BENQ W-1100

Ενας προβολέας ικανός να καλύψει κάθε ανάγκη μεγάλης εικόνας και σε οποιονδήποτε χώρο.

[learn_more caption=”ENGLISH VERSION “]

BENQ W-1100 IN ENGLISH

[/learn_more] [learn_more caption=”Σχεδίαση..“]

Ο W1100 δεν αποτελεί αντικαταστάτη του W1000, αλλά είναι ανεξάρτητο μοντέλο με κοινή-παράλληλη πορεία στην ελληνική αγορά. Άλλωστε, από την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κάποιος ότι οι W1000 και W1100 δεν έχουν καμία ομοιότητα.

BENQ W-1100

Ο W1100 έχει λευκό χρώμα, αλλά δεν έχει αυτήν την ξεχωριστή υφή του W1000, που έμοιαζε λες και ο προβολέας ήταν ντυμένος με κάποιου είδους λευκού δέρματος. Ο W1100 είναι, όμως, μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός. Το μέγεθος του φακού είναι πραγματικά επιβλητικό για προβολέα τέτοιας κατηγορίας, αφού είναι σχεδόν διπλάσιος του W1000.

BENQ W-1100 PROJECTION DIMENSIONS

Τα ρυθμιστικά για την εστίαση και το ζουμ βρίσκονται στο επάνω μέρος της συσκευής, όπως και τα πλήκτρα ελέγχου. Η λάμπα είναι τοποθετημένη στο εμπρόσθιο μέρος του προβολέα, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή ή ο έλεγχός της γίνεται πολύ εύκολα, και δε χρειάζεται η απεγκατάσταση του προβολέα, αν αυτός βρίσκεται, για παράδειγμα, στο ταβάνι.

BENQ W-1100 REPLACING THE LAMP

Στον W1100 παρατηρούμε έλλειψη κάποιου είδους μηχανικής ή μη ίριδας αλλά και lens shift. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η συσκευή είναι τελείως διαφορετικό.

[/learn_more] [learn_more caption=”Τεχνολογία“]

Ο W1100 είναι τεχνολογίας DLP και φοράει πάνελ DC2 (ίδιο με αυτό του W1000) με διαγώνιο 0,65 ιντσών και ανάλυση Full HD 1.920×1.080 pixels. Η BenQ για την επεξεργασία του σήματος χρησιμοποιεί τσιπάκι της PixelWorks, ο χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών με την ακολουθία RGBRGB, ενώ χρησιμοποιείται και τεχνολογία Brilliant-Color. Η φωτεινότητα αναφέρεται ως 2.000 AΝSI Lumens, τιμή που δικαιολογούν το λόγο κοντράστ 4.500:1 που παρουσιάζεται στα χαρτιά του. O προβολέας φοράει ένα long-throw φακό κατασκευασμένο από τη μαμά-εταιρεία, δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ. Αυτός παρουσιάζει μεγέθυνση 1,5 φορές, κάτι που βοηθά για να πάρουμε μεγάλη εικόνα από κοντινή απόσταση.

BENQ W-1100 INSIDE VIEW
BENQ W-1100 INSIDE VIEW
BENQ W-1100 INSIDE VIEW

Η λάμπα του έχει ισχύ 230W, είναι της Osram και έχει διάρκεια ζωής 2.500 ώρες, ενώ σε economy mode αυξάνεται στις 4.000 ώρες. Ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα χαμηλός ακόμα και στην κανονική λειτουργία του, παρ’ όλη την ύπαρξη τριών ανεμιστήρων για την ψύξη της λάμπας αλλά και του εσωτερικού γενικότερα, ενώ η ποσότητα του θερμού αέρα βγαίνει από τη δεξιά πλευρά.

BENQ W-1100 LAMP
BENQ W-1100 LAMP
BENQ W-1100 LAMP

 

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τεχνολογία: DLP, 1×0, 65΄΄ W_PAL DDR DMD, 16:9(native) 1.920×1.080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 2.000 Lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 4.500:1

Τύπος & ισχύς λυχνίας: 230W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 2.500-4.000 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 3,10 μ.

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά), κάθετα, οριζόντια

Lens shift: Όχι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 5 θέσεις

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/Cb/Cr), 1xRS-232C, 1xRGBHV, 2xHDMI (v1.3)

Έξοδοι εικόνας: Ναι

Είσοδοι ήχου: Ναι

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 339x139x260 χλστ.

Βάρος: 3,6 κιλά

[/learn_more] [learn_more caption=”Θύρες I/O…“]

Από πλευράς εισόδων, εκτός των άλλων, βρίσκουμε δύο HDMI (v1.3), USB και ηχητική υποστήριξη. Δυστυχώς, μέσω του USB δεν μπορούμε να προβάλλουμε, για παράδειγμα, εικόνες από το φλασάκι μας.

BENQ W-1100 CONNECTORS
[/learn_more] [learn_more caption=”Μενού“]

Τα μενού ρυθμίσεων έχουν την ίδια φιλοσοφία. Έχουν προστεθεί, όμως, δύο επιλογές, όπως αυτή της ρύθμισης του λεγόμενου «flesh tone» και «white peaking». Θα βρούμε τρεις προρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορούμε να επέμβουμε, και τρεις μνήμες όπου μπορούμε να σώσουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, έχοντας πάντα ως βάση ένα από τα αρχικά picture mode (Cinema, Standard ή Dynamic). Πρώτα, όμως, θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιήσει το Brilliant Color, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να επέμβουμε περισσότερο. Η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών gamma, όπως και η ύπαρξη 3D color management διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτό που έχουμε συναντήσει σε παλιότερα μοντέλα της εταιρείας, βοηθούν στη μικρομετρική ρύθμισή του.

BENQ W-1100 MENU
BENQ W-1100 MENU
BENQ W-1100 MENU

Το τηλεχειρησήριο που τον συνοδεύει είναι εύχρηστο αλλά όμοιο με εκείνο της Optoma.

BENQ W-1100 REMOTE
[/learn_more] [learn_more caption=”Εντυπώσεις“]

Η αλήθεια είναι ότι τα standards έχουν ανέβει πολύ. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, εν μέσω κρίσης, δεν έχει αφήσει το χόμπι του, αλλά έχει κατεβάσει τον πήχη λίγο χαμηλά. Ο W1100 ελάχιστα διαφέρει από τον W1000 όσον αφορά την εικόνα του. Οι διαφορές αυτές, όμως, είναι αρκετές για να μπορούμε να μιλάμε για διαφορετικά μοντέλα, και όχι για απόγονό του. Η φωτεινότητα του νέου είναι υψηλή, ενώ ο νέος φακός έχει απρόσμενα καλή συμπεριφορά. Το φαινόμενο του rainbow effect παρουσιάστηκε στο ελάχιστο, μιας και ο τροχός περιστρέφεται με ταχύτητα 4x (συγκριτικά αναφέρουμε ότι ο BenQ W1000 είναι 2x και ο BenQ W1000+ είναι 3x). Για να μην είναι, όμως, ενοχλητικό το φαινόμενο του rainbow effect, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη χρήση του ρυθμιστικού «white peaking».

Ο προβολέας έχει κινηματογραφική αίσθηση με πάρα πολύ καλή χρωματική απόδοση out-of-the-box, χωρίς τη χρήση του Brilliant Color. Η ακρίβεια των περιγραμμάτων και γενικά η συμπεριφορά του φακού βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για την κατηγορία τιμής όπου κινείται. Τις δύσκολες, υποφωτισμένες σκηνές τις αποδίδει με πιστότητα, ενώ ακόμα και η default επιλογή gamma δε θα μας στερήσει αυτό το κάτι στις σκοτεινές σκηνές.

Η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται πολύ καλή, με ποσοστό 95% (κέντρο κάτω δεξιά γωνία). Ο προβολέας είναι ικανός να φωτίσει με άνεση μία οθόνη πλάτους 125 ιντσών, με ενεργοποιημένη όμως την επιλογή Brilliant Color και το White Peaking στη μέγιστη επιλογή. Και σε αυτόν, το μαύρο του είναι τυπικό της κατηγορίας, δεδομένης της ανυπαρξίας ίριδας. Στο θέμα της κίνησης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ενώ τα 1.080/24p εσωτερικά μετατρέπονται σε 48 εικόνες. Το κλασικό judder είναι εμφανές, αλλά όχι ενοχλητικό. Η οξύτητά του είναι στο όριο, γι’ αυτό πρέπει να δοθεί προσοχή στα αντίστοιχα ρυθμιστικά. Η δελεαστική τιμή του και η καλή εικόνα του αποτελούν το εισιτήριο για κάποιον που θέλει ένα low entry προβολέα, ο οποίος όμως θα τον αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο με την εικόνα του.

[/learn_more] [learn_more caption=”Μετρήσεις “]

Στον W1100 το χρωματικό τρίγωνο δείχνει σχετικά ισορροπημένο, με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό (για το κόκκινο), ενώ το πράσινο και το μπλε είναι ελαφρώς υποκορεσμένο. Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας standard μας έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία 7.200° Κ, αλλά καλύτερα αποτελέσματα θα πάρετε επιλέγοντας τη Warm θερμοκρασία, έχοντας πρώτα επιλέξει κάποιο από τα τρία user mode. Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν πολύ κοντά στις τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 1.450:1 στη θέση Tele. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 2.150 AΝSI Lumens με το Brilliant Color ενεργοποιημένο.

BENQ W-1100 CIE 1931
BENQ W-1100 RGB LEVELS
BENQ W-1100 GAMMA
[/learn_more]

Μανώλης Καστρουνής

 

 




 

Share.

Perfect Image

1 Σχόλιο

  1. Μπορείς λίγο να μπεις στα ενδότερα του White Peaking… Λίγο πιο αναλυτικά;;;

    Υ.Γ. όπως και να χει πάμε γι’ αναβάθμιση…

Leave A Reply