Epson -EH-R4000

Ο EH-R4000 της Epson είναι ένα μοντέλο που η εταιρεία το έχει ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια περίπου. Για διαφόρους λόγους πουν δεν  χρήζει να αναφερθούν αυτήν την στιγμή  η επίσημη παρουσίαση αλλά και παραγωγή του άργησε αρκετά. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ανταγωνιστές του γεμάτοι από εμπειρίες να έχουν βελτιώσει μέχρι και τρίτης γενιάς μοντέλα.

Όμως το πάθος της εταιρείας σε αυτό το νέο μοντέλο φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο. Δεν πιστεύω να το κάνει μόνο και μόνο λόγω γοήτρου. Δεν νομίζω να είχε πρόβλημα να το αποσύρει εκτός και εάν φοβήθηκαν ότι αυτό θα αποτελούσε άτακτη οπισθοχώρηση και μεγάλο πλήγμα στο γόητρό της.

Ας αφήσουμε όμως τις φιλοσοφίες και ας έρθουμε στο προκείμενο που δεν είναι άλλο από την εικόνα του και πως στέκεται έναντι του ανταγωνισμού όταν δέχεται απειλή εκ των έσω με τον TW9000.

Η συνεύρεση μαζί του έγινε λόγω του event που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η εδώ αντιπροσωπία και κράτησε για πάνω από 15 ώρες.

EPSON EH-R4000
EPSON EH-R4000

Η Epson συγκαταλέγει τους EH R4000 & 2000 στην κατηγορία High End. Η τεχνολογία είναι πλέον reflective ανάλογη με αυτήν που συναντάμε στους προβολείς τεχνολογίας SXRD και Lcos.  Μόνο και μόνο λόγω τεχνολογίας το native contrast έχει ανέβει στα ύψη ενώ για πρώτη φορά σε προβολέα αυτής της τεχνολογίας βρήκαμε και αυτόματη αλλά και δυναμική ίριδα. Σχετικά με την αυτόματη ίριδα αυτή δεν επηρεάζει το gamma στα χαμηλά IRE .   Δηλαδή σε αυτόν δεν θα συναντήσουμε κάποιου είδους gamma correction.

Η χρωματική ταυτότητα είναι γνωστή Epson ενώ το μενού δεν ξεφεύγει από τα υπόλοιπα μοντέλα. Και σε αυτόν συναντάμε  frame interpolation  τριών σταδίων.

Η επιλογή Natural .είναι πιο ισορροπημένη αν και το χρωματικό τρίγωνο CIE 1931 είναι διευρυμένο και θα πρέπει να διορθωθεί μέσω του αντιστοίχου CMS.

Ο προβολέας με 115 ώρες  έδειχνε περισσότερο κουρασμένος από όσο περίμενα. Ήταν όμως μοντέλο  προ παραγωγής (επίδειξης)  ενώ η κανονική παραγωγή από όσο πληροφορήθηκαν θα αρχίσει ομαλά από τον Μάρτιο.

Το κομμάτι της δοκιμής είχε υποδειγματική ευκρίνεια ενώ ελάχιστο color aberration ήταν εμφανές στις άκρες της προβαλλόμενης εικόνας. Η μετατόπιση του φακού είτε στον οριζόντιο είτε στον κάθετο άξονα δεν δημιουργούσε παραμόρφωση σε τέτοιο βαθμό ώστε να απαγορεύεται η χρήση του. Η σύγκλιση επίσης κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα ιδιαίτερα στο οριζόντιο άξονα που διορθώθηκε μέσα από το ειδικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η Epson. Η χρήση αυτού του προγράμματος, που δουλεύει και φέρνει αποτελέσματα. Στον κατακόρυφο άξονα είχαμε μια απόκλιση ενός pixel αλλά μόνο στα όρια της δεξιάς προβαλλόμενης εικόνας.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι το focus του προβολέα θέλει λίγη περισσότερη προσοχή.

Η εικόνα μεστή περίπου ότι περίμενα να δώ από ένα προβολέα αυτής της τεχνολογίας ενώ το frame interpolation  το βρήκα ένα από τα καλύτερα που συναντάμε σε προβολείς  ιδιαίτερα στο low.

Η βηματική ίριδα προτείνετε περισσότερο για χρήση από την αυτόματη για σωστότερη εικόνα και πιο ρεαλιστική εικόνα.

Η χρήση και των δύο απογειώνει το contrast ενώ στην επιλογή High η λειτουργία της γίνεται αισθητή και για αυτόν τον λόγο εάν κάποιος θέλει να την χρησιμοποιήσει τότε θα πρέπει να επιλέξει το normal  και όχι το High speed mode.

H απόδοση του R4000 χαρακτηρίζεται  ισορροπημένη. Ο προβολέας έρχεται σχεδόν σύμφωνος με τα standard. Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασία 7000K και η επιλογή Normal  μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα με μια θερμοκρασία 6.744 (x=0.307,y=0.335). Σαν gamma επέλεξα το 2.3

Epson_EH-R4000 CINEMA 6500K CIE 1931
Epson_EH-R4000 CINEMA 6500K RGB LEVELS
Epson_EH-R4000 CINEMA 6500K GAMMA 2.2.
Epson_EH-R4000 xvColor 6500K CIE 1931
Epson_EH-R4000 xvColor 6500K RGB LEVELS
Epson_EH-R4000 xvColor 6500K GAMMA 2.2
Epson_EH-R4000 NATURAL 6500K CIE 1931

Epson_EH-R4000 NATURAL 6500K GAMMA 2.3

Τις τιμές μέτρησης FOF που πήρα από τον Epson_EH-R4000  θα τις βρείτε στον επισυναπτόμενο πίνακα.

CONTRAST RATIO

 

Φωτεινότητα : Normal mode- Normal  lamp – D65 805 Lumens 84inch 1,2 gain Screenline amleto,

Φωτεινότητα : Normal mode – Normal lamp – D65  606 Lumens 106inch 1,2 gain Sceenline amleto

 

Φωτεινότητα : Cinema mode – Normal lamp –  D65 770 Lumens 84inch 1,2 gain Screenline amleto,

 

Φωτεινότητα : x.v.Color mode – Normal lamp – D65 680 Lumens 84inch 1,2 gain Screenline amleto,

screenline amleto screen

 

Σημειωση:

Η φωτεινότητα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη απενεργοποιώντας το EPSON SUPER WHITE. Η απενεργοποίηση του όμως προκαλούσε (clipping) την άνω χρωματική κλίμακα  και αλλοίωνε το αποτέλεσμα. Η αύξηση φωτεινότητας ήταν της τάξης του 8%.

Share.

Perfect Image

Leave A Reply