι χρωματική ομοιομορφία κάτι που δεν μέτρησα γιατί δεν ήταν ο σκοπός μου αυτός στο συγκεκριμένο πείραμα.
Μια και σαν plasma αναφοράς είχα τηλεοράσεις Panasonic μετά τις 1000 ώρες το επίπεδο του μαύρου αυξήθηκε όπως επίσης και το επίπεδο του λευκού στις κλασικές μετρήσεις full on off contrast. Στις αντίστοιχες μετρήσεις Ansi contrast το μαύρο παρέμεινε ίδιο ενώ η φωτεινότητα μετρήθηκε αυξημένη Με λίγα λόγια στα δείγματα που είχα για δοκιμή αύξησαν το Ansi contrast.
Η αύξηση της φωτεινότητας του μαύρου ήταν της τάξης άνω του 50% ενώ η αντίστοιχη αύξηση της φωτεινότητας στο λευκό ήταν της τάξης του 15%.
6 Σχόλια
Πολύ ενδιαφέρονται όλα αυτά αλλα και χρήσιμα για οσους ενδιαφερονται να αγοράσουν plasma και εχουν μπερδευτεί στο τροπο διαχείρισης του πανελ ( καλη ωρα όπως εγω).
Η βελτίωση στην ομοιομορφία ηταν στα ιδια επίπεδα συγκρίνοντας πανελ των 50 και 65 ιντσών ή πχ στα μικρότερα πανελ η ομοιομορφία παρουσιαζε καλυτερο αποτελεσμα ;
Επίσης νομίζω Μανωλη πως θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μας παρουσίαζες κάποιες από τις τιμές των μετρήσεων που εχεις κανει σε ansi και On-off στις λιγες ώρες ( δηλαδή των 10-20 ωρων) και μετα στις 1000 – 2000 ώρες.
Τα αποελέσματα είναι ίδια ανεξάρτητα από το μέγεθος του panel.
Νούμερα θα ανεβάσω εντός των ημερών.
Ευχαριστω για τα σχόλια.
Μανώλη καλημέρα!
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν η τελευταία πρόταση είναι σωστή:
“Η αύξηση της φωτεινότητας του μαύρου ήταν της τάξης άνω του 50% ενώ η αντίστοιχη αύξηση της φωτεινότητας στο λευκό ήταν της τάξης του 15%.”
Αν αυξήθηκε περισσότερο η φωτεινότητα του μαύρου, πώς ανέβηκε το ansi? Ή δεν κατάλαβα κάτ σωστά?
Αγαπητέ Γιάννη,
Θα πάρω σαν παράδειγμα μια Panasonic 65VT30 φίλου από την Θεσσαλονίκη.
Το μαύρο στην κλασική μέτρηση με 25% Window Pattern μετρήθηκε στο Υ=0.0009 nits ενώ μετά το στρώσιμο και το πέρασμα περίπου 2000 ωρών το επίπεδο φωτεινότητας του μαύρου μετρήθηκε Υ=0.0015 nits.
Αντίστοιχα το λευκό αυξήθηκε από Υ=65.5 nits σε Υ=91.5 nits.
Σε αυο το παράδειγμα Μανώλη αν κατάλαβα καλα μεγαλώνει μεν το ansi αλλα μικραίνει το on – off
Σωστα;
Αγαπητέ Ανδρέα,
πολύ σωστά κατάλαβες.
Εχει χχαλάσει σαν απόλυτο νούμερο αλλά η εικόνα πλέον έχει μεγαλύτερη “σπιρτάδα” λόγω αυξημένου Ansi Contrast.