EPSON EH-TW-9000 FULL REVIEW

EPSON EH-TW-9000

Με αυτό το μοντέλο κλείνει ο κύκλος των προβολέων νέας γενιάς, αλλά αυτό δεν αληθεύει, μιας και λείπει άλλος ένας από το στρατόπεδο της τεχνολογίας DLP.

Σχεδίαση..

Η Epson τη φετινή χρονιά πιστεύουμε ότι έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο της βιντεοπροβολής, και αυτό γιατί παρουσίασε μία σειρά από πάνελ που επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία LCD δεν έχει πεθάνει και ότι έχει ακόμη σημεία που μπορούν να βελτιωθούν. Άλλωστε, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται σταδιακά χρόνο με το χρόνο, ώστε να υφίσταται λόγος ύπαρξης νέων μοντέλων. Το στοιχείο που έκανε τους μηχανικούς να ψαχτούν περισσότερο είναι η έλευση του 3D. Έπρεπε να ακολουθήσουν και εκείνοι, ώστε να είναι μέσα στο παιχνίδι και να μη χάσουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς. Το μεγάλο μοντέλο της Epson για αυτήν τη χρονιά είναι ο TW9000W. Και αυτόν το βρίσκουμε σε δύο εκδόσεις, με τη δεύτερη να είναι wireless, εξού και το «W» στον αριθμό μοντέλου. Οι διαφορές με τα προηγούμενα μοντέλα είναι κυρίως τρεις: η εμφάνιση, η υποστήριξη 3D και η ασύρματη μετάδοση του σήματος, καταργώντας το καλώδιο HDMI.

Το νέο σασί είναι όμορφο, μεγάλο και επιβλητικό, με το φακό στο κέντρο. Αυτός είναι φτιαγμένος από τη Fujinon, όπως μας είχε συνηθίσει η εταιρεία, ενώ λείπει στα μικρά της μοντέλα. Οι γνωστοί περιστροφικοί διακόπτες που μετατόπιζαν το φακό στον οριζόντιο και κάθετο άξονα βρίσκονται στη γνώριμη θέση τους. Η μετατόπιση του φακού μπορεί να γίνει είτε στον οριζόντιο άξονα κατά 50% (47%) είτε στον κατακόρυφο άξονα κατά 100%(96%).

EPSON EH-TW-9000

EPSON EH-TW-9000

Τη δυνατότητα ρύθμισης του όποιου λάθους κατά την εγκατάσταση έρχεται να διορθώσει η ρύθμιση keystone, κάτι που πρώτη φορά συναντάμε σε προβολείς της Epson. Οι πιεστικοί διακόπτες είναι τοποθετημένοι αριστερά της συσκευής, και αυτό ίσως για να μη χαλάσουν τις απαλές σχεδιαστικές γραμμές του σασί.

EPSON EH-TW-9000 REAR VIEW

Στο πίσω μέρος υπάρχουν οι θύρες από τις οποίες τροφοδοτούμε τον προβολέα με σήμα ψηφιακό μέσω δύο εισόδων HDMI και αναλογικά μέσω συνδέσεων CVS, Component και D-Sub 15pin. Επίσης, βρίσκουμε την αναμονή για εξωτερικό πομπό υπέρυθρων ακτινών συγχρονισμού των 3D γυαλιών, για την περίπτωση που ο ενσωματωμένος περιμετρικά του φακού δε λειτουργεί λόγω μακρινής απόστασης της οθόνης. Η συσκευή συνοδεύεται από το γνωστό εύχρηστο και φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο.

EPSON EH-TW-9000 REMOTE

 

Τεχνολογία…

Είναι σίγουρο ότι σε αυτό το μοντέλο η Epson ήθελε να δώσει μια «άποψη» πολυτέλειας και να δείξει στους συναγωνιστές της ότι μπορεί να κοιτάξει στα ίσια την κορυφή. Για αυτόν το λόγο τον εξόπλισε με αυτόματο κάλυμμα φακού, όπως στις φωτογραφικές μηχανές, που στόχος πλέον της εμφάνισης είναι και η προστασία του από σκόνες. Για την εσωτερική καθαριότητα έχει επιστρατευθεί ένα μεγάλο φίλτρο, που φιλοξενείται στην αριστερή πλευρά. Ο TW9000W είναι ένας LCD προβολέας με ανάλυση 1.920×1.080 pixels (με πάνελ 0,74 ιντσών D9 CFine). Η φωτεινότητά του είναι 2.400 ANSI Lumens (μέτρηση κατά ISO), στην επιλογή Color Mode Dynamic, χρησιμοποιώντας τη νέα E-Trol λάμπα ισχύος 230W με διάρκεια ζωής μέχρι και 5.000 ώρες στην επιλογή Low Lamp, όπου ο λόγος αντίθεσης εκτινάχθηκε σε 200.000:1 full on/off (Color mode: Dynamic, Lamp brightness: High, Zoom: Wide, Auto Iris: On).

3D_Glasses_Specs

Η οδήγηση των LCD drive είναι 12 bit, ενώ η επεξεργασία του σήματος είναι 10 bit. Την επεξεργασία έχει αναλάβει, και σε αυτό το μοντέλο, η Pixelworks. Η αυτόματη ίριδα που χρησιμοποιεί δεν έχει καμία διαφορά από του προηγούμενου μοντέλου, ενώ η καινοτομία της νέας διπλής ίριδας που εντοπίσαμε στον TW5500 έχει χρησιμοποιηθεί εδώ. Ο προβολέας χρησιμοποιεί σε Mode (natural, cinema) χρωματικό φίλτρο, για να μπορέσει να εξισορροπήσει φασματικά τη χρωματική αλλοίωση που έχουν οι λάμπες τύπου UHP. Το μενού έχει παραμείνει ίδιο, με μικρές διαφορές που αφορούν την επιλογή και τις ρυθμίσεις του 3D.

Στα θετικά θα πρέπει να προσθέσω και την δυνατότητα, μέσα από το κρυφό μενού, να φτιάξετε την σύγκλιση του panel σας. Μια διαδικασία η οποία θα σας ανταμοίψει με το αποτέλεσμα και το είχαμε παρουσιάσει εδώ.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: LCD, Στοιχεία εκπομπής: 3×0,74΄΄ polysilicon active-matrix 16:9 (native), ανάλυσης .920×1.080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 2.400 Lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 200.000:1

Τύπος και ισχύς λυχνίας: UHΕ, 230W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 5.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3-4,80 μ.

Lens Shift: Ναι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: Ναι

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: Video, Component (Y/CB/CR), 15-pin Mini D-Sub, 2xHDMI (HDCP), Trigger

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 446x140x395 χλστ.

Βάρος: 8,5 κιλά

Μενού...

Το μενού είναι όντως εντυπωσιακό, ενώ ακολουθεί παρόμοιας φιλοσοφίας σχεδίαση, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προβολικά της εταιρείας.

EH-TW9000 Menu

EH-TW9000 Menu

EH-TW9000 Menu

EH-TW9000 Menu

EH-TW9000 Menu

EH-TW9000 Menu IRIS

Εντυπώσεις...

Έχοντας δοκιμάσει τον Panasonic PT-AT5000Ε, ο οποίος φοράει τα ίδια πάνελ (της Epson) με τον Epson που εξετάζουμε εδώ, είχαμε μεγάλη περιέργεια για το αποτέλεσμα. Με την πρώτη ματιά, μας άρεσε που κρατήσαμε τους περιστροφικούς επιλογείς για τη μετατόπιση του φακού. Από την άλλη, μας ενθουσίασε με το γεγονός ότι η μετατόπισή του δεν επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στην εικόνα. Για να το θέσουμε πιο απλά, η όποια αλλοίωση είναι πολύ μικρότερη από παλαιότερου μοντέλου της Epson. Επίσης, η δυνατότητα ευθυγράμμισης του πάνελ (panel alignment), μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου κρυφού μενού, σχεδόν φθάνει σε απόσταση αναπνοής από τη διαφορά που είχαν οι LCD με τους προβολείς τεχνολογίας DLP.

Η φωτεινότητα του Epson EH-TW9000W είναι μεγάλη και ικανή να γεμίσει μέχρι και 120-130 ίντσες, με την επιλογή Living Room. Τις ίδιες ίντσες μπορεί να γεμίσει, με την προϋπόθεση ο προβολέας να τοποθετηθεί σχετικά κοντά στην οθόνη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και μεγάλη εικόνα, αλλά συνάμα να απολαμβάνουμε ταινίες 3D με επάρκεια φωτεινότητας.

Η out-of-the-box συμπεριφορά του κρίνεται πολύ καλή στην επιλογή Natural αλλά και Cinema, σε επίπεδο τόσο grayscale όσο και color-management. Παρ’ όλα αυτά, χρήζει σοβαρής ρύθμισης από επαγγελματία, για να παίξει σύμφωνα με τα πρότυπα και να απογειώσει το μηχάνημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το μηχάνημα «καλιμπραρισμένο» αλλάζει εντελώς. Η Epson πάντα συνηθίζει να έχει υπερκερασμένα δύο από τα τρία βασικά χρώματα. Στο επίπεδο του μαύρου, με τη χρήση της αυτόματης ίριδας αλλά και του χρωματικού φίλτρου, είναι απίστευτα καλός. Μάλιστα, τα όρια της ίριδας σε αυτά τα δύο mode (Natural και Cinema) είναι διαφορετικά, ανάλογα με το εάν η επιλογή της λάμπας είναι στη Normal ή Eco. Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στο πραγματικό μαύρο, αυτό το οποίο λαμβάνουμε στην εικόνα μας, αλλά στο απόλυτο μαύρο που μπορεί να δώσει αυτός ο προβολέας.

Σε σύγκριση με τον Panasonic, το μαύρο του έχει μια ελαφρά μπλεδίζουσα χροιά, αλλά αυτό είναι κάτι που ηθελημένα έχει κάνει η Epson για να προσομοιάσει τη film-like αίσθηση. Η χρήση της ίριδας σε «high speed» συνιστάται, γιατί η κίνησή της είναι «σχετικά» αργή, και δε θα την καταλάβει ο θεατής, ιδιαίτερα σε εναλλαγές φωτεινών και σκοτεινών σκηνών. Από την άλλη, με τη χρήση της ίριδας σε «high speed» έχουμε καλύτερο μαύρο και εν γένει contrast. Στο 3D ο προβολέας είχε μηδενικό crosstalk, το καλύτερο 3D που έχω δει σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Τα γυαλιά που συνοδεύουν τη συσκευή είναι σχετικά άνετα, αν και θα ήθελα να «κόβουν» περισσότερο περιβάλλοντα φωτισμό. Η δυνατότητα επιλογής της φωτεινότητας του 3D περιεχομένου που βλέπουμε σε τρία διαφορετικά επίπεδα βοηθά πολύ για τη ρεαλιστικότητά του. Σε 3D mode η ίριδα δεν ενεργοποιείται, όπως επίσης το frame interpolation. Ως συμπέρασμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο TW9000W αποτελεί μια άριστη αγορά, όχι μόνο για τα χρήματα που ζητά. Μάλιστα, η τιμή του στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη της Ευρώπης.

Μια εξαιρετική πρόταση 3D βιντεοπροβολής από την Epson που θα δελεάσει πολλούς να θέλουν καλή, μεγάλη εικόνα, χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

YΠΕΡ

– Εμφάνιση

– Ασύρματο HDMI

– 3D

– Τιμή

 

ΚΑΤΑ

– Θέλει «ιδιαίτερες» ρυθμίσεις για να παίξει υπέροχα

Μετρήσεις…

Χρωματικά ο TW9000W είναι ένας τυπικός Epson, με υπερκορεσμένο το πράσινο χρώμα. Για θέαση ταινιών, οι επιλογές Natural και Cinema είναι οι προτιμότερες, με την πρώτη πιο ισορροπημένη. Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας 6.500° K έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 6.240° K. Η επιλογή 2,3 στο gamma αποτελεί την εύκολη λύση, ενώ το custom gamma θα αναδείξει τις δυνατότητες του προβολέα για άλλη μία φορά. Στο Color Error Decoding παρατηρήθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του 5%. Το Contrast Ratio On/Off full field μετρήθηκε στο 20.050:1, με την ίριδα ενεργοποιημένη και το ζουμ στη θέση Wide. Όταν όμως αφήσεις την ίριδα να φτάσει στην θέση ηρεμίας τότε το on/off εκτοξεύεται στο 193.750:1. Ναι το νούμερο είναι πραγματικό μεν πλασματικό δε αφού δεν πρόκειται ποτέ να το δούμε.  Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.750 ANSI Lumens (Dynamic Mode), ενώ καλιμπραρισμένος έπεσε στα 680 Lumens.

 

MEASUREMENTS
ON/OFF CONTRAST: 20.050:1
HIGH LAMP IRIS ON  680 LUMENS
Ansi Contrast: 290:1
Recommended screen size:≤120′

 

 

EPSON EH-TW-9000 CIE 1931 CINEMA MODE

EPSON EH-TW-9000 CIE 1931 LUMINANCE CINEMA MODE

EPSON EH-TW-9000 GRAYSCALE CINEMA MODE

EPSON EH-TW-9000 GAMMA 2.2 CINEMA MODE IRIS OFF

EPSON EH-TW-9000 SPECTRUM CINEMA MODE

 

AFTER CALIBRATION

EPSON EH-TW-9000 COLOR MANAGEMENT

EPSON TW9000 COLOR DECODING

EPSON TW9000 GAMMA

Μανώλης ΚαστρουνήςISF calibrator

 

Author: Perfect Image

Share This Post On

1 Comment

  1. Αυτή η ολοκληρωμένη παρουσίαση με οδήγησε στην αγορά του συγκεκριμένου βιντεορποβολέα! Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, από την απόδοση του Epson, σε σχέση πάντα, με τα χρήματα που “μου ζήτησε”!

Απάντηση

Translate »