Αυτή η τηλεόραση ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα έχοντας σαν άσσο στο μανίκι της τα 200 Hz. Στην ουσία έρχεται να αλλάξει την σειρά Ζ4500. Ουσιαστικές αλλαγές δεν βρίσκουμε σε αυτό το μοντέλο μια και αυτή νέα σειρά κάνει χρήση του ίδιου οπίσθιου φωτισμού ενώ αποτελεί την δεύτερη γενιά των 200 Hz.

Τα 200 Hz επιτυγχάνονται δημιουργώντας τρία νέα καρέ για κάθε ένα παλαιό μέσω του αλγόριθμου Motion Flow με την βοήθεια του Bravia Engine 3.

Το Live Color Creation είναι υπεύθυνο για την σωστή απόδοση των χρωμάτων. Το panel είναι 10bit Full HD δηλαδή ανάλυσης 1920×1080 και μπορεί να διαχειριστεί 25, 30 αλλά και 24fps. Η ονομαστική αντίθεση μπορεί να φτάσει το 1.000.000:1 κατά τον κατασκευαστή πάντα, σε dynamic mode, αντίθεση εξωπραγματική για το panel που χρησιμοποιεί.

Η σχεδιαστική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα κομψή σύμφωνα με την γραμμή ΄¨draw the LINE’ όπως ονομάζει η Sony Η  βάση του είναι καλαίσθητη και λειτουργική λόγω της δυνατότητας κλίσης κατά 20 μοίρες.

Εργονομικά δεν υπάρχει κανένα παράπονο ενώ το τηλεχειριστήριο είναι εύχρηστο.

Στο πίσω μέρος βρίσκουμε τις εισόδους εξόδους ενώ οι προσωρινές είσοδοι βρίσκονται στην αριστερή πλευρά.

Στο θέμα των συνδέσεων συναντάμε, δυο scart (η μία σύνδεση RGB), δυο HDMI, μια είσοδο χρωμοδιαφορών, μία Vga (15-pin DSub). Στο θέμα του ήχου συναντάμε δύο εξόδους Line όπως επίσης μια έξοδο για μετάδοση ψηφιακού σήματος. Επίσης διαθέτει διπλό δέκτη τόσο για τα αναλογικά όσο και για τα ψηφιακά σήματα. Για τα ψηφιακά σήματα υπάρχει και  υποδοχή CI για την αποκωδικοποίηση συνδρομητικών καναλιών (στο πλάι της συσκευής).

Στο πλάι (δεξιά πλευρά) συναντάμε τις λεγόμενες προσωρινές εισόδους και είναι μια Video, μια  S-Video, μια  Line όπως και η θύρα Ethernet (DLNA) και άλλες δυο HDMI. Στο θέμα των ευκολιών δεν της λείπει τίποτα απολύτως.

Στο θέμα της εικόνας βρίσκουμε 11 συνολικά προ-ρυθμίσεις (7βίντεο και  4 για φωτογραφίες). Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές θερμοκρασίας όπως και στις περισσότερες τηλεοράσεις της εταιρείας (Ψυχρή-Κανονική-Θερμή1- Θερμή2), τα φίλτρα θορύβου NR & MPEG, την ρύθμιση του MotionFlow, του gamma, της ενεργοποίησης του αισθητήρα φωτός, του χρωματικού εύρους(color space), και της ρύθμισης του λευκού (gain και offset του RGB).

Στον τομέα του ήχου  συναντάμε πέντε συνολικά DSP προγράμματα όπως επίσης τις κλασικές ρυθμίσεις  τονικότητας (treble, bass) σε τρεις προ-ρυθμισμένες μνήμες.
Οι δέκτες, αναλογικός και επίγειος ψηφιακός, παρέχουν όλες τις γνώριμες λειτουργίες ανίχνευσης και επεξεργασίας των προγραμμάτων. Ειδικότερα ο επίγειος ψηφιακός δέκτης πρέπει να σημειωθεί ότι παρέχει συμβατότητα τόσο με το MPEG2 όσο και με το MPEG4.

Στις λοιπές ρυθμίσεις συναντούμε, δυνατότητα (PiP και PaP) σε συνδυασμό πάντα με την χρήση εξωτερικής πηγής με δέκτη, χρονοδιακόπτη κ.α.
Μέσω της θύρας Ethernet παρέχεται τόσο η υπηρεσία AppliCast μέσω της οποίας ο χρήστης έχει πρόσβαση σε widgets, ή στο προσωπικό σας οικιακό δίκτυο για την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο, φωτογραφίας και ήχου.
Επίσης μέσω της θύρας USB, είναι δυνατή η αναπαραγωγή αρχείων βίντεο, φωτογραφίας και ήχου.

Εντυπώσεις

Η τηλεόραση συνδέθηκε μέσω ψηφιακής σύνδεσης HDMI έχοντας σαν πηγή το Pioneer BDP320. Το software που χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση και αξιολόγηση της τηλεόρασης ήταν οι δίσκοι της HQV σε μορφή BlueRay, HDVD αλλά και Pal(version1.4) όπως επίσης το HD-DVE αλλά DVE Pal-Pro του Joe Kane όπως ακόμη αυτό του Peter Finzel και της Burosch. Σχετικά με τις μετρήσεις θα σας παραπέμψω στο αντίστοιχο παράθυρο όπου υπάρχει μία πλήρη αναφορά.

Η εικόνα της μπορεί να ανταπεξέλθει με την ίδια ευκολία τόσο σε σήμα SD όσο και σε σήμα HD. Τυπική στάθμη μαύρου για LCD υψηλή φωτεινότητα σχεδόν άριστο gamma και διαχείριση χρώματος και πολύ καλή ανάλυση είναι μερικά από τα δείγματα γραφής της. Η κίνηση αποτελεί και αυτή μια ευχάριστη έκπληξη μια και το «θόλωμα» των κινούμενων αντικειμένων είναι ελάχιστο. Φυσικά όταν την τροφοδοτήσουμε με σήμα από Blue ray στα 24fps τότε η αίσθηση της εικόνας γίνεται άκρως κινηματογραφική. Το motion flow εργάζεται πυρετωδώς ενώ το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Όμως η κίνηση δεν είναι το παν σε μια τηλεόραση. Στις λοιπές παραμέτρους τα καταφέρνει το ίδιο καλά με σωστά κορεσμένα χρώματα πλούσια σε ένταση χρωματική παλέτα. Άρτια επίσης είναι και η θερμοκρασιακή της συμπεριφορά μετά το καλιμπράρισμα αν και το θερμό 2 θα ικανοποιήσει τους περισσότερους κατά την θέαση Blue Ray ενώ για τηλεοπτικό σήμα ιδανικότερη κρίνετε το Warm 2.

Τόσο ο scaler όσο και το τμήμα απόπλεξης αποδίδουν πολύ καλά ενώ ελάχιστα είναι τα σημάδια μείωσης της κάθετης ανάλυσης. Η γωνία θέασης είναι πολύ καλή αλλά με τίποτα δεν μπορεί να φτάσει τα νούμερα που δίνει ο κατασκευαστής .

Στον τομέα του ήχου τα παρουσίασε έναν ομοιογενή χαρακτήρα με καλό σώμα.

Μετρήσεις

Στην SONY 40Z5500 μέτρησα ένα χρωματικό τρίγωνο με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό με σήμα SD και με σήμα HD.

Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασία warm 1  μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα με μια θερμοκρασία 7.108Κ. Οι υπόλοιπες επιλογές θερμοκρασίας μετρήθηκαν ως εξής: 10.285K, 5.746Κ & 8.146. Η καμπύλη του gamma σχεδόν ταυτίστηκε με αυτήν της αναφοράς και μετρήθηκε στο πολύ καλό 2.14. Η ομοιομορφία του panel μετρήθηκε στο 88%.

SONY 40Z5500_CIE 1931 NORMAL
SONY 40Z5500_CIE 1931 NORMAL
SONY 40Z5500_CIE 1931 WIDE
SONY 40Z5500_CIE 1931 WIDE
SONY 40Z5500_GAMMA
SONY 40Z5500_GAMMA
SONY 40Z5500_RGB LEVELS
SONY 40Z5500_RGB LEVELS

ΥΠΕΡ

– Δικτύωση

– Χρωματική παλέτα

– Κίνηση

ΚΑΤΑ

– Γωνία θέασης

– Επίπεδο στάθμης μαύρου

Κατασκευαστής Μοντέλο

SONY 40Z5500

Τεχνολογία: LCD

Φωτεινότητα (κατασκευαστή): 500cd/m2

Λόγος Αντίθεσης: 1.000.000:1 Dynamic

Θύρες : HDMI x 4, SCART x 2, Composite RCA /S-Video Mini Din, Component RCA, , RS232C, Digital Audio (Optical)

Διαστάσεις : 95,8 x 59,6 x 8,6 εκ (ΥxΠxΒ) χωρίς βάση

Βάρος :17.9 κιλά χωρίς βάση 20.8 κιλά με βάση

Share.

Perfect Image

Leave A Reply