Philips_47PFL9732D

 

Η άφιξη της νέας Philips είναι πλέον γεγονός. Η βραβευμένη με EISA 47 PFL9732D αλλά και η 47PFL9632D η μία δίπλα στην άλλη στο εργαστήριο του περιοδικού για μια «αποκαλυπτική» παρουσίαση.

Πληθώρα ηλεκτρονικών επιλογών και τελευταία έκδοση του PixelPlus είναι μερικά από τα βαριά χαρτιά της εταιρείας. Το PixelPlus στην σύγχρονή του μορφή έχει μετονομαστεί σε Perfect Pixel.

Το panel είναι Full HD δηλαδή ανάλυσης 1920×1080 και μπορεί να διαχειριστεί 25 30 αλλά  24fps. Ο χρόνος απόκρισης κατά την εταιρεία είναι 3ms. Η ονομαστική αντίθεση μπορεί να φτάσει το 8.000:1 (1.200:1 στην  9632) σε dynamic mode ενώ πραγματικό λόγο αναφέρει 1.200:1. Την επεξεργασία της εικόνας την έχει αναλάβει ένας νέος 14 bit επεξεργαστής.

Σχεδιαστικά δεν ξεφεύγει από ότι μας έχει συνηθίσει η εταιρεία με το αλουμίνιο να κυριαρχεί στο σύνολό του ενώ μια μαύρη πινελιά διακρίνεται μόνο σαν περιθώριο γύρω από την οθόνη. Η περιστροφική βάση του είναι καλαίσθητη και λειτουργική.

Στο πίσω μέρος βρίσκουμε τις εισόδους εξόδους ενώ οι προσωρινές είσοδοι βρίσκονται στην αριστερή πλευρά και οι διακόπτες λειτουργίας στην δεξιά.

Στο θέμα των συνδέσεων συναντάμε, δυο scart(η μία σύνδεση RGB), τρεις HDMI, μια είσοδο χρωμοδιαφορών, μία component που συνδυάζεται για τον ήχο  με είσοδο τύπου minijack και μια common interface. Στο θέμα του ήχου συναντάμε μία  έξοδο Line. Επίσης θα βρούμε μια ψηφιακή είσοδο και μια έξοδο. Στο πλάι (αριστερή πλευρά) συναντάμε τις λεγόμενες προσωρινές εισόδους και είναι μια Video, μια  S-Video, μια  Line για ακουστικά ενώ στην δεξιά συναντάμε μια USB και υποδοχή card reader (μόνο στην 9732).

Στο θέμα των ευκολιών είναι απίστευτο το τι προσφέρουν οι δυο τηλεοράσεις. Perfect Pixel HD, HD Natural Motion, 100Hz Clear LCD (προαιρετική στην 9632), Dynamic contrast (Minimum, Medium, Maximum ή Off), Noise reduction(Minimum, Medium, Maximum ή off), MPEG artifact reduction (on ή off), Color enhancement (Minimum, Medium, Maximum ή Off), Active control( on ή off), Light sensor ( on ή off) είναι μερικά από αυτά.

Στο θέμα  του ήχου μπορούμε να επιλέξουμε εκτός από στέρεο και Virtual surround. Για την ενίσχυση των χαμηλών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή ΒΒΕ.

Από πλευράς δεκτών έχουμε έναν αναλογικό και έναν ψηφιακό επίγειο ενώ μόνο με την συνδρομή εξωτερικού δέκτη μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το ΡιΡ.

Δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων τύπου MP3 και εικόνας τύπου Mpeg1, Mpeg2, Mpeg4, Divx, Xvid.

Τελευταίο στην αναφορά μου άφησα το Ambilight που πλέον είναι εφοδιασμένο με Led  και όχι με CCFL λάμπες. Με την χρήση Led υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας, του χρώματος αλλά και την ένταση του χρώματος (Ambilight (on or off), Ambilight modes: Color(Warm white, Cool white, Blue, Custom), Relaxed, Moderate, Dynamic).

Το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει την συσκευή είναι γνώριμο και καλαίσθητο και βολικό στην χρήση του.

 

Εικόνα

Η τηλεόραση συνδέθηκε μέσω ψηφιακής σύνδεσης HDMI έχοντας σαν πηγή το Pioneer BDPLX70, το HDDVD HDXE1 της Toshiba και το νέο Sony  BDP-S300 (παρουσίαση του μπορείτε να διαβάσετε σε άλλες  σελίδες αυτού του τεύχους). Το software που χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση και αξιολόγηση της τηλεόρασης ήταν οι νέοι δίσκοι της HQV σε μορφή BlueRay, HDVD αλλά και Pal(version1.4) όπως επίσης το HD-DVE αλλά DVE Pal-Pro του Joe Kane όπως ακόμη αυτό του Peter Finzel και Burosch. Σχετικά με τις μετρήσεις θα σας παραπέμψω στο αντίστοιχο παράθυρο όπου υπάρχει μία πλήρη αναφορά.

Πάνω κάτω ήξερα τι περίμενα από την Philips. Όλα αυτά τα χρόνια έχει φτιάξει μια σχολή την οποία και την υπηρετεί.

Στην αρχή και στις δύο τηλεοράσεις απενεργοποίησα το Ambilight και όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ενώ έπαιξα λίγο με τις βασικές ρυθμίσεις. Το επίπεδο του μαύρου κλασσικά LCD, ενώ από την άλλη η φωτεινότητα και των δυο τηλεοράσεων ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα  με την 9632 λίγο ποιο φωτεινή(532nits η 9632 και  412nits η 9732). Σημαντική βελτίωση παρατήρησα στην ευκρίνεια της εικόνας και ιδιαίτερα όταν ενεργοποιηθεί η επιλογή Perfect Pixel. Τότε η εικόνα αποκτά περισσότερο βάθος γίνεται τρισδιάστατη μόνο που η επιλογή του πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί τα artifacts παραμονεύουν. Η οξύτητα της εικόνας δεν θα ενοχλήσει , κάθε άλλο μάλιστα, αλλά είναι σίγουρο ότι σε τηλεοπτικό σήμα δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα που θα δούμε όταν τις τροφοδοτήσουμε με HD ή SD υλικό από το ή τα player μας ή από τον HD ψηφιακό μας δέκτη.  Η ομοιομορφία της εικόνας και στις δυο τηλεοράσεις κυμάνθηκε στο πολύ καλό 95% (σε λευκό pattern). Η κίνηση για άλλη μια φορά δεν μπορώ να πω ότι έχει βελτιωθεί ενώ το φαινόμενο του Hallo έκανε ακόμα και σε αυτές τις πρωτοποριακές τηλεοράσεις την εμφάνισή του.

Οι δυο τηλεοράσεις ενώ μοιάζουν ίδιες έχουν διαφορές και αυτές αφορούν την στάθμη του μαύρου αλλά και την χρωματική παλέτα. Η 9732 αλλάζει τελείως το color space σε σήματα HD ενώ η 9632 δεν διευρύνει την χρωματική της παλέτα όπως μπορείτε να δείτε κα από τα επισυναπτόμενα διαγράμματα. Και στις δυο τηλεοράσεις παρατήρησα ότι με την χρήση Dynamic contrast στο middle είχα το καλύτερο μαύρο που μπορούσα να πάρω. Όλα όμως δεν είναι ευνοϊκά μια και μια τέτοια επιλογή είχε σαν αποτέλεσμα το gamma να είναι off .

Έτσι  ιδιοκτήτης θα μπει στο δίλλημα του ορθού ή του εντυπωσιακού.  Σε υποφωτεισμένες σκηνές τα πήγε αρκετά αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει την Samsung(ΣΕΙΡΑ F).

Στο στάδιο του scaling και deinterlacing  και οι δυο τηλεοράσεις τα καταφέρνουν πολύ καλά ενώ δεν παρατήρησα  προβλήματα τύπου «judder». Η γωνία θέασης είναι πολύ καλή.

Στον τομέα του ήχου τα παρουσίασε έναν ομοιογενή χαρακτήρα με καλό σώμα ενώ ιδιαίτερη απόλαυση δίνει το virtual surround.

Έχουμε λοιπόν δυο τηλεοράσεις εκ των οποίων η μια από αυτές εστεμμένη, με εντυπωσιακή κίνηση, εκρηκτική οξύτητα, λεπτομέρεια και χρώματα πλούσια και ζωντανά (η 9632 ελαφρά υποδεέστερη). Είναι μια τηλεόραση που πρέπει να μπει στις πάνω γραμμές της λίστας των προτιμήσεων σας.

 

Μετρήσεις

Στην 47PFL9732D μέτρησα ένα χρωματικό τρίγωνο με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό με σήμα SD και διευρυμένο με σήμα HD ενώ στη 9632 ότι σήμα και να την τροφοδοτήσουμε  είτε είναι HD είτε SD τα χρώματα δεν μπορουν να φτάσου αυτά ης μεγαλύτερης αδερφής. Το μπλε χρώμα είναι ελαφρά υποκορεσμένο και στις δυο τηλεοράσεις.

Για θέαση ταινιών η επιλογή της θερμοκρασία warm  μου έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα με μια θερμοκρασία 6.614Κ(9732) & 6.960Κ(9632). Οι υπόλοιπες επιλογές θερμοκρασίας μετρήθηκαν ως εξής: 9.675K, 11.940K(9732) & 9.899K, 12.000K(9632). Το gamma μετρήθηκε στο πολύ καλό 2.12 και 2.15 για την 9732 και 9632 αντίστοιχα. Η ομοιομορφία του panel μετρήθηκε στο πολύ καλό 95%. Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 1.030:1 (902:1 στην 9632) και η  φωτεινότητά του  στα 412Nits (530Nits στην 9632). Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε και σε αυτήν κατά την επιλογή των modes  γιατί αλλάζουν τα δευτερεύοντα χρώματα αλλά και το gray scale.

PHILIPS 47PFL9632D CIE HD
PHILIPS 47PFL9632D CIE SD
PHILIPS 47PFL9632D GAMMA
PHILIPS 47PFL9632D RGB LEVEL
PHILIPS 47PFL9632D UNIFORMITY
Share.

Perfect Image

Leave A Reply